• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PRISCILAReformace a protestantské církve a související témata
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    OMO: Uf, prej "dabel je vyslysel". To mi staci, jsi blazen.
    OMO
    OMO --- ---
    DOCKINEZ: Ten citovany popis udalosti snad ucelovy neni? Z druhe strany: Jan Amos Komensky byl Svedskym kralem vyslysen a ten i pres nevyhodnost tohoto tahu vyslal vojsko do Prahy. Zde vsak Svedove misto uvitani ujarmenou protstantskou vetsinou, narazili na odpor zfanatizovane katolicke mladeze v cele s jezuity. Ti se ve sve pomatenosti modlili misto Boha k Marii a dabel je vyslysel, s jeho pomoci protestanty vyhnali. Na oslavu byl zbudovan sloup oslavujici rekatolizaci a nase zem byla uvrzena do temneho veku bloudeni daleko od Bozi pravdy a sikany skutecnych krestanu. Ti se vsak nevzdali a jiskru Bozi cirkve po staleti uchovali, dukazem cehoz nam budiz mnozstvi cechu hlasicich se k nekatolickemu vyznani po vyhlaseni tolerancniho patentu.

    Jen at sloup nestoji, pokazde, kdyz jdu kolem onoho mista, dupnu si na ty kameny a dekuji Bohu za nabozenskou svobodu, kterou dnes mame.
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    ZUZKAOU: To, že nežijeme v době, kdy to bylo aktuální není argument. Historie je rekonstrukce minulosti a je důležitá pro přítomnou identitu. Znovu-vztyčení sloupu dává historii nový význam, který nekriticky oslavuje jeden z negativním směrů našich dějin.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VIRIK: Oproti tomu co dělali Francouzi a Angličani svým občanům jiného vyznání jsou čeští hubitelé knížek a Habsburci s knutou ještě celkem solidní. O tom co všichni dělali židům se raději nebudeme zmňovat ...
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    ZUZKAOU: "taky dekatolizaci v protestantských zemích."

    no jiste a takhle jsem se sem dostal ja, pac predci byli odejiti nemecti katolici :D ta.daaa
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PRISCILA: tak zaprvé - pokud jmenuji konkrétní lidi, tak nejmenuji ostatní s podobným názorem. Pokud říkám že je dobré neinklinovat k jednostranému vysvětelení něčeno neříkám, že to opačné je správné. Je to složité pochopit, ale ne zas až tak moc.

    A zaorálek je tupý, zlodějský lhář. Podrobnosti si dohledej.
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    a ano, Pekar a jeho fasisticti nenavistni noshledi (priznejme si to, koneckoncu pohledme, jak Tabery a jini lide doporucuji naprostou neuctu k nasim dedum a babiskam, jak vykrikuji a rvou o tom, jaci to jsou zly bolsevici, pohledme na tu propagandu a odsouzeni celych predchozich, zejmena povalecnych generaci a rychlych soudu nad dejinami) jsou dnes dominantni a snazi se cokoliv jineho vypudit, nebo prohlasit za "komunismus", "levicacstvi" a "pravdolaskysmus".

    Vcera jsem mel rozhovor s jednim mladym clovekem co - neni to tak dlouho - u katoliku prijal krest. Krome toho, ze dnes je specialista na vse, vcetne jistoty co a kde je jedina spasa, jsem se dozvedel, ze: ceskoslovenska cirkev jsou kurevnici, starokatolici buzny, Havlik nebezpecny pomylenec co je jiste pedour, tamhle jezuiti jsou levicaci, tamhle dominikan je smilnik, druhy vatikansky chce mezi sebe prijmout buzny a o protestantech se mlcelo.

    Tohle je novy material vyslej z konzervativnich katolickych smeru, koncentrujici se kolem Semina. Prosimvas pekne, ma babicka, matka, prababicka jsou katolicky, praded byl luteran, otec a babicka ceskoslovensti nikdy v zivote jsem nezazil zleho slova od nich. Babicka klidne a rada chodi na velikonoce k pravoslavnym, karty mastej ekumenicky s kamaradkama, kazdej je tam jinyho vyznani. Ceskoslovensti se okolo nejvic starali o stare lidi. Vyrustani v krestanske komunite bylo nejkrasnejsim obdobim meho zivota. Katolici, evangelici, zide, nemci, cesi i romove. Nejaky rasismus mne prekvapil az ve skole.

    Muze mi prosim pekne, nekdo rici, kde je tady to prijeti Krista a evangelia? A tohle ma bejt ten spolecenskej prinos tehle lidi - naprosto neskutecna nenavist a fanatismus u mladych lidi, kteri puvodne hledali Boha?
    A tihle lide mi budou rikat, ze jejich pozadavky - mezi ktere patri obnoveni marianskeho sloupu - jsou pozadavky opravnene, na ktere maji pry pravo a ktere nic neznamena?

    Ale znamena, znamena a je nutno podporovat smir a spolupraci a stavet se proti rozdelovani. Penize na sloup - za to by se opravilo kostelu!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PRISCILA: ovšem ten Vestfálský mír znamenal taky dekatolizaci v protestantských zemích. Tím kupodivu neříkám že katolíci jsou bezva, ale že se jaksi možná už hodí uvažovat i složitěji než v základních ideologických heslech. Jo a taky ten vesfáslký mír umožnil po 30 letech permanentího procházení armád sem a tam a morové epidemii začít tu zemi obnovovat. Ten stav byl dost podobný stavu, který je teď v Afghánistánu - nikdo, kdo byl dospělý ještě v "normálních časech" už vlastně nežil.

    Taky by se dalo říct, že kdyby jaksi české protestanty nenapadla ta volovina s povstáním, které neumí zajistit ani personálně a pak se jim nechce financovat armádu, tak by žádný konec svobody nemusel nastat. ( von by teda vzhledem k vývoji ve zbytku Evropy nastal tak jako tak, ale česká historiografie by možná pak nemusela házet tolika mýty, jako házela a bohužel hází i často dodnes)
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    ZUZKAOU: Co konkrétně např. Zaorálek udělal tak hrozného, že je u tebe zmetek?
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    ZUZKAOU: Jo, zmetci, třeba Jazzová sekce, ti jsou nejhorší:)
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    "Mariánský sloup" byl vysvěcen 13. července 1652 za přítomnosti císaře Ferdinanda III., což ukazuje na to, že šlo o záležitost politickou. Nápis na jeho podstavci zněl: "Panně rodičce bez poskvrny prvotní počaté za obhájení a osvobození města zbožný a spravedlivý císař sochu postavil." Čtyři roky po uhájení Prahy před švédským vojskem (obhájců reformačního učení) a po podepsání Vestfálského míru (který znamenal definitivní konec náboženské svobody v Čechách a na Moravě a který zabránil exulantům, mezi nimi i J. A. Komenskému, v návratu do vlasti) byl tedy vztyčen v srdci Evropy památník, o jehož smyslu prof. J. Pekař napsal, že oslavuje vítězství nad českou reformací a nad českým státem a není pouhým památníkem mariánské úcty, jak se někteří obhájci znovupostavení sloupu snaží tvrdit."Mariánský sloup" byl vysvěcen 13. července 1652 za přítomnosti císaře Ferdinanda III., což ukazuje na to, že šlo o záležitost politickou. Nápis na jeho podstavci zněl: "Panně rodičce bez poskvrny prvotní počaté za obhájení a osvobození města zbožný a spravedlivý císař sochu postavil." Čtyři roky po uhájení Prahy před švédským vojskem (obhájců reformačního učení) a po podepsání Vestfálského míru (který znamenal definitivní konec náboženské svobody v Čechách a na Moravě a který zabránil exulantům, mezi nimi i J. A. Komenskému, v návratu do vlasti) byl tedy vztyčen v srdci Evropy památník, o jehož smyslu prof. J. Pekař napsal, že oslavuje vítězství nad českou reformací a nad českým státem a není pouhým památníkem mariánské úcty, jak se někteří obhájci znovupostavení sloupu snaží tvrdit. In http://veritas.evangnet.cz/html/sloupcz.htm
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    Za jak dlouho budeme zase moc slavnostně otevřít Heydrichovo nábřeží? Heledte se nebejt jich tak tu všichni mluvíme rusky a přecejenom, dělník dostal nažrat a i rekreaci si užil...
    100 let?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PRISCILA: jenže my fakt nežijeme v 20. letech minulého století. Takže tam kromě Pekaře máš Nejedlého jako kontumačního vítěze prvního kola a pak hlavně Patočku, co začal s druhým kolem.

    Úpět za třistaletou porobou byl anachronismus i tenkrát, byť oprávněný, teď už je to absurdní. Nehledě o zanešení myšlenek nejen Nejedlým, ale v poslední době taky Zemanem, Zaorálkem, Bártou, Bátorou a podobnými zmetky.

    Myslím si, že daleko důležitější než vztyčit sloup je dát dohromady nějakou relevantní koncepci urbanismu staromáku a teprve pak zvažovat, jestli tam dávat repliku něčeho dalšího. A teprve pak hledat ideové a historické pro a proti.
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    HARALD: No, právě, utrakvisté museli přejít do římsko-katolické církve, to je přece záník, ne?

    Vím, na co Gobers naráží, ale je otázka, do jaké míry je zde kontinuita mezi těmito denominacemi.
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    no presneji je to Jan Slavik, on psal i toho Masaryka :)
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    Primárně mi šlo o to, že podle mého názoru celý "spor o sloup" nemálo souvisisí se smyslem českým dějin. A na straně Pekař vs. Masaryk se připojuji k té druhé, ačkoliv dnes je v módě nevědomě a nekriticky prosazovat první stranu...
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    VIRIK: pst - nemluve o tom, ze tento politicky katolismus je i proti tradici koruny ceske a je tedy u nas je vlastne naprosto neprijatelny. Je to skutecne tazeni promonarchistickych a fasistickych hovad, kterym o zadnou viru nejde, jen o moc.
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    Nemluve o tom, ze tyto monumentni penisy ani nejsou katolicke - jsou to oslavy politickeho habsburskeho kleru - ktery podlehal cisari a ani ne papezi. Je to oslava rezimu, kde katolicka cirkev je jen jinej nazev pro statni dozor a oslava absolutismu.
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    a navic, povazuji za spravnou ceskou tradici toleranci a podporuji ekumenu a spolupraci. Ne symboly penisu jedne strany, na ktere se navic schovava pro-fasisticka dost nebo lidi jako Semin a jeho kumpani, kteri dokonce maji institus sv. Josefa. Toho Josefa tam maji proto, ze puvodne to politicky mel byt dosazeny svaty patron misto Vaclava, pro cechy a poprena jejich tradice i koruna. A zrovna i jezuite pomohli zabranit tomu, aby k tomuto doslo.
    Ten jejich institut (krome toho ze je antisemitsky) je spostou urazkou kazdeho slusneho cloveka v nasi zemi.
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    o cemz vsem svedci napriklad napis ktery na tom sloupu byl :)

    a jiste, at sloup stoji, to bude nadherny architektonicke doladeni staromaku, jeste ze se tam driv neobetovaly panny pohanskejm bohum, to by byla docela sranda tam davat zpatky. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam