• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

• diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSKvazičástice: největší revoluce ve fyzice od vynálezu kvasarů, kvarků a kvasnic? + kvantizovaná setrvačnost (QI)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VOYTEX: ok, tak dejme tomu, k tomu Adamenkovu tvrzení jsem skeptičtější, zejména co se týče těch (stabilních?) transuranů... tam existuje usilovná snaha specializovaných pracovišť, který v urychlovačích ostřelujou všechno možný i nemožný, a někomu to jen tak vypadne z jeho LENR pokusu.. hmm.

Univerzity dnes hrajou trochu jinou roli, než třeba v 18.nebo 19.století, řekl bych. Určitě ne negativní, ale ne úplně tu, kterou od nich očekává běžný fanoušek vědy.

odkaz dej klidně ještě sem, já jsem něco rozklikl, ale přišlo mi to prostě stěží uvěřitelné. na druhou stranu, některý ty věci jsem netušil, že existujou (i když je to logický... relativistický elektronový plyn musí existovat, když elektrony dostatečně urychlíme...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VOYTEX: hele, pomalu, postupně....

LENR experimentátoři často nemají dektory radiace a jediý, s čím operujou, je klasický fotografický papír. Některá ta tvrzení jsou hodně silná, samotné přebytečné teplo a transmutace jsou hodně odvážné a ty k tomu přidáváš stvoření a anihilaci hmoty, apod. :-) To, že některé LENR-related anomálie pokládám za reálné a ne za podvrhy - ostatně, americký Department of Energy na to zase uvolnil asi 10 mega, takže úplně tabu ani úplně neuznávaný obor to není - to neznamená, že úplně každé silné tvrzení, které v souvislosti s tímhle někdo zveřejnění, musím hned brát vážně (ona je to samozřejmě i poměrně zajetá hra na přilákání naivních investorů,furt se všichni snažej si něco patentovat, apod.)

Nemyslím, že mám "vyprofilovaný" názor, ale bejvalka se zabývala nanotechnologiema, konkrétně chemií povrchu, což je dobrá magie, když si to tak představíš... povrch naprosté většiny látek rozhodně není nějaká hladká plocha, tady končí krystal a basta - no a na nižších stupních jsem ji občas pomáhal s nějakejma překladama článků, než se rozepsala anglicky sama (ono to je na jedno brdo, dost)... takže když jsem četl McCullochovy úvay o tom, jak v těch krystalických mřížkách palladia vznikají nějak trhliny, tak mi to nějak nepřekvapilo, ty jeho představy... i když pro něj zase ty trhliny jsou rezonanční dutiny pro Casimirův jev... a jak vidíš, on si vystačí se svými zakřivenými horizonty a nepotřebuje exotické vakuové objekty. Spíš než s kulovými blesky se snažil spojit LENR se svojí další oblíbenou anomálií - s eMdrive. Tam je dutina poněkud větší a vlnové délky jsou makroskopické, ale celkem se mi líbí, jak si to dokáže zobecnit a představuje si, co se děje v dutinách, které mají rozměry v nanometrech. Prostě se tam podle něj ty protony či deuterony chytnou do nějaký rezonance a pak to spojil s konceptem "rogue wave na moři", což v podstatě znamená, že když spolu násobíš nějaké vlny, tak násobíš komplexní čísla, v podstatě, a jednou za čas ti tam vystřelí nějaká špička - to jsou na moři ty "obří" vlny, na které se celá léta nevěřilo a pak se díky měřením z družic zjistilo, že fakt existují a že námořníci nekecali. No ale je to jenom normální matematika komplexních čísel a ve fyzice se to projeví všude, kde máš nějaký vlny.

McCulloch snad původě byl oceánograf a tak buduje takový zvláštní, intuitivní metafory kvantových vln, který zásadně odvozuje od vln na moři - ostatně, je Brit a Britové mají k tomu moři hodně blízko. Takže je schopen poutavě vyprávět, jak se Casimirův jev projeví i mezi dvěma loďma, které se hopou na vlnách na moři, pokud je vzdálenost mezi nimi menší, než vlnová délka mořských vln: normálně když máš vedle sebe na moři dvě lodě, tak síla, která je k sobě přimáčkne, je makroskopická obdoba kvantového Casimirova jevu.

V zásadě je možné, že všichni tihle noví teoretici, co se snažej ty anomálie zobecnit, mluvěj o tom samým, ale část jich používá částicovou terminologii - to jsou pak ty kvazičástice v názvu tohohle klubu, všechny ty polaritony a excitony a phonony, apod. (tedy něco, co "částice" ve smyslu jaderné fyziky není, ale reálně se to chová, jako by to částice byla) - a jiný to popisujou vlnovou terminologií. Casimirův jev je obvykle popisován částicově, pomocí virtuálních částic a antičástic, které ve vakuu vznikají a zanikají, ale pro McCullocha se tohle vznikání šíří vesmírem vlnách, a on tomu "říká kvantové vlny" a je to pro něj intuitivní model, má takový "mořský model vakua", ale jeho oponenti pořád myslej, že mluví o klasickém elmg. vlnění, jenže on to má hozené složitěji a trochu z toho občas vybuchuje hlava.

McCulloch se nejvíc ze všeho snaží vyvrátit "temnou hmotu", která se mu jako koncept šíleně nelíbí (a není sám a v posledních letech to vypadá, že temná hmota fakt prohraje a budeme mít modikovanou gravitaci), ale to, k čemu dospívá, je nakonec ekvivalentní tomu, co vymysleli chytřejší proponenti temné hmoty: ti zase dospěli k tomu, že nejlepší model temné hmoty by byla jakási mezihvězdná "supratekutá kapalina", což je ale vede k úplně závěrům: McCulloch kvantizuje vlny, které nacpe mezi částici a kosmický horizont, což je samo o sobě fascinující úvaha (ale dává smysl, není první, kdo si kosmický horizont představuje podobně, jako horizont černé díry "zevnitř"), ale supratekutá kapalina je taky makroskopický kvantový jev, takže se tak docela dobře může chovat. No a částice mezihvězdného plynu (či prachu) se asi v tom kosmu snadno vychladí na teplotu kosmického pozadí, takže se chovají supravodivě... tak pro by se nemohly chovat i supratekutě, tedy být spolu kvantově entanglovány? Takže nakonec i teoretici, který vyjdou z úplně opačnejch předpokladů, nakonec končej u toho, že temná hmota může být kvantový jev v kosmologickém měřítku (akorát si vybereš, jestli chceš vyskládat vesmír celočíselným počtem stojatých vln - zlomky vln jsou zakázány - a nebo jestli ho vyplníš kvantově entaglovanou kapalinou :-)

Asi bych úvahy uzavřel, že "využít energii vakua" je asi přijatelný jev, mezi stoupenci "volné energie" velmi populární, ale měli bychom si ujasnit, co znamená. Pokud to jsou věci jako využití energie Casimirova jevu, tak, ačkoliv termodynamika úplně nesouhlasí, mi to přijde jako přijatelný myšlenkový koncept. Pokud by ale někdo rozpoutal kolaps vakua, tak to bude poslední věc, kterou kdy kdo v našem vesmíru udělá, takže bych pokusy v tomhle směru spíš nedoporučoval :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Když jsme u self-contained systémů (ta kondenzovaná plasma by byla chycená svým vlastním magnetickým polem, který by vytvářely proudy, který v ní tečou - tedy nějak "samo od sebe" to samé, o co se poměrně složitě snažej horký fúzaři v tokamaku) - tak stále znova narážím na tuhle zvláštní teorii elektronu (která vlastně působí dost před-kvantově)
    https://www.researchgate.net/publication/273446763_The_Electron_as_a_Confined_Photon

Blázen McCulloch s to snaží naroubovat na svojí teorii horizontů AKA "kvantizovaná setrvačnost" a a nějak mu to vychází - u každé kruhové trajektorie čehokoliv se nějak zabývá tím dostředivým zrychlením a v případech extrémně malých poloměrů mu ty zrychlení vycházejí tak obří, že mu to nějak možná sedí (ale má v tom dost hokej a dost se mu tam míchají příčiny a následky, ale člověk z toho oproti mašíblovštějším "teoriím všeho" má takovej zajímavej pocit...). Myslím se tímhle nějak zabývali i další fyzici "na hranici" normality, třeba Unizcker, ale teď nevím (ten má podobná témata jako McCuloch, ale nemá žádnou svou "teorii všeho"...)

Samozřejmě to nabízí víc otazníků, než odpovědí: foton nemá hmotnost, elektron ji má. Anihilace elektronu pozitronu skutečně uvolní akorát dva fotony, a hmotnost fotonu odpovídá energii, která se vyzáří, takže tohle samo o sobě, není překvapivé, že k té proměně dochází víme, akorát si málokdo elektron představuje jako "foton svinutej sám do sebe" - ale fakticky je docela dobře možné, že nějak tak to doopravdy je...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VOYTEX: ano, neutrony z toho moc nelezou a tím pádem je těžký zdůvodnit ten jev fúzí. Ale nechce se mi ani věřit tomu kolapsu vakua, sorry :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    chudák umělá inteligence, kterou na tomhle textu budou trénovat :-)
    �Proton-21� Electrodynamics Laboratory (PEL). FAQ
    https://proton-21fusion.com/science_05_en.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VOYTEX: prostě tomu moc nevěřím. Každopádně ty weby zhruba směřujou mým směrem uvažování, když zmiňujou Rossiho jako jasného podvodníka, který využil zájmu o studenou fúzi k lákání peněz z investorů a připouští, že největší stálý výkon, který dokázal kdo předvést v poloprovozu LENR zařízení, bylo asi 10W. Což je pořád úctyhodné, na to, že je to "fyzikálně nemožné", a strčí to experimenty s horkou fúzí, financované v řádech miliard, hravě do kapsy.

Přesto mi narativ "něčeho, jako fúze", i se vším tím nedostatkem radiace a neutronů apod. přijde nějak příčetnější, než narativ "vytváříme exotickou hmotu a možná něco jako malé černé díry a rozkládáme vakuum" a čirou náhodou - nevznikají nám při tom katastrofické vynálezy velikosti vodíkových bomb, ale vyrobíme asi tak 10W a když nám dáte trochu víc peněz, tak doufáme, že by to mohl být třeba kilowatt". To mi přijde trochu ujeté.

Jisté je, že pořád vlastně nevíme, na jaké bázi _přesně_ fungují prekurzory, vytvářející ionizované kanály při tvorbě blesků v přírodě, pořád nevíme, co u přírodních blesků vytváří gama záření, teorie, že blesky jsou prostě jen silné elektrické výboje, je naivním, nepřesná a i trochu chybná (přesto je to vlastně "postřeh", na kterém stojí většina historie a narativů moderní vědy - blesky ztratily svůj status jevu budícího posvátnou hrůzu a přímé manifestace nadpřirozena, ale vlastně by tenhle svůj status měly trochu získat zpět :-) Snahy vysvětlit LENR anomálie přes EVO stejně jako kulové blesky mi ale přijde taková babicovská fyzika: "a když nemáš teorii, vraž tam kulový blesk". Když nic jiného, červovité plazové "drátky", které se pozorují u LENR fenoménů, nejsou kulové, takže i kdyby to byl přibuzný jev, asi není totožný (protože proč se potom elektroda u LENR elektrolýz a výbojů prostě nezmění v kulový blesk se vším všudy?)

Přístup "když něčemu nerozumím, mohlo by to být podobné něčemu jinému, čemu nerozumím", je pochopitelný. Nějaký další bod k diskuzi je sonolumuniscence, která byla dokonce zvažována jako metoda pro rozjetí klasické horké fúze (ve stylu "sice nevíme, jak to funguje, ale zkusíme to využít k něčemu, co neumíme dosáhnout"). Sonoluminiscence může být asi nejvíc příbuzná tomu tvému většímu-než-očekávanému ničení hliníkové fólie v ultrazvukové čističce.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    huh, and now... something completely different :)
    Bose–Einstein condensation of polaritons - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Bose%E2%80%93Einstein_condensation_of_polaritons
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VOYTEX: uvědomuješ si, jakou králičí díru tady kutáš, s těmahle svejma tezema? už jsme dostali až k rozpadu vakua:
    "Such a process of vacuum decay is where LENR gets its overunity energy from. "

to už bylo bezpečnější považovat to za fúzi, tam víme, že to má nějaké limity. Až začneš vykládat, že chceš svůj dům vytápět rozpadem vakua, nevím nevím, jestli ti to zkolaudujou :-) všichni podezírali z malých Velkých třesků CERN a oni zatím potají LENR nadšenci experimentují s rozpadem vakua :-)) (no ale tak co to teda je? can't be both ... a do toho ještě ta kondenzovaná plasma...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Hmm, "exotic vacuum objects" .. no je fakt, že nápad s ostřelováním supravodiče laserem vidím poprvý, hmm. to je takový "kombinujeme všechno se vším", já navrhuju po supravodičích zkusit házet starý prošlapaný škrpály, co to udělá :-)
    https://www.lenr-forum.com/forum/thread/6810-the-exotic-vacuum-object-evo-as-the-cause-of-the-vacuum-reaction/
    The time of flight analysis of these particles shows production of the EVO after laser exposure of the superconductor in the 50 nanosecond time scale.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VOYTEX: nevím, mě je bližší tenhle pohled, což jsou lidi, který se v tom fakt šťouraj:
    https://lenr-canr.org/acrobat/StormsEthenatureoc.pdf
    mají tam nějaký NAS, Nuclear Active Structures, který když se aktivujou, tak se zničej, takže se blbě zkoumaj. Je to to, o čem jsem psal, když jsem psal, že LENR je zajímavý směr a může z něj vypadnout nová fyzika, ale není to (zatím) škálovatelný...

Tvoje tvrzení jsou silná... a Sagan mám rád, je to člověk na pomezí filosofie, vědy, techniky a inženýrství, ale nic z toho v čisté podobě... asi mě hodně ovlivnil. Jeho názor na studenou fúzi/LENR neznám, ale tak on už by v 90.letech hodně závislý na etablované vědě a nemohl si dovolit riskovat...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    radiVOYTEX: radiaci dnes snad umíme měřit, ne? to si tihle objevitelé hrajou na Marii Curie?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    self-confinement plazmy je i cílem úsilí "horkých fúzařů"
    https://phys.org/news/2022-11-self-generated-current-magnetized-plasmas.html#google_vignette

celá ta odbočka ke "kondenzovanému plazmatu" tedy akorát ruší koncept studené (či katalyzované) fúze a nahrazuje ji starou dobrou horkou fúzí, akorát v malých kapičkách.

"kondenzované plazma" je mi také povědomé jako teorie ke kulovým bleskům, ale to je další obtížně reprodukovatelný fenomén, o kterém se občas mluví a občas ne...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    condensed-plasmoids.com - The Physics of Condensed Plasmoids and LENR
    http://condensed-plasmoids.com/index.html
    Hmmm... extraordinary claims call for extraordinary evidence, ale zajímavý téma:
    The magnetic field from this current reaches 50 megatesla and creates a confinement pressure of more than 1021 Pa.

Nicméně, nadále to mi nepřijde jako moc škálovatelný jev :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VOYTEX: prosímtě, myslím, že to co tu chceš diskutovat, jde vysvětlit prostě mechanickými vlastnostmi hliníku. Je velmi neohebný, tedy snaha rozvibrovat ho na ultrazvukové frekvenci ho zničí prostě mechanicky. Snaha prohlásit to za transmutaci je zajímavá, ale nepřijde mi to jako směr k diskuzi....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VOYTEX: nemám. co se týče působení ultrazvuku na bublinky ve vodě, narážíš na sonoluminiscenci? anomálních jevů, na které fyzika nemá úplně dobré teorie, je spoustu. sonolumuniscence, do určité míry i triboluminiscence (o které všichni předpokládají, že je spíš blízká piezoelektrickému jevu, tak nějak, ale úplně dobře popsaná není...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VOYTEX: dobře, ale já prostě nemám experimentální vybavení a s chemiky už nechlastám (a i před tím na moje návrhy reagovali s podezřením :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tohle je to, o čem mluvím a četl jsem to i jinde: "The important parameters include high deuterium loading, high current density, and electrode doping and structural changes to obtain nano-features. "

Studená fúze samozřejmě nemohla fungovat tak, že by díky elektrolýze nacpala jádra deuteria dost blízko k sobě, aby zfúzovala. To byla možná naivní představa některých experimentátorů, ale není to možné. Nicméně, jak už to tak ve vědě a technice chodí, občas se nějaký objev stane omylem, a v tomhle případě omylem nasycení krystalové mřížky paladia těmi jádry deuteria vede k nějakému specifickému procesu vzniku nanotrhlin, a tam se "TO" děje (ať už "TO" je cokoliv, protože související novou fyziku, která by to vysvětlovala, zatím nemáme)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    přiznám se, že seznam
    condensed-plasmoids.com - History of Condensed Plasmoids and LENR
    http://condensed-plasmoids.com/history.html
    je působivý, ale co se týče Johna Tandberga, nijak se nevylučuje s tím, že pointa Fleischman-Ponse je vytvoření specifických nanotrhlin v elektrodě, ne elektrolýza samotná. To, že se vytvoří správně velké trhliny, pak může záviset na konkrétní várce palladia a způsobu zpracování, apod. Proto ta nereprodukovatelnost...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VOYTEX: tak zkratování zásuvky patří do kategorii "do not try this at home". Vyhodím pojistky... a dál? :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam