• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANNAWAPatchworkové rodiny
    LURA
    LURA --- ---
    EDERA:
    TAYLES: Mému prostřednímu (Honzovi) umřel táta taky když mu bylo asi 5. Jenže on byl vždycky hodně introvert, takže u něj se některé věci neprojeví a nechce o nich mluvit. Ale řekla bych, že to hodně přispělo k tomu jeho celkovému rozhození, navrch k tomu ADHD. Ono to z něj vylejzalo postupně, jak moc se s tím dodneška pere a jak s tím má problém. Nejen s tím, že umřel, ale hlavně s tím, že šlo o sebevraždu. Myslím, že má i deprese (a on si to taky myslí), ale psychologové z něj mají dobrý pocit (dokonce bych řekla hodně zkreslený, který vůbec neodpovídá tomu, jak se normálně projevuje), protože když je to "na pokec" na hodinu dvě, vystupuje úplně jinak. Možná by bylo lepší obrátit se na psychiatra, ale už fakt nevím. Za ty roky jsme toho oběhali tolik a vždycky to dopadne jen poplácáním po rameni, jak je pašák, případně jednou naopak, kdy mi v PPP řekl psycholog něco ve smyslu, že je H. sebevědomý grázl. A jestli něco není, tak sebevědomý - ale hodně se snaží tak působit.
    LURA
    LURA --- ---
    CHIMERA: To byla trochu nadsázka, zatím to po mně nikdo nechtěl, ale jiné věci ano (po babičce, po rodičích, od dětí ap.). Třeba jeden pán měl jako nejdůležitější takovou tapisérii a celý pokoj se zařizoval k ní. A máš to stejné jako s tou patchworkovou rodinou - ta taky není "v jednom stylu" a přitom může být fajn :-)
    EDERA
    EDERA --- ---
    TAYLES: Já myslím, že jsem celkem poučená - psychologie mě vždycky bavila, na právech jsem absolvovala všechnysnad výběráky, které se jí dotýkaly. Akorát teda, že pak v "praxi" jsem zjistila, že na některé jedince ty obecně platné poučky nefungujou.:-)
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    EDERA: ale mladší děti to taky někdy mají v tomto složité, ale u nich ty poruchy nejsou až tak častné..zas na druhou stranu tím, že je to neobvyklejší se to pak, když se něco skutečně děje, opět podceňuje. jednak potřebují dětského psychiatra (a teď je poměrně málo) a pak rodiče to kolikrát nechtějí vůbec připustit. myslím, že tady ty informace by se (stejně jako třeba finanční gramotnost) měly normálně předávat v rámci nějakého základního/středoškolského vzdělání. jenže psychiatrie to je v naší medicíně chvost zájmu (přitom taková duševní nemoc je kolikrát co do zhoršení kvality života srovnatelná kolikrát s cukrovkou i rakovinou apod.)
    EDERA
    EDERA --- ---
    TAYLES: Vím. Mám sestřenici, které spustilo schizofrenii zmlácení na Národní třídě v jejích dvaceti.:-( Proto mě taky tak vytáčela Juniorova škola (naštěstí už bývalá), kde to skoro vypadalo, že do ležícího si ještě s gustem kopnou.

TAYLES
    TAYLES --- ---
    EDERA: proto jsem chtěla podotknout, že se vyplatí věnovat zvýšenou pozornost tomu psychickému stavu dospívajících celkově (což je někdy náročné, protože člověk nemusí dlouho odlišit, kdy je to "puberta, klackovitost, divnej patron" a kdy se něco podělalo). co pracujeme s lidmi se schizofrenií, tak tam jich hrozně moc onemocnělo v tom rozmezí 15 - 25. schizofrenie tedy může propuknout v jakémkoli věku..ale právě ty hormonální změny + stres + nějaké dispozice, když se smíchají, tak je to hodně špatný koktejl. to teda nesouvisí s tvým případem konkrétně (ale se stresem všeobecně..takže šikana, vysoké nároky ve škole apod.) chce to obezřetnost. hodně lidí se právě taky sesypalo na vysoké škole nebo v tom rozmezí maturita/přijímačky/ změna prostředí

ale to už sem až tak nepatří. ale myslím, že pro rodiče se celkem hodí nějaké základní informace ohledně toho psychického zdraví mít. protože nikdo jiný než okolí, které si něčeho všimne, tomu člověku nepomůže.
    EDERA
    EDERA --- ---
    TAYLES: Neunikla jsem ani tomu druhému případu - Juniorovi bylo čerstvých patnáct a v ten den si zrovna vyzdvihl občanku. Ale (zatím) teda taky vypadá poměrně příčetně. Teda - nevypadá o nic hůř než předtím. Trochu divnej byl tak jako tak:-)
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    EDERA: tak ono ty věkové hranice jsou vždy orientační, takže když se řekne "okolo 12"..tak to pro někoho může být dřív a pro někoho o dvacet let později a pro někoho třeba nikdy. ale všeobecně to asi neobvyklé je. já osobně považuji úmrtí v rodině úplně všeobecně víc zatěžující třeba pro 16 letého než pro 4 letého. protože období dospívání je extrémně náročné a stresující i bez toho (v dospívání a rané dospělosti se taky dost často poprvé projevují např. některá závažná psychiatrická onemocnění). takže tak.

EDERA: no a pokud ta architektka není úplně cizí, tak to jo. to je asi trochu jiný styl komunikace
    EDERA
    EDERA --- ---
    TAYLES: Rok před mým mužem umřel můj táta, takže Kebina už zkušenost se smrtí měla. A v těch loňských pěti si setsakra uvědomovala, že to JE definitivní. Chodila jsem s ní k psycholožce a i ta byla velmi překvapená, jak moc je K. v tom vnímání smrti napřed oproti vrstevníkům. Nehledě na to, že úmrtí otce byl jen začátek celého kolotoče změn a problémů, s kterými se musí vyrovnávat. To, že to zvládla, aniž by kukala, považuju za svůj největší životní úspěch. Resp. za náš společný úspěch.

TAYLES: Architektka je spřátelená, takže si dovolí trochu víc než jen běžná najatá síla. A většinou to, že má stejně starou dceru, bylo k užitku, protože narozdíl od řady svých kolegů není odtržená od reality života s dítětem v domácnosti.
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    TAYLES: a se stolečkem souhlasím. myslím, že dítě by mělo mít svou místnost, kde si dělá (v rámci možností), jak je libo. podle mě všechny ty zákazy a připomínky jen ničí kreativitu. (takže jestli si chce čmárat po stěně, tak prosím, tak dostane maxi roli papíru přilepenou na zeď a bude si čmárat..nebo se třeba jedna stěna nechá volná právě na toto)..se stolečkem to samé. vkus je vkus (jediná věc je, že by se mělo dohlídnout, jestli si tam neničí záda apod.) jinak ale ty připomínky architekty taky nechápu - podle mě je drzá jak vopice :)
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    EDERA: teďka to bude trošku mimo téma a rozhodně to nemyslím špatně, ale tak pro informaci, která třeba mě osobně docela překvapila a zaskočila a vzpomněla jsem si u toho zrovna na vás. a to je to, že děti smrt (ani smrt v rodině) prostě nevnímají jako dospělí. pokud si pamatuju, tak tvé dceři je šest let (a čím to dítě je menší, tím víc je ten přístup odlišnější). něco k tomu je tady: http://www.umirani.cz/detail-clanek/zarmutek-a-truchleni-u-deti.html. ale naše psycholožka říkala dokonce, že děti nejsou schopny pochopit smrt jako absolutno se všemi následky až do cca 12 let (proto se taky často stává, že někomu jinému při hře způsobí nějaký vážná úraz apod.). psycholožka vychovává dvě adoptivní děti, kterým zemřela matka (6 letého kluka - tam mu to prý v tomto smyslu "nesecvaklo" vůbec, a o něco starší dceru, která to následně používala k "vydírání" při výchově). tak já jen, že se to ne vždy dá posuzovat stejnou optikou. všeobecně děti truchlí jinak než dospělí a smrt prožívají a chápou také jinak. (a tamten portál umírání.cz to má docela hezky sepsané). tím to nezlehčuji, mně osobně tento poznatek spíš ulevil (v tom, že se nějaký mrňous se smrtí nepere naprosto totožně a hluboce jako někdo, kdo naprosto chápe, co to znamená).
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    LURA: seš dobrá. já si byt se zakomponovaným trpaslíkem nedovedu představit. pořád by to pro mě byl hnus :)
    LURA
    LURA --- ---
    EDERA: To je jedno, jak to myslí, ale tohle není v její kompetenci. Ona může navrhnout, že něco by bylo lepší, ale nemůže tě do toho nutit a navíc ještě kritizovat tvůj styl výchovy. A usoudit z toho, že si chce nechat svůj stoleček, že je tvoje dítě rozmazlené osobně může, ale i kdyby skutečně bylo, tak jí do toho nic není. Přiznám se, že občas po mně zákazníci chtějí všelicos, nemusím s tím souhlasit, navrhnu variantu, ale rozhodnutí je na nich - já tam bydlet nebudu. A usoudit z toho, že je tvoje dítě rozmazlené osobně může, ale i kdyby skutečně bylo, tak jí do toho nic není. Taky mě to vytočilo. Navíc prostě jako architektka by měla vědět, že nejde vždy jen o praktičnost, ale taky o další věci. A jestli má někdo něco rád a má k tomu citový vztah/vzpomínky/cokoliv (prostě je na to zvyklý a líbí se mu to), tak to má u mě prioritu před praktičností a designem a respektovala bych to a zakomponovala do bytu, i kdyby to byl sádrový trpaslík.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: ale jo, beru to samozrejme i tak, ze architekt je tu i od toho, aby cloveka upipozornil ne neprakticnosti v laickych napadech, ale jsem asi precitlivela na kritiku vychovy bez znalosti hlubsich souvislosti.
    Pokud jde o vybee nabytku detmi, me moji rodice nenechali mluvit v podstate do niceho a moje ci sestrina prani ohledne reseni bytu byla oslysena. Myslim, ze to byl jedenz duvodu, proc jsem to tam nemela rada.
    Ja nechala M vybrat jeho psaci stul nekdy ve treti tride, kdy razantne odmitl ten, co mel driv, a on si toho desne vazil, dodneska o tom mluvi. Jasne, vede to pak k tomu, ze si do sveho pokoje mluvi i v jinych vecech, ale pro me je to tak ok.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ANNAWA: Tak ono přiznejme si, že stůl se skleněnou deskou a bez šuplíků není nejpraktičtější. A není obecně rozšířeným zvykem nechat šestileté děti, aby si rozhodovaly o tom, jak budou mít zařízený pokoj. Ale moji rodiče to tak praktikovali, takže mě by ani nenapadlo postupovat jinak. Architektka je dobrá a v podstatě to myslí dobře, akorát dneska prostě ustřelila. Do zítra holt namaluje něco jinýho.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: jistě, prostě zálež na úhlu pohledu ;-)

Hele a není ona ta architekta tak trochu kráva? S prominutím, protože mě ta její poznámka nadzvedla, jen co ji tady čtu. Navíc na tom, že si dítě vybere něco do svého pokojíčku nevidím nic rozmazleného, ani kdyby toho dítě za sebou nemělo tolik, jako Kebina.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ANNAWA: Tak úspěch je, že vůbec nějaké jídlo bylo, ne?:-)

Aby to nebylo až tak idilycké, tak jsem se aspoň chytla s architektkou, která nechtěla pochopit, že Kebina prostě opravdu ve svém pokoji MUSÍ mít jeden konkrétní stůl a žádný jiný nechce a že přes to nejede vlak. Ano, varianty, které architektka navrhla, byly lepší, ale její poznámka o tom, že ona sama má (stejně starou) dceru sice taky rozmazlenou, ale tohle by nedovolila, mě rozpálila do běla. Kebina se za poslední rok musela porvat s tolika věcma, že pokud se teď šprajcla, že bez zeleného stolečku Glasholm nemůže žít, tak to rozhodně nehodlám lámat přes koleno a přesvědčovat ji násilím.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: zpět je jeden, M se vrací vždycky takhle v neděli, aby s sebou nemusel tahat učení na pondělí (a taky asi chce na internet, neboť otec mu přístup odpírá), T pojede do školy od něj. Vlnu zájmu nechápu, asi si připadal osaměle, ale mohl si na víkend s nimi alespoň nakoupit - ne, fakt nehodnotím, co jim dává a jak je to zdravé, ale včera je vzal do číny (kde mají skoro všechno a) s masem a b) s glutamátem, přičemž M maso nejí a na glutamát reaguje bolestí hlavy. Takže? Starý dobrý smažák. A dneska si mohli udělat snídani, oběd se nějak nekonal, takže M přijel hladový jako vlk.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ANNAWA: A už jsou zpět? Cože se v otci náhle vzedmula ta vlna zájmu?:-O
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: zjevně sis to vybrala i za mě, takový povedený víkend :-) U nás jsme na konec měli jen nastydlé a čím dál mrzutější batole, protože v pátek večer se otec chlapců rozhodl, že by je chtěl vidět a tak k němu v sobotu ráno vyrazili. Eh, kdybych mu cokoli takhle na poslední chvíli řekla já. Ostatní velké děti byly u druhého rodiče dle plánu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam