• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AGNESKRAW recepty aneb jak se naučit NEVAŘIT
    Přispívejme do této diskuze fotkami vitariánských jídel, které jsme si sami "neuvařili" a nebo i jiných raw jídel, na které máme chuť, a které nás inspirují k tvoření.
    Jedná se o jídla připravená pouze ze syrových nebo živých ingrediencí, do nichž patří ovoce, zelenina, semínka, ořechy, oliboviny a bylinky (pro ty, co nejsou vegany také syrová vejce) zpracované do 42°C. Uvádějte, prosím, pod fotkami recept, kterým jste se řídili a nebo odkaz, kde jste recept objevili. V budoucnu bych chtěla zadat jeden recept i po domluvě s Vámi na několik dní/týdnů, který bychom zkusili společně neuvařit a pak by jsme se tu pochlubili jak se nám to povedlo, pokud bude mít někdo zájem.
    1 2 3 7 10 5 6 9 13 14 í 4
    Je velmi důležité, aby si vitarián připravoval své pokrmy, které jsou náhražkou vařených jídel, těch co měl rád, jako třeba pizzu, burger, hranolky, cheesecake, rizoto, fajitos, chleba se sýrem:) atd. Tyto pokrmy můžeme mít stále rádi, nezbavujme se jich a nejezme prvních pár let jen saláty a štávy, které mám velmi ráda, ale buďme kreativní ať nás závislost na vařeném jídle znovu nedostihne. Užívejme stejných pokrmů, ale v syrové, živé, o mnohem zdravější stravě, abychom se měli veseleji a na hodně dlouho. Více o vitariánství najdete v diskuzi Vitarianstvi aneb raw food (life food) a nebo zde Na nástěnce najdete webové stránky na toto téma, tento seznam můžeme samozřejmě dál rozvíjet. Tak užívejte, tvořte a sdílejte. Jste srdečně vítáni.
    rozbalit záhlaví
    RODWY
    RODWY --- ---
    AGNESK: mam pujcenou vetsi na test a nemam vychytanej cas.)
    asi to bude zaviset na teplote!

    JAYBEE
    JAYBEE --- ---
    BNT:
    AGNESK:
    ajtakrajta toho sem se bal, ty jsou za desny prachy :( bohuzel mimo muj rozpocet.

    co myslite, co ty levne susicky ktere maji i 'ovladani' teploty. jako treba od Concept? Je to hroznej low-end a je mi jasny ze to zdaleka nebude fachcit jak Excalibur, ale kdyby mi to parkrat za mesic ususilo neco malo tak mi to postaci, nebpotrebuju kdovijakou produkci neb jsem rawzravec v mem okoli jediny.
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    JAYBEE: Já používám tento typ sušičky excalibur
    susicka
    a nemůžu si stěžovat. Má takové ovládání teploty viz obr. Určitě by bylo praktičtější, kdyby se dala
    teplota regulovat po jednom stupni, ale nevadí mi to, jsem spokojená. Koupili jsme jí ke všemu
    s výraznou slevou tady od jedné slečny z nyxu:)
    temperature
    BNT
    BNT --- ---
    JAYBEE: taky planuju koupi, zatim mi nejlepsi prijdou tyto - excalibur: http://www.susicka-excalibur.cz/
    JAYBEE
    JAYBEE --- ---
    AGNESK: Ahoj, mohl bych se prosim dozvedet jakoupak pouzivas susicku? Delsi dobu hledam a furt si nejsem jisty. Hlavne ovladani teploty je na nekterych takovy jakoze jo/ne.
    DANIA
    DANIA --- ---
    STILL_PRIMITIVE: tomu říkáme datlový karamel.) je to fajn třeba na jablka + ořechy + sušená moruše
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    Vyšla nová vitariánská kuchařka :) http://www.kosmas.cz/knihy/181776/adamova-dieta/
    _VYKUTALENA_
    _VYKUTALENA_ --- ---
    Raw Organic Makeup Tutorial (Make Your Own) UPDATED VERSION - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=mH0JVtdyUmI

    trochu mimo ale myslim ze se to sem hodi
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    Lněné krekry se sušenou cibulí a dýňovými semínky
    Namočíme na dvě hodiny 300g lněných semínek, dále na cca čtyři hodiny dýňová semínka a pohanku. Dýňová semínka spolu s pohankou dáme do mixéru, přidáme himalájskou sůl, drcený kmín a sušenou cibuli (já použila doma na nudličky usušenou mým šikovným přítelem:) Rozmixujeme na kaši a promícháme s lněnými semínky a na závěr přidáme nasekaná dýňová semínka.


    lnenky pred


    lněnky po

    Lněné krekry s rajčaty a rukolou
    Tak jsem si ten recept, kterým jsem se nechala inspirovat trochu pozměnila:) Místo medvědího česneku jsem použila rukolu, protože jsem ten zbytek co jsem měla v lednici už musela spotřebovat. A rukola chutná skoro jako česnek. A rajčata jsem nakrájela na kostičky, dvě malá rajčátka, ale příště jěště nějaká rozmixuju a přimíchám ke směsi. A dále jsem už jen posypala himalájskou solí. Množství zlatého lnu je stejné jako toho hnědého výše. Tyto krekry jsou takové svěžejší a lehčí než ty dýňové s cibulí, obojí moc dobré.
    Nestačila jsem si vyrobit žádnou pomazánku, tak jsem si je dala k večeři jako topinku, potřela jsem je trochu česnekem a nakrájela na ně kolečka rajčat a misku salátu k tomu.
    _VYKUTALENA_
    _VYKUTALENA_ --- ---
    Jko prirodni sladidlo je dobry palmovy cukr. Chutna mi o neco vice nez stevie
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    DANIA: U mě taky, chtěla jsem postupně vyzkoušet třeba i borůvkový, kukuřičný, rýžový a ten z yakonu, ráda zkouším nové věci v rámci zdravé výživy a nejlpépe raw:) TORUVIEL: Mám taky připravená semínka stevie, že si zasadím na chatě. Četla jsem, že ta sladká tráva je až třistakrát sladší než normální cukr. Těším se až ji ochutnám a myslím, že až vyzkouším všechna ta sirupová sladítka, zůstanu jen u ní časem.

    Kešu dort, skvělý, těšíme se určitě všichni na recept:)

    STILL_PRIMITIVE: V jednoduchosti je síla. Super:)
    STILL_PRIMITIVE
    STILL_PRIMITIVE --- ---
    DANIA: podle me ten datlovej sirup jde jednoduše připravit takle - http://zomtbakes.blogspot.cz/2010/06/raw-natural-sweetener-date-syrup.html ... sice nemá takovou barvu jako ten kupovanej ale podle mě poslouží stejně.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Tak kdybych chtěla sladit něčím 100% raw, tak použiju listy stévie.
    DANIA
    DANIA --- ---
    AGNESK: zkusenosti s pripravou nemam, ale tyhle sirupy u nas nahradily veskerej obyc cukr (agavovy, jecny se sladem, datlovy..) :) a jsem s nima taky spokojena

    jinak ted na vikend chladim dvoubarevny kesu dort:)
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    MRTVYKOTE: Mám, Excalibur s pěti tácy. Včera, když jsem zadělávala na těsto, tak jsem doufala, že jí z toho většího množství lnu už snad zaplním. Nezaplnila. Vyšly mi na tři patra, budu muset ještě přidat:)
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    DANIA: Kdepak, koupila jsem si poprvý datlový sirup taky z countrylifu, zajímalo mne jak chutná a nezklamal mne. Taky pochybuju, že je raw, (pořád ale lepší než cukr řepný). Vyrobit si sama datlový sirup, myslíš způsobem odpařování do 45 °C jako sirup z agáve a yakonu, co mají v lifefoodu? Máš s tímto postupem zkušenost? Podle mne to nebude jednoduchá procedura. To by mne zajímalo. Zkusím zapátrat:)
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    AGNESK: mimochodem pokud mas susicku tak doporucuju pripravu v ni, byla jsem rada ze bylo krasne nasuseno 3 az 4hodiny a vlezla se mi vetsi varka nez do trouby....
    DANIA
    DANIA --- ---
    AGNESK: datlovy sirup si delas vlastni ze susenych datli? nebo kupovany? o tom jsem totiz docela pochybovala, jestli je raw:) mam ten z country lifu
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    AGNESK: super, těšíme se :-)
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    ROSADKO: Mám připraveno na další várku lněnek a tentokrát jedny budou z hnědého lnu cibulové s dýňovými semínky, inspirováno z lifefoodu a druhé ze zlatého lnu s rajčaty a medvědího česneku podle tohoto receptu :)
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    MRTVYKOTE: To víš, že byl:)

    Slunečnicová pomazánka
    Namočíme přes noc bio (chutnají potom jako přímo na poli vyloupnutá z černé slupičky, mám je moc ráda) slunečnicová semínka jeden a půl šálku, raději méně než více, abychom stihli spotřebovat. Nalijeme i s vodou, ve které byla namočená do mixéru, přidáme jeden až dva stroužky česneku, půl šálku lískových ořechů a nebo mandlí, snažím se vždy smíchat dohromady semínka s ořechy nebo s naklíčenými luštěninami, protože v kombinaci těchto skupin, je nejlepší zdroj proteinů.
    Dále přidáme jednu lžičku olivového oleje, špetku himalásjké soli, dvě-tři lžíce citronové šťávy, lžíci tahini nebo johsen shoyu ze Sunfoodu a půl jarní cibulky.
    Četla jsem, že někdo přidává ještě zázvor a křen:)
    No a to je vše. A určitě by stálo za to vyzkoušet slunečnicovou pomazánku s mrkví a kari:) viz

    Daily Garnish » Blog Archive » Raw Carrot and Sunflower Spread Recipe.
    http://www.dailygarnish.com/2010/07/raw-carrot-and-sunflower-spread-recipe.html
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    AGNESK: nemohla bys dát víc receptů na tyhle různé placky? Ideálně něco jednoduchého, dík :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam