• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSKvazičástice: největší revoluce ve fyzice od vynálezu kvasarů, kvarků a kvasnic? + kvantizovaná setrvačnost (QI)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    jinak fakt je, že když už jsem si texty přednášek nečetl v době, kdy jsem na VŠ chodil (asi proto, že jsem studoval věci, co mi doopravdy nezajímaly...), tak proč si nepřečíst přednášky, na které nechodím...
    http://sirrah.troja.mff.cuni.cz/~mira/astrofyzika_pro_fyziky/14_galaxie/README.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: ne, ty se divíš, proč jsem se zarazil při dosazení do jednoduchého vzorce, který Mike McCulloch navrhuje jako příští revoluce ve fyzice. já si myslím, že je docela blízko nějakému zásadnímu objevu, ale že to možná není ještě úplně ono.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Tys tvrdil, ze to umis spocitat 8)) A btw, jestli se musis ptat, zda hvezdy v galaxii obihaji po "presne kruhove draze" .... no, v tom pripade uz se fakt tesim, na ty "zajimavy veci" co sem budes psat. Presne proto tady totiz jsem 8))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: no, spočítat to není zas tak těžké... otázka je trochu jiná: po jaké trajektorii ty hvězdy obíhají? fakt přesně po kruhové?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Hele, ja tomu nerozumim. Napises neco o tom, co si podle tebe myslim o wikipedie (to je off-topic nebo ne?) Ja ti v prime reakci na to vysvetlim, co si ve skutecnosti myslim o wikipedii a ilustruju to prikladem, prohlasis to za off-topic a soucasne ale zacnes placat neco o tom, kde mam ban a jak si to mam vyridit s tim "jinym" moderatorem, coz je off-topic zcela zjevne, ale to asi nevadi, protoze dvoji metr, ze jo? Nicmene, ja ti na to odpovim.. a koleduju si oban. Hmmm... 8)))

    Rozumis, kdyz uz chces vykrikovat, ze nekdo je off-topic, je dost dobry abys sam nebyl offtopic hned v nasledujici vete. Pak totiz vypadas krapet jako pokrytec 8))

    Uhmmm ... a "zajimave hypotezy"? Myslis jako treba kdyz jsi onehda vykrikoval, ze spocitas obezny rychlosti hvezd a kdyz jsem ti rekl, at to teda udelas, tak z toho najednou seslo? No uz se nemuzu dockat 8)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: no, vidím, že chceš dostat ban v dalším klubu... ale jsem samozřejmě zvědav na nějaký tvůj vnitřní souboj mezi zvědavostí a trollingem, protože samozřejmě.... v tomhle klubu se budou objevovat zajímavý věci (byť třeba ve fázi hypotéz...)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Oh, promin, jen jsem ti chtel vysvetlit tvuj omyl. Ale chapu proc te to nezajima a misto toho vykrikujes o off-topicu 8)) A co se onoho banu tyce... oba moc dobre vime, ze moderator toho druheho klubu je idiot, kterej ten ban zoufale potrebuje aby mu nikdo nekazil jeho fantasmagorie o solarnich letadlech. Takze si nejak nedelam marne nadeje, ze by ho zrusil a misto toho se vesele smeju, jak neni schopnej postavit ani solarni lehokolo, natoz slibovany solarni letadlo 8)

    Ale to je asi taky off-topic, co? Dostanu dalsiho banana? Abys sem mohl psat dalsi neovereny, dost mozna nesmyslny "citaty" a tvrdit, zes "uvedl zdroj", protoze to nejakej anonym napsal na twitteru? 8)))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: ze solárním letadlem jsi tady poněkud offtopic... s tím by si měl jít spíš sem [ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL) ] ... jenže nemůžeš, protože tam máš ban, hmm. To je mi líto. Snad aby ses zkusil nějak domluvit s moderátorem toho klubu...
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: navzdory své dřívější skepsi ke studiu podkladů na wiki (nebo se pletu?) - pletes, jako obvykle. Nebo lzes? U tebe to trochu splyva 8) Moje skepse se tykala idiotu, co si prectou sotva prvni odstavec clanku na wikipedii a na zaklade toho si myslej, ze dokazou navrhnout solarni letadlo. Tohle je neco krapet jineho 8)))

    já citoval zdroj, ty si citoval zdroj. A btw, jestli si myslis ze zdroj "jeden tweet, kterej neobsahuje dalsi referenci" a zdroj "podrobne povidani cloveka, kterej stravil dost casu hledanim puvodniho zdroje, podrobne to zdokumentoval a presto nenasel" jsou nejak srovnatelne... no, od tebe to neprekvapuje 8))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: já citoval zdroj, ty si citoval zdroj. kupodivu, navzdory své dřívější skepsi ke studiu podkladů na wiki (nebo se pletu?), si použil právě odkaz na nějakou debatu na wiki.

    uff, zajímavější kauza jsou stejně paprsky n :-)
    Confirmation bias in science: how to avoid it | Ars Technica
    https://arstechnica.com/science/2010/07/confirmation-bias-how-to-avoid-it/
    v dnešní době samozřejmě největší kontroverzí je "temná hmota" se zdůvodněním "musí existovat, protože jinak nejde pozorované fenomény vysvětlit v souladu s našim chápáním fyzikálních zákonů" (druhá možnost: ty zákony nechápeme dostatečně přesně, případně se zákony, či spíš některé fyzikální konstanty, mohou měnit v čase... námatkou se v čase mění vzdálenost k Hubblovu horizontu, která má poměrně jednoznačný fyzikální význam, ale koho by to zajímalo...)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: akorát z něj ani nevyplývá, že by to lord Kelvin neřekl - A tvrdil jsem snad neco takoveho? Nikoliv. Zase takovej tvuj strawmanek, coz? 8)) Jen jsem chtel ukazat, ze realita je jako obvykle slozitejsi, nez si predstavujes. Akorat to chce trochu premejslet 8))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: odkaz je to zajímavý, akorát z něj ani nevyplývá, že by to lord Kelvin neřekl :-) jinak ovšem odkaz je extrémně zábavný, protože zmiňuje i můj oblíbený Crookesův mlýnek... zkrátka přelom 19. a 20.století znamenal ve fyzice spoustu legrace a já doufám, že se ještě dožijeme minimálně podobně "zajímavých časů" ...
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: A nebo taky mozna vubec ne. Anebo mozna ano, ale ve velmi specifickem kontextu. Ale proc se nechat omezovat nejakejma blbejma faktama, ze jo? Hlavne ze mame "vtipnej" "citat" 8)))

    Talk:William Thomson - Wikiquote
    https://en.wikiquote.org/wiki/Talk:William_Thomson#.22X-rays_will_prove_to_be_a_hoax.22
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ... stále rostoucí fascinace tímhle přístupem k fyzice:
    Physics from the edge: What is an electron?
    http://physicsfromtheedge.blogspot.cz/2017/04/what-is-electron.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Můj oblíbenec, lord Kelvin.. vida ho :-)
    science quote on Twitter: "X-rays will prove to be a hoax. --Lord Kelvin, while president of the Royal Society"
    https://twitter.com/sciquotes/status/859313766567206912
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Cooling to absolute zero mathematically outlawed after a century | New Scientist
    https://www.newscientist.com/...97-cooling-to-absolute-zero-mathematically-outlawed-after-a-century/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    The Quest To Crystallize Time - Previously Considered Impossible, Researchers Create Time Crystals - Slashdot
    https://science.slashdot.org/...---previously-considered-impossible-researchers-create-time-crystals
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    moje oblíbená studená (vlastně ne tak docela studená) fúze byla tahleta:
    Bubble fusion - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Bubble_fusion
    jenže.. to, že se jí nepodařilo zrepliovat, pokud zdánlivé teploty v těch bublinách jsou skutečně tak vysoké, to by mohlo být potvrzením McCullochovy teorie, že zdrojem sonoluminiscence je Unruhovo záření, vznikající v důsledku velkých zrychlení, kterým jsou atomy na povrchu bubliny vystaveny.... prostě zajímavý paradox, kdy dle konvenční fyziky by měla (ne až tak doslova) "studená" fúze kupodivu být možná (ale nepozorujeme ji) a naopak dle nové fyziky je její absence (možná) potvrzením té nové fyziky.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    !!!
    Scientists Finally Turn Hydrogen Into a Metal, Ending a 80-Year Quest - Slashdot
    https://science.slashdot.org/...scientists-finally-turn-hydrogen-into-a-metal-ending-a-80-year-quest
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam