• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MEADMT - "duchovní molekula"


    Diskuse o DMT - Dimethyltryptaminu a s ním úzce souvisejících jevech

    - teoretické poznatky
    - prameny (knihy, dokumenty)
    - praktické zkušenosti
    - souvislosti a návaznosti na další substance
    - spirituální pohledy
    - vědecké pohledy a poznatky
    - asociace
    - vlastní názory a zamyšlení- výtvarná tvorba
    - zážitky podobné stavu na DMT a s ním související
    - historie
    - ayahuaska

    Jde mi o ucelení informací o této látce a s ní úzce souvisejících jevů.
    DMT jako univerzální jazyk...


    http://www.rickstrassman.com/
    http://wiki.dmt-nexus.me/Main_Page
    https://www.dmt-nexus.me/forum/
    http://www.dmt.20m.com/

    http://www.erowid.org/chemicals/dmt/ - rozcestník

    bylinky
    http://www.biotox.cz/enpsyro/pj3rpsv.html

     

    rozbalit záhlaví
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    MEA: tak ja si nechavam v sebe vzdy volny prostor kde uznavam, ze som totalne mimo a ze moje koncepcie su prinajlepsom vzdusne zamky :). Nesnazim sa tvoje nazory zhodit, chcel som len povedat, ze uvazovat o tychto veciach linearne je docela past a ze sa asi budes hodne dlho tocit v kruhoch.. tak dlho nez sa rozhodnes z neho vystupit ;).
    Urcite sa najde dost symbolov ktore by sa dalo povedat ze vznikaly behom evolucie (ale zase sme u toho, co to je vlastne cas, z univerzalneho hladiska..), ale tato debata myslim zacala rozborom "typickeho DMT vizualu" a otazky ohladom toho nakolko su vizie sposobene tym co niekto niekde odkoukal a na co je nebo neni zvykly.
    Doporucujem nejaku dobru knihu o Posvatnej geometrii. To je abstraktne jadro prirody a vesmiru a vsetkeho co je vnimatelne, su to zakony podla ktorych sa jedna vec deli na dve a uzko to suvisi s procesom vnimania. Akonahle otvoris oci, akonahle nadobudnes vedomie, tvoja mysel na zaklade tychto vzrocov a symbolov nakraja cely vesmir do podoby ktoru vnimas. Kvet zivota, vesica piscis, zlaty rez, platonske telesa, fraktaly a vsetky z nich odvodene symboly nie su ludsky vynalez - to je priroda ktoru pozorujes vsade okolo, a takisto vo svojom vnutri, v mysli a este dalej (hlbsie), zase sme pri tom co je nahore=to co je dolu, ohrana pisnicka ale este sa nenasiel nikto, kto by to s uspechom vyvratil. Takze si trufam tvrdit ze podobne vizualne divadlo ako student religionistiky mohla zazit aj prva opica co prad par tisic rokmi zliezla zo stromu a snedla houby, vobec by ma to neprekvapilo.
    Este je jedna fajn kniha, o symboloch, pisme a cislach ktora to cele dava trochu do ineho svetla, nez v akom sa to ty snazis vidiet - Slabikář hermetické symboliky & čítanka tarotu, odporucam ;)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MEA: uprimne, naprosto nechapu co se snazis rici... spousta myslenek skakajici od a k zet, pro me beze smyslu, nebo se smysl nekde ztratil v obecnych symbolickych recech. ale svet neni o symbolech nebo nejakych uvah. svet je dosti racionalni misto, kde lotosovy kvet je lotosovym kvetem, produktem prirody a symboliku k nemu si davaji az lide. lide si delaji svet horsim a slozitejsim...
    MEA
    MEA --- ---
    SAGUS: no ale však já netvrdím, to, co o domorodcích tvrdíš, že jsem "povídala"..
    já to udávám jako příklad pro lepší představivost. sama vnímám, že v našem bytí funguje něco jako "motýlí efekt", "kolektivní nevědomí", nebo "obyčejné vyprávění, které se přenáší tisíce let planetou a podobá se internetové síti" (toto jsou příklady pro širší okruh lidí), ale o to mi nejde..
    jde o ten princip, který zmiňuji.. vidím to tak, že přenos informace o symbolu se učí - nevědomě nebo taky nezúčastněně, ale protože už tisíciletí jsme zvyklí na jeho přesný výklad, přenášíme si to snad i v genech či co a učíme to dál potomky. a nebo - na začátku vývoje lidstva a jeho mozku mohla být "tabula rasa" - člověk jako čistý nepopsaný list.
    posléze nejspíš přicházely k člověku informace díky vnímání..
    konkrétně - ale opět příklad - lotosový květ k rukách pračlověka je hebký na dotek, je bílý, ve vodě, kde se dá očistit, voní a stimuluje příjemné prožitky, dal by se tedy zařadit mezi něco, co se dá uznávat jako vyšší, žádoucí jako něco, k čemu se dá vzhlížet jako k modle (např.).
    imho stejně to chce na počátku poznání prostě nejdřív vnímat a mmj. mít přímou, ideálně haptickou, zkušenost (je to jako s malým dítětem a jeho poznáváním)
    vim, že je hodně těžký se dostat k tomu, jak to začalo, nicméně se snažim najít cestičky k tomu blíž... zatím si hledám sama a pomáhám si inspirací v literatuře, ke které se dostanu.
    taky je těžký do pár vět sesumírovat, co bych chtěla rozvést a co obsáhnout a takový energie to stojí :)

    a obecněji a stručněji to vidim - abychom mohli sami tvořit (i nové) symboly, je třeba vnímat, co se kolem nás děje (i bez vyhodnocování a analýzy) a to se děje velmi výrazně a silně mmj. díky dmt. a to může inspirovat..
    nový symbol vzniká napřiklad z inspirace starým. a nebo bez inspirace starým, ale na základě vnímání, cítění, spočívání, bytí (a k tomu bych se chtěla dostat - bez inspirace starým, ale je to možná uroboros)

    a tvrdit něco ve smyslu, že určitý názor nebo myšlenkový pochod nikdy nebude reálný je jako tvrdit, že něčí názor enbo pochod nikdy neexistoval. je to proto, že už reálný je a vyslovením, sdílením již existuje.
    není podstatné přílišné coby kdyby, ale inspirace, která může pro někoho v nějakém pochodu být.. co se jednomu zdá umolousané, druhého může inspirovat, ba dokonce nikdy nikdo neví, čí názor a jaká sebeteoertičtější blábolovitá část může zrovna být něčím převratným (dyť to dějiny ukazují stále), proto se osobně snažím nehodnotit a neodsuzovat nějaké divné názory do věčných lovišť.. ale to už je jiná kapitola
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    MEA: ono tieto uvahy by mali podla mna vyznam v podivnom modeli vesmiru, kde energia zanika do nicoty a kde cas je nieco ine nez pouhy konstrukt umoznujuci prezivanie deja. Povedat ze domorodec "nikdy nic neslysel a nevedel o" by bolo mozne v pripade, ze ten domorodec je uzavreta autonomna jednotka ktora vznikla len tak z nicoho a zase zanikne a neostane po nej ani mastny flak ani spomienka ani hnojivo pre kytky.. a ktora zcela iste nepresla ziadnou inou inkarnaciou minulou ani buducou. "Nikdy" straca vyznam ked strati vyznam cas.. a bez casu zistujeme, ze vsetko uz tu je, teraz, v obrovskom vesmirnom tanci a vireni forem.. vratane akehokolvek symbolu, a je irelevantne ci ten symbol pouzival uz praclovek, alebo ho zacnu pouzivat az za 5000 rokov niekde na opacnom konci galaxie. Hladat kde zacal povod nejakej myslienky, alebo ideje je to iste ako hladat vznik vesmiru. Proste mi pride ze ta tvoja otazka je hodne teoreticka a je tam tolko "coby kdyby ", ze to s realitou nikdy nebude mat nic spolocne. Asi ako tie uzavrete sustavy co sa pouzivaju na vyuku fyziky... zjednodusuje to predstavu ale v reale taku sustavu nikde nenajdes, tak ako nenajdes domorodca ktory nema historiu previazanu s celym univerzom.
    MEA
    MEA --- ---
    ještě při zpětném čtení jsem si všimla, že padla doměnka o "mé cestě k živé vodě na druhý břeh", musím upřímně potvrdit, ano je to tak, ještě jsem nebyla na "druhým břehu" co se týče rámce tématu, nicméně z toho nevyplývá, že neznám onen stav (smrt ega) a nebyla jsem se tam ve sférách "po smrti ega" podívat "jinak".

    s respektem a úctou se ale na hlubší poznání těším :)

    ono šlo o určitou podobnost popisovaných stavů na DMT (ať už před smrtí ega či po ní), LSD (v podobném rámci jako dmt) spolu se stavem v bezvědomí, s holotropním dýcháním nebo i sněním - nemyslím plnou, přesnou a jasně definovatelnou podobu, ale určitou spojitost... např. kdy se člověk ve svý mysli zcela rozpadne, neexistuje a je - spočívá a pozoruje, vnímá a prožívá úplnost (což v té chvíli stejně neřeší a dojde mu to po čase, když se ve vzpomínkách vrací k prožitému stavu)

    ---

    ještě ale mám nutkání znova otevřít ony symboly, furt si nejsem jistá, zda byl můj dotaz pochopen, ona i jeho formulace nebyla a není jednoduchá...
    a právě z naivního pohledu toho, kdo ještě nepoznal dmt takhle hluboce, mi stále vyvstává otázka, jak si můžou být znalí opravdu jisti, že to všecko, co se významu symbolů týče, otvírání své fantazie k obrazům se symboly, nepramení opravdu z historie symbolu, z nějakého nevědomí nebo z toho, co se podvědomě naučili nebo prostě naučili třeba i vědomě? narozdíl od dojmu, že je symbol produkován intuitivně - tak jsem tedy pochopila a nejsem si jista, zda správně...

    napadá mne k tomu ještě takový ilustrační příměr - dejte dmt dítěti u kterého víte, že jej nikdy nevidělo a nikdo mu o něm nevyprávěl, ale už dokáže chápat symboliku a interpretovat a pozorujte, zda uvidí symbol a vycítí jeho význam intuitivně... a co k tomu symbolu následně řekne? pochopí význam?
    je na nějaký výzkum?
    ne ani tak s dětma, ale spíš s neznalostí symboliky... (třeba mladý domorodec z netknuté divočiny v austrálii, který nikdy nic neslyšel a nevědel o symbolu lotosového květu nebo já nevim kterým, že by měl při požití dmt vidiny lotosového květu namísto jeho symbolu, který zná jakožto duchovní úměrný jeho kmenu...)

    ano, něco si k tomu potřebuju načíst, něco pochopit, něco vzít jako "aha ajooo", ale chce to víc literatury, víc úhlů pohledu, která by pojila sílu dmt stavu a symboliky, o to mi tak nějak šlo...


    MEA
    MEA --- ---
    DARJEEL: já jo, a zvlášť, kdybych byla odborník, ale to nejsem, tak to nechávám spíš na lajcké hravé úvaze.. hloubky jsou možná i nekonečné a spletité, často velmi překvapivě související a vývoj taky, výzkumy bývají o hledání, ale to už není na mně (narozdíl od vlastního trénování mozku díky kreativitě i fantazii)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MEA: jj, taky se mi líbí, jak jsou třeba některé aminokyseliny podobné na amfetaminy, ale nic hlubšího bych v tom nehledal...
    MEA
    MEA --- ---
    poslední obrázek ze záhlaví :)

    MEA
    MEA --- ---
    MEA: jak se vám líbí?
    (mě zrovna dvakrát neoslovil, ale někoho třeba osloví)
    MEA
    MEA --- ---
    S.E.T.H - My Bleeding Mortality (DMT Mix) [The First Four Letters Of Reality] - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=hgukir8iSdM
    EKEAZE
    EKEAZE --- ---
    J4RD4: Dokument jsem zatím neměl čas zhléhnout.
    Tohle se ani nemusí týkat požitých látek z venčí, ale stačí umět své vědomí sjednotit v přítomnosti (pracovat sám na sobě - pravidelná praxe), pak je všeobjímajicí, neomezené. Samozřejmě pokud k tomu dojde po požití třeba DMT, tak je to maximálně umocněné a nekompromisní. Mám takovou praktickou zkušenost, že se mi to ptalo " co by jsi chtěl poznat " a já že Boha. No a to co jsem chtěl, tomu se mi opravdu dostalo. Bohužel jsou to zážitky nesdělitelné, zkus si představit všechno najednou a dohromady ( i když vlastně TY jsi to zažil, takže víš ). Bůh je Život, ne jen život takový jak známe, ale Stvoření jako celek je živé.

    Vědomí je ve své podstatě všeobjímajicí ( je kompletní se vším, nic mu neschází ), jen to díky naší omezenosti, kterou si vytváříme sami, nemůžeme procítit a to zejména proto, protože se naše vědomí nachází buď v minulosti, nebo budoucnosti a ne v přítomnosti. Největší sranda je, že minulost ani budoucnost neexistuje, z toho je celkem jasné, že naše vědomí nemůže prožívat tu všudypřítomnost.


    MEA
    MEA --- ---
    VYHULENY_UFO: jasně no :)..

    ideální je, když si tak mozek "dýluje" po těle, vysílá si pro drogy poslíčky neurotrasmitery, jednou adrenalin na akčnost, pak zase serotonin, aby mu nebylo hooodně smutno nebo třeba nebyl moc náladový , na dobrou noc dostane od serotoninu dmt pro barvité snění :)
    (teda aspoň takhle lajcky chápu fyziologii v mozku)
    jinak..
    "Serotonin (5-hydroxytryptamin, zkráceně 5-HT), je biologicky aktivní látka obsažená v krevních destičkách, v buňkách gastrointestinálního traktu a v menší míře i v centrálním nervovém systému. V čistém stavu je to bílá amorfní nebo krystalická látka."

    jak jsou si podobní...

    serotonin


    dmt (se nechce ukázat)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MEA: to je pravda, ale dodneska sem zil v domneni, ze si mozek ty "drogy" vyrabi sam... ale az tedka jsem pochopil, ze tomu tak neni, a ze kdyz mozku dojdou drogy na kontrolu nalad, tak posle signal do rukou, nohou a ust a donuti me zajit za dylerem :)
    J4RD4
    J4RD4 --- ---
    měli jste někdo někdy na DMT či LSD, DOB.. apod. ..pocit, že vědomí je prostor "objímající" veškerou hmotu (atomy, nekonečně malé částice v pohybu vzdáleny od sebe tak, že většina jejich "objemu" tvoří vakuum, tzn. prostor jimi "prostupuje")? :-) Já ano, proto sdílím tento inspirativní dokument. Netýká se přímo DMT, ale souvislosti tam jsou. Doporučuji trpělivost. Beru z toho jen to, co mi dává smysl.. / jsou to domněnky, hypotézy ))
    Black Whole
    http://vimeo.com/43083752
    MEA
    MEA --- ---
    Přemýšlela jsem, co mi připomínají za rodinné příslušníky )nebo osoby, principy( jednotlivé halucinogeny... A vyšlo mi zatím toto...

    LSD - milenec, mladý muž (muž), analýzy
    Psilocybin - milenka, mladá žena (žena), hravost
    Ketamin - otec, starší muž, zkušený blížící se moudrosti
    Salvia Divinorum - matka, starší, zkušená žena blížící se k moudrosti
    Ayahuaska - velmi zkušená žena, předávající moudrost, prarodič
    Meskalin - velmi zkušený moudrý muž, prarodič

    DMT - spojení celý rodiny :))) (zatím nemám dojem, že by silně převažoval některý z principů, mám pocit, že jsou zde takové vyrovnané propojené, ale...)
    MEA
    MEA --- ---
    VYHULENY_UFO: mozek je věčně "zfetovanej" malýma dávkama různých "drog", pokud tedy nebudeme jen na rovině droga=bylina, léčivo
    MEA
    MEA --- ---
    Tak jo "dětičky", už jste si to pěkně vypsaly a dobře ukončily, mazat vás nebudu, pač jsem se pobavila a asi nejsem sama (život o předsudcích) a také je mi líto toto mazati, takže díky za pochopení předem :)) (jsem jakože na chviličku přejala roli pančelky z té základní školy a doufám, že tímto postem moje role končí :))) )
    ale pro jistotu ještě jeden odkaz na tu základku, aby se tu někteří neztratili - [ Ty vole na zakladní škole, ..." ]
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    EKEAZE: ok, no ok, asi taky budes jeden z tech co dokumentaci necte a pak se pta na zakladni veci...
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    [ LOOP_ONE @ dmt,dob,dipt,dpt,dxm,2c-*,ghb,amt,dom,mda,pma... *aneb vsechny exoticke,podivne,designer,experimental a research drugz* ]
    Ha! Tak ten se s tím fakt nemaže :D Asi to brát hodně s rezervou, ale líbí se mi, kolik má fantazie.
    EKEAZE
    EKEAZE --- ---
    VYHULENY_UFO: no jo :) nic končíme, přeci se tu nebudem dohadovat o hovadinách ne.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: a navic si o sobe myslim, ze sem chytrej, ne tedy nejchytrejsi, protoze ze svyho okoli znam dost lidi, kteri sou chytrejsi nez a ja jim nesaham ani po kotniky, ale z hlediska toho v jakym marastu zijeme a ze spousta lidi si neni schopna ani spocitat vejplatu a pta se na takovy kraviny jako co to je superhruba mzda nebo jak obechcat exekutora za neplaceni cernych jizd.... :))
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    EKEAZE: hele, jesti ti vyvadeni lidi z omylu ci doplnovani informaci prijde jako navazeni do lidi, tak ok.... myslim, ze stejni nejsme.. ja mam tohle ujasneny, jsem sobec, mam vyhoneny ego a myslim hlavne na sebe a svy blaho a spokojenost... ;0)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam