• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANNAWAPatchworkové rodiny
    Moje děti, tvoje děti, naše děti. Jaké je to v rodinách, kde se sešli partneři s dětmi z minulých vztahů? Jedno, zda spolu všichni žijete neustále nebo se vídáte jen občas. Problémy, možnosti, zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: no, vlastně spíše za čtyři v nejlevnějším provedení. Tohle jde mimo moje chápání, protože to dítě devět desetin z toho, co telefon umí, stejně nevyužije. Nebo jí matka bude platit také internet, kupříkladu - nehledě na to, že není žádoucí, aby na něj takhle malé dítě mělo volný přístup.
    Co na to tatínek? Není asi možné, aby nákup rozporoval s tím, že takhle si dítě věcí vážit nezačne, protože ani nebude vědět, že jsou nějaké obyčejnější, a podobně?
    Nezávidím ti to, mně vytočilo, když stejně drahé telefony nechala koupit protilehlá maminka před minulými vánocemi dětem podstatně starším, protože tím porušila dohodu o ceně dárků a tak.
    FIFI
    FIFI --- ---
    EDERA: uf
    EDERA
    EDERA --- ---
    Akce mobil - pokračování:
    Gabriela pravila, že by mobil teda taky ráda a stejný jako Filoména. Muž pověřen, aby zjistil, co že to teda Filoména dostane. Maminka se vyslovila, že Samsung Galaxy Mini za cca 3 tisíce.:-O Pro prvňáčka!
    Teda fakt sorry, ale v tomhle případě by celkem pomohlo, kdyby se otec konečně taky mohl podílet na životní úrovni svého dítěte.
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    BALAENA: Myslím, že o vlastním děťátku mají někdy bezdětní lidé zkreslené představy - děti těch ostatních jsou omezující, protože jsou to rozmazlení spratci, kdežto vlastní dítko by bylo slušně vychovaný nenáročný andílek :-) Často žijí v představě, že po narození dítěte (vlastního) bude vše skoro jako dřív. Moje spolužačka například měla takovou představu o roztomilém poslušném broučínkovi, který coby miminko soustavně pokojně spinká v postýlce a posléze si do 3 let celé dny hraje sám na písečku s lopatičkou :-) Realita je pro ni velmi krutá, málem skončila na psychiatrii :-)

HANELA: Je to pravda. Člověk, který děti nemá, někdy některé věci nechápe. I já jsem někdy nechápala, co přítel řeší ohledně dcery - například mi přišlu ujetý, že chce spát s námi v posteli, když už je jí 9 let. Fakt jsem z toho nebyla nadšená (mimochodem její vlastní matka si ji nebrala do postele, ani když byla mimino). Byla jsem mladá, zamilovaná a zvyklá na vlastní soukromí. Když to šlo, chtěla jsem, aby spala ve svém pokoji, který jsem u sebe pro ni udělala. U nás v posteli byla většinou jen ráno a večer. Teď, když mám mimino, chápu, že to pro ni mohlo být důležité i v tomhle věku. Teď už je jí 13 a chce mít své soukromí, je to slečna. Ale před pár lety to bylo jinak, chtěla být s námi (nebo hlavně s tátou) a já to nechápala. Vadilo mi to.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    FIFI: já do té konkrétní situace podrobně nevidím, ale je to jak píše BALAENA, cizí a vlastní, to není totéž.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    FIFI: dá rozum. CIZÍ děti jsou omezující, VLASTNÍ docela jistě není (aneb zatím jsem to nezkusil, ono by pak omezující bylo taky)
    FIFI
    FIFI --- ---
    ANNAWA: to je nejaky protimluv - deti jsou omezujici, ale sam dite chtel...To male by ho neomezovalo nebo co?:)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: u nich to vtipně krachlo mimo jiné na tom, že ano, děti, byť velké, jsou omezující, plus on zatoužil po dítěti vlastním, což ona nechtěla.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ANNAWA: A to ona má děti jen půlku měsíce. Já furt! Bydlet s mými dětmi je dost náročné někdy i pro mě, natož pro "cizího" chlapa.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: vidím to stejně. Ostatně, přítelova ex manželka žila teď asi dva roky s bezdětným chlapem a byl to problém, i když podrobnosti neznám.
    HANELA
    HANELA --- ---
    EDERA: nejen, že by byl divnej, ale určitě by nebyl tolerantní zase k vám. A to nikdy neškodí.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    EDERA: chápu, protože právě tento typ exempláře mám.
    ale naštěstí je o dost mladší, vypadá to, že se nějak i sžijem :-D
    je fakt, že já sama taky nesnáším soužití s někým... tohle se nám tak nějak přihodilo, tak oba děláme, co můžem... ale kór snadný to není...
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    EDERA: jj, však o chlapech tabula rasa jsme se už párkrát bavily
    EDERA
    EDERA --- ---
    CHIMERA: Mám kamaráda, kterému je 45 a prakticky nikdy s nikým nebydlel, děti nemá. Přišlo by mi jako hazard jít do vztahu s někým takovým. Ten už si na nutnost dělat kompromisy fakt těžko zvykne - poslední vztah mu ztroskotal na tom, že slečna hochtěla vídat "i dvakrát týdně":-)
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    EDERA: jj, teď už vím, proč je ten můj chlap divnej :)
    a celkově máš pravdu, že vidíš hlavně pozitiva.
    škoda se rozčilovat.
    EDERA
    EDERA --- ---
    CHIMERA: Nejsem svatá žena a ta malá má i dobré vlastnosti, rozhodně není furt jen příšerná. Ostatně moje děti taky dovedou být příšerné. Akorát holt jsou příšerné způsobem, který je mi důvěrně známý a tak nějak pochopitelnější. To je celé.

BALAENA: Když to máš těžký - v našem věku už tězko můžeš očekávat, že narazíš na chlapa, který bude tabula rasa, svobodný, bezdětný. Resp., když bude, bude divnej:-) A to společné soužití a tmelení má i své pozotivní stránky. Na našich holkách je na obou vidět, že jim to prospívá mít jedna druhou. Taková životní lekce tolerance se jim bude hodit. Mně to třeba z mého idilického dětství chybí:-)
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    ANNAWA: nojo, já jsem takovej typ ode zdi ke zdi :)
    buď bych fracka naprosto ignorovala (což by se jejímu otci nelíbilo), nebo bych fracka usměrnila (což by se taky nelíbilo :-)
    ještěže mám děti i muže hodného, nefrackovité povahy :)
    on byl sice taky vychován v tom, že jen to nejlepší je pro něj dobré, ale aspoň mi to nevnucuje :)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    CHIMERA: myslím, že to vidíš moc příkře. Já bych děti svého přítele taky někdy nejradši prohodila oknem, ale nějak mi nepřišlo na mysl, že bych kvůli tomu měla zahodit náš vztah, k čemuž by nepochybně přispělo to, kdybych je zmydlila, což ostatně sama píšeš. Ale je to náročné, to jo, občas.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    EDERA: seš v podstatě svatá žena. já dostat do domácnosti takového rozežraného fracka (a to je jí teprve 6 let?), tak to zmydlím, což by vedlo ke konci vztahu s tím mužem, nebo bych se s ním rozešla. tohle vydýchat fakt vyžaduje svatost nebývalou.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    však říkám "teoreticky". a upřímně - nezávidím, že tohle musíte vůbec řešit
    EDERA
    EDERA --- ---
    ANNAWA: Přesně. A ty nepotřebuješ vzdor. Potřebuješ, aby dítě přišlo rádo. Protože jinak bude trpět rodič dítěte, který s Tebou bydlí. Na druhou stranu nemůžeš být výrazně benevolentnější než k domácím dětem. Fakt to není sranda a pohodička, ale permanentní tanec v porcelánu.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    BALAENA: moje zkušenost praví, že ani tohle by nebyla cesta. Ono jakmile začneš nějak vehementně mávat praporem pravidel, dítě míří ke vzdoru a šestileté dítě navíc hnedle pochopí, že tím beztak kritizuješ jeho matku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam