• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MEADMT - "duchovní molekula"
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    JAZZZ: ty vole, dej si facku a zkus si profiltrovat, jeslti sem neco mekotal o perniku. myslim, ze najdes akorat ezohovno. a o tom to je.

    psychedelika delaj z lidi debily a omezuji mentalni rozhled, takze kdejakej hypotekar ma ve finale vic pokory, sebekontroly a asertivity, protoze mit hypoteku je jako delat dlouhy roky jogu. musis zustat pri zemi, abys zvladnul letita cviceni. tady akorat vidim ezosmazky, u nichz fakt postradam jakoukoliv sebereflexi, pres veskera varovna znameni.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    VYHULENY_UFO: tak mlit blbosti muze kazdej, to s ezem vylozene nesouvisi. otazkou je, jestli se pri tom snizuje k vulgaritam nebo argumentacnim faulum a jestli je mozne nebo vhodne ho za to odnekud vyhazovat.

    btw. pokud se sem chodis hadat a trollit, tak je na tvem zvazeni, jestli sis nahodou nesednul ke spatnemu stolu. chapu, ze mas radost, kdyz na tebe nekdo reaguje, ale to ten vypotek u tvyho stolu v hospode taky ;) tady je to totiz diskuze fetaku z prazsky kavarny, takze jestli jsi sem prisel hlasat, ze jediny spravny drogy jsou chalast a piko, tak pal do pice. spokojenej?
    STARSIGN
    STARSIGN --- ---
    jaj to vam uz zakazali tusim?
    STARSIGN
    STARSIGN --- ---
    v hospode treba hlavne inhalovat cyklon B a 60+ karcinogenov
    to je gratis ku vsetkym kydom vsetkych deti s parazitmi
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PALEONTOLOG: popravde receno, pokud na me nekdo zkusi v hospode ezohovna, tak leti od stolu. furt je lepsi byt slusny clovek s hypotekou, nez nejakej ezovypotek, kterej skonci u vulgarit pokazdy, kdyz je mu naznaceno, ze mele blbosti.
    STARSIGN
    STARSIGN --- ---
    to je ale super mat hypoteku
    to potom mozes mat aj svoj nazor, len musi byt vzdy v sulade s tym bankarskym
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VYHULENY_UFO: hrome a ja myslel, ze tu prijdem na neco.. Vis, jako, neco, treba uplne prevratnyho. Jen na to bude stacit par vet, jako treba v hospode. Tezko si sednes pred chlapa ke stolu, aby ti pul hodinu v kuse neco vysvetloval z A4.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PALEONTOLOG: jsem rad, ze ziju v normalni realite, ve ktery chodim do prace, jenz je mi i zabavou, jednou tydne do hospody, ze mam hypoteku a relativne slusny sousedy. to jsou ceny zivotni drobnosti. prijde mi jako ztrata casu resit nesmrtelnost grofova bludnyho chrousta.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    Redukuju diskuzi ma hospodsky kecy :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: se odkazuju na minulou dbatu a tl dr jakkoliv
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PALEONTOLOG: ja jsem debatu forknul od tve zminky o inteligenci a nervovem systemu a poukazal jsem mimo jine na to, ze napr. ten fenomen regenerace souvisejici patrne s tou elektrickou signalizaci neni zalozen neuralne.

    grofa tolik nemam nactenyho, k tomu se nemuzu vyjadrit.

    jinak obecneji, jak jsem to trochu nacrtnul vedle v auditku o lsd, myslim si, a samozrejme s tim nemusis souhlasit, jen to nabizim ke zvazeni, ze dochazi k nedorozumenim tam, kde se zamenujou ruzny modality. tzn. ano, muzeme rozvijet vedeckou modalitu nejak konzistentne, a pak napr. musim respektovat, ze pokud regenerace tela je projevem inteligence a tento inteligentni projev neni zalozen neuralne, pak inteligence neni nutne neuralni. muze se mi to nelibit, ale to je tak vsechno.

    muzu ale vzit tenhle jazyk, mluvit o nejak definovanem vedomi nebo inteligenci, a prenest to do jineho modu, napr. psychedelie, psychedelicke terapie. nedela toto grof? nejde mu spis o transformaci lidske zkusenosti, at uz k cemukoliv, tj. nepohybuje se nahodou v jine modalite, ackoliv vyuziva jazyk jine, napr. psychologicke, lekarske, vedecke modality? ... a mam za to, ze v tom spociva i nedorozumeni mezi nami, kdy ja jsem pri nekdejsi diskusi v lsd auditku operoval v modalite nejakeho obecneho mysleni, kdy v tomto modu muzu zohlednovat vedecky nahled jako urcite schema, divat se jak to v nem funguje, na jakych predpokladech stoji, co se jim dela, jak modeluje lidskou zkusenost, co o ni rika, a mohu se k tomu vyjadrovat obecneji, aniz bych tim popiral nebo potvrzoval platnost tech schemat, ve kterych se operuje. no a s tebou mam pocit, ze se nemuzu dostat k tomu obecnejsimu mysleni, protoze ty mas nejakou oblibenou jinou modalitu mysleni-praxe. co se da delat, nekdy treba zajdu na navstevu do te tve ,) ale urcite se nepohybujeme v jinych svetech, ani si nemyslim, ze bychom byli v nejakem sporu, spis se mijime temi modalitami, a mozna k podobnemu mijeni dochazi i pri tech ruznych kritikach grofa. 2 cents, zdravim.
    STARSIGN
    STARSIGN --- ---
    PALEONTOLOG: nene. pomaha to?
    ja chodim v tomto obcas, hlavne v den tepleho prajdu


    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    STARSIGN: sels nekdy na ulici s napisem Free hug? Ja vim, ze ne. Mel bys :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: ano z te hromady prispevku jsem to jednou pouzil. Nejen, ze se debatuje o vedomi, protoze tak to grof pronesl, ale padaji tady nasledne i vetsi perly. Nicmene, chapu, ze mas dsbatu o takpvejh tematdch silne rozvinutou a tvuj jemnocit je lepsi nez muj, a vedomi a inteligentni projevy spolu nemusi tak docela souviset, myslim si, ze jak jedno, tak druhu jsou nutne atributem nervovych soustav.
    Grof postavil problemaiku zcela spekulativnim zpusobem. Kdyz se obejdeme bez slova "vznika", skoncime u spojenyh nadob. Ja rikam, ze nezbytne spokenych nadob, kde A a B muzou byt pouze soucasne, ne zvlast. Tedy ani A nepodminuje B, ani ezotericky naopak, vedomi nezpusobuje vznik nervove soustavy.
    Na rozdily v chapani reality jsme narazili uz pri debate o lsd, tak si vzajemne vesmiry nekazme, nemam na to cas, chut, a tak.
    Debate, pokud nejaka bude, drzim palce, dojdetd totiz imho ke strjymu zaveru jako ja :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    pricemz je to uplne stejny jako kdyz se clovek ozere chlastem, v tom se taky nehleda nejaka moudrost.
    STARSIGN
    STARSIGN --- ---
    PALEONTOLOG: no ved ty sa odhal. tvoj kktizmus to neohrozi, ci?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PALEONTOLOG: psal jsi "inteligentni projevy organismu jednoznacne souvisi s cinnosti neuronu, u tech nejinteligentnejsih primo s mozkovnou", tak to beru jak jsi to psal. pokud si misto inteligence mam dosadit vedomi, tak to muzu, budeme se porad pohybovat v tom tebou oblibenem zpusobu uvazovani-praxe. ja s tim problem nemam, ze abychom citili jako lide, meli emoce, potrebujeme k tomu odpovidajici organy a nervovou soustavu :)

    a hned tam mas dalsi mod - pravo ... to je zas jina praxe, jiny svet - ani veda, ani psychedelie. a nejak spolu interagujou.

    ono s temi pojmy zacne byt problem, jakmile je zacneme napinat - vztahovat k jinym bytostem, snazit se namodelovat jejich zkusenost, najit jazyk odpovidajici tomu, ze mapujeme zkusenost napric risemi organismu. nebo kdyz jazyk a praxi vedy budeme chtit vyuzit pro psychedelii, ktera na to neni prevoditelna, protoze se jedna o jiny mod (byti), jinou praxi, jine ucely. nebo kdyz skrze (psychedelicke) zkusenosti existencialnich transformaci lidske bytosti se budeme snazit transformovat jazyk a praxi vedy.

    timhle chci naznacit, proc muzou vznikat ruzna nedorozumeni. pricemz ucelem dorozumeni neni vse prevest do jedne roviny, jazyka.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    TADEAS:
    pokud malemu diteti doroste spicka prstu, jde o "inteligenci"

    rozhodne nikoliv, to bude vysledek spis vedeckyho badani nez brani drog....

    MEDICAL TRIBUNE CZ > Regenerace svalu indukovaná prasečí ECM
    https://www.tribune.cz/clanek/32883-regenerace-svalu-indukovana-praseci-ecm
    Pět pacientů, kteří ztratili velký objem svalu v důsledku válečného zranění nebo sportovního traumatu, bylo podrobeno úspěšné experimentální léčbě využívající stimulačních účinků extracelulární matrix (ECM). Účinnost postupu byla nejprve úspěšně testována na laboratorních myších.\
    ...
    Před vlastní léčbou absolvovali všichni dobrovolníci 12týdenní až 16týdenní fyzioterapii zaměřenou specificky na jejich individuální problémy. Poté, co již fyzioterapie nepřinášela pacientům další zlepšení, byla každému z nich na postižené místo voperována matrice z ECM izolované z prasečích střev. ECM je důkladně zbavena všech buněčných elementů, není tedy imunogenní. Lékaři nejprve odstranili pacientům z poraněného místa zjizvenou tkáň, tu pak nahradili ECM matricí. Každý pacient se po chirurgickém zákroku vrátil k předchozí fyzioterapii. Tato fyzioterapie trvala od pěti do dvaceti týdnů. Za úspěšnou byla léčba považována, pokud po operaci došlo aspoň k pětadvacetiprocentnímu zlepšení oproti maximálním výkonům před operací. Hodnotil se výkon při běžných denních aktivitách, jako je zdvihání nohy při chůzi, stoupání do schodů, vstávání ze židle a další.

    U každého pacienta byl zaznamenán růst svalu, který částečně nahradil původně ztracenou svalovou tkáň. Sval tak aspoň částečně získal své původní proporce. Vyšetření magnetickou rezonancí a počítačovou tomografií prokázalo, že v léčeném svalu se v období do šesti měsíců po operaci tvořila nová, denzní tkáň. Matrice z ECM degradovala a přitahovala na místo kmenové buňky. Tyto kmenové buňky následně vyzrávaly v plnohodnotná svalová vlákna a vytvářely zcela novou, zdravou svalovou tkáň. Všichni pacienti udávali zlepšení kvality života po operaci. Hranice pětadvacetiprocentního funkčního zlepšení ale dosáhli jen tři z pěti pacientů. Autoři studie publikované v lékařském časopise Science Translational Medicine zdůrazňují, že pro úspěch léčby je klíčová správná fyzioterapie po operativním vnesení matrice z ECM. Fyzická aktivita tkáně napomáhá tomu, aby kmenové buňky diferencovaly ve sval a zároveň byla potlačena diferenciace kmenových buněk na jiné typy buněk. Badylak a jeho spolupracovníci zároveň předpokládají, že pokud by byla léčba zahájena záhy po zranění, byly by její výsledky výrazně lepší.
    ..
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: jako rozhodne s tebou souhlasim, ze jsme si ten pojem nijak nenadefinovali. Na druhou stranu jsem o inteligenci nic nepsal, stale pisu a myslim o vedomi. Mel by to bejt prozitek vlastni existence se schopnosti nejak reagovat na podnety z okoli. Reagovat na okoli umi i prvoci, ale jestli pri tom neco citi. Specificky emoce, u cloveka meritelny i pro pripad trestne pravni zodpovednosti. Myslim, ze na to potrebujou minimalni, byt primitivni nervovou soustavu.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PALEONTOLOG: mixuje se tu spousta veci dohromady (napr. inteligence a vedomi), ja na to urcite odpoved nemam, misto zaveru hledam spis otvory :))


    ptas se na vedomi u bakterii, prokaryot - v tom odkazovanym auditku je jeste jeden clanek, kterej mi prisel zajimavej, o kriteriich "sentience"/"minimal consciousness" - kriteriem je zde navrhovany "neomezeny asociativni uceni", jeslti by se do toho vesel mravenec to nevim, bakterie asi ne. muzes pohledat. ... to "kriticky mysleni", ktery uvadis u pojmu vedomi bych rekl, ze je zase jeste o trochu nekde jinde, tyka se lidsky zkusenosti, a je to spis fenomen nejaky dlouhodoby socializace v lidskym kolektivu.

    pokud mluvis o inteligenci, jde dle meho o fenomen "membran" a co se na tech membranach deje, jak se tam rozlisuje, tj. je to sirsi pojem nez pojem vedomi. rekl bych, ze bakterie nebo mravenci jsou inteligentni, ackoliv treba nesplnuji nejaka vice ci mene arbitrarni kriteria "vedomi".


    co se tyce mimoneuronalnich cest/mechanismu, prijdou mi zajimavy ty fenomeny regenerace tela, ktery patrne souvisi prave s temi elektrickymi singalizacnimi sitemi mezi bunkami - pokud malemu diteti doroste spicka prstu, jde o "inteligenci"? asi by se reklo, ze ano, jde o inteligenci somatickych bunek, ktere se skrze ty elektricke site koordinuji a zregeneruji organismus. jde o vedomi? nevim, neznam tento fenomen natolik, abych o tom ted mohl dal uvazovat - napr. nakolik nalezi vedomi onomu prstu, nebo kuzi, nebo fasciim, nebo jednotlivym bunkam, zda tyto tkane ci organy participuji na celkovem vedomi organismu, atp.


    ...


    k posledni otazce :) - obecne mam za to, ze tebe nejak naplnuje chapat svet, potazmo zkusenost a lidskou zkusenost tim neurobiologickym zpusobem, mluvit o neuronech, transmitterech, nejak vzhledem k tomu myslet "inteligenci", "vedomi". ja treba tenhleten zpusob mysleni sam o sobe nerozvijim, takze ti s tim uplne nepomuzu. nicmene vidim v tom par veci, ktere nevim, nakolik jsou vzdycky rozlisene:

    1/ na jedne strane je tu jista vedecka praxe a jeji pristroje, mereni, vysledky, jazyk, komunita. zaroven jsou tu starsi vrstvy kultury a zkusenosti, ke ktere patri pojmy jako "vedomi" nebo "inteligence", se svoji historii. ty vysledky vedeckeho procesu muzeme nejak prekladat do techto kategorii, ale je otazka, jaky je vztah techto dvou svetu, jak probiha ten preklad, nakolik se vubec potrebuji, nakolik je ten preklad do terminu jako vedomi nebo inteligence vubec potreba, nebo jestli je naopak zasadni.
    2/ pojmy jako vedomi nebo inteligence mohou byt necim jinym v zavislosti na tom, o co nam jde, v ramci jake praxe se pohybujeme. napr. pokud nam jde o nejakou transformaci lidske bytosti (at uz to znamena cokoliv, ale myslim, ze minimalne nekterym lidem, kterym jde o psychedelii, o to jde, a mozna o to jde i tomu grofovi), pak vedomi, absolutni vedomi, inteligence, atp. znamenaji neco jineho, nez pokud sedime v laboratori, u kompu v kancelari, vymyslime design vyzkumu v nejake instituci, atp. jiste muzeme tyto mody byti nebo zpusoby praxe smesovat a rict, ze prece existuje jenom jeden z nich, prip. se je na sebe navzajem snazit prevest, ale spise jde o pluralitu praxi-svetu, ktera nejak vzajemne koexistuje.

    ...

    co se me tyce, myslim spis "bytosti", "svet", "zkusenost" nez "vedomi", myslim spis existencialni deje lidske bytosti, nez latkovou vymenu a prenos v neuronech. pro nekoho, kdo zvelicuje jeden z tech modu existence to muze byt nevalidni, to chapu. vsechny ty smery jsou ale otevrene a vsechny nekam vedou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam