• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AGNESKRAW recepty aneb jak se naučit NEVAŘIT
    Přispívejme do této diskuze fotkami vitariánských jídel, které jsme si sami "neuvařili" a nebo i jiných raw jídel, na které máme chuť, a které nás inspirují k tvoření.
    Jedná se o jídla připravená pouze ze syrových nebo živých ingrediencí, do nichž patří ovoce, zelenina, semínka, ořechy, oliboviny a bylinky (pro ty, co nejsou vegany také syrová vejce) zpracované do 42°C. Uvádějte, prosím, pod fotkami recept, kterým jste se řídili a nebo odkaz, kde jste recept objevili. V budoucnu bych chtěla zadat jeden recept i po domluvě s Vámi na několik dní/týdnů, který bychom zkusili společně neuvařit a pak by jsme se tu pochlubili jak se nám to povedlo, pokud bude mít někdo zájem.
    1 2 3 7 10 5 6 9 13 14 í 4
    Je velmi důležité, aby si vitarián připravoval své pokrmy, které jsou náhražkou vařených jídel, těch co měl rád, jako třeba pizzu, burger, hranolky, cheesecake, rizoto, fajitos, chleba se sýrem:) atd. Tyto pokrmy můžeme mít stále rádi, nezbavujme se jich a nejezme prvních pár let jen saláty a štávy, které mám velmi ráda, ale buďme kreativní ať nás závislost na vařeném jídle znovu nedostihne. Užívejme stejných pokrmů, ale v syrové, živé, o mnohem zdravější stravě, abychom se měli veseleji a na hodně dlouho. Více o vitariánství najdete v diskuzi Vitarianstvi aneb raw food (life food) a nebo zde Na nástěnce najdete webové stránky na toto téma, tento seznam můžeme samozřejmě dál rozvíjet. Tak užívejte, tvořte a sdílejte. Jste srdečně vítáni.
    rozbalit záhlaví
    ULILIA
    ULILIA --- ---
    TILOPA: Mixovala som bez problemov ponornym (klasicky sa mi chce malokedy skladat ;)) - ono zrele avokado so stavou a vodou uz na nejake velke mixovanie ani nie je :)
    DANIA: Rado sa stalo. A koriander kvoli chuti (as by siel nahradit inymi oblubenymi bylinkami ci zelenym listim, alebo by slo dat avokado navyse, pripadne namocene kesu, namiesto limetkovej stavy pomarancovu atd.:) ) ci horsej dostupnosti?
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    A čím to mixijete, ponorným nebo klasickým?
    ULILIA
    ULILIA --- ---
    Mrkvovo-koriandrová "polievka"
    (množstvo cca. pre 2 osoby)

    Odšťaviť mrkvu (mala som vo výsledku asi hrnček a pol šťavy na dvoch ľudí), kúsok čerstvého zázvoru a hrsť čerstvých koriandrových listov. Získanú šťavu následne rozmixovať s jedným zrelým avokádom, trochou olivového oleja a vodou (podľa požadovanej výslednej konzistencie a množstva), dochutiť sójovkou (nemusí byť) a citrónovou príp. limetkovou šťavou. Podávať ihneď alebo mierne vychladené. Výsledná polievka je jemne krémová a s exotickým nádychom (ale asi nič pre ľudí, ktorí nemusia koriander), výborná do horúceho počasia.
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    aha, teraz som si všimla, že podľa nástenky tu majú byť jedlá i s fotkami... tak nabudúce :o) ono stejne zrovna tá "palacinka" moc lákavo nevyzerala :o)
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    SKY_MAX: no, schlo to na slnku celý deň a i tak sa mi ju z toho pečiaceho papiera nepodarilo moc odlupnúť. možno to chce trochu vyššiu teplotu? alebo iný pečiaci papier? každopádne ale chutí fakt výborne i keď to nie je palacinka do ktorej si môžem niečo zabaliť. takže náplň prikusujem bokom :o) alebo som ju možno urobila príliš tenkú, skúsim ju nabudúce rozotrieť trochu hrubšie a asi skôr vo forme placičiek než palaciniek.
    SKY_MAX
    SKY_MAX --- ---
    JULYZ: zkoušeli jsme. Je to fakt jenom rozmixovanej banán. Musí to bejt akorát na pečícím papíře, aby to zůstalo "pohromadě" a pak to fakt uschne v takovou placko palačinku
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    neskúšali ste niekto náhodou vyrábať palacinky? našla som niekde recept, že sa akurát rozmixuje banán a nechá vysušiť placka, ja som tam pridala ešte rozmixovanú pohánku ale má to takú konzistenciu, že sa obávam, či sa to vysuší na nejakú "palacinku"
    recept je to tento: http://www.zivastrava.com/news/palacinky/
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    Jááá bych potřeboval někoho, kdo by mi ty raw dobroty připravoval a já je papal a papal :) na těch různých obrázcích to vypadá tak lákavě , kdo se hlásí ? :)
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    tak placičky sa podarili, časť už je zjedená a časť sa ešte dosušuje na slnku. k placičkám bola thajská polievka z tohto receptu: http://www.zivastrava.com/news/thajska-polievka/ - dala som tam trochu moc cesnaku, nabudúce menej. ináč úžasné jedlo :o)
    placky som vyrábala podľa asi prvého receptu čo je v tej diskusii akurát som ich trochu upravila - pridala som mak. dobrá kombinácia. pravda trochu nahorklé, možno ľan takto chutí štandardne alebo mám horkejší?
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    vzhľadom ku krásnemu počasiu sa moja prvá várka ľanových placičiek suší na slnku :o) som fakt zvedavá na výsledok. ešte nikdy som nič také nevyrábala :o)
    SKY_MAX
    SKY_MAX --- ---
    BNT: jsme raw všici. Bratr s přítelkyní zkouší raw & strict vegan. Ale teda bez medu, ghí, raw sýrů a podobně to nedávám. Jsem zvědavej jak dlouho jim to vyrží :D
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    ja chcem sušičku i kvôli jerky (to ale asi nebude spĺňať podmienky raw, mám pocit, že tá teplote tam je vyššia) no a sušené jabká su tiež skvelá vec :o) a huby... a vôbec... ale konkrétne kvôli raw tak asi na tie placičky. i keď je fakt, že teraz by to šlo sušiť i pekne na slnku. ale to je hodne sezónna záležitosť.
    BNT
    BNT --- ---
    todle si zejtra udělám ...
    raw kosmatice | vitarianka.cz
    http://www.vitarianka.cz/raw-kosmatice/

    BNT
    BNT --- ---
    jedině excalibur! :)
    VXP
    VXP --- ---
    co se tyce susicky... tak pokud chcete aby to opravdu bylo RAW tj neproslo to teplotou nad 42°C, tak asi nezbyde nic jineho nez koupit nejakej excalibur nebo neco...

    ja mam nejakou takovouhle ETU...


    a ve spodni casti byva urcite pres 60°C (kdyz jsem tam susil macbook, tak na nem temer nesla udrzet ruka)
    BNT
    BNT --- ---
    JULYZ: a ještě k tý sušičce - nejvíc se na ni těším kvůli sušení jablek, křížaly miluju... na chalupě nám ale roste hromady ovocí, tak zkusim sušit, co půjde. jak tak o tom přemýšlím, brzy bude meruňková sezona, takže to asi do podzima nevydržim :))))
    BNT
    BNT --- ---
    SKY_MAX: jen tak ze zájmu: ty máš raw rodiče?
    SKY_MAX
    SKY_MAX --- ---
    JULYZ: jak psala BNT, co se šťáv týče tak to nejdůležitější je právě v tý šťávě a ten "odpad" je jenom vláknina. A co se sušiček týče, tak tady jsou hrozně drahý. 8 litrů za tu krabici bych fakt nedal, otec ale jo .) Já osobně jsem nic za ten rok a půl nesušil. Zbytek rodiny ano a já se na to taky chystám, ale to bude až za dlouho. V sušičce nevidim prioritu. Ale pravda, že my hodně sušenejch placek kupujeme z lifefoodu.. pro mě je must have odšťavňovač
    Nejlepší by opravdu bylo to slunce, zvlášť teď si to o to přímo koleduje, abych dal něco sušit na balkón )
    BNT
    BNT --- ---
    JULYZ: sušičku ještě nemám, ale určitě si ji pořídim. zatim je slunce, tak na podzim nejpozději... :) ...nebo až se k tomu dokopu.
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    BNT: a vidíš, precediť to ma nenapadlo :o)
    no a čo tá sušička? myslím, že to tu už prebehlo ale nejak neviem či z toho vyplynulo, že je to "must have" záležitosť alebo zbytočný luxus ak má človek sporák s pecou... (teda ale energeticky výhodnejšia tá pec isto nebude)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam