• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AGNESKRAW recepty aneb jak se naučit NEVAŘIT
    Přispívejme do této diskuze fotkami vitariánských jídel, které jsme si sami "neuvařili" a nebo i jiných raw jídel, na které máme chuť, a které nás inspirují k tvoření.
    Jedná se o jídla připravená pouze ze syrových nebo živých ingrediencí, do nichž patří ovoce, zelenina, semínka, ořechy, oliboviny a bylinky (pro ty, co nejsou vegany také syrová vejce) zpracované do 42°C. Uvádějte, prosím, pod fotkami recept, kterým jste se řídili a nebo odkaz, kde jste recept objevili. V budoucnu bych chtěla zadat jeden recept i po domluvě s Vámi na několik dní/týdnů, který bychom zkusili společně neuvařit a pak by jsme se tu pochlubili jak se nám to povedlo, pokud bude mít někdo zájem.
    1 2 3 7 10 5 6 9 13 14 í 4
    Je velmi důležité, aby si vitarián připravoval své pokrmy, které jsou náhražkou vařených jídel, těch co měl rád, jako třeba pizzu, burger, hranolky, cheesecake, rizoto, fajitos, chleba se sýrem:) atd. Tyto pokrmy můžeme mít stále rádi, nezbavujme se jich a nejezme prvních pár let jen saláty a štávy, které mám velmi ráda, ale buďme kreativní ať nás závislost na vařeném jídle znovu nedostihne. Užívejme stejných pokrmů, ale v syrové, živé, o mnohem zdravější stravě, abychom se měli veseleji a na hodně dlouho. Více o vitariánství najdete v diskuzi Vitarianstvi aneb raw food (life food) a nebo zde Na nástěnce najdete webové stránky na toto téma, tento seznam můžeme samozřejmě dál rozvíjet. Tak užívejte, tvořte a sdílejte. Jste srdečně vítáni.
    rozbalit záhlaví
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    DANIA: Vypada skvěle, moc se ti povedl:) To jsou tvoje stránky? A jaký, prosím, používáš sekáček na ořechy-food processor? Zrovna hledám ten pravý:) Díky.
    TAJAK:
    taky jsem viděla, určitě by to šlo:) Já teda nori řasu, dulse nebo kelp, jakoukoliv nemám ráda, připomíná mi to chuť, vůni ryby. Ale dávám si sladkovodní řasu, spirulinu a chlorellu v tabletkách, cítím, že tu b12 musím víc doplňovat.
    Taky mám ráda taková smoothie, hlavně po takovym špenátu nebo mangoldu ve sladkém freshi třeba z jablek a mrkve spolu s banánem a goji vůbec nemám žádný chutě ani hlad, listovou zeleninu ve smoothie nebo odšťavnit doporučuje Victoria Boutenko v knize 12 kroků k syrové stravě při přechodu z vařeného na syrové a ono to funguje:) Mně to nejvíc chutná, když vyndám banány a jahody z mrazáku a nedělám z toho zmrzlinu, ale smoothie spolu s goji a listovou zeleninou a teď naposled jsem si tam přilila trochu makového mléka:)

    DANIA
    DANIA --- ---
    jak dopadl vikendovy dort: recept

    AGNESK
    AGNESK --- ---
    Dlouho jsem si nic nepřipravovala, jen taková klasika, dojídala jsem krekry, tahini, pomazánky, zmrzliny a smoothie, ale nic nového. Těším se až si připravím takové rolky. Mňam.
    Raw Vegan Recipe: Gluten-free guacamole wrap with tomato, lettuce, bell pepper and red onion in a zucchini, apple and flax seed crust | THE GLOBAL GIRL ®
    http://theglobalgirl.com/raw-vegan-recipe-gluten-free-guacamole-wraps-with-tomato-lettuce-bell-pepper-and-red-onion-in-a-zucchini-apple-flax-seed-crust/
    rolky



    Nemáte někdo taky nějaký plán, co budete v nebližší době nevařit? Nebo co si rádi připravujete už pravidelně?
    JAYBEE
    JAYBEE --- ---
    AGNESK: Noooo ptam tady, protoze v ty fb skupine je to takove....no....verim nyxakum radsi :D
    JAYBEE
    JAYBEE --- ---
    MRTVYKOTE: vytecne! na tuto jsou prave driv koukal jen jsem se nedokazal dokopat :D dekuji

    AGNESK
    AGNESK --- ---
    STILL_PRIMITIVE: Já jsem někde četla, že při otevřené troubě se protáhne sušení i na tři dny, což je terpve úlet:)

    JAYBEE:Bohužel, nemám zkušenost s jinými sušičkami, ale zkus se třeba zeptat i na fb ve skupině RAW CZ a SK, myslím, že tam tohle téma docela pravidelně koluje.)
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    STILL_PRIMITIVE: hm, to je fakt...
    STILL_PRIMITIVE
    STILL_PRIMITIVE --- ---
    ROSADKO: dá, v otevřený, ale přijde mi to jako dost úlet mít doma zapnutou troubu s otevřenejma dvířkama :) kor několik hodin... ideálně přez noc... jen mě vždy děsila spotřeba energie obhajitelná snad jen v zimě kdy si i přitopíme, a v létě se dá sušit na sluníčku... to je uplně nej...
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    A nedá se sušit i v troubě?
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    JAYBEE: z jine cenove tridy mam doma neco takovejo typu a jsem s ni spokojena http://www.eleshop.cz/prodej/susicka-ovoce-bielmeier-bhg-601-179884 sice nema tak presnou stupnici ale na doma to staci....
    BNT
    BNT --- ---
    JAYBEE: no jasně! :))) nebo na aukru se někdo bude zbavovat nevhodného dárku.. ;) ale spíš to vidim na tu skálu teda :D
    JAYBEE
    JAYBEE --- ---
    BNT: jojo, treba si ke mne jande cestu extra vyhodnej excalibur...uz to vidim...jdu lesem a ve skale vidim zarazenou susicku :D
    BNT
    BNT --- ---
    JAYBEE: já ti bohužel neporadím, já sem začátečník a nezkušenej k tomu :)) ale tak zkus pátrat po netum třeba se nad tebou tam nahoře šlitujou a pošlou ti něco extra výhodnýho ;))
    JAYBEE
    JAYBEE --- ---
    BNT:
    AGNESK:
    ajtakrajta toho sem se bal, ty jsou za desny prachy :( bohuzel mimo muj rozpocet.

    co myslite, co ty levne susicky ktere maji i 'ovladani' teploty. jako treba od Concept? Je to hroznej low-end a je mi jasny ze to zdaleka nebude fachcit jak Excalibur, ale kdyby mi to parkrat za mesic ususilo neco malo tak mi to postaci, nebpotrebuju kdovijakou produkci neb jsem rawzravec v mem okoli jediny.
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    JAYBEE: Já používám tento typ sušičky excalibur
    susicka
    a nemůžu si stěžovat. Má takové ovládání teploty viz obr. Určitě by bylo praktičtější, kdyby se dala
    teplota regulovat po jednom stupni, ale nevadí mi to, jsem spokojená. Koupili jsme jí ke všemu
    s výraznou slevou tady od jedné slečny z nyxu:)
    temperature
    BNT
    BNT --- ---
    JAYBEE: taky planuju koupi, zatim mi nejlepsi prijdou tyto - excalibur: http://www.susicka-excalibur.cz/
    JAYBEE
    JAYBEE --- ---
    AGNESK: Ahoj, mohl bych se prosim dozvedet jakoupak pouzivas susicku? Delsi dobu hledam a furt si nejsem jisty. Hlavne ovladani teploty je na nekterych takovy jakoze jo/ne.
    DANIA
    DANIA --- ---
    STILL_PRIMITIVE: tomu říkáme datlový karamel.) je to fajn třeba na jablka + ořechy + sušená moruše
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    Vyšla nová vitariánská kuchařka :) http://www.kosmas.cz/knihy/181776/adamova-dieta/
    _VYKUTALENA_
    _VYKUTALENA_ --- ---
    Raw Organic Makeup Tutorial (Make Your Own) UPDATED VERSION - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=mH0JVtdyUmI

    trochu mimo ale myslim ze se to sem hodi
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    Lněné krekry se sušenou cibulí a dýňovými semínky
    Namočíme na dvě hodiny 300g lněných semínek, dále na cca čtyři hodiny dýňová semínka a pohanku. Dýňová semínka spolu s pohankou dáme do mixéru, přidáme himalájskou sůl, drcený kmín a sušenou cibuli (já použila doma na nudličky usušenou mým šikovným přítelem:) Rozmixujeme na kaši a promícháme s lněnými semínky a na závěr přidáme nasekaná dýňová semínka.


    lnenky pred


    lněnky po

    Lněné krekry s rajčaty a rukolou
    Tak jsem si ten recept, kterým jsem se nechala inspirovat trochu pozměnila:) Místo medvědího česneku jsem použila rukolu, protože jsem ten zbytek co jsem měla v lednici už musela spotřebovat. A rukola chutná skoro jako česnek. A rajčata jsem nakrájela na kostičky, dvě malá rajčátka, ale příště jěště nějaká rozmixuju a přimíchám ke směsi. A dále jsem už jen posypala himalájskou solí. Množství zlatého lnu je stejné jako toho hnědého výše. Tyto krekry jsou takové svěžejší a lehčí než ty dýňové s cibulí, obojí moc dobré.
    Nestačila jsem si vyrobit žádnou pomazánku, tak jsem si je dala k večeři jako topinku, potřela jsem je trochu česnekem a nakrájela na ně kolečka rajčat a misku salátu k tomu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam