• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PRISCILAReformace a protestantské církve a související témata
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    OMO: prvotni cirkvi pevne drzena

    Taky jak co... Apoštolští otcové v lecčems větší autorita než některé obskurnější spisy NZ, jejichž kanonicita byla dlouho na vážkách, to je pravda... ale nedá se vzít libovolné patristické tvrzení a mít do za názor držený starou církví (byť se to bohužel často dělá). Je to o nalézání konsenzu, jako to ostatně bylo už v té patristické době samotné.
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    GOBERS: A nedoufáte, že se Vaše matička jednou umoudří a přijme Vás zpátky? Třeba se blýská na lepší časy? To, co udělal Benedikt může být předzvěstí velkých změn...
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    PRISCILA: Není Ti sestro pomoci... :) Což Tobě to může být jedno, ale jaký my s tím máme problém... :-(
    OMO
    OMO --- ---
    GOBERS: No, jasne, apokryfy jsou primo odmitnute, zatimco patristika je jenom nizsi dulezitosti, avsak prvotni cirkvi pevne drzena. To nezpochybnuju, jenom jsem si neodpustil jiste komixove zjednoduseni :)
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    GOBERS: Já jsem si to myslela, takže jsem katolická protestantka....Pomooooc:):)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    PRISCILA: Z hlediska římskokatolického kanonického práva je v ŘKC pokřtěný nebo do ŘKC přijatý křesťan vždy nahlížen jako katolík bez ohledu na cokoliv dalšího. Je tedy z hlediska kanonického práva vždy vázán právy a povinnostmi katolíka. Pokud přestoupí do jiné církve, tak se dopouští schizmatu, případně hereze. Tzv. vypsání z matriky pokřtěných je možné, ale z hlediska kanonického práva je nahlíženou pouze jako "pro foro externo" (pro vnější obor). "Pro foro interno" (pro vnitřní obor = pro církev samotnou) je člověk nadále nahlížen jako katolík. Kdybys chtěla konkrétní paragrafy platného CIC, není problém dodat.
    OMO
    OMO --- ---
    JIXIPEN: Jo, jo, CCE, to je barvita paleta ruznych sboru. Ja strasne rad chodim do Martina ve zdi kdyz tam je Eva Sormova z Ochranovskeho senioratu, ta berankova liturgie je skvela (a Eva Sormova ma vzdy perfektni kazani). Ale ona ta rozmanitost je i jinde, treba ta nase Bratrska jednota baptistu, to je teprve klubko nesourode, od uzkoprsych fundamentalistu pres charismatiky s kytarama az po nasi Topolku, ktera je velmi blizko CCE (i personalne pres fakultu)...
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    PRISCILA: Co se stalo s Marií po smrti je podle mě v křesťanské teologii nepodstatná marginálie

    Tak to jsem moc rád, že se na tomhle shodneme. :)

    OMO: No a apokryfy jsou stejne nekanonicke jako patristika

    Nekanonické vzhledem k Novému zákonu jistě. Ale mají ve vztahu k prvotní a rané církvi stejnou autoritu? To v žádném případě... a o tom to právě je. Tady je potřeba se naučit trošku rozlišovat... samozřejmě jenom v případě, že má člověk zájem na nějaké smysluplné diskuzi třeba právě o tom starocírkevním základu křesťanské teologie.
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    GOBERS: Mám jeden dotaz, jelikož se jevíš jako odborník, jak je to s příslušností k římskokatolické církvi, když tam člověk byl v dospělosti pokřtěn i biřmován a následně se nechal vypsat...?
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    Prosím o jednu věc: Zdržte se, prosím, komentářů ke znalostem ostatních diskutujících. Nevíte jaké je jejich zázemí, kolik toho skutečně vědí a zda jste je správně pochopili. Debatujeme zde o názorech, ne o tom, kdo je chytřejší!
    OMO
    OMO --- ---
    KEIKIN: Semper Reformanda ;)
    OMO
    OMO --- ---
    GOBERS: Kdyz poodstoupim od sve konfesni prislusnosti, musim rict, prinejmensim polovina protestantskych denominaci dokonce i episkopat dle Didache drzi (vcetne treba stare i obnovene Jednoty Bratrske, az po evangelikaly typu AC). V cirkvich kongregacniho typu se da biskupsky urad napasovat treba na predsedu starsovstva neboli kuratora. No, ale o jake ze vernosti Pismu tu vlastne mluvime? Vzdyt je to "jenom" Didache, relax ;)


    GOBERS: No a apokryfy jsou stejne nekanonicke jako patristika, dobre znat, pro hloubave je to dobre cteni pro doplneni znalosti, ale Pismo je jedine zavazne zjeveni ;)
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    KEIKIN: Dokonce by se měla reformovat. Myslím si, že nejlepší je církev, která je ve stavu trvalé reformace, tj. neustále odřezává uschlé větve toho, co tam podle Písma nepatří, ale narostlo tam:)
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    KEIKIN: Ty toho asi o reformovaných církvích moc nevíš. Jinak bys věděl, že všemožné reformování a štěpení provází veškeré reformované církve v podstatě celé dějiny.
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    GOBERS: Co se stalo s Marií po smrti je podle mě v křesťanské teologii nepodstatná marginálie...
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Mám dotaz k budoucnosti protestanství. Dá se reformovat reformovaná církev ?
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    PRISCILA: Ty jsi tu domácí, staň se jak pravíš. Dej názor a budeme tříbit...
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    GOBERS: Netvrdím, že to dogma vychází z toho apokryfu. Vím, že vychází z tradice, která je ovšem daleko starší, než tvrdíš. Nemyslím si, že o tom vím málo. Krom toho tato diskuze byla založena ke tříbení názorů a rozšíření obzorů, ne pro bití se v prsa, kdo je lepší, než ten druhý.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    JIXIPEN: No jo... a to jsme u těch traumat... dokud se člověk tohoto nezbaví, tak s ním není rozumná řeč. Což mi připomíná ještě roztomilejší fenomén... kolikrát už jsem byl svědkem disputace dvou konfesně odlišných jedinců (říkejme jim pro ten modelový příklad "katolík" a "evangelík") a jeden druhému vykládal co on jako "katolík/evangelík" přeci věří a že je to strašné. A když mu dotyčný řekl, že tahle jeho představa o "tom druhém" je úplně zcestná a že tohle přeci takhle není a jeho církev nehlásá, tak byl málem obviněn ze lži, zločinného spiknutí a podvodu.
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    GOBERS: No, ono by některým členům ČCE dle všeho stačila návšěva v těch pár Lutherských sborech, co také v církvi máme. Asi by je poslali někam do ... katolíků :-). Já se vůbec občas dobře bavím, při některých těch debatách, že "tohle se u nás nesmí, to dělají katolíci" (teda spíše když slyším zážitky některých lidí z některých sborů, naštěstí nejsem nikde ve staršovstvu, takže to nemusím řešit).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam