• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AGNESKRAW recepty aneb jak se naučit NEVAŘIT
    Přispívejme do této diskuze fotkami vitariánských jídel, které jsme si sami "neuvařili" a nebo i jiných raw jídel, na které máme chuť, a které nás inspirují k tvoření.
    Jedná se o jídla připravená pouze ze syrových nebo živých ingrediencí, do nichž patří ovoce, zelenina, semínka, ořechy, oliboviny a bylinky (pro ty, co nejsou vegany také syrová vejce) zpracované do 42°C. Uvádějte, prosím, pod fotkami recept, kterým jste se řídili a nebo odkaz, kde jste recept objevili. V budoucnu bych chtěla zadat jeden recept i po domluvě s Vámi na několik dní/týdnů, který bychom zkusili společně neuvařit a pak by jsme se tu pochlubili jak se nám to povedlo, pokud bude mít někdo zájem.
    1 2 3 7 10 5 6 9 13 14 í 4
    Je velmi důležité, aby si vitarián připravoval své pokrmy, které jsou náhražkou vařených jídel, těch co měl rád, jako třeba pizzu, burger, hranolky, cheesecake, rizoto, fajitos, chleba se sýrem:) atd. Tyto pokrmy můžeme mít stále rádi, nezbavujme se jich a nejezme prvních pár let jen saláty a štávy, které mám velmi ráda, ale buďme kreativní ať nás závislost na vařeném jídle znovu nedostihne. Užívejme stejných pokrmů, ale v syrové, živé, o mnohem zdravější stravě, abychom se měli veseleji a na hodně dlouho. Více o vitariánství najdete v diskuzi Vitarianstvi aneb raw food (life food) a nebo zde Na nástěnce najdete webové stránky na toto téma, tento seznam můžeme samozřejmě dál rozvíjet. Tak užívejte, tvořte a sdílejte. Jste srdečně vítáni.
    rozbalit záhlaví
    KUBIS_IN
    KUBIS_IN --- ---
    KABIS: jojo bylo to famozni, oblizuju se jeste ted .))
    KABIS
    KABIS --- ---
    KUBIS_IN: mmm, musim si poridit mlynek na mak :) to zni moc dobre, zkusim :)
    KUBIS_IN
    KUBIS_IN --- ---
    KABIS: Naklicena pohanka, rozmixovana ve Vitamixu s 5 datlemi a hrsti rozinek. Nakonec obaleno v maku .)
    KABIS
    KABIS --- ---
    KUBIS_IN: prihod prosim recept :) :p
    KUBIS_IN
    KUBIS_IN --- ---
    dnesni obed - Raw pohankove sulanky s makem .)


    KABIS
    KABIS --- ---
    Nejake tipy na vydatne (a idealne jednoduche na pripravu) hlavni jidlo dne? Snazim se shodit par kg, tak omezuju orisky (plus jsou docela drahe), jinak bych asi delala kase ruzne.

    Jinak zkousela jsem tu avokadovou pomazanku s cernou soli a musim rict ze fakt vynikajici :)
    KABIS
    KABIS --- ---
    AGNESK: susicka je momentalne nepojizdna, podarilo se mi ji uvarit (roztavil se plast nad vetrackem) :))
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    KABIS: Co je třeba namarinovat a dát sušit?
    KABIS
    KABIS --- ---
    Nejake napady, co udelat dobreho s fazolkama? :)
    LUSY
    LUSY --- ---
    AGNESK: To vypadá krásně :) Pozveš mne někdy na oběd? ;)
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    Dnes jsem si k obědu připravila zeleninové nudličky s mangovou zálivkou. Inspirovala jsem se Fully Raw Kristynou a zároveň přidala něco svého.
    Omáčka je z manga, avokáda, okurek a jarní cibulky. Přidala jsem si k melounu ještě pyré z manga pro zvýraznění, které mi zbylo po odšťavnění.
    Lepší verze. Kromě avokáda je vše odšťavněné. Překvapilo mě jak k sobě ladí chuť jarní cibulky a okurky. Nudličky jsou ochucené tandori kořením.
    Chutná svěže.








    AGNESK
    AGNESK --- ---
    PETRUSSH: To bohužel nevím, ale nedávno jsem si koupila tuto škrabku a nemůžu si jí vynachválit:) http://www1.tescoma.com/images/zbozi/421022.jpg
    LANNA
    LANNA --- ---
    PETRUSSH: V secret of raw, ale co si pamatuju, tak meli celkem prepalenou cenu
    KABIS
    KABIS --- ---
    KALICOR: to zkusim nejak s tema oriskama :) nastesti chytre knihy o ph nectu, takze muzu :D dik :)
    KALICOR
    KALICOR --- ---
    KABIS: slysel jsem akorat o tom raw parmezanu - namocene kesu pres noc rozmixnout s lahudkovym drozdim, k rychle spotrebe ;) ale podle chytre knizky o pH telnich tekutin se drozdi nedoporujcuje vubec (ale stejne tak se nedoporujcuje zadny cukr - ani glukozovy/fruktozovy, ani houby vsech druhu a ted se drz - ani zadne ovoce krome citronu, limet a grepfruitu ... ) protoze prispiva k vytvareni ruznych hub/plisni v tele - coz zase zene telo do kyselosti.
    KABIS
    KABIS --- ---
    Mate nejaky pekny recepty s lahudkovym drozdim? :)
    ANGELIK
    ANGELIK --- ---
    PETRUSSH: ja som robila hubový dip:
    Hrstička kešu, namočiť na noc. Druhý deň som to rozmixovala spolu so šampiňónami, kopou cesnaku, koriander, trošku citrónovej šťavy. Pridala som tam to vnútro z cukety (ktoré mi ostalo, keď som urobila z cukety cestoviny). K tomu ešte trochu červenej cibule a všetko spolu poriadne rozmixovať.. Prekvapivo tá moja improvizovaná spatlanina bola fakt výborná..

    AGNESK
    AGNESK --- ---
    MONKEYFIGHTER: Přesně, se žampiony. Rovnou sem dám recept z knihy Živá kuchyně cesta ke zdraví :) Mimochodem neměli by ste zájem společně tady a každý sám doma připravit si stejné jídlo podle třeba každý týden stanoveného receptu? Mohli bychom se tady pak podělit o případné vylepšení a samozřejmě fotky. Co řikáte? :)



    Divoká rýže s brokolicí a žampiony

    1/2 hrnku olivového oleje
    1/2 hrnku balzamikového octa
    2 lžíce tekutého medu nebo agávového sirupu
    2 lisované strožky česneku
    1 1/2 lžičky mořské soli
    1 lžička čerstvě mletého pepře
    6 hrnků růžiček brokolice
    2 hrnky rozkvetlé divoké rýže
    1 hrnek cibule nakrájené na kostičky
    3 hrnky žampionů


    1. V malé misce ušleháme olivový olej, ocet, med, česnek, sůl a pepř.
    2. Ve velké míse scmícháme hlavní ingredience s připravenou zálivkou.
    3. Pokrm můžeme dále marinovat 1 až 2 hodiny při pokojové teplkotě a nebo ho dáme ohřát na 30 až 60 minut do sušičky nastavené na teplotu 63°C (Tento způsob sušení, kdy začínáme sušit na nejvyšší teplotu a poté stáhneme na 42°C urychlí odpařování vody a zabrání možnosti vzniku plísní. Tato metoda prošla přísnými testy a bylo prokázáno, že pokud je jídlo vystaveno tak vysoké teplotě nejvýše jednu hodinu, jeho teplota nepřesáhne 42°C).

    MONKEYFIGHTER
    MONKEYFIGHTER --- ---
    AGNESK: super dik, prave s brokolici to presne bylo(a houbama:)
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    MONKEYFIGHTER: Mohla to být rozkvetlá divoká rýže. Jedná se o semínka mokřinové trávy, která roste v Severní Americe, především v oblasi Velkých jezer. Bezlepková, plná proteinů, draslíku a vitamínu B. Má oříškovou příchuť, těším se až si ji připravím s brokolicí :) Zalije se vodou a suší se po dobu 12-24 hod. v sušičce na 42°C, vydrží týden v chladničce s denní výměnou vody.
    Jinak také si připravuji z květáku takový salát viz [ AGNESK @ RAW recepty aneb jak se naučit NEVAŘIT ]
    MONKEYFIGHTER
    MONKEYFIGHTER --- ---
    IKA: pisou ze to je raw japonske rizoto z divoke ryze, vypadalo a chutnalo to jako opravdicka ryze, takze typuju nejakej zpusob "vareni" na nizsi teplote nebo tak neco
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam