PURPUREAL: life-changing zážitok ale nemusí byť iba vytiahnutie zo špiny alebo nejaké "zlepšenie" života. Kľudne to môže byť i zmena náhľadu na život či smrť, uvedomenie/nájdenie zmyslu života a tak podobne. Na to človek nemusí byť predsa v žiadnych sračkách. Možno dokonca je i fajn, keď je pred zážitkom so svojím životom spokojný :o) Ono jak sa hovorí, nemusíš dostať čo chceš, ale čo potrebuješ.
Kamarátka mi hovorila, že je život pred žabou a život po žabe. A ja s ňou musím súhlasiť. Samozrejme je to subjektívne ale u mňa to tak je.
Skúšala som opakovane rozličné psychedeliká, niektoré na mňa zapôsobili viac, iné menej, ďalšie mi prišli ako naprostá zbytočnosť (pre mňa, každý to môže mať ináč). Kedysi dávno mi psylocibín pomohol z depresie, lsd ukázalo ako byť spokojná, holotropné dýchanie pomohlo objaviť vnútorného pozorovateľa, šalvia ukázala divné svety ktoré človek úplne samozrejme berie ako skutočné, mdma mi pomohlo uvedomiť si ako chemické látky v tele ovplyvňujú náladu a tým pádom zbaviť sa závislosti na opakovanej zamilovanosti (je to asi divné, ale docela dlho mi trvalo kým som zistila, prečo vo vzťahoch vydržím iba po relatívne obmedzenú dobu :o)). Psychedeliká mi umožnili zažiť stavy aké zažíva človek s rozličnými psychiatrickými poruchami. Som za to vďačná. Všetky tieto zmenené stavy vedomia ma naučili, že svet proste nemusí byť taký ako sa na prvý pohľad javí. A to, že ja si myslím, že niečo nejak je, nemusí znamenať, že to tak je obecne a že to tak majú všetci. Už to samo o sebe mi príde ako dosť life-changing :D
Ale naspäť k žabe. Ak by som mala vypíchnuť jedno psychedelikum, tak by to rozhodne bolo 5-meo-dmt. Dostala som sa k nemu asi tak pred pol rokom a pre mňa to bol zážitok, ktorý zmenil celé moje paradigma a svetonázor. Z ateisty sa zo mňa stala veriaca osoba ak sa to tak dá nazvať :D V nie tak celkom náboženskom zmysle slova. Videla som čo v skutočnosti znamená ego, kvôli nemu zažila zážitok smrti ktorou nič nekončí a potom mohla zažiť i dobrú smrť, takú, kvôli ktorej môj život dostal úplne iný zmysel. I keď možno navonok sa nič nezmenilo, stále robím rovnaké veci, živím sa tým, čím predtým, voľný čas trávim rovnako, k ľuďom sa chovám viacmenej rovnako, zmeny nastali omnoho hlbšie. A stále sa dejú, stále to vo mne rezonuje. Bol to zážitok, na ktorý myslím niekoľkrát týždenne, možno i každodenne. Po tak dlhej dobe. A stále vnímam, že to neskončilo, že to pokračuje a ja sa mením.
Páčil sa mi tento výrok z článku, čo tu pred pár dňami prebehol: "Rak Razam mentioned that it took him eight years to integrate his first encounter with 5meo. He posed the very good question: once you’ve had a powerful experience with this medicine, why keep doing it? His answer for himself is “to establish a relationship with the state of consciousness.” (I’m always mindful of Alan Watts’s sage counsel: “When you get the answer, hang up the phone.”)"
Ja zatiaľ skladám slúchadlo, rozhodne je stále čo spracovávať, nechcem aby to teraz prebíjal nejaký iný zážitok. Ak je vôbec možné, ho prebiť. Ale vlastne prečo by to nebolo možné, ja predsa nič určite neviem, iba sa tak dívam a divím :D
V skratke som tým celým vlastne iba chcela povedať, že fakt môže silné psychedelikum navodiť zážitok, ktorý zmení život :D