• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANNAWAPatchworkové rodiny
    Moje děti, tvoje děti, naše děti. Jaké je to v rodinách, kde se sešli partneři s dětmi z minulých vztahů? Jedno, zda spolu všichni žijete neustále nebo se vídáte jen občas. Problémy, možnosti, zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    EDERA
    EDERA --- ---
    ILLUZE: Já neříkám, že je nenormální ty dárky počítat. Ale za vyčerpávající považuju, že nás furt podezírá, že ji chceme ošidit, ačkoliv se to nestalo ani jednou.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    EDERA: To přepočítávání dárků je asi normální, naše starší také "kontroluje". Ale i když nás to potajnu stojí nervy, navenek se to snažíme nedávat najevo a zdůrazňujeme jí, že každá z nich měla přece jiné přání.
    Protože popravdě řečeno - a je jedno, jestli to jsou vlastní či nevlastní sourozenci - i když koupíš naprosto totožné věci, nakonec se pohádají třeba o takovou pitomost, že chtějí tu panenku, která nemá ten divný puntík na levém uchu :)
    Myslím, že ve "spravedlnosti" u dárků se my rodiče zalamujeme víc, než je zdrávo...
    FIFI
    FIFI --- ---
    EDERA: no to uz je opravdu na serial! Dallas hadr!:)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: nevím, jestli by nám to někdo uvěřil :-D
    EDERA
    EDERA --- ---
    HANELA: Tak jistěže pro něj by to bylo plus a zcela nový zážitek, ale zrovna on je fakt zastáncem myšlenky, že Vánoce jsou akce především pro děti a měly by je trávit tam, kde jsou doma.
    Pokud jde o dárky, tak variant je celá řada. Ono to nějak dopadne.
    HANELA
    HANELA --- ---
    EDERA: a co brunetin otec na společné Vánoce? Pro něho by to bylo zase plus, ne?
    A k těm dárkům...když by si matka takto určila Vánoce, vy byste si mohli určit, že bruneta přijde bez dárků, ať jí je dá sama.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ANNAWA: Zhruba desetiletou, pokud vím. Ve střídavé péči. Její matka od manžela utekla k dvoumetrovému černochovi, s kterým má teda teď asi dvouletého bubáčka. Co kdybysme spolu začaly psát nějaký pěkný seriál?:-)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: ten nový pan Brunetiny matky má tayy podobně starou dceru?

EDERA
    EDERA --- ---
    A čím víc nad tím přemýšlím, tím víc mi z toho hučí v hlavě. Třeba z toho, že J. by prý poslala k dítěti i příslušnou sadu dárků. Což znamená, že potřebuju dopředu přesně vědět jejich počet, aby blondýna dostala stejně.

By mě celkem zajímalo, jestli je bruneta stejně srovnávací i k té druhé holčičce. Jestli její matka ví, zač je toho loket. Protože třeba dneska jsme byli na výstavě Naše cesta, na jejímž konci si bruneta vybrala tričko (platil otec) a blondýna šátek do vlasů (platila jsem já). Já k šátku přidala ještě magnet na lednici pro sebe. Což ona nepochopila a domáhala se ještě odznaku, protože jinak to není fér. Taťka byl běsnej a křičel na ni, ať už si konečně uloží do paměti, že na celém světě nejsou dva lidi, který by byly tak spravedlivý jako on a já. Že pořád dáváme pozor, aby některá z nich nebyla ošizená, takže nás nemusí furt kontrolovat.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: naprostý souhlas.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    EDERA: nejsi divná.
    "Zvlástní" mi přijde "matka", která kvůli partnerovi odstrčí své dítě, navíc o Vánocích.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ANNAWA: Mně tím teda J. dost překvapila. Začínám mít pocit, že jsem divná. Ano, samozřejmě si uvědomuju, že podřizovat se jenom dítěti je blbost. Děti vyrostou, dospějou, odejdou a já zůstanu jako kůl v plotě, protože jsem nepracovala na vztahu. Ale teda nemusím si piplat vztah zrovna o Vánocích, že. To jsou fakt svátky, kdy by děti měly dostat jednoznačnou přednost. Partner, který by to nechápal, by mi za to nestál.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: bingo! Aneb všechno pro děti, co mi to jen připomíná :-O

EDERA
    EDERA --- ---
    Tak opět téma Vánoce. Momentálně to vypadá na možnost, že budeme mít na Štědrý den i brunetu.:-O Její matka nechce trávit Vánoce se svou matkou, ale s přítelem, který letos o Vánocích svoji vlastní dceru mít nemá. Takže by to prý nebylo fér, aby tam jeden dítě měl a druhý ne, a bruneta byla nabídnuta na Vánoce otci. Mně to teda přijde divný - chápu dospělácké důvody, ale myslím si, že bruneta má přes veškerou lásku k otci přece jen blíž k mámě a bylo by pro ni lepší, aby byla s ní.
    Jinak s tím teda problém nemám. Šest lidí ke stolu nebo sedm, to už je fuk. Jediné, co jsem si vymínila, že musí být jasno s předstihem, jak to přesně bude. Protože jestli má být s námi i třeba 25., musí dostat své tři dárky u mojí mámy. A nehodlám to zařizovat 23. prosince.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ANNAWA: Jasně. Jiný kraj, jiný mrav. Ale nám teda tohle uspořádání, na které byly děti navyklé, velmi usnadnilo novou situaci.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: u nás to právě bylo vždycky jen jednou. Naši pro ne nikdy žádné vánoce nedělali, bývalý tchán taky ne a u O rodičů je tedy tradiční oběd 25/12, kde jde spíše o to setkání a nějaké maličkosti.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ANNAWA: Moje děti byly odjakživa zvyklé fasovat dárky natřikrát - doma na Štědrý den, u jedněch prarodičů na Boží hod a u druhých na Štěpána. Takže to vlastně není až taková změna.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: u nás bude Štědrý den 24/12 (tedy snad, loni jsme ho měli 26/12, protože jsme čtyřiadvacátého úpěli v posteli) a jsou u nás i O. děti. Ovšem dobře si pamatujeme, jak to bylo před dvěma lety, když u nás byly taky. Nějakého třiadvacátého si je O. ex vyžádala, že jako ať u ní ozdobí stromeček a oni se vrátili s novýma mobilama (což bylo proti dohodě, protože jak mají střídavou péči, vždycky měli jen jeden ŠD, na střídačku), dárky se i ten rok domlouvaly a kupovaly napůl a ona tohle. Divné to bylo.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ILLUZE: Aha, tak takhle ne. Štědrý večer bude klasický, ať už tu bude přítomen kdokoliv. Ale pak dostávají holky (a Jr. vlastně taky) ještě druhou sadu dárků, když dorazí bruneta. Což vloni a předloni bylo 26. a letos teda, kdo ví...
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    EDERA: u nás v rodině tahle situace byla cca předloni či loni, navíc synek nastoupil do puberty - trval na tom, že otec s novou rodinou bude rozbalovat dárky a jíst štědrovečerního kapra 25.12., protože se rozhodl, 24.12. bude oproti původní dohody s matkou (ne, nebyla sama, navíc si dárky rozdávali o týden dříve kvůli odcestování dětí jejího nového partnera do zahraničí). Vůbec nepočítal s tím, že by se ostatní nepodřídili jeho požadavkům.
    Udělala jsem si u něj další černý zářez konstatováním, že tohle ani nemůže myslet vážně.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ILLUZE: Nešlo o náklady, šlo o program. Štědrý den je (snad) jasný, ale dál celkem chápu, že J. a její přítel budou chtít udělat nějakou nadílku pro brunetu i tu druhou holčičku najednou. My to chceme pro naše děti taky. Logicky naše a jejich akce musí být v jiný den a logicky jejich datum záleží na tom, kdy jim matka dítě "půjčí" (zatím to vypadá, že rozvod ještě nevydýchala a dělá dost naschvály). Je to cesta minovým polem, trumberové povahou jsou na tom biti, samozřejmě, ale celkem nevidím, čemu by prospělo, kdybychom se zasekli všichni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam