Tohle se sice týká konspiračních teorií v politice, ale protože tohle je takové polo-konspirační auditko, kde vlastně máme pro mimozemšťany slabost, tak proč ne se:
Why today is the easiest time to be a conspiracy theorist | MIT Technology Reviewhttps://www.technologyreview.com/2025/10/30/1126457/its-never-been-easier-to-be-a-conspiracy-theorist/Já s oblibou říkám, že nevěřím žádné konspirační teorii, kterou sám nevymyslím :-) ovšem moje teorie málokdy zahrnují prvek "tohle je přece tak jasné, to přede mnou určitě někdo musí tajit". (V první řadě tedy pokládám vlády za v podstatě neschopné bandy úředníků a populistických politiků, takže by se určitě všechno provalilo)
Ale v odkazovaném článku, který nakonec vyšel v technologickém médiu, ne společenském a tak podle mě patří sem, mě zaujalo toto:
The first person to define the “conspiracy theory” as a widespread phenomenon was the Austrian-British philosopher Karl Popper, in his 1948 lecture “Towards a Rational Theory of Tradition.” He was not referring to a theory about an individual conspiracy. He was interested in “the conspiracy theory of society”: a particular way of interpreting the course of events. Ovšem Popper je přímo autorem současné podoby vědecké metody, řečí o falzifikovatelnosti, apod. Vlastně je příznačné, že poslední technologií, která vznikla v prostředí státního a vojenského utajování, nedostupných množství různého "unobtainia" byla atomová bomba - a kombinace vědy a tohoto prostředí vedla k nutnosti ověřovat si teorie výpočty a prvními numerickými simulacemi, místo přímo experimenty (které z logiky věci byly minimálně nebezpečné, často pak fatální).