• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MEADMT - "duchovní molekula"
    UF0UN
    UF0UN --- ---
    INK_FLO:
    Ten vychod x zapad je klasika, ale treba bych chtel slyset dialog o tom, co to napr. dela s tou tradicni kulturou a jak se vyhnout kolonialnimu pristupu, kterym je prave ta zapadni civilizace proslula a co by si od takoveho kontaktu pral nebo nepral domorodec z Amazonie.

    Pravdepodobne tusim ke komu na ayu chodis a vubec proti pristupu "vydelat penize v Evrope a pak koupit kus pralesa" nic nemam, vlastne je mi to s uvazenim vsech rizik, ktere dotycny musi podstoupit velmi sympaticke. Ale on na rozdil od Octavia nedela turne jak glamrockova kapela. Taky je celkem transparentni, kam ty penize jdou, nakonec to mnoho lidi vidi, pokud se rozhodnout letet do Peru..
    Nejaky vhled do toho, jak funguje terapeuticky vztah, by ale mohl obohatit i jeho, kdyz uz chodi za bilym muzem.

    s tim, co pises ve tretim odstavci, samozrejme souhlasim, ale v pripade apostolu typu Octavio jde spis o riziko toho, ze bez kritickeho pohledu na to, co dela, se zacne diskurs ubirat k prave te McDonaldizaci a nebo vetsim restrikcim. Se vsemi dusledky pro ty, kteri se snazi delat podobnou praci vice inkluzivni nebo vic experimentalni.
    Treba tak nejak predpokladam, ze az mu umre pod rukama nekdo vic hi-profile, a udela se z toho tema, tak jednak bude vetsi tlak mit pod kontrolou lidi v tzv. legalnim vyzkumu, a druhak se k tomu budou muset vyjadrit organizace typu CEPS, ktere zatim maji k polo- az i-legalni scene psychedelickeho undergroundu celkem blizko, a vysledkem bude pravdepodobne sucha odpoved typu "jsou to drogy, uzivat pouze pod (nasim) odbornym dohledem".
    Komerce a psychedelika sice zni jako oxymoron, ale boj o urcitou formu kontroly a exploatace bude stejne probihat. Viz mlade kancelarske krysy co maji pocit, ze microdosing a smart drugs je skvely zpusob, jak zvysovat svou produktivitu na ukor jinych kancelarskych krys :))

    Druha cast problemu je nulova reflexe a neschopnost konstruktivne odpovidat. Jestli Octavio na (byt blby) dotaz vyskoci jak certik z krabicky, tak nevim proc takoveho cloveka povysovat do role guru nejakeho pseudo-zabiho hnuti.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    UF0UN: na aye jsem screening ani integraci nezažil....ale je možný, že všichni jezdíme k tomu špatnýmu

    Jinak to, co popisuješ v bleděmodrým se řešilo a řeší už několik desítek let ve vztahu k východním náboženstvím. Jestli je nechat zakonzervované na místě vzniku, nebo je přesouvat na západ, a snažit se je přizpůsobit tamnímu naturelu. A k jak velké vulgarizaci, zjednodušení, nepochopení a McDonaldizaci během toho procesu může dojít, jestli se s vaničkou vyleje i dítě atd. Ortodoxnější zástupci konkrétně budhismu chrání staré pořádky a kritizují, ti progresivnější a modernější razí názor, že spousta těch věcí je jen historický a rituální nános, který s tím jádrem učení nemusí nutně souviset. A tím pádem že je možnost to učení přenést do jiného kontextu. Začít ho vykládat jinak, v kontextu moderní doby a pro potřeby západního člověka. Že to naopak vítají jako možnost nenechat to učení zakonzervované a mumifikované pro pár vyvolených, ale aktualizovat pro širší okruh lidí. Což je samozřejmě náročnej, dlouhodobej a nebezpečnej proces, kde hodně záleží na tom, kdo a jak to dělá, jakej je jeho záměr.

    Šaman ke kterýmu jezdím to má víceméně podobně, bere to jako vítanou možnost pomoct velkému množství zápaďáků, nejen pár lidem ve své vesnici. A je to oboustraně výhodný obchod, protože on ty peníze investuje zpět ve své vesnici. Ale třeba jedna známá, která se účastnila aya sesí v Peru u něj byla a úplně spokojená nebyla. Hlavní výtku neměla ani tak absenci screeningu a integrace (nejsem si právě ani jistej, jestli se něčím takovým vůbec zabývá i většina šamanů v místě vzniku, jestli to není spíš jen takovej západní požadavek vycházející z paradigmatu psychologie a psychiatrie) ale k tomu, že icaros se nezpívaly dostatečně dlouho, a že pak už šaman i pomocník odešli, i když jí to ještě narozdíl od většiny fungovalo...

    už jsem to kdesi psal, ale znova - mě by přišlo ideální, kdyby si do budoucna mohl každej vybrat, co mu vyhovuje. Jestli to má rád pojištěný, bezpečný, vysvětlený a schválený razítkem, tak bude chodit na psychedelickou terapii za borcem s výcvikem a bude to s ním integrovat následnou psychoterapií atd. Nebo jestli má radši trochu dobrodružství, nebezpečí a mystiky (nakolik popcornové a falešné nechme bokem) a zajede si někam na chatu za šamanem a integraci si bude řešit po svým nějakou jogou, meditacema atd.
    UF0UN
    UF0UN --- ---
    To co spouste lidi (vc. me) vadi, je monopolizace a vykradani tradicniho ritualu pro majoritne bile publikum s hladem po spiritualnich zazitcich. Je to nejjednodusi zpusob jak okusit psychedelii bez vetsiho rizika pro ego - odstrel na 20 minut muze byt samozrejme konstruktivni a velice hluboky, ale neni to kontinualni prace. Proste dojedes na dovolenou do Mexika, das si McBufo a vecer uz muzes popijet Pina Coladu nekde na plazi. Nebo pockas, az guru dojede - i pres otevrene treti oko zrejme nema problem zatezovat planetu litanim z kontinentu na kontinent.

    Je to stejny posuk jako Chobot nebo Leary - ale ten Leary aspon mel v umyslu sirit poselstvi kyseliny nejlepe zadarmo a co nejvetsimu poctu lidi.
    Kdyz se podivam jak pracuji lidi s dlouholetou zkusenosti se zmenenymi stavy vedomi, tak vidim uplny opak - pokoru pred substanci, screening ucastniku, integraci zazitku a snahu o dlouhodobejsi spolupraci. Je jedno jestli to jsou facilitatori holotropka, poradatele undergroundovych seansci nebo ayahuaskovi kuchtici. Podstatny je kvalitni 'terapeuticky' vztah a respekt k cloveku, ktery se odvazi pustit do experimentu s vlastnim vedomim.

    Taky jsem se nikde nedozvedel, kde vlastne bere zabi jed - jestli ma na Sonore armadu sberacu nebo ve sklepe chova zaby v akvarku? Kazdopadne by me zajimal nazor veganskych ucastniku, jestli s tim nemaji eticky problem :))

    Jako kdybych za drobny obolus dovezl skupinu bilych zapadaku k Buku, nechal je tam napast se lysohlavek, provedl je pohadkovym lesem, privolal na ne lesni demony u studanky A. Dyka a vypustil je v Adamove na nadrazi (a dal pozor, aby nastoupili na spravny vlak), tak bych mel asi podobne vysledky. Pokud by se mi cestou nerozutekli do lesa, samozrejme, protoze to u 5MeO nehrozi.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    PURPUREAL: Nekodo k tomu holt potrebuje posvatne ritualy a guruy s tradici. neosaman je takovy guru light.

    na zabe je vyborna vlastnost ze to trva tak kratce - muzes to delat individualne a zaroven dosahnout vysokeho obratu za hodinu, muzes to delat kdekoliv, nepotrebujes provozovat retreat s cateringem..

    Ja bych jim to nebral, ale co mi vadi je chybejici integrace a malo pozornosti venovane zdravotni bezpecnosti. Kdyby aspon rozdavali brozuru s kontaktem na nejakou naslednou peci.. neosaman z ni pak muze mit provizi, je to win-win..
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    PURPUREAL: to je věčnej problém, že svatí mužové nemusí být tak svatí, jak bysme si je přáli vidět. Za všechny jeden příklad - vyřešenej svatej muž seděl v klášteře, pak se dostal do jinýho prostředí a stal se z něj alkoholik běhající za ženskýma :-).....ono je tam paradoxní to, že k tomuhle tématu se ostatní tibetští mistři vyjadřovali v tom smyslu, že přesto, že ten kanál, skrz kterej ta moudrost/informace proudí, může být dočasně "znečištěnej", tak to nic nemění na relevantnosti a pravdivosti toho, co skrze něj teče :-))....v překladu do probíraného tématu - i když pro spoustu lidí bude Octavio vychcanej zmrd, kterej to dělá jen kvůli prachům a svýmu egu, tak může spoustě lidem pomoct (a některým uškodit, kdo si hraje se sirkama, tak se může spálit, hrozný překvapení, kdo by to byl čekal)....ono to asi bude vždycky tak, že nějací lidi si prostě dělají svou věc a jdou si za ní naplno (v očích jedněch zlou, v očích druhých dobrou) a kolem nich je spousta jiných, kteří ví lépe než on, jak by to měl nebo neměl dělat, přičemž sami nedělají nic, jen plkají (tak jako my tady) :-)

    Chögyam Trungpa - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Ch%C3%B6gyam_Trungpa

    PURPUREAL
    PURPUREAL --- ---
    INK_FLO: Mas asi pravdu ve smyslu ze pokud jsi na tom opravdu spatne, skutecne te psychedelika muzou z te nejhorsi spiny vytahnout. Sam jsem mel podobny zazitek s LSD, po kterem mi uplne odeznel jeden konkretni patologicky vzorec chovani, a do jinych jsem alespon zacal videt a mohl tim padem zacit s tim pracovat.

    Nicmene toto je nejaky 0-ty level, a funguje na to patrne jakekoliv psychedelikum, nemusi to byt zrovna Bufo, ktere je hodne brutalni a ne uplne bezpecne. A myslim, ze treba LSD je na teto urovni mnohem lepsi nastroj, protoze tam je nejaky pozvolny vyvoj toho tripu, trva to 8 hodin, atd., atd. - to je mnohem lepsi terapeuticka situace, nez neco, co te odpali uplne mimo jakykoliv tvuj kontext behem par vterin.

    Snaha menit planetu, nebo fungovat jako nejaky guru, ktery pomaha ostatnim, to uz je o hodne vyssi level nez 0-ty. Presne ciselne vyjadreni si netroufam urcit. Nicmene, to se uz bavime o nekom, kdo dokonale zpracoval sebe sama, a na tuhle uroven nikoho pouze psychedelika nedostanou.

    Jinak, Bufo Alvarious muze byt dobra medicina a pomucka, a Rettig by pro svet udelal mnohem vic, kdyby sedel doma v Mexiku, produkoval substanci, a prodaval ji pres internet, misto toho, ze se vydal na nejaky giganticky egotrip, ktery slouzi akorat jemu, na ukor jinych lidi.

    Mne je tento Bufo cirkus silne podezrely az odporny od zacatku. Pripomina mi to zrod nejakeho kultu, kultu Zaby - to tady fakt jeste nebylo.

    Ta PR masinerie za tim, mesianisticke bachorky o tom, jak to zmeni zivot, atd, absurdni "neo-samani" co cestuji po svete a prodavaji praska mediciny za 150 euro, samotny Rettig a jeho totalne mimo chovani, atd. - to jsou vsechno varovne signaly, a je jich tam tolik, ze to az neni sranda. Nejlepsi, co se muze stat je, ze cely tento humbuk co nejdriv ztrati legitimitu a zmizi na smetiste dejin. Myslim, ze jsou na dobre ceste.

    A bude to nejlepsi zejmena pro samotnou medicinu Bufo Alvarius. Vime, co se stalo s LSD po tom, co Timothymu Learymu jeblo, a rozjel neco podobneho jako Bufo cirkus, akorat v 1000x vetsim meritku.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    čím samozřejmě nechci naznačovat, že jsem nějak vyřešenej, urýpaná piča jsem pořád stejná, ale bývalo to horší :-)....spíš to jde po vrstvách, že v momentě kdy se breakne jedna věc, tak se na obzoru stejně objeví spoustu dalších věcí k řešení, který předtím nešli vidět. Jako levely ve hře, přičemž není problém se na nějakým levelu seknout spoustu let, případně znovu spadnout do toho minulýho a začínat znovu :-))
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    PURPUREAL: nevím no, trochu mi příjde, že ohýbáš nějaký svoje myšlenkový konstrukty kolem něčeho, s čím sám nemáš reálnou osobní zkušenost.....já jsem zažil psychedelický zážitek, který měl na moje každodenní chování drastický vliv, vyřešilo mi to během jednoho dne spoustu věcí, který nefungovali celé roky, ta změna je trvalá (to co předtím nefungovalo, tak se tím zážitkem opravilo a od té doby, je to cca 10 let, už se to nevrátilo zpátky)....a co se týče toho, jak je to evidentní každému se seberereflexí, tak to nemusím hodnotit já, protože té změny si všimli všichni, co mě více znali, včetně rodiny...jo a mimochodem ten zážitek, kterej to způsobil, dokonce ani žádnou abolutní lásku a jednotu obsahovat nemusel :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ach vy ezosmazky, petr chobot uspesne podnika v oboru ezosamanstvi pres dvacet let, zbytek jsou blaboly pro nudici se evropsky decka, ktery jen hledaj dalsi zazitky.
    JAXXE
    JAXXE --- ---
    PURPUREAL: ano

    vicemene souhlasim s výjimkou "minimalni, pokud vubec nejaky, dosah"
    E2E4
    E2E4 --- ---
    PURPUREAL: Vsak mu to neber. “lifechanging spiritual experiences” je jeden z popsanych ucinku 5meo-dmt (a ostatne vsech halucinogenu), seems legit.
    PURPUREAL
    PURPUREAL --- ---
    "Určitě. Žába mi změnila život naprosto radikálně a tohle bylo takové vyvrcholení celé mé práce na filmu. Mám pocit, že jsem se vrátil z budoucnosti. Z budoucnosti, ve které má většina lidí za sebou zážitek absolutní lásky a jednoty , který jsou pak schopni promítnout do toho, co dělají, jak mluví a jak žijí. Nikdy jsem nikde nezažil takovou atmosféru. Dalo mi to naději, že lidstvo má ještě šanci změnit se a zachránit tak sebe i tuto krásnou planetu. "

    JAXXE: Tohle jsi psal ty? Velmi mi to pripomnelo takovy ten "true believer" vibe, ktery sel ze serialu Wild Wild Country, co pojednava o Oshovi a jeho komunite. Taky meli zazitky absolutni lasky a jednoty a sli menit planetu, az to nakonec skoncilo dost tragicky.

    A na trosku serioznejsi notu: Zazitek absolutni lasky a jednoty je fajn, ale je to jenom zazitek, nic vic. Na kazdodenni chovani cloveka ma takovy zazitek minimalni, pokud vubec nejaky, dosah. Tohle je evidentni kazdemu, kdo je alespon trosku schopen provest reflexi sameho sebe.

    Menit planetu muzes az potom, co zmenis sebe, a to da o hodne vic prace, nez jen zakourit si Bufo, pripadne si ho zakourit 10, 20, nebo 100 krat.
    PURPUREAL
    PURPUREAL --- ---
    INK_FLO: Takze osviceni se nakonec nekona, kdyz samotny Apostol a Papez Bufo nabozenstvi se ukazal byti naprostym mimonem?

    Skoda prevelika.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    JAXXE: Co tim chces presne rict? Na mobilu se mi to cte blbe, ale dovozuji z tab 4 ze kdo chce mystickou zkusenost, zajde za neosamanem a dostane ji ve vetsi mire nez v jinem settingu a s jinymi ocekavanimi, to me nak neprekvapuje..

    (Nic proti vseobecne blahodarnosti silne psychedelicke zkusenosti - aspon pro ty koho to zajima, nedokazu ale posoudit zda to plati pro kazdeho / veskerou populaci.)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    E2E4: pro mě to je taky určitě téma, co s těma penězama šamani dělají. Na druhou stranu mě pak napadlo - lustruju takhle svýho doktora? pídím se potom, jestli peníze vydělané za moje výkony utratí za děvky nebo pošle charitě?

    ještě jedna storka o ohleduplnosti a zodpovědnosti oficiální medicíny - na emergency jsem párkrát zažil příjem teenagerů, kteří si dali houby, vystihovali a zavolali si záchranku. Celej personál jim to vždycky dával náležitě sežrat a schválně volil nejostřejší postup, aby si to chlapec vyžral až do dna. Když pominu výplach žaludku šlauchem do huby, kterej je ještě legitimní, tak se například rozhodli, že ho schválně zacévkují, i když to nebyla potřeba. S kurtováním to samý. Takže pro mě osobně ať by se dělo cokoliv, tak to radši protrpím někde v příkopě, než se svěřit do rukou odborníků.

    Nad šamanem je taky kontrola, stále ještě musí fungovat v mezích zákona dané země, takže pokud má někdo pocit, že byl podvedenej, zneužitej atd. tak má k dispozici právní prostředky, jak to řešit.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    INK_FLO: Ja ale nic o lidech co maj titul netvrdim. Jen mi prijde pristup neosamanu ponekud nezodpovednej. mit vetsi zodpovednost pri praci s nebezpecnejma vecma tak mi nevadej, kazdy zbozi ma svyho kupce, ze.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    INK_FLO: A muzu videt jejich ucetnictvi? A Saman Kupuje pozemky pro sebe nebo pro nadaci kterou ovlada? Trochu prizemne materialni pro samana, ale jinak samozrejme spravna investice a exit strategie pro byznysmana.

    Kdybych mel takovejdle biz, taky bych tem co me zivi rikal tohle. Zjevne to staci - lidi tomu veri.

    A nedelej na me dalsi whataboutismus - ostatne nad doktorem je aspon nejaka kontrola, nad samanem zadna.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    tím chci říct, že svině se najdou všude a to, že má někdo titul není záruka ničeho...(nj já vím, už zase argument typu "všeci kradnů" :-))
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    E2E4: ad kšeft - jaxxe se tu k tomu kdysi vyjadřoval a octaviovy záměry a to, co s těmi penězy dělá mě příjdou čistý. Jestli si jede nějakej ego-trip/spritual bypass nevím a nehodnotím, jestli je nezidpovědnej je o úhlu pohledu, některý kultury nejsou tak úzkostný co se týče bezpečnosti jako ta západní, takže tam bude třecí plocha vždycky. Já osobně jezdím jen k jednomu šamanovi na ayhuascu (stejně jako všichni moji známí, kteří nikdy neměli potřebu to zkoušet jinde) a ten vydělané peníze investuje v Ekvádoru na zkupování pralesa, kterej by byl jinak vytěženej

    ad zodpovědnost - mohl bych takových příkladů uvést více, ale když jsem dělal na K-centru, tak jsme věděli o jednom psychiatrovi. Polovina káčka k němu chodila, každému na potkání předepisoval DHC (dihydrocodein) kterej oni pak užívali nebo měnili za perník. Pak už to bylo tak rozjetý a neúnosný, že se to profláklo a přišla na něj kontrola. Nic mu nedokázali, takže svoji praxi provozuje dál. Co konkrétně bylo na jeho jednání zodpovědnýho nevím, očividně to dělal kvůli výkonům a prachům a morální aspekt mu byl uplně u prdele...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    INK_FLO: No spis byste se meli mit na pozoru pred pany, pro ktery je to lukrativni kseft a kteri nemaji zodpovednost.. a octavio ma na triku uz jednu obet, ze.

    Jinak patent na organizovanou praci s psychedeliky si uz privlastnila skupina neosamanu / poradatelu ceremonii. Zjevne si konkuruji hlavne mezi sebou (viz ten clanek a comment).

    petra chobota bys obhajoval stejne? Btw koukam ze znovu uraduje.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam