E2E4: pro mě to je taky určitě téma, co s těma penězama šamani dělají. Na druhou stranu mě pak napadlo - lustruju takhle svýho doktora? pídím se potom, jestli peníze vydělané za moje výkony utratí za děvky nebo pošle charitě?
ještě jedna storka o ohleduplnosti a zodpovědnosti oficiální medicíny - na emergency jsem párkrát zažil příjem teenagerů, kteří si dali houby, vystihovali a zavolali si záchranku. Celej personál jim to vždycky dával náležitě sežrat a schválně volil nejostřejší postup, aby si to chlapec vyžral až do dna. Když pominu výplach žaludku šlauchem do huby, kterej je ještě legitimní, tak se například rozhodli, že ho schválně zacévkují, i když to nebyla potřeba. S kurtováním to samý. Takže pro mě osobně ať by se dělo cokoliv, tak to radši protrpím někde v příkopě, než se svěřit do rukou odborníků.
Nad šamanem je taky kontrola, stále ještě musí fungovat v mezích zákona dané země, takže pokud má někdo pocit, že byl podvedenej, zneužitej atd. tak má k dispozici právní prostředky, jak to řešit.