• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    APPUFeferonky - Pěstování, návody, tipy, triky, chlubeníčko


    Vše o pěstování i konzumaci feferonek. Jak správně pěstovat, fotky, co se sklizní atd.
    rozbalit záhlaví
    SCIFI
    SCIFI --- ---
    APPU: do jakyho nalevu? Zkusil bych to.

    MCKIDNEY: Pokud cerstvy papriky nalozi do samotnyho oleje, tak je velka pravdepodobnost, ze to zacne kvasit, taky jsme to zkouseli a urcite bych to nedoporucil z vlastni zkusenosti.

    DIVER: Ten mrazak je super, mas poruce porat "cerstvy" papricky, jinak zena je susi a suseny dava do oleje, vyrabi takhle chilli olej, ten je taky do vseho pouzitelnej :)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    DIVER: Nejmene narocne je nakladat do oleje a darovat takto.
    Ale podle me je jenom o trosku tezsi udelat bazalkove pesto.
    DIVER
    DIVER --- ---
    tak ty bishopy mám taky. jenom jsem jim říkal zvonečky :)

    hele, tak nějak obecně i detailněji - co s těmi výpěstky všichni plánujete? já mám asi deset keříků a není šance, že bych to spotřeboval. co s tím?

    chci něco nasušit a na vánoce to darovat i s cedulkama o druhu a pálivosti. ale dál mě nic nenapadá. možná nasušit všechno, podrtit a buď mít chilli tak nebo udělat nějakou směs s olejem třeba, případně papričky zavařit. a teď se tady dozvídám něco o zamrazení, to mě ještě nenapadlo.

    takže dotaz, jak nejlépe uchovat/zpracovat nadbytečný množství chilli papriček?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MCKIDNEY: to mi řekni, co je špatnýho na pektinu z citrusů ?
    MAUGLI7: plíseň?
    AKTAJSA
    AKTAJSA --- ---
    UZEL: V rámci rychlýho googlování me zaujalo toto. Akorat tam misto fety dam tofu. Ale taky pisou, ze by to melo palit. Tak nevim. Ty cerveny asi palej vic.

    Roasted Bishop's crown chillies - Dietitian without Borders
    http://dietitianwithoutborders.com/roasted-bishops-crown-chillies/
    UZEL
    UZEL --- ---
    MAUGLI7: skoda ze na ty fotce neni nic moc poznat...ale co by nemohli...
    UZEL
    UZEL --- ---
    AKTAJSA: jj jsou to bishopy...obcas nejaka trochu zapali...taky resim co s nima...asi zamrazim a pa je budu pouzivat do salatu...,jsou pekny
    MAUGLI7
    MAUGLI7 --- ---
    Můžou se nějakým způsobem dostat do plodu nějaký červi? Napadlo mě to,protože jsem po rozkrojení Jays Peach Ghost Scorpion našel takovejhle hendel

    AKTAJSA
    AKTAJSA --- ---
    JAYME: :-(
    JAYME
    JAYME --- ---
    AKTAJSA: to by pokud vim mely bejt bishops crown (bishops hat) a udajne jsou skoro nepalivy
    AKTAJSA
    AKTAJSA --- ---
    Netusite, co delat s temahle? :-) zapomnel jsem jak se to jmenuje a nejsem si jistej, ze bych s nima mel varit jako s chilli.

    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Jako protoze vsechno ma klasifikaci, tak se tomu lidi vyhybaji (E330, E440 atd). Je to zbytecne.
    Chci aby to vydrzelo alespon 6 mesicu stabilni. Nevarim toho tolik, abych si delal ty latky sam.
    Koupim ten co neobsahuje dalsi prisady a kupuji v zime (ted jsou prehnane drahe)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    BACKORA: Zelirovaci cukr je jenom smes zakladnich prisad do zavarovani.
    Pridane jsou ve obecne spravnem pomeru a dodava se ve variantach podle mnozstvi zakladu (2:1,3:1,4:1)

    Muze obsahovat nejake dalsi veci, ale neni k tomu vylozene duvod. Odkud pochazeji je otazkou na vyrobce.
    Obsahuje:
    Pektin - Zelirovaci latka, chces tu z jablek a ne citrusu.
    Cukr - Konzervant
    Kyselina Citronova - Stabilizator a Konzervant (Hlavne se pouziva aby produkt zustal chutove stejny. Kdyz ji das malo tak produkt bude casem kyselejsi)
    Kyselina L-askorbová (Take zname jako Vitamin C, stabilizator)

    Muzes pridat citronovou kuru, oloupana jablka, cukr a kvalitni citrovou stavu.
    BACKORA
    BACKORA --- ---
    MCKIDNEY: Nevim, jakej cukr používáš, ale poměrně dlouho jsem hledal nějakej, kde nebudou sračky typu nesmyslnejch konzervantů a palmáče (sic!). A samozřejmě jsem nepochodil, proto automaticky počítám s tím, že to tam prostě je. Rád se nechám vyvést z omylu. (:
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    BACKORA: Jakou chemii? To mluvis o tom cukru (Cukr, Pektin, Askorbova a Citronova?)
    Jako klidne rejpej, ale to ja za chemii pri zavarovani nepovazuji. To je zaklad
    BACKORA
    BACKORA --- ---
    MCKIDNEY: Rozhodně nechci rejpat, ale není škoda do toho cpát chemii, když jsou tam samý dobrý věci? (: Jestli by nestačil obyčejnej pektin.
    DIVER
    DIVER --- ---
    MCKIDNEY: dodej, zajímá. imho všechny :)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    SCIFI: Chilly Jelly. Je to hodne lehky jablecny dzem, ktery zatuhne diky zelatine.
    SCIFI
    SCIFI --- ---
    MCKIDNEY: co jsi to vyrabel? :)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Tak Ketchup 0.2 sklidil pozitivni feedback. tak dnes finalizace a dalsich 6L.

    Slozeni je Rajcata, Svestky, Cibule, cesnek, bazalka, zelirovaci cukr 4:1, sul.
    Papricky: Moruga, piri piri, Serrano

    Druhy a treti pokus o chilly jelly se povedl.
    Jablka, Jablecny most, 4:1, zelatina.
    Papricky: Piri PIri

    pokud by to nekoho zajimalo dodam i pomery a poznamky k postupu
    SCIFI
    SCIFI --- ---
    ;)

    SCIFI
    SCIFI --- ---
    Do srirachy snad bude stacit...

    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Tak dalsi vikend, dalsi pokusy.



    BACKORA
    BACKORA --- ---
    DIVER: Tohle se prostě nedá říct. Pokud pěstuješ několik odrůd ve stejným skleníku, pravděpodobně se ty odrůdy různě zkříží. A vzhledem k tomu, že někteří prodejci vykupují semena od lidí, tak si to přeber.

    U těch slunečnic to bude spíš nějaká hybridní odrůda, která rok po roce ztrácí vlastnosti tohoh hybridu.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    MCKIDNEY:
    No ja bych moc rad dokazal odhadnout ten "po urcitem bode, uz novy capsaicin nevznika.".
    CYKLOP
    CYKLOP --- ---
    První sklizeň, Carolina Reaper, Squash Jamaican Yellow, Trinidad Moruga Scorpio a Jallapeños

    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    ROMANICAK: Ano. Abych byl presny - po urcitem bode, uz novy capsaicin nevznika.
    Palivost se muze porad menit v zavislosti na mnozstvi vody a cukru v plodu. (Ale cim vice palivejsi paprika, tim mensi rozdily tam jsou.)

    Proto se take nektere papriky zpracovavaji zelene (asi nejvice zname Jalapeno a Naga Jolokia)
    Pokud clovek jde naopak po chuti, tak zrani hraje velkou roli. (Napriklad Jalapeno se udi zrale)

    Nasel jsem na to 2 hezke experimenty, pokud najdu link tak poslu.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    MCKIDNEY:
    "palivost se prakticky nemeni s tim jak paprika zraje" To jako fakt?
    BARE
    BARE --- ---
    EXCITE: Ne, mínus je od jednoho prudérního zoufalce.. Zmrzlina je perfektní a opravdu pálí, doporučuju ochutnat!
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Kdo [ 4JANE @ Feferonky - Pěstování, návody, tipy, triky, chlubeníčko ] to mínusoval a proč? Stojí za zmrzka za prd nebo co? :)
    4JANE
    4JANE --- ---
    Dneska jsem mela v Creme de la Creme mango-chilli zmrzlinu a prijemne prekvapili, ze se toho uplne nebojej :)
    Ne ze by to bylo nejak prilis palivy, ale myslim, ze pro spoustu lidi uz to je moc :) nez mi ji nandali, dostala jsem pro jistotu ochutnavku.
    Zkuste, je moc dobra!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam