REDGUY: on učí na vysoké škole... nestojí _tolik_ mimo establishment. občas mu nějaký článek přijmou, občas ne. stojí mimo hlavní proud, nepochybně, protože existují i jiné
ale ne všechna experimentální data na jeho trojčlenky pasují... musel by vysvětlit, proč a jaká chyba měření je zrovna v těch datech, co nepasují.
mě třeba přijde zajímavé, že třeba ta rotace galaxií se měří (pokud jsem to dobře pochopil) podle rozdílné velikosti rudého posuvu mezi těma polovinama disku, co se při rotaci k nám blíží a těma, co se k nám vzdalují. jenže rudý posuv je sám o sobě relativistický jev...
každopádně mi McCulloch a jeho MiHSC přijde hodně jiná třída, než třeba Andrea Rossi a jeho cílevědomá snaha dokázat, že zrovna on má LENR (ne, že bych nevěřil, že LENR možné jsou, ale tohle mi přijde spíš jako nějaký pokus o trik "pokud náhodou dokážou, že to je možné, tak já na to už budu mít patent")... ale zase i tady jsou zajímavý "vývojový větve" myšlení, protože Rossi navazuje na myšlení Santiniho, který je dnes vnímán spíš jako podvodník... ale ještě v 50tých letech ho některé kapacity ve vědě citovaly zcela vážně...
vzal hodně jevů, o kterých se můžeš v seriozních pramenech rozhodně dočíst, že "jednoznačné teoretické vysvětlení zatím nebylo podáno". Můj drobný příspěvek je, že pokud se mu podaří vysvětlit skrze "informační horizonty částic vystavených zrychlení" (nebo jak to elegantně říct česky) sonoluminiscenci, tak by stejný mechanismus mohl vysvětlit i triboluminiscenci - resp. fyzikální chemik, který trochu tuší, co se třeba při odlepování pásky ve tmě vlastně mezi molekulama lepidla děje, by skutečně měl být schopen spočítat to zrychlení a z něj vlnovou délku toho světélkování, nebo šířku pásma, ve kterém to bude světélkovat (protože některé druhy triboluminiscence vyzařují dokonce v rentgenovém spektru, apod.)
pořád ale ve fyzice máš kromě toho "umět to spočítat" ještě druhý směr a ten je "čeho si lze všimnout, co by mohlo být zajímavé umět spočítat". a dál je tu ta věc, jestli úplně popřeš nelineární jevy (protože ty nespočítáš z podstaty věci - můžeš je simulovat, aproximovat... ale od nějakého momentu se ta simulace od reálně pozorovaného děje vzdálí...)
obecně se McCulloch vyvíjí směrem k mainstreamu - např. před nějakým časem zuřivě odmítal simulace (protože je "popírač temné hmoty", která vyplývá hlavně ze simulací", ale nedávno třeba připustil, že není schopen nijak intuitivně spočítat, jak by pomocí své MiHSC teorie vysvětlil relativistické proudy částic, tryskající (zřejmě) z pólů rotace černých děr (které neumí pořádně vysvětlit nikdo, ovšem). A připustil, že by to asi chtělo trochu simulace.
No a protože jsem přeci jen (pořád ještě, ono se to blbě zapomíná) programátor, tak bych mu třeba mohl pomoct nějaké ty simulace programovat, kdo ví... mě hrozně baví tím, že připouští věci, o kerých jsem vždy přemýšlel a mainstreamová fyzika si je moc připouštět nechce (např. proměnlivost/evoluce fyzikálních zákonů v čase - u něj v závislosti na vzdálenosti k Hubblově horizontu, ale samozřejmě se mohou měnit i jiné konstanty a vytvářet nám tak hlavolamy, pokud jde o kosmologická pozorování dávné minulosti...)
každopádně: cokoliv, co může podrýt tvojí neotřesitelnou sebejistotu a pocit, že někdo jiný je idiot (hlavně ty ne) se počítá... :-)