• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PRISCILAReformace a protestantské církve a související témata
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    DOCKINEZ: Mluvila jsem o Havlově pohřbu, jak mám být konkrétnější. Drž se ty, protože nesmyslné urážky osob! v tomto klubu nebudou tolerovány...
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    VIRIK: Protože to dobře vypadlo na CNN :-)
    Ekumenický to bylo, hradní stráž hodila penál s Vaškem do chrámu, vzala vlajku s kalichem a za doprovodu "kdož sů boží bojovníci" se šli promenádovat před japonský turisty, co bys ještě chtěl? :-)
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    ze Havluv pohreb se nakonec stal misto piety saskarnou neni vina zadnych protestantu,a le te hromady pokrytcu, co se odevsat vynorila a ze ktere se nejen mne chtelo zvracet.

    A ze jeho pohreb byl statni a clovek by jej jako statni cekal (tedy vic smerem k ekumenicky spolupraci, vic republiky a zejmena u Havla) a ne - jak rikala ma 95 let stara teticka (mimochodem katolicka) – aha, tak ten Havel byl katolik? Ze to nikdo nerikal. – No, moc nebyl teti... – Aha a navic byl prezident, tak proc ma pohreb jako rakousky knize?
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    dockinez dneska si někde dostal ředmihem :-D
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    hu?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    OMO: Aha, takze reakce na fasoidni urazky "neni k veci" a je pouhym "moralizovanim", jo? No, hezky ses odkopal, hezky :p

    Zarazi mne, kolik je zde nenavisti a agresivity vuci katolikum. Kdyz se clovek podiva do katolickyho klubu, tak na podobne sprostarny vuci protestantum nenarazi. Smutne.
    OMO
    OMO --- ---
    DOCKINEZ: Bud tak laskav a jdi si moralizovat nekam jinam. Radsi napis neco k veci.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    PRISCILA: Bud tak laskava, a zdrz se defekaci typu "saskarna" nebo "příšerný křečovitý patos", pripadne, kdyz uz se neumis udrzet, bud alespon konkretni, diky.
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    PRISCILA: to nemusime, kdyz koukneme na Nemecko, tam jsou katolicke casti bohatsi a stabilnejsi, protestanske chudsi, uplne chude nebo financne sice zisky plodici, ale deje se to ve vlnach.

    (a pak prijdeme na to, ze to mozna bude i tim, ze hodne z protesnantu bylo honeckerova NDR, cize Hamburg sice penize ma, ale je zavislej na svetove mire obchodu a dovozu a ze takove Bavorsko melo obrovskou vyhodu ze zustalo na zapadni strane a ze jeho ekonomiku vyvedli z povalecne krize penize protestantu z USA :D

    A navic, Italie byla az do Mussolinyho silne zemedelska zeme, fasisti tam jeste vysouseli cele luzni lesy, aby tam mohli ziskat pudu pro rolniky (dokonceni planu z roku 1530 :D) a naopak v katolickem Rak. Uh. byl prumysl na pomerne slusne urovni a nijak nezastaval za protestanskym podnikanim v nemecku... mozna tedy spis bude rozdil o tom, jestli na jihu proste jim dlouho nestaclo sklizet mandarinky a vymenovat si je za bavlnu a zit na statcich, kdezto na chladnejsim severu bylo vyhodnejsi si jaksi vic vyrabet a stavet prumyslove a ruzne syntetyzovat.

    Ja jen, ze tohle je jen takova ta ideologie, kdy ja osobne moc neverim v ty teorie o protestanskem a katolickem kapitalismu, kdyz ten rozdil je jen v nejakych dilcich kulturnich hranicich, kdy proste tam je tolerovana vetsi mira agresivnich investitc a tamhle spis opatrovani tradicniho majetku.
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    Otázka je záměrně položena "blbě" resp. zjednodušeně, aby mohla vyvolat o to í komplexnější debatu:)...Samozřejmě, že katolictví a protestanství í mají různé odstíny a nelze to takto paušalizovat...Ale na první pohled se zdý být " protestantská" část úspěšnější...Solidarita to už je druhá věc...No, každopádně článek naráží na velice složitý vztah ekonomiky a náboženství, který není nezajímavý...Nechtěla jsem rovnou vytahovat Weberovu Protestantskou etiku:)
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    PRISCILA: to je dost blbe polozeny. Teoreticky maji puvodne tradicni katolicke zeme problemy s oficialne uznavanymi znaky uspechu - narust HDP, nechteji neoliberalizovat duchody, pokles stavebniho podnikani, podle kteryho se pocita efektivita rustu, rustu, jenomze prakticky jsou jeich komunity, mesta, fary stabilnejsi a solidarnejsi, nez treba protestanske zeme, kde se sice papirove drzi nad cervenymi cisly, casto ale casto za cenu totalniho bankrotu casti obyvatel (a ti vetsinou pak ty jejich mesta opousteji a jdou pryc, nebo muzou zustat jako obecni blazni a bezdomovci).
    V techto teoriich bych byl opatrnejsi – uz jen proto ze soucasny hodnoceni ekonomiky stoji na hlinenych nohach jakychsi asiliberalu a ekonomu, kteri treba nevedeli a nedokazali ani vysvetlit kdyz posilovala a vubec mela silnou pozici ceska koruna.
    Kdyz prichazela krize, pulka z nich nic nevedela a ta druha blafovala a teprve zpetne se tam objevuje generalu po bitve....
    Ekonomika a jeji teorie, to je neco co je nacmarano na vodni hladine.
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    Co myslíte? Je náhoda, že země, kde převládají katolíci jsou na tom ekonomicky hůř? http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/business-ve-svete/clanek.phtml?id=740286
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    HARALD: on sam? ale chapu ze jestli ho pred smrti obskakovali nejake sestry tak urcite nebyl proti, ale v kontextu jeho osoby musi ta vymodlena slava, presto jak si ho vazim, na obliceji vytvaret usmev.

    ale v TV to vypadalo dobre, uprime receno Dukovi uz chybi jenom misto v porote miss a byl uz vsude.
    HARALD
    HARALD --- ---
    MAXMANUS: Samozrejme. Havel byl v první řadě člověk. A kdo jiný, než manželka má o podobě posledního rozloučení rozhodovat?
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    HARALD: tak hlavno je, ze si to tak prala dasa :)
    HARALD
    HARALD --- ---
    PRISCILA: Státní pohřeb už ze své podstaty není jen na pozůstalých. :-) Ale Dagmar probírala detailní plán jak s Klausem, respektive s šéfem jeho protokolu, tak s Dukou. Takže tato forma byla také její přání.
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    GOBERS:
    HARALD: Pochybuju, že organizaci pohřbu nechali čistě na pozůstalých, přišlo mi to jako exibice Duky a Klause...
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    OMO: Je pravda, že v poslední fázi jeho života byl Havel obklopen Paulínkami a katolický pohřeb byl tedy logickou alternativou. Nicméně Putna má pravdu, že prezident není jen "obyčejný", ale také symbol. V našem státě to platí velice silně. Proto nějaké symbolické připomenutí evangelických kořenů našich dějin by bylo namístě. Krom toho Havel se otevřeně nehlásil k žádné církvi a mezi jeho přátele z disentu patřili katolíci i evangelíci...Takže trochu vyrovnanosti si myslím bylo na místě. Evangelické prvky by trochu zmírnily ten příšerný křečovitý patos, který pohřeb provázel...
    OMO
    OMO --- ---
    PRISCILA: No, ale mozna si to Dasa fakt prala, to je tezky. Nicmene pokud si vzpominam, taky jsem citil nebezpeci navratu statni cirkve, Klausovi to s Dukou az moc klapalo (i presto, ze je vlaznym cechoslovakem, ale jde prece o ty konzervativni hodnoty, jak rikal radce Hajek, no ne!). Kazdopadne vysledkem voleb je nebezpeci statni cirkve jednoznacne zazehnano... ;)
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    Silně pochybuju, že Havel by si přál takovou šaškárnu, kterou nakonec dostal...Ještě, že už mu to mohlo být jedno:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam