• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PRISCILAReformace a protestantské církve a související témata
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    GOBERS: Tak ono obecně kdyby se přestalo tak šíleně řešit, čím se kdo od koho liší, tak zjistíme, že většina církví má dost podobného. Jen občas jsou takové ty "vzdoroúvahy" "abychom čirou náhodou nebyli jako ti katolíci", "abychom čirou náhodou nebyli jako ti..." a raději se zahodí kus odkazu předků, než abychom se v našich očích přiklonili k něčemu, co si sami škatulkujeme někam.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    VIRIK: Itálie je hodně specifická mj. v tom, že na většině území neproběhla průmyslová revoluce - pokud vím, tak nikde v Evropě není tolik dílen, rodinných podničků a obdobných ekonomických jednotek, které v poslední době kolabujou, protože Made in Italy už umí na podrážky vyrazit i čínské děti a dnešní zákazník je zvlčilý a chce všecko levno a neumí nebo nechce docenit, že tu kabelu mu ušil Luigi, ne anonymní dav na lince v kožedělné fabrice. Jak to souvisí s náboženstvím, netuším.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    PRISCILA: že v teplejších krajinách je strohý protestantismus neujal :)

    No to ani v té Skandinávii... my teď momentálně vedeme rozhovory o plném svátostném společenství se švédskými luterány a to jsou teologicky i liturgicky normální katolíci. Sice používají trochu jinou terminologii, což je historicky podmíněné, ale jinak v podstatných otázkám - tj. zejména v sakramentologii (nauce o svátostech) - jsou s námi na jedné lodi.
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    MAXMANUS: muj otec mu pustil Deep Purple :)
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    VIRIK: Asi jde spíš o to, jaký směr protestantismu v té či oné zemi byl(je). Např. je zde velký rozdíl mezi puritány v USA a Lutherány ve Skandinávii...Je tam určitě více vliů, včetně zeměpisné polohy. Je zajímavé, že v teplejších krajinách je strohý protestantismus neujal:)
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    VIRIK: Celá sláva docela OK, alespon se vojáci protáhnou a vystřelí si na petříně pár slepejch, ale když začla ta párty v chrámu sv. Víta, to k pousmání bylo...

    Sledoval jsem část s otcem v TV, ten se furt hihňal, vypl zvuk a pustil stouny, pak si sedl a řekl "to je lepší, takhle by se mu to líbilo" :-D
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    MAXMANUS: no, mne je jasny, ze to bylo pro media. Akorat proste ja jsem naivni ...
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    DOCKINEZ: Mluvila jsem o Havlově pohřbu, jak mám být konkrétnější. Drž se ty, protože nesmyslné urážky osob! v tomto klubu nebudou tolerovány...
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    VIRIK: Protože to dobře vypadlo na CNN :-)
    Ekumenický to bylo, hradní stráž hodila penál s Vaškem do chrámu, vzala vlajku s kalichem a za doprovodu "kdož sů boží bojovníci" se šli promenádovat před japonský turisty, co bys ještě chtěl? :-)
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    ze Havluv pohreb se nakonec stal misto piety saskarnou neni vina zadnych protestantu,a le te hromady pokrytcu, co se odevsat vynorila a ze ktere se nejen mne chtelo zvracet.

    A ze jeho pohreb byl statni a clovek by jej jako statni cekal (tedy vic smerem k ekumenicky spolupraci, vic republiky a zejmena u Havla) a ne - jak rikala ma 95 let stara teticka (mimochodem katolicka) – aha, tak ten Havel byl katolik? Ze to nikdo nerikal. – No, moc nebyl teti... – Aha a navic byl prezident, tak proc ma pohreb jako rakousky knize?
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    dockinez dneska si někde dostal ředmihem :-D
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    hu?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    OMO: Aha, takze reakce na fasoidni urazky "neni k veci" a je pouhym "moralizovanim", jo? No, hezky ses odkopal, hezky :p

    Zarazi mne, kolik je zde nenavisti a agresivity vuci katolikum. Kdyz se clovek podiva do katolickyho klubu, tak na podobne sprostarny vuci protestantum nenarazi. Smutne.
    OMO
    OMO --- ---
    DOCKINEZ: Bud tak laskav a jdi si moralizovat nekam jinam. Radsi napis neco k veci.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    PRISCILA: Bud tak laskava, a zdrz se defekaci typu "saskarna" nebo "příšerný křečovitý patos", pripadne, kdyz uz se neumis udrzet, bud alespon konkretni, diky.
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    PRISCILA: to nemusime, kdyz koukneme na Nemecko, tam jsou katolicke casti bohatsi a stabilnejsi, protestanske chudsi, uplne chude nebo financne sice zisky plodici, ale deje se to ve vlnach.

    (a pak prijdeme na to, ze to mozna bude i tim, ze hodne z protesnantu bylo honeckerova NDR, cize Hamburg sice penize ma, ale je zavislej na svetove mire obchodu a dovozu a ze takove Bavorsko melo obrovskou vyhodu ze zustalo na zapadni strane a ze jeho ekonomiku vyvedli z povalecne krize penize protestantu z USA :D

    A navic, Italie byla az do Mussolinyho silne zemedelska zeme, fasisti tam jeste vysouseli cele luzni lesy, aby tam mohli ziskat pudu pro rolniky (dokonceni planu z roku 1530 :D) a naopak v katolickem Rak. Uh. byl prumysl na pomerne slusne urovni a nijak nezastaval za protestanskym podnikanim v nemecku... mozna tedy spis bude rozdil o tom, jestli na jihu proste jim dlouho nestaclo sklizet mandarinky a vymenovat si je za bavlnu a zit na statcich, kdezto na chladnejsim severu bylo vyhodnejsi si jaksi vic vyrabet a stavet prumyslove a ruzne syntetyzovat.

    Ja jen, ze tohle je jen takova ta ideologie, kdy ja osobne moc neverim v ty teorie o protestanskem a katolickem kapitalismu, kdyz ten rozdil je jen v nejakych dilcich kulturnich hranicich, kdy proste tam je tolerovana vetsi mira agresivnich investitc a tamhle spis opatrovani tradicniho majetku.
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    Otázka je záměrně položena "blbě" resp. zjednodušeně, aby mohla vyvolat o to í komplexnější debatu:)...Samozřejmě, že katolictví a protestanství í mají různé odstíny a nelze to takto paušalizovat...Ale na první pohled se zdý být " protestantská" část úspěšnější...Solidarita to už je druhá věc...No, každopádně článek naráží na velice složitý vztah ekonomiky a náboženství, který není nezajímavý...Nechtěla jsem rovnou vytahovat Weberovu Protestantskou etiku:)
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    PRISCILA: to je dost blbe polozeny. Teoreticky maji puvodne tradicni katolicke zeme problemy s oficialne uznavanymi znaky uspechu - narust HDP, nechteji neoliberalizovat duchody, pokles stavebniho podnikani, podle kteryho se pocita efektivita rustu, rustu, jenomze prakticky jsou jeich komunity, mesta, fary stabilnejsi a solidarnejsi, nez treba protestanske zeme, kde se sice papirove drzi nad cervenymi cisly, casto ale casto za cenu totalniho bankrotu casti obyvatel (a ti vetsinou pak ty jejich mesta opousteji a jdou pryc, nebo muzou zustat jako obecni blazni a bezdomovci).
    V techto teoriich bych byl opatrnejsi – uz jen proto ze soucasny hodnoceni ekonomiky stoji na hlinenych nohach jakychsi asiliberalu a ekonomu, kteri treba nevedeli a nedokazali ani vysvetlit kdyz posilovala a vubec mela silnou pozici ceska koruna.
    Kdyz prichazela krize, pulka z nich nic nevedela a ta druha blafovala a teprve zpetne se tam objevuje generalu po bitve....
    Ekonomika a jeji teorie, to je neco co je nacmarano na vodni hladine.
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    Co myslíte? Je náhoda, že země, kde převládají katolíci jsou na tom ekonomicky hůř? http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/business-ve-svete/clanek.phtml?id=740286
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    HARALD: on sam? ale chapu ze jestli ho pred smrti obskakovali nejake sestry tak urcite nebyl proti, ale v kontextu jeho osoby musi ta vymodlena slava, presto jak si ho vazim, na obliceji vytvaret usmev.

    ale v TV to vypadalo dobre, uprime receno Dukovi uz chybi jenom misto v porote miss a byl uz vsude.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam