• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MEADMT - "duchovní molekula"


    Diskuse o DMT - Dimethyltryptaminu a s ním úzce souvisejících jevech

    - teoretické poznatky
    - prameny (knihy, dokumenty)
    - praktické zkušenosti
    - souvislosti a návaznosti na další substance
    - spirituální pohledy
    - vědecké pohledy a poznatky
    - asociace
    - vlastní názory a zamyšlení- výtvarná tvorba
    - zážitky podobné stavu na DMT a s ním související
    - historie
    - ayahuaska

    Jde mi o ucelení informací o této látce a s ní úzce souvisejících jevů.
    DMT jako univerzální jazyk...


    http://www.rickstrassman.com/
    http://wiki.dmt-nexus.me/Main_Page
    https://www.dmt-nexus.me/forum/
    http://www.dmt.20m.com/

    http://www.erowid.org/chemicals/dmt/ - rozcestník

    bylinky
    http://www.biotox.cz/enpsyro/pj3rpsv.html

     

    rozbalit záhlaví
    STARSIGN
    STARSIGN --- ---
    PALEONTOLOG: nene. pomaha to?
    ja chodim v tomto obcas, hlavne v den tepleho prajdu


    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    STARSIGN: sels nekdy na ulici s napisem Free hug? Ja vim, ze ne. Mel bys :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: ano z te hromady prispevku jsem to jednou pouzil. Nejen, ze se debatuje o vedomi, protoze tak to grof pronesl, ale padaji tady nasledne i vetsi perly. Nicmene, chapu, ze mas dsbatu o takpvejh tematdch silne rozvinutou a tvuj jemnocit je lepsi nez muj, a vedomi a inteligentni projevy spolu nemusi tak docela souviset, myslim si, ze jak jedno, tak druhu jsou nutne atributem nervovych soustav.
    Grof postavil problemaiku zcela spekulativnim zpusobem. Kdyz se obejdeme bez slova "vznika", skoncime u spojenyh nadob. Ja rikam, ze nezbytne spokenych nadob, kde A a B muzou byt pouze soucasne, ne zvlast. Tedy ani A nepodminuje B, ani ezotericky naopak, vedomi nezpusobuje vznik nervove soustavy.
    Na rozdily v chapani reality jsme narazili uz pri debate o lsd, tak si vzajemne vesmiry nekazme, nemam na to cas, chut, a tak.
    Debate, pokud nejaka bude, drzim palce, dojdetd totiz imho ke strjymu zaveru jako ja :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    pricemz je to uplne stejny jako kdyz se clovek ozere chlastem, v tom se taky nehleda nejaka moudrost.
    STARSIGN
    STARSIGN --- ---
    PALEONTOLOG: no ved ty sa odhal. tvoj kktizmus to neohrozi, ci?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PALEONTOLOG: psal jsi "inteligentni projevy organismu jednoznacne souvisi s cinnosti neuronu, u tech nejinteligentnejsih primo s mozkovnou", tak to beru jak jsi to psal. pokud si misto inteligence mam dosadit vedomi, tak to muzu, budeme se porad pohybovat v tom tebou oblibenem zpusobu uvazovani-praxe. ja s tim problem nemam, ze abychom citili jako lide, meli emoce, potrebujeme k tomu odpovidajici organy a nervovou soustavu :)

    a hned tam mas dalsi mod - pravo ... to je zas jina praxe, jiny svet - ani veda, ani psychedelie. a nejak spolu interagujou.

    ono s temi pojmy zacne byt problem, jakmile je zacneme napinat - vztahovat k jinym bytostem, snazit se namodelovat jejich zkusenost, najit jazyk odpovidajici tomu, ze mapujeme zkusenost napric risemi organismu. nebo kdyz jazyk a praxi vedy budeme chtit vyuzit pro psychedelii, ktera na to neni prevoditelna, protoze se jedna o jiny mod (byti), jinou praxi, jine ucely. nebo kdyz skrze (psychedelicke) zkusenosti existencialnich transformaci lidske bytosti se budeme snazit transformovat jazyk a praxi vedy.

    timhle chci naznacit, proc muzou vznikat ruzna nedorozumeni. pricemz ucelem dorozumeni neni vse prevest do jedne roviny, jazyka.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    TADEAS:
    pokud malemu diteti doroste spicka prstu, jde o "inteligenci"

    rozhodne nikoliv, to bude vysledek spis vedeckyho badani nez brani drog....

    MEDICAL TRIBUNE CZ > Regenerace svalu indukovaná prasečí ECM
    https://www.tribune.cz/clanek/32883-regenerace-svalu-indukovana-praseci-ecm
    Pět pacientů, kteří ztratili velký objem svalu v důsledku válečného zranění nebo sportovního traumatu, bylo podrobeno úspěšné experimentální léčbě využívající stimulačních účinků extracelulární matrix (ECM). Účinnost postupu byla nejprve úspěšně testována na laboratorních myších.\
    ...
    Před vlastní léčbou absolvovali všichni dobrovolníci 12týdenní až 16týdenní fyzioterapii zaměřenou specificky na jejich individuální problémy. Poté, co již fyzioterapie nepřinášela pacientům další zlepšení, byla každému z nich na postižené místo voperována matrice z ECM izolované z prasečích střev. ECM je důkladně zbavena všech buněčných elementů, není tedy imunogenní. Lékaři nejprve odstranili pacientům z poraněného místa zjizvenou tkáň, tu pak nahradili ECM matricí. Každý pacient se po chirurgickém zákroku vrátil k předchozí fyzioterapii. Tato fyzioterapie trvala od pěti do dvaceti týdnů. Za úspěšnou byla léčba považována, pokud po operaci došlo aspoň k pětadvacetiprocentnímu zlepšení oproti maximálním výkonům před operací. Hodnotil se výkon při běžných denních aktivitách, jako je zdvihání nohy při chůzi, stoupání do schodů, vstávání ze židle a další.

    U každého pacienta byl zaznamenán růst svalu, který částečně nahradil původně ztracenou svalovou tkáň. Sval tak aspoň částečně získal své původní proporce. Vyšetření magnetickou rezonancí a počítačovou tomografií prokázalo, že v léčeném svalu se v období do šesti měsíců po operaci tvořila nová, denzní tkáň. Matrice z ECM degradovala a přitahovala na místo kmenové buňky. Tyto kmenové buňky následně vyzrávaly v plnohodnotná svalová vlákna a vytvářely zcela novou, zdravou svalovou tkáň. Všichni pacienti udávali zlepšení kvality života po operaci. Hranice pětadvacetiprocentního funkčního zlepšení ale dosáhli jen tři z pěti pacientů. Autoři studie publikované v lékařském časopise Science Translational Medicine zdůrazňují, že pro úspěch léčby je klíčová správná fyzioterapie po operativním vnesení matrice z ECM. Fyzická aktivita tkáně napomáhá tomu, aby kmenové buňky diferencovaly ve sval a zároveň byla potlačena diferenciace kmenových buněk na jiné typy buněk. Badylak a jeho spolupracovníci zároveň předpokládají, že pokud by byla léčba zahájena záhy po zranění, byly by její výsledky výrazně lepší.
    ..
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: jako rozhodne s tebou souhlasim, ze jsme si ten pojem nijak nenadefinovali. Na druhou stranu jsem o inteligenci nic nepsal, stale pisu a myslim o vedomi. Mel by to bejt prozitek vlastni existence se schopnosti nejak reagovat na podnety z okoli. Reagovat na okoli umi i prvoci, ale jestli pri tom neco citi. Specificky emoce, u cloveka meritelny i pro pripad trestne pravni zodpovednosti. Myslim, ze na to potrebujou minimalni, byt primitivni nervovou soustavu.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PALEONTOLOG: mixuje se tu spousta veci dohromady (napr. inteligence a vedomi), ja na to urcite odpoved nemam, misto zaveru hledam spis otvory :))


    ptas se na vedomi u bakterii, prokaryot - v tom odkazovanym auditku je jeste jeden clanek, kterej mi prisel zajimavej, o kriteriich "sentience"/"minimal consciousness" - kriteriem je zde navrhovany "neomezeny asociativni uceni", jeslti by se do toho vesel mravenec to nevim, bakterie asi ne. muzes pohledat. ... to "kriticky mysleni", ktery uvadis u pojmu vedomi bych rekl, ze je zase jeste o trochu nekde jinde, tyka se lidsky zkusenosti, a je to spis fenomen nejaky dlouhodoby socializace v lidskym kolektivu.

    pokud mluvis o inteligenci, jde dle meho o fenomen "membran" a co se na tech membranach deje, jak se tam rozlisuje, tj. je to sirsi pojem nez pojem vedomi. rekl bych, ze bakterie nebo mravenci jsou inteligentni, ackoliv treba nesplnuji nejaka vice ci mene arbitrarni kriteria "vedomi".


    co se tyce mimoneuronalnich cest/mechanismu, prijdou mi zajimavy ty fenomeny regenerace tela, ktery patrne souvisi prave s temi elektrickymi singalizacnimi sitemi mezi bunkami - pokud malemu diteti doroste spicka prstu, jde o "inteligenci"? asi by se reklo, ze ano, jde o inteligenci somatickych bunek, ktere se skrze ty elektricke site koordinuji a zregeneruji organismus. jde o vedomi? nevim, neznam tento fenomen natolik, abych o tom ted mohl dal uvazovat - napr. nakolik nalezi vedomi onomu prstu, nebo kuzi, nebo fasciim, nebo jednotlivym bunkam, zda tyto tkane ci organy participuji na celkovem vedomi organismu, atp.


    ...


    k posledni otazce :) - obecne mam za to, ze tebe nejak naplnuje chapat svet, potazmo zkusenost a lidskou zkusenost tim neurobiologickym zpusobem, mluvit o neuronech, transmitterech, nejak vzhledem k tomu myslet "inteligenci", "vedomi". ja treba tenhleten zpusob mysleni sam o sobe nerozvijim, takze ti s tim uplne nepomuzu. nicmene vidim v tom par veci, ktere nevim, nakolik jsou vzdycky rozlisene:

    1/ na jedne strane je tu jista vedecka praxe a jeji pristroje, mereni, vysledky, jazyk, komunita. zaroven jsou tu starsi vrstvy kultury a zkusenosti, ke ktere patri pojmy jako "vedomi" nebo "inteligence", se svoji historii. ty vysledky vedeckeho procesu muzeme nejak prekladat do techto kategorii, ale je otazka, jaky je vztah techto dvou svetu, jak probiha ten preklad, nakolik se vubec potrebuji, nakolik je ten preklad do terminu jako vedomi nebo inteligence vubec potreba, nebo jestli je naopak zasadni.
    2/ pojmy jako vedomi nebo inteligence mohou byt necim jinym v zavislosti na tom, o co nam jde, v ramci jake praxe se pohybujeme. napr. pokud nam jde o nejakou transformaci lidske bytosti (at uz to znamena cokoliv, ale myslim, ze minimalne nekterym lidem, kterym jde o psychedelii, o to jde, a mozna o to jde i tomu grofovi), pak vedomi, absolutni vedomi, inteligence, atp. znamenaji neco jineho, nez pokud sedime v laboratori, u kompu v kancelari, vymyslime design vyzkumu v nejake instituci, atp. jiste muzeme tyto mody byti nebo zpusoby praxe smesovat a rict, ze prece existuje jenom jeden z nich, prip. se je na sebe navzajem snazit prevest, ale spise jde o pluralitu praxi-svetu, ktera nejak vzajemne koexistuje.

    ...

    co se me tyce, myslim spis "bytosti", "svet", "zkusenost" nez "vedomi", myslim spis existencialni deje lidske bytosti, nez latkovou vymenu a prenos v neuronech. pro nekoho, kdo zvelicuje jeden z tech modu existence to muze byt nevalidni, to chapu. vsechny ty smery jsou ale otevrene a vsechny nekam vedou.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: ad pamela lyon, je otazka, do jaky miry je to u prokaryot vedomi, ve smyslu nahledu na sebe sama, kritickyho mysleni a do jaky algoritmus kodovanej genetikou.
    Je otazkou, jakyho vedomi jsou schopni mravenci, natoz pak bakterie.
    Takze mame mechanismy, vne nervovy soustavy, scitajici podnety, a diky tomu k vedomi uz mozek nepotrebujeme? Nebo jakej je zaver?
    A DMT meni teda vedomi jak? Hromadenim srazenin v palci u nohy? Nebo ucinkem na serotoninovy neurotransmiter? A ten dela co? Meni latkovou vymenu bakterialnich kolonii, nebo ovlivnuje zakladni system prenosu informaci v neuronech?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PALEONTOLOG: ad "inteligentni projevy organismu jednoznacne souvisi s cinnosti neuronu" -- z jineho soudku nez grof - [ TADEAS @ SCIENCE of CONSCIOUSNESS ] , [ TADEAS @ SCIENCE of CONSCIOUSNESS ]
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    STARSIGN: jako s jednou veci souhlasim, cim dyl se budes predvadet, tim min chces odhalit svou identitu. Je to v pripade kombinace takoveho kokotismu a nestastne povahy nezbytny obranny mechanismus ;D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VEX: tak to by me zajimalo v jakym ses tedka stavu? dojezd?
    VEX
    VEX --- ---
    VYHULENY_UFO: Napsal jsem, ze to vyzaduje vic nez nudu, opisem, jestli nejsi schopnej porozumet psanemu textu.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    tady bude jasna diagnoza: sezral sem hromadu psychedelik, mluvil jsem s nekolika bohy, vsechno chapu a vubec mi nehrablo.
    STARSIGN
    STARSIGN --- ---
    AMBIENTIUM: my sme nemerali nic
    ale nechce sa mi o tom s tebou bavit
    nauc sa spravat k ludom a odpoveddz ako si na tom s dvojickami
    ak nie si zbabelec
    nemas moralne pravo sa ma nic vypytovat, dokial neodpovies
    to ta rodicia nenaucili?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    AMBIENTIUM: o.britva neni vec viry, je to zalezitost te pravdepodobnejsi moznosti. To je ta, ke ktery nemusim hledat neexistujici organy, neexistujici vysilace.
    Aktivota vedomi a mozku je dobre kvantifikovatelna aktivitou limbickych center, cili vedomi a mozek jsou spojene nadoby. Tedy spolu nedilne souvisi. Mozna se motame kolem jednoho slovicka, bez kteryho se vskutecnosti obejdeme.
    STARSIGN
    STARSIGN --- ---
    AMBIENTIUM: btw, s dalsim z tych skolitelov, Buzekom, som mal rozhovor v casopise Zivel :)
    podal si osobne ruku s japonskym cisarom, napriek tomu, ze je to proti cisarovmu protokolu
    som sa k nemu hlasil na postdoka, ale isiel na rodicovsku dovolenku a jeho doktorandi ma nevybrali
    oni robia v inej oblasti zas a nie je to problem
    STARSIGN
    STARSIGN --- ---
    AMBIENTIUM: ja nemam potrebu tebe ani nikomu tu nic dokazovat
    kludnwe mi never, ale netrep ze klamem
    a ked sa nevies ospravedlit, tak bud ticho aspon
    nebol si schopny odpisat mi na jednu moju otazku, resp. dve a posielal si do desat..
    cneviem sco si o sebe myslis, ale nie si moj skolitel
    jedine ak zbabelosti by si mohol byt
    nevies napisat svoj nazor na dvojicky ani v poste
    ja by som si ho nechal pre seba
    preco by som ja mal tebe verit, ze budes diskretny?
    uz netrapos s tymto bud tak laskavy
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    STARSIGN: zajímavý ale je, že nic odbornýho z tebe ještě nevypadlo. Téma disertace jsi nesdělil, jaký jsi měl výsledky jsi taky neřek, když jsem se tě ptal v poště co konkrétně jste kde a na čem (na jakým aparátu) měřili, jak jste model aplikovali, zda potřeboval korekce atp atp. nevypadne z tebe nic kromě urážek. Já jsem po 11 letech schopnej odcitovat svou disertaci z fleku. Takže se nezlob, ale prostě to vypadá spíš tak, že si vymejšlíš, kolego.
    STARSIGN
    STARSIGN --- ---
    AMBIENTIUM: toto mi zabralo par sekund
    to len ukazuje jaky si neschopny, ked si sa znizil k tym vyrokom v poste, ze klamem
    a keby si mal stipku slusnosti v sebe, tak sa za to sopravedlnis
    tu mas 4 Dubnickovych doktorandov z FU SAV
    a VSETCI maju odbor jadrova a subjadrova
    Obhájené dizertačné práce
    http://www.fu.sav.sk/index.php?id=defences
    to je co?
    no a ja som medzi nimi
    papa a teda to sorry ocakavam
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam