• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MEADMT - "duchovní molekula"


    Diskuse o DMT - Dimethyltryptaminu a s ním úzce souvisejících jevech

    - teoretické poznatky
    - prameny (knihy, dokumenty)
    - praktické zkušenosti
    - souvislosti a návaznosti na další substance
    - spirituální pohledy
    - vědecké pohledy a poznatky
    - asociace
    - vlastní názory a zamyšlení- výtvarná tvorba
    - zážitky podobné stavu na DMT a s ním související
    - historie
    - ayahuaska

    Jde mi o ucelení informací o této látce a s ní úzce souvisejících jevů.
    DMT jako univerzální jazyk...


    http://www.rickstrassman.com/
    http://wiki.dmt-nexus.me/Main_Page
    https://www.dmt-nexus.me/forum/
    http://www.dmt.20m.com/

    http://www.erowid.org/chemicals/dmt/ - rozcestník

    bylinky
    http://www.biotox.cz/enpsyro/pj3rpsv.html

     

    rozbalit záhlaví
    JAXXE
    JAXXE --- ---
    E2E4: no to prave nikdo poradne nevi a proto ve filmu zminujeme jen obecne kontraindikace, které plati pro psychedelika nebo holotropni dychani obecne, coz je nam vycitano. koncentrace se lisi podle pohlavi a stari zaby. chce to poradny výzkum. tady jsou první zacatky:

    Rafael Lancelotta - Characterization Of Mystical Experiences By 5-MeO-DMT-Containing ToadBufotoxin
    https://www.youtube.com/watch?v=xtOiBiAL-K8
    E2E4
    E2E4 --- ---
    JAXXE: A V jakym mnozstvi? A co z toho je vubec aktivni?
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    JAXXE: jj, u syntetickýho 5meo dmt jsem neměl pocit, že by to ve mě nějak dál pracovalo a projevovalo se i navenek synchronicitami (to jsem zažil jen s ayahuascou a šalvějí)
    JAXXE
    JAXXE --- ---
    INK_FLO: ale rozdil je to chemicky velky, tohle je v Bufu:

    N,N-dimethyl-5-hydroxytrytamine; bufotenine
    N,N-dimethyl-5-methoxytrytamine; O-methylbufotenine; (5-methoxy-N,N-dimethyltrypamine; 5-MeO-DMT)
    5-methoxytryptophol
    5-methoxyindoleacetic acid
    5-hydroxytryptophol
    5-hydroxyindoleacetic acid
    N-methyl-5-methoxytryptamine
    N-methyl-5-hydroxytryptamine
    bufoviridine; N,N-dimethyl-5-hydroxytrytamine-O-sulfate
    5-hydroxytryptamine; 5-HT; serotonin; enteramine; thrombocytin; thrombotonin
    N-methyl-serotonin
    tryptophan
    bufotalindin; hellebrigenin; (a bufogenin - cardioactive sterol)
    JAXXE
    JAXXE --- ---
    INK_FLO: když stan Grof ve filmu popisuje svůj nejsilnejsi zážitek v zivote, popisuje synteticke 5-meo. ale dal si fakt hodne. 30 mg. dvakrát snupnul a zbytek dokouril. v zabe je tech latek mnohem vice, ale imho jde hlavne o 5-meo. zážitek je srovnatelny, ale u zaby je rozdil v tom, ze to pak s tebou pracuje ještě několik tydnu ci mesicu potom a dochazi k castejsim synchronicitam
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    ad poslední odstavec - dá se sehnat krystalické 5-meo DMT, nevím však jak moc se jeho účinek liší od žáby (protože mám zkušenost jen s ním, ne s žábou)...plus jsem měl nepřesné info od více lidí, že žába stojí 200 e
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    JAXXE: máš pravdu, tyhle fakta jsem vůbec neznal (proto jsem provokoval, protože mě to zajímalo), takže se omlouvám a děkuji za info
    JAXXE
    JAXXE --- ---
    INK_FLO: tvoje optika je jemne zdeformovana tim, ze vubec neznáš fakta a spekulujes. Octavio zadny milionar není. znam se s nim velmi dobře. naopak, je hodne zadluzeny, protože peníze investuje do ochrany uzemi, kde zaba zije, do nakupovani pudy v Sonorske pousti a do vybudovani rezervace a mezinárodního centra v Mexiku, kde by lide za nim mohli na ceremonie jezdit a on tak mel cas se jim naplno věnovat i po ceremoniich, pomáhat jim s integraci zazitku, coz je velmi dulezite.

    další peníze investoval do svého vlastního filmu o zabe, ke kteremu ted delame postprodukci a hudbu. delal ho s Hollywoodskou produkci, takze oproti nasemu filmu to bylo velmi drahe. taky pravdepodobne nevis, ze spoustu ceremonii pro tezce zavisle dela zdarma a uspesne je leci ze zavislosti na cracku, heroinu, kokainu atd. film jsme rozhodne netocili se zamerem udelat mu reklamu a podporit jeho "business"!!! sami v tom mame hodne penez, které se nam pravdepodobne vůbec nevrati. chteli jsme jen zdokumentovat tento unikatni fenomen a poslat svetu zpravu. také jsme chteli ukazat, ze je třeba rozlisovat mezi tvrdymi drogami a psychedeliky. ze spravne pouzite psychedelika mají terapeuticky potencial a ze by lidstvu mohly s leccims pomoci.

    billboardy nas samotne prekvapily, nikdy jsme si je neobjednali. byla to ciste aktivita casopisu Fenix a festivalu Evolution. o film je velky zajem, který nas také prekvapil, takze nas neustale oslovuji media, chteji rozhovory a my jim je davame a zdůrazňujeme v nich i rizika. je to lepsi nez nereagovat a nechat neznale novinare, at si to napisou sami nejakym bulvarnim zpusobem

    pokud ti 150 Euro za zážitek srovnatelny s osvicenim prijde moc /coz me rozhodne ne/, nikdo ti nebrani jit do jeskyne a 40 let meditovat, abys dosahl stejného vysledku. anebo muzes jet do Sonory a sam si zkusit po nocích jednou za rok chytat zaby, poznat ten spravny druh, spravne extrahovat, spravne dávkovat, spravne zapalit, spravne vdechnout a doufat, ze vse dobře dopadne, coz vůbec nemusi, pokud to budes delat bez samana a vyjde te to radove draz a s nejistym výsledkem. práce samana je tezka, zodpovedna a v te cene mas také drahe letenky, pobyt na miste, zkusenosti, dohled, know-how, které se vytvářelo leta a spoustu dalších věci. rad bych napsal mnohem vice, ale bohužel nemam tolik casu ;( axatipe.
    JAXXE
    JAXXE --- ---
    DARJEEL: tuhle knizku jsem cetl před natacenim filmu, prelozili jsme ji a brzy ji vydame. jsou to ale spise tripreporty, info o davkovani, ruznych typech aplikace a o kontraindikacích se tam nic moc nedoctes
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    kdyz uz je rec o psychedelikach a jejich integraci do mainstreamu .. kdy myslite, ze nejakou kreativni hlavu z reklamky napadne spojit LSD , virtualni realitu a product placement?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    INK_FLO: "místo toho, abysme viděli to jádro v tom, že obě skupiny vzali odvahu k tomu někam vycestovat, tak se budeme přechcávat" -- tato charakterizace se mi libi :) a to co se mi na ni libi je, ze vyzdvihuje ten spolecny zajem. a od toho se da vyjit.

    podle me dokud je to o te teritorialite (a to je do te doby, dokud nekdo vi, co je pro jineho dobre, at tak nebo onak), tak to nemuze byt o tom cloveku, pro ktereho se to dela (a tim se take muze ukazat, ze se to nakonec nedela pro toho cloveka, ale s nejakym jinym vice ci mene uslechtilym cilem). jestli jde primarne o "problemy" a jejich "reseni", tot otazka - muze to byt jedna z cest, jak k lidskym zalezitostem pristupovat. ale treba lidi nemaji "posrany zivoty" na ktery zapominaji, kdyz nevyuzivaji napr. sagusem preferovanou cestu skrze jeho teritorium, treba nejdou tam, kam jde nekdo jinej, a treba tam ani jit nechteji. co se da je urcite dojit k nejakejm spolecnejm motivacim a impulzum (a treba takovy ani nebudou), a od nich ukazovat, ze nejake cesty jsou k jejich naplneni nevedou. je to ale mensi emo, takze zalezi co koho bavi :))
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    celá ta debata je alegoricky vlastně o tom, že někteří lidi se do Jižní ameriky bojí jet sami, tak si zaplatí cestovku, která jim vymyslí progam, ubytování a stravu. A druzí tam jedou na vlastní pěst, z nichž někteří se tam toho naučí víc než oni a víc toho zažijí. Ale někteří se taky ztratí, sejdou z cesty (aniž si toho třeba všimnou), nebo zemřou. Do čehož se logicky spoustě lidem z té cestovky nechce a těžko jim to mít za zlé. Takže místo toho, abysme viděli to jádro v tom, že obě skupiny vzali odvahu k tomu někam vycestovat, tak se budeme přechcávat, čí způsob je víc pure ortodox true, kdo má menší ego a větší péro (nebo naopak) :-)...ne, že by tak nekončila velká část debat, kde se objevím já nebo Sagus :-)

    a úplně nejlepší situace pak je, když jsou oba dva tábory závislý na nějaké cestovce (šaman s.r.o., crowley s.r.o., staight-edge buddha s.r.o.) a začnou se hádat, čí cestovka je lepší :-)...případně když využíváte jejich služeb, ale předstíráte, že jste se všude dostali na vlastní pěst
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    dovolím si přeposlat Sagusovu palbu

    ja v tom nevidim teritorialitu... zadna skutecna duchovni cesta netrva par let, a uz vubec se nekdo behem par sezeni s cimkoli nestane mistrem. To ze to neni zmapovane stejnym zpusobem jako tradicni veda neznamena, ze to je nejake nedefinovatelne zele kde si kazdey muze delat co chce a vydavat se za neco co neni. To ze jsem si jednou zasil diru na kalhotech ze me nedela chirurga.

    Vim jak pracuji skutecni samani a ceho jsou schopni, vim jak pracuji neosamani a na cem je postavena jejich sluzba. Je to to same, jako treba v joze rozdil medzi sifu kerej ma za sebou 20 let denni praxe a mezi hipisackou kera cvici pul roku a za mesic si v indii zbastlila ucitelskej kurz.. jenze dnes hleda skutecne poznani, skutecne leceni a skutecne znalosti tak procento populace.. zbytek se nekde potrebuje nachvili cejtit dobre a to je presne to, co tyhle rychlokvasky umi.. navozovat stejne iluze jake sami sezrali i s navyjakem. Tak hodne stesti, jsem si jistej ze tu novou formu entertainmentu dotahnete do dokonalosti, lidi budou misto do kina chodit zapominat na sve posrane zivoty k nejakemu klaunovi v kostymu samana.

    ja se vrtam v magii. mimo jine posilovani imaginace, projekcni schopnosti vule atd. Cloveku kerej by si v prostoru, kterej zaridim a pripravim dal silne DMT ve stylu zaby, bych dokazal vytvorit vizualizace dle prani, mohl bych zaridit aby videl, nebo cejtlil co chci.. nekonecny svetlo? neni problem.. nejakej rohatej demonek? neni problem. Je libo venuse nebo jupiter? kdyz si priplatite, mame ted v akci i disneyland ve stylu pana prstenu....v takovem extra sugestivnim stavu s otevrenou hlavou, kdyz vas navic danej clovek bere jako autoritu nebo lecitele, to je dost snadny.

    Jenze leceni je otazka znalosti problemu, a schopnosti urcit postup na jeho reseni.. vedet kde to tlaci a kterym smerem to uvolnit. Ne nejakej welness salonek s vasi oblibenou vuni a vyrivkou kde vam pohladi smysly a udelaji dobre.

    Jestli nekdo nevidi rozdil medzi timhle, a medzi divadylkem se sterkatkem a blaboleni random asociaci o lasce, zatim co peru do lidi nejmocnejsi psychedelikum jake mam k dispozici, tak si to uzijte lidi.. co jineho na to rict.
    ICARUS
    ICARUS --- ---
    INK_FLO: U "zoficiálnění" psychedelik se IMHO přehlíží jeden podstatný krok, o kterém slyším jen zřídka - destigmatizace jejich užívání. Ďáblův salát je v tomto ohledu trošku zavádějící případ, protože společnost je už na hulení zvyklá a považuje ho za normální věc. U těch psychedelik tomu tak není. Navíc vnější projevy psychedelik jsou poněkud odlišné než na to, na co je společnost zvyklá (i když alkohol...). Ono se to nezdá, ale ta stigmatizace je poměrně hluboce zakořeněná i u liberálnějších jedinců - když jsem provozoval microdosing LSD, měl jsem docela problémy se zbavit lehké stíhy a výčitek svědomí, že chodím na veřejnosti sjetý, ačkoliv jsem byl v rámci možností poměrně střízlivý.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    TADEAS: jasný, z toho Plachta bylo cítit, že velice ctí tu původní teritorialitu tamních šamanů, tzv. "kope za jejich tým" a touto optikou pohlíží na všechno ostatní....podobnej pocit mám i z textů J. Mabita (šéf Takiwasi), že oni si hájí ten svůj způsob práce, kterej je dle nich ten jedinej správnej a jsou velice kritičtí k jakýmkoliv inovacím a změnám

    btw. ideální stav do budoucna by imho byl, kdyby existovaly jak oficiální cesty (zajdeš si na psychedelic terapii k certifikovnýmu odborníkovi, kterej ti podá přesnou dávku lsd dodanou z farmačky) tak guerillové způsoby (zajedeš na chatu k šamanovi, kterej nemá certifikát, ale má mezi lidmi dobrou pověst a uvaří ti ayu pro tebe nejasného původu i složení) a mohl by sis vybrat, kterou cestou se vybereš, co je bližší tvýmu naturelu - jestli preferuješ jistotu a bílý pláště, nebo trochu divokosti, risku a romantiky. V současnosti je situace nevyvážená v tom smyslu, že jsi odkázanej jen tu guerillu.

    nebo když se to převede na hulení - imho se to u nás už dost přiblížilo ideálnímu stavu věcí. Že když chceš (nebo kdyyž není v tvých možnostech si to pěstovat sám), tak si můžeš koupit předražený léčebný konopí, máš to legální a posvěcený štemplem. Ale zároveň si to můžeš s relativně nízkým rizikem postihu pořešit sám, vyrábět si masti, fenixovy slzy atd. A i tahle oblast má jak své oficiální zástupce, tak guerillové hridny (Dušan Dvořák).
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    INK_FLO: no a nebo se na to da divat tak, ze je to opakovani toho, jak premyslime o autentictite a tvorbe samana (nebo v mistnim kontextu terapeuta). xkrat jsem slysel opakovat tu story, jak se nekdo stava samanem nebo terapeutem - je to "wounded healer", neco "mu nefunguje", a proto se stava takovouhle osobou. takze na zacatku je nejakej problem, a vsechno se vyklada od problemu. protoze kdyby nemel problem a byl by "normalni", tak by takovyhle veci "nemusel resit". ale oproti tomu muze bejt jinej vyklad, ze proste lidi, at uz v jakejchkoliv rolich, hledaj a nachazej svy zdroje na rozlicnejch zivotnich cestach a ruznejch mistech, a protoze nasli nejaky zdroje, ktery jim dovolujou delat neco pro jiny lidi, tak bychom jim taky mohli zatleskat :)

    a at uz jsme nebo nejsme spatny nebo nejak zraneny, musime taky resit "autenticitu", coz je jinej nazev pro teritorialitu. a teritorium se brani nejlepe tak, ze se sam certifikuju jako spravce onoho teritoria, a kdokoliv koho jsem certifikoval, anebo dokonce necertifikoval, je jenom odvarem te puvodni autority. ale spis nez o prospech klientu tu jde o teritorialni spory mezi samany (prip. jinymi autoritami/autenticitami, napr. lekari, statnimi slozkami, atd.).
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    ještě z toho rozhovoru s Otto Plachtem - popisoval tam obvyklej pattern, jakým vznikají neo-šamani. Gringo odletí do amazonie, protože mu v jeho životě něco nesedí/nefunguje, tam se pár let prolévá ayou. Ta ho vtáhne do svého silového pole, vymaže mu jeho "západní" životní příběh. Zároveň ale většinou ten člověk není schopnej se naplno zařadit do toho jejich příběhu, protože tam holt úplně nepatří, není tam doma. Takže se ocitne v takovým vzduchoprázdnu, kdy přišel o všechno, co dřív znal, ztratilo to pro něj důležitost, ale nedostal za to dostatečnou náhradu. Vpodstatě jediný co zná je Ayahuasca, tak se jeho život začne odvíjet od tohoto jedinýho vztahu, co mu zbylo - tím začne jeho misionářství/spasitelskej komplex, začne se živit tím, že léčí ostatní. Jelikož je to ale z pohledu opravdových šamanů stále ještě rychlokvaška, tak kvalita a hloubka jeho služeb tomu odpovídá, věnuje se něčemu, na co nemá plnou kvalifikaci a dál tak šíří původní věc naředěneou/zakalenou/slabou....takže on byl k tomu způsobu velice skeptickej a kritickej a víceméně řekl, že ti lidi akorát dělají zmatek v sobě a následně ho šíří kolem
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    INK_FLO: chapu. svet se nemeni undergroundovejma akcema, ale meni se i jima, ci v navaznosti na ne (jako napr. skrze doblinovy aktivity). podobne jako se politika a byznys neridi podle vedeckejch vyzkumu (drogy, klima, zemedelstvi, lekarstvi), ale nekdy i jima. takze vsechno je sporny, a to ze tu velky mnozstvi lidi nejak interaguje v tomhle prostoru vubec zaklada to, ze se to muze resit a muze bejt spor o to jak to zakotvit do nejakejch struktur, ktery si delaj narok na to, ze chtej zalezitosti mit pod kontrolou. kdyby tu nebyla ta undergroundova kultura, tak tu neni ani nic dalsiho. muzes do toho vstupovat tim, ze budes napr. neco psat, bud navenek tyhle kultury/komunity, anebo pro vnitrni komunikaci. a postupne se tyhle rozpory budou nejak transformovat v pro ruzny strany prijatelnej vysledek :) ... takze asi nejfunkcnejsi je utridit si myslenky a napsat napr. otevrenej dopis :) anebo neco podobnyho. pokud trefis dobrou linku, muzes se stat jednim z reprezantantu nejakyho silnyho nazoru nebo smeru a posunout tak vec o kterou ti jde :)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    ve zkratce - snaha tlačit tyhle věci na sílu do mainstreamu (což je přístup, kterej valí Rita s Octaviem) tu už byl s Learym a všichni odborníci z dané oblasti se shodnou na tom, jak moc to celé věci prospělo či uškodilo
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    TADEAS: no prostě se trochu obávám, aby se neopakovala historie jako s tím Learym v menším u nás - teď nastává situace, kdy se otevírají dveře pro oficiální výzkumy atd. Zároveň tu ale poletuje samozvanej šaman, kterej dává rozhovory na všechny strany a dělá z toho sexy pop dobrodružství ve stylu zážitkové adrenalinové turistiky a má z toho mega cash. A situace s Learym i mnoho dalšíma (např. aktuálně ten dokument o Oshovi je toho hezkým příkladem) ukazuje, že když kolem určitých věcí (drogy, volnej sex atd.) děláš až moc vítr, postavíš si na tom svůj egotrip a moc na sebe upozorňuješ, jsi neohroženej a drzej, tak dřív nebo později akce přivolá reakci. Represivní složky to začne srát a ukážou ti, že zase tak free to tu není, jak si myslíš (není problém na tuhle konkrétní aktivitu použít paragraf "šíření toxikomanie", díky kterýmu svýho času odsoudili i ty poláky, kteří dělali něco podobnýho - otevřeně prodávali RC chemky, který ještě nebyli seznamu). No a v druhé vlně se kvůli jednomu průseru, kterýho se chytí média, na tom může následně svézt i přiškrcení a represe těch nadějně rozjetých snah jít oficiální cestou.

    ad tvůj druhej odstavec odkazuju na to, co jsem psal v té diskuzi - co říkal Rick Dublin (séf MAPS) v jednom rozhovoru, že během jeho kariéry mu došlo, že svět se nemění hippie/punk undergroundovýma akcema (jako je například celá kauza kolem žáby), ale tím, že se lidé zapojí do systému a dlouhá léta se snaží pomoci malých krůčků něco posunout/změnit a implementovat do mainstreamu.....což třeba Rita očividně dělá a podílí se na tom (i když aktuální drb je, že jí z CZEPS vyhodili, nevím)

    fakt je ten, že v současné situaci je to divočina, narozdíl od jiných odvětví je to vysoce neregulovaný a nepřehledný prostředí, kde nemáš žádnou záruku v ničem, takže je to ideální prostředí pro různý vlky v rouše beránčím. Takže jsi odkázanej vpostatě na to, věřit nějakým známým a kámošům, že ten a ten šaman je dobrej, a je to u něj safe. Mě osobně to nevadí, protože jsem měl štěstí a našel někoho důvěryhodnýho. Ale spousta lidí takový štěstí mít nemusí e a pak máš takový bizarní kauzy jako ten polák, co operuje na uzemí ČR, bere si za jednu aya sesi 1000 euro a má dva weby - na jednom je vyfocenej v sanubabu hadrech stojící zamyšleně na skále hledíc od dáli a má tam jméno "white eagle" cosi - šaman, wizadr, blabla...a pak má druhej web, kde je vyfocenej s učesanýma vlasama a v obleku a nabízí korporátní healing firmám a bitcoin poradenství

    nebo když jsem googloval ibogu, tak po celé republice probíhá spoustu iboga ceremonií. Vzhledem k tomu, že u ibogy není ta šamanova práce tak zásadní a neoddělitelná od celýho procesu jako u ayi, tak tam platíš vlastně jen za nějakej dohled, kterej tě dovede na záchod (plus by mě zajímalo jak výsledná cena koresponduje s podaným množstvím koncentrátu TA či HCL). Na stránkách ti řeknou, že podstupovat to sám je vysoce nebezpečné, že potřebuješ ten jejich dohled. Což je trochu demagogie, protože co se týče opravdu průserových situací, tak u ibogy zemře cca jeden ze 400 lidí, protože má skrytou srdeční vadu neodhalitelnou dopředu vyšetřením. Tomu, aby ten člověk nezemřel se dá předejít jen tím, že bude po celou dobu napojenej na přístroje za přítomnosti doktora. Což předpokládám nějaká čakrabába u sebe na chatě mít nebude. Takže pak je uplně jedno, jestli zbytečně vyhodíš dvakrát víc prachů za nějakej rádobyoficiální dohled, nebo jestli ti bude sitterovat kámoš, protože v obou případech zemřeš.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    INK_FLO: kdyz odhlidnu od financni stranky veci, chces teda, aby tenhle typ aktivity reguloval stat, ale aby to nezakazal, pricemz propagace a aktivity tohohle typu prispivaj spis k tomu, ze to znova jeste vic bude potirat? takhle nejak?

    ...

    pokud nejak takhle, tak tenhle typ sesi urcite nebude v regulovany verzi levnejsi, naopak. protoze bude potreba zaplatit ten byrokratickej aparat k tomu, ty lidi, kteri prochazi vycvikama, za ktery si jiny lidi budou uctovat penize. idealne jeste temhle sesim budou predchazet jine terapeuticke sezeni, stejne jako budou nasledovat po nich, a to cely bude dost mastny. stejne jako je to ted. ale vytvori se teda okolo toho nejaka instituce, a ta mnoho stoji, ale zaroven ten prostor nejak spravuje, takze vytvari jakesi to "bezpeci", strukturu. a tyhle struktury si pak budou narokovat nejakou formu "autenticity", zalozene na tom ci onom, a budou souperit s podvratnejma smerama, ktery si budou narokovat jinej typ autenticity :) at tak nebo onak, hdp psychedelicke ekonomiky velmi vzroste, a oficialni dealeri budou vydelavat legalne vetsi nebo mensi prachy, jako je s jistym rizikem vydelavaj ted ty neoficialni. tak to bude hezka hra, kterou si zahrajeme :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam