• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TETA_JELENACestujeme s detmi...kdykoli a kamkoli
    FIFI
    FIFI --- ---
    Zasilam odkaz na clanek na cestovani pro rocnik 2001:

    https://zpravy.aktualne.cz/...iletych-na-cestu-po-evrope-jizdenk/r~cf9be0307ed411e8b94e0cc47ab5f122/

    Maji mesicni jizdenku na vlak zcela zdarma, plati to pro vsechny staty, pro Velkou Britanii uz ne.

    Moje dite bylo napr. Slovinsku, Chorvatsku, Polsku, Litve, Lotyssku, tusim i Estonsku... temer cely mesic jsme dite nevideli. Tyhle deti si vytvareji sve FB skupiny, tam se domlouvaji, kdo s kym pojede. Moje dite jelo jeste s dalsimi 4-5 lidmi, ktere vubec neznala,v te skupine byli i Slovaci, ti do vlaku pristoupili ve Vidni.

    Moc jsem se o dite bala, nikdy nikam na blint s batohem nejelo (s lidma, ktere neznalo, nakonec to domlouvali uplne na posledni chvili - az kdyz ostatni odmaturovali - me dite je v maturitnim rocniku teprve ted - domluvali kempy atd..., pak si vzdy zaplatili i neco pres booking apod.) ale vsechno dobre dopadlo.

    Spoluzaci meho ditete jeli treba jen na jeden den tam a zpet...me dite to vyuzilo uplne do mrte, nakonec bylo i v Kaliningradu, zazadali si na ceste elektronicky o vyzum a dostali ho asi za 4 dny.
    Ze tridy meho ditete to dostalo 10 deti, o tu jizdenku se musi zazadat, nedostali to vsichni.
    OLKA
    OLKA --- ---
    EDERA: Přímo na stránkách https://www.wbstudiotour.co.uk/
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    MARI: na jidlo si rozhodne zajedte do broumova:
    Klášter Broumov - Restaurace U Tří růží
    https://www.klasterbroumov.cz/cs/restaurace-u-tri-ruzi

    patri to stejnemu majiteli jako uplne skvely baroque na kuksu (a jeste dalsi fajn restaurace - nevzpomenu si n nazev - ve dvore kralove)
    za navstevu stoji i ten broumovksy klaster samozrejme.
    MARI
    MARI --- ---
    Budu 12.–16. 9. v Adršpachu s mužem a prckem 9 m, můžete mi dát nějaké tipy na trasy v okolí (budeme mít nosítko) cca do 15 km na den? Může být asi i víc/míň, v Krkonoších jsme zvládli 17 km v jednom dni. A taky jestli je tam někde (a kde) možnost se najíst? Máme ubytování bez jídla v Dolním Adršpachu, budeme autem.
    EDERA
    EDERA --- ---
    OLKA: A vzomněla by sis na stránky, kde jsi to kupovala?
    OLKA
    OLKA --- ---
    EDERA: Byly jsme s tehdy šestnáctiletou dcerou před 4 lety, kupovaly jsme přes net vstupenku s dopravou od nádraží. Vlakem jsme se dopravily normálně z Londýna, po Londýně jsme jezdily na platební kartu (mělo to nějaký denní max limit, po překročení jsme jezdily zdarma).
    MONI
    MONI --- ---
    MIDORI: COQUINE: tak to se moc omlouvám za mystifikaci, netušila jsem, že to hřiště není veřejné. Já jsem ho tam viděla před pár lety, kdy jsem tam byla něco zařizovat bez dětí a přišlo mi to jako fajn místo na hřiště v centru Prahy. Tehdy dokonce i bylo značené na mapy.cz, teď už tam není. Škoda...
    SITH
    SITH --- ---
    ok, já to v sobotu prubnu :) ty dvě hodiny si snad nebudu vyčítat
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    SITH: kuličkovej budou děti milovat, ale ty nenávidět, moc dětí, moc křiku, házejí to po sobě, po tobě. Ale nově mají jeden, kde je taky menší bazének s kuličkami, ale krom toho jsou tam stolky na kreslení, bloky, pastelky,tabule, křídy, plus nějaké další věci včetně knížek a ten je asi nejhezčí - myslím, že je z venku modrý. A navíc zánovní. Ale jinak se rozhodně dá přecházet. Další má na jedné delší straně ty kuličky, třetí má hernu s vláčkodráhou a houpačkou a čtvrtý je na kola. Ten s deskovými hrami teď nějak nemají, vyměnili ho. Ale pro malé děti to stejně moc nebylo.


    SITH
    SITH --- ---
    PETATA: QUANTI: ok, super :)
    PETATA
    PETATA --- ---
    SITH: behem jizdy lze i prechazet
    v jednom vagonu je i drevena vlackodraha
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    SITH: myslím, že v tom kuličkovým budou happy nejvíc :)
    COQUINE
    COQUINE --- ---
    MIDORI: aha :-o smarja, jsem se dobyvala na soukrome hriste :-D
    SITH
    SITH --- ---
    QUANTI: děti mám 5 + 3, takže jaký vagon mi doporučíš?
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    (a není to, že má půlku vagónu předělanou na hernu, má vagónů několik - za mě to byly čtyři - a každý má nějaké téma a je mu přizpůsobený. Jeden byl na hry pro větší děti - deskovky atd, tam jsme nebyli - jeden pro kola, jeden herna pro menší a naposledy asi předloni přidali ty kuličky.)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    SITH: ale Mlho, ten už jezdí několik sezón :) letos jsem s ním ještě nejela, ale jinak je super, hlavně ten hrací vagón a balónkový.
    SITH
    SITH --- ---
    jel někdo už tím Cyklohráčkem, tj. tím vlakem co jezdí Praha - Slaný a má půlku vagonu předělanou na hernu pro děti?
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    COQUINE: co vím, tak to hřiště ve Florentinu vedle kadeřnictví patří školce, která tam je. Myslím, že to není veřejné.
    KATIA
    KATIA --- ---
    KATIA: ještě doplním, že na dálnici chcete zastavit v marche movenpick (SI, HR) nebo v rakousku oldtimer - někdy lepší někdy horší stav, ale vždy dětský koutek a hřiště
    KATIA
    KATIA --- ---
    nejlepší tip z letošní dovolené na baby-friendly město - Ljubljana (a potažmo vůbec Slovinsko). Zastavili jsme se jen krátce cestou z Chorvatska, což byla radikální chyba ;-)
    - bydleli jsme za rohem od rybníku Koseški bajer, okolo je stezka (a pak navazují další kilometry lesem) a super hřiště - prvky od mrňousků po velké děti a pro dospělé stroje na cvičení
    - centrum města je pohodové a stylové, samá kavárnička a obchody s designem, řeka, ve velké míře uzavřené dopravě (jezdí tam mini elektrobus), vylezli jsme na hrad, se starším jsme dali věž, jinak tam teda v okolí hradu trochu hřiště chybělo, ale je tam dost zeleně na vyběhání
    - u mostu na trhu jsme chytli zdarma prezentaci Hiša experimentov https://www.he.si/ (dělali zmrzku dusíkem nebo co :-)

    co už jsme absolutně nestíhali - výlet lodí po řece, zoologická zahrada, dětské hřiště v parku tivoli
    plus kamarádka doporučuje na výlety z Lublaně: http://www.arboretum-vp.si/en/, https://www.kranjska-gora.si/...eing/natural-sights/gorges-lakes-valleys-and-other-sights/jasna-lake

    naopak jsme teda stihli ještě jeden den v Krasu, kamarádka má vinařství (rozhodně doporučuju http://www.tavcar.si/) a byli jsme na nějakém lokální festivalu vína a pršutu (včetně malování pro děti a možnost svezení na lipicánech), bydleli jsme zde (http://www.hoteldobregaterana.si/Hotel/ID/11/Turisticna-kmetija-Miro-Stojan-Bencic), moc stylový apartmánek
    Kras sám o sobě moc krásný, po cestě z Lublaně možnost prozkoumat jeskyně a případně pokračovat i k moři.
    píšu to sem hlavně abych si to přečetla až budu plánovat příští dovolenou, jestli nejet rovnou jenom tam :-))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam