• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PRISCILAŽivnostníci, lidé na volné noze, malopodnikatelé - jak se Vám žije?
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    ILLUZE: Ok, pokud se bavíme v rovině těch lidí, kteří jdou od projektu k projektu, tak není moc co řešit, tam mi ten živnosťák přijde logický. Ale dělat na živnosťák třeba servírku, nebo zedníka...? Na to jsem narážel. Na takové ty klasické případy. Ne na situace, kdy prostě člověk kontrahuje půl roku s jedním klientem, dalšího půl roku s druhým...
    KEPASO
    KEPASO --- ---
    toto je pekny. nadpis je sice asi zbytecne invektivni vuci zamestnancum. teda zatim jsem se nesetkal s nejakym protestem zamestnancu vuci osvc... ikdyz je fakt, ze zamestnanci v drtive vetsine nevi, jak to mame... nicmene diky mladkovi jejich nevole mozna zacne.

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    MAZDA: a v čem?

    na klasický pracovní poměr jsou určití specialisté prostě nesehnatelní - nevyplatí se to ani danému člověku po odborné stránce a možnosti vytížení projekty a prací, které ho skutečně zajímají a málokterý zaměstnavatel si může dovolit zaplatit pravidelně stovky tisíc za jeho průběžné vzdělávání, nemluvě o tom, jak by si mohl takového člověka "vydržovat"

    a když pak na daném projektu pracují, povětšinou se nemohou věnovat několika zakázkám najednou - a když např. připravuješ analýzu či spolupracuješ na SW architektuře, musíš se věnovat primárně té jedné věci, jinak ta práce stojí za houby

    zadupeme tedy schopné a chytré lidi, protože se nehodí do tabulek standardních zaměstnanců?

    současný systém tyto lidi nutí podvádět, shánět si faktury nebo se totálně přepínat (a neodvádět následně kvalitní práci), protože musí mít v účetnictví další zákazníky

    MAZDA
    MAZDA --- ---
    No, spíš než problém nízko/vysokopříjmových osvč tu vidím problém v tom švarcsystému. Tam chápu, že to je prostě pokus, jak ten systém o*ebat. Ano, beru, že pro někoho to může být jediná forma zaměstnání, ale...

    Tak či tak, s daňovou progresí (a je jedno, jestli osvč, nebo zaměstnanců) nesouhlasím.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    PRISCILA: Promiň, ale proč by lidé, kteří jsou schopni si peníze svými schopnostmi vydělat, měli mít vyšší daně než ti, co to nedokáží?
    Vyšší příjmy jsou v nejednom případě vykoupeny vyšším vzděláním, specifickým oborem, vyšší schopností adaptace na trhu... Tak proč ty lidi "trestat"?
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    Mně na tom vadí hlavně to, že se neřekne fakt, že živnostníci s menším příjmem jsou v podstatě ve velké nevýhodě. Aby pokryli "minimální" zálohy, musí ze svého zisku odevzdat více , než zamětsnanci. A nesou rizika podnikání. Tk. neplacené volno, nejistota příjmu, malá nemocenská, malý důchod v budoucnu atd.
    Daňové výhody, o kterých se tu mluví, jsou viditelné až zhruba od průměrné mzdy. S tím, že bohatí živnostníci mají opravdu neuvěřitelné daňové zvýhodnění.
    Spíše by se mělo mluvit o zdanění vysokopříjmových osvč, protože tam je ten problém. Já se ale obávám, že to odnesou i malý živnostníci zavedením nějaké stupidní minimální daně, nebo zvýšením záloh. A argument, že s malým, nebo průměrným příjmem se nedá podnikat, ať mi nikdo neříká. V ČR je mhoho řemeslníků, kadeřnic, majitelů restaurací atd., co by jinak byli nezaměstnaní a jsou rádi, že se uživí jako osvč. Protože ten pocit nezávislosti i s malým " podnikem" je k nezaplacení...
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    PRISCILA: Co je to za omluvu, když vzápětí dodá, že "živnostníci nejsou jediným problémem při výběru daní"?
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    ILLUZE: Naštěstí se za to omluvili. Nicméně je pravda, že podpora živnostníků je tu stále malá. Například to, že se musí platit pojištění, i když je živnostník ve ztrátě, nebo má malý příjem.
    Na drobný živnostníky si každý troufne, protože se nemohou moc dobře bránit. Také mi připadá, že je za tím někdy závist s nezávislosti živnotníků, která je ovšem často zdánlivá a vykoupená těžkou prací.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    PRISCILA: opravdu nechápu, o čem mele o rozdílech v daních...

    shánění zakázek mi nikdo neproplatí, stejně tak prostoje, stejně tak dovolenou... nikoho nezajímá, když zákazník nezaplatí, musím daně a DPH odvést
    kdo zaplatí živnostníkovi náklady na zboží, které se mu nepodaří prodat?
    spoustu věcí odborný živnostník dělá na dobré slovo - různé analýzy, návrhy, se kterými pak mnohdy zákazník beztrestně obejde konkurenci, kdo mu to udělá levněji...

    Mládek je nejen pokrytec, ale blb na entou. Štve mne, že jim tohle tolik lidí zobe :-((((
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    Mládek se omluvil za svá slova o parazitujících živnostnících – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/domaci/296270-mladek-se-omluvil-za-sva-slova-o-parazitujicich-zivnostnicich.html
    TYCZKA
    TYCZKA --- ---
    Já třeba pracuju freelance v oblasti emarketingu a SEO. Zajímavé pro někoho může být, že tak činím z cesty kolem světa :)

    Tady o tom píšu blog. Zatím jsem na začátku. V Indii :)
    Blog o cestování a práci přes internet
    http://www.pracenaceste.cz/
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    No, já zase znám hodně zaměstnanců, co pracují přesčas a nemají příplatky. Člověk si hold nevybere:)
    KEPASO
    KEPASO --- ---
    PRISCILA: nespravedlivy to je. ale uplne naopak. kolik zamestnancu dela cast pracovni doby uplnou prdlacku. staci se podivat na FB, nyx, atp. navic maji zaplaceny i to, kdyz jdou treba na wc. samozrejme, nechci pausalizovat a vsechny hazet do jednoho pytle. ale sam vim, jak to bylo, kdy jsem byl zamestnanec. kdyz sef odjel, tak jsem si dal semtam voraz. dokonce si pamatuju situaci, kdy jsem byl v praci s kolegyni sam a bez sefu. nebyl nic moc na praci, tak jsem si rekl, ze pujdu zamist pred skladem. no a ona me uzemnila, ze mam pekne sedet, kdyz sefove ve firme nejsou.

    nakonec pokud vyhodu nizkych dani zivnostnikum odeberou, kde asi se to tak projevi? no na lidech (zamestnancich) a firmach, protoze zivnostnik zacne uctovat vic za svoje sluzby/vyrobky.

    a az prestanou krast, muzem se bavit o zvyseni dani osvc. v tomto stavu to ve me vzbuzuje hnev.
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    Je pravda, že je to nastavené tak, že se vyplatí být OSVČ od 20000 výš, což je hodně diskriminační. Kdyby byly zálohy nastaveny jinak, určitě by si mnoho lidí mohlo vydělávat různými řemesly apod. a nezaměstnanost by nebyla tak vysoká. Ale když bude někdo na ŽL dělat uklízečku na Severní Moravě a dá skoro 4000Kč za zálohy, tak se to moc nevyplatí a to je velká chyba toho, jak je to nastavené. O výpočtu důchodu a dávat vůbec nemluvím. Ale jak jsem říkala, stouplo to dohromady o nějakých 50Kč, čekala jsem to horší, protože z malých živnostníků se nejlépe ždíme:(
    ARCAK
    ARCAK --- ---
    PRISCILA: Jo jo, a za posledních 10 let se to po pár korunách zvedlo na dvojnásobek :)
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    KACHNIK: Vždyť se to zvedlo jen o pár korun, mohlo by být hůř...
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    Jooo, dneska jsem na vzp čuměla jak puk. Pojičtění OBZP: 1080kč, OSVČ 1 748 kč. Ještěže jsem na rodičovský...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    WAMP_ELF: podle mě existuje hodně způsobů podnikání (ale taky mi to první léta nedocházelo). nejdřív teda ty různé druhy podnikání.

    základní rozdíl třeba může být, jestli hospodaříš jen se svými penězi - nebo s úvěrem, cizí investicí, apod.
    další rozdíl (často, ale ne vždy propojený) je ten, za kým jdou případné dluhy (pokud je nedejbože naděláš)

    no a co "podnikáním" podle mě fakt není, když třeba překládáš, maluješ obrazy, nebo co já vím co všechno: tam investuješ svůj čas, a liší se to tím, jestli máš předem domluvenou tu odměnu, nebo pak ještě musíš výsledek práce prodat (tady se třeba malíř na volné noze skutečně stává podnikatelem-obchodníkem, trochu... když pak shání kupce)

    podle mě slovo "podnikání" zahrnuje buď obchod (tedy typicky že nakoupíš velkoobchodně, prodáš maloobchodně) nebo management nějaké cizí práce (tedy že přijímáš zakázky a pak organizuješ práci těch, kdo na ní dělají).

    faktem je, že pokud člověk zaměstnává jen sám sebe, ani nenakupuje nic na sklad, tak je podle mě vhodnější označení třeba řemeslník. no a "živnostník" právě zahrnuje všechny ty řemeslníky, co šéfují sami sobě a mají třeba nějaké nářadí - ale není tam ten obchod ani zaměstnávání cizích lidí.

    No, tenhle klub vlastně fakt není o podnikání, když si pořádně čtu nadpis :-) tak sorry :-)
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    XCHAOS: člověče to by mě zajímalo co je podle tebe podnikání v pravém slova smyslu?! Pro mě pojem podnikatel je jenom jinotvar slova živnostník, což jak všichni dobře víme je osoba jež se stará sama o svůj chléb.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    já mám zkušenost jako živnostník, živostník se zaměstnanci (sic!), pak živnostník plátce DPH, potom spolumajitel s.r.o. a spolumajitel s.r.o. (plátce DPH). nemám zkušenost s tím mít s.r.o. plně pod kontrolou (většinový vlastník, případně jednatel)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam