• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AGNESKRAW recepty aneb jak se naučit NEVAŘIT
    Přispívejme do této diskuze fotkami vitariánských jídel, které jsme si sami "neuvařili" a nebo i jiných raw jídel, na které máme chuť, a které nás inspirují k tvoření.
    Jedná se o jídla připravená pouze ze syrových nebo živých ingrediencí, do nichž patří ovoce, zelenina, semínka, ořechy, oliboviny a bylinky (pro ty, co nejsou vegany také syrová vejce) zpracované do 42°C. Uvádějte, prosím, pod fotkami recept, kterým jste se řídili a nebo odkaz, kde jste recept objevili. V budoucnu bych chtěla zadat jeden recept i po domluvě s Vámi na několik dní/týdnů, který bychom zkusili společně neuvařit a pak by jsme se tu pochlubili jak se nám to povedlo, pokud bude mít někdo zájem.
    1 2 3 7 10 5 6 9 13 14 í 4
    Je velmi důležité, aby si vitarián připravoval své pokrmy, které jsou náhražkou vařených jídel, těch co měl rád, jako třeba pizzu, burger, hranolky, cheesecake, rizoto, fajitos, chleba se sýrem:) atd. Tyto pokrmy můžeme mít stále rádi, nezbavujme se jich a nejezme prvních pár let jen saláty a štávy, které mám velmi ráda, ale buďme kreativní ať nás závislost na vařeném jídle znovu nedostihne. Užívejme stejných pokrmů, ale v syrové, živé, o mnohem zdravější stravě, abychom se měli veseleji a na hodně dlouho. Více o vitariánství najdete v diskuzi Vitarianstvi aneb raw food (life food) a nebo zde Na nástěnce najdete webové stránky na toto téma, tento seznam můžeme samozřejmě dál rozvíjet. Tak užívejte, tvořte a sdílejte. Jste srdečně vítáni.
    rozbalit záhlaví
    STILL_PRIMITIVE
    STILL_PRIMITIVE --- ---
    ROSADKO: dá, v otevřený, ale přijde mi to jako dost úlet mít doma zapnutou troubu s otevřenejma dvířkama :) kor několik hodin... ideálně přez noc... jen mě vždy děsila spotřeba energie obhajitelná snad jen v zimě kdy si i přitopíme, a v létě se dá sušit na sluníčku... to je uplně nej...
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    A nedá se sušit i v troubě?
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    JAYBEE: z jine cenove tridy mam doma neco takovejo typu a jsem s ni spokojena http://www.eleshop.cz/prodej/susicka-ovoce-bielmeier-bhg-601-179884 sice nema tak presnou stupnici ale na doma to staci....
    BNT
    BNT --- ---
    JAYBEE: no jasně! :))) nebo na aukru se někdo bude zbavovat nevhodného dárku.. ;) ale spíš to vidim na tu skálu teda :D
    JAYBEE
    JAYBEE --- ---
    BNT: jojo, treba si ke mne jande cestu extra vyhodnej excalibur...uz to vidim...jdu lesem a ve skale vidim zarazenou susicku :D
    BNT
    BNT --- ---
    JAYBEE: já ti bohužel neporadím, já sem začátečník a nezkušenej k tomu :)) ale tak zkus pátrat po netum třeba se nad tebou tam nahoře šlitujou a pošlou ti něco extra výhodnýho ;))
    JAYBEE
    JAYBEE --- ---
    BNT:
    AGNESK:
    ajtakrajta toho sem se bal, ty jsou za desny prachy :( bohuzel mimo muj rozpocet.

    co myslite, co ty levne susicky ktere maji i 'ovladani' teploty. jako treba od Concept? Je to hroznej low-end a je mi jasny ze to zdaleka nebude fachcit jak Excalibur, ale kdyby mi to parkrat za mesic ususilo neco malo tak mi to postaci, nebpotrebuju kdovijakou produkci neb jsem rawzravec v mem okoli jediny.
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    JAYBEE: Já používám tento typ sušičky excalibur
    susicka
    a nemůžu si stěžovat. Má takové ovládání teploty viz obr. Určitě by bylo praktičtější, kdyby se dala
    teplota regulovat po jednom stupni, ale nevadí mi to, jsem spokojená. Koupili jsme jí ke všemu
    s výraznou slevou tady od jedné slečny z nyxu:)
    temperature
    BNT
    BNT --- ---
    JAYBEE: taky planuju koupi, zatim mi nejlepsi prijdou tyto - excalibur: http://www.susicka-excalibur.cz/
    JAYBEE
    JAYBEE --- ---
    AGNESK: Ahoj, mohl bych se prosim dozvedet jakoupak pouzivas susicku? Delsi dobu hledam a furt si nejsem jisty. Hlavne ovladani teploty je na nekterych takovy jakoze jo/ne.
    DANIA
    DANIA --- ---
    STILL_PRIMITIVE: tomu říkáme datlový karamel.) je to fajn třeba na jablka + ořechy + sušená moruše
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    Vyšla nová vitariánská kuchařka :) http://www.kosmas.cz/knihy/181776/adamova-dieta/
    _VYKUTALENA_
    _VYKUTALENA_ --- ---
    Raw Organic Makeup Tutorial (Make Your Own) UPDATED VERSION - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=mH0JVtdyUmI

    trochu mimo ale myslim ze se to sem hodi
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    Lněné krekry se sušenou cibulí a dýňovými semínky
    Namočíme na dvě hodiny 300g lněných semínek, dále na cca čtyři hodiny dýňová semínka a pohanku. Dýňová semínka spolu s pohankou dáme do mixéru, přidáme himalájskou sůl, drcený kmín a sušenou cibuli (já použila doma na nudličky usušenou mým šikovným přítelem:) Rozmixujeme na kaši a promícháme s lněnými semínky a na závěr přidáme nasekaná dýňová semínka.


    lnenky pred


    lněnky po

    Lněné krekry s rajčaty a rukolou
    Tak jsem si ten recept, kterým jsem se nechala inspirovat trochu pozměnila:) Místo medvědího česneku jsem použila rukolu, protože jsem ten zbytek co jsem měla v lednici už musela spotřebovat. A rukola chutná skoro jako česnek. A rajčata jsem nakrájela na kostičky, dvě malá rajčátka, ale příště jěště nějaká rozmixuju a přimíchám ke směsi. A dále jsem už jen posypala himalájskou solí. Množství zlatého lnu je stejné jako toho hnědého výše. Tyto krekry jsou takové svěžejší a lehčí než ty dýňové s cibulí, obojí moc dobré.
    Nestačila jsem si vyrobit žádnou pomazánku, tak jsem si je dala k večeři jako topinku, potřela jsem je trochu česnekem a nakrájela na ně kolečka rajčat a misku salátu k tomu.
    _VYKUTALENA_
    _VYKUTALENA_ --- ---
    Jko prirodni sladidlo je dobry palmovy cukr. Chutna mi o neco vice nez stevie
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    DANIA: U mě taky, chtěla jsem postupně vyzkoušet třeba i borůvkový, kukuřičný, rýžový a ten z yakonu, ráda zkouším nové věci v rámci zdravé výživy a nejlpépe raw:) TORUVIEL: Mám taky připravená semínka stevie, že si zasadím na chatě. Četla jsem, že ta sladká tráva je až třistakrát sladší než normální cukr. Těším se až ji ochutnám a myslím, že až vyzkouším všechna ta sirupová sladítka, zůstanu jen u ní časem.

    Kešu dort, skvělý, těšíme se určitě všichni na recept:)

    STILL_PRIMITIVE: V jednoduchosti je síla. Super:)
    STILL_PRIMITIVE
    STILL_PRIMITIVE --- ---
    DANIA: podle me ten datlovej sirup jde jednoduše připravit takle - http://zomtbakes.blogspot.cz/2010/06/raw-natural-sweetener-date-syrup.html ... sice nemá takovou barvu jako ten kupovanej ale podle mě poslouží stejně.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Tak kdybych chtěla sladit něčím 100% raw, tak použiju listy stévie.
    DANIA
    DANIA --- ---
    AGNESK: zkusenosti s pripravou nemam, ale tyhle sirupy u nas nahradily veskerej obyc cukr (agavovy, jecny se sladem, datlovy..) :) a jsem s nima taky spokojena

    jinak ted na vikend chladim dvoubarevny kesu dort:)
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    MRTVYKOTE: Mám, Excalibur s pěti tácy. Včera, když jsem zadělávala na těsto, tak jsem doufala, že jí z toho většího množství lnu už snad zaplním. Nezaplnila. Vyšly mi na tři patra, budu muset ještě přidat:)
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    DANIA: Kdepak, koupila jsem si poprvý datlový sirup taky z countrylifu, zajímalo mne jak chutná a nezklamal mne. Taky pochybuju, že je raw, (pořád ale lepší než cukr řepný). Vyrobit si sama datlový sirup, myslíš způsobem odpařování do 45 °C jako sirup z agáve a yakonu, co mají v lifefoodu? Máš s tímto postupem zkušenost? Podle mne to nebude jednoduchá procedura. To by mne zajímalo. Zkusím zapátrat:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam