• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    APPUFeferonky - Pěstování, návody, tipy, triky, chlubeníčko
    DIVER
    DIVER --- ---
    CYKLOP: a nálev?

    já zvažuju udělat čalamádu z květáku, zelí, mrkve a tak a k ní přidat papričky. (taky jich není tolik, jak bych čekal...) a nálev bych použil jako na okurky.
    CYKLOP
    CYKLOP --- ---
    Zkoušel jsem nakládat, jallapeños, malinkatý squash jamaican yellow a obyčejné chilli papričky. Ted par tydnu vydržet

    MAR3K1987
    MAR3K1987 --- ---
    UZEL: Tyhle doporučuju sežrat syrový, protože jsou fakt výborný, ale nepálí, řekl bych, vůbec. Zamrazením přijdeš o tu skvělou chuť a už vůbec nikdy nebudou příjemně křupat ;)
    RIVEEK
    RIVEEK --- ---
    Letos si davam zalezet a misto chilli pasty barvy a konzistence opilcovi ranni stolice jedu červenou a zelenou a (zelena bude z toho, co nedozraje). Jenom teda uroda je letos slaba: Thore, ty kroupy sis mohl odpustit! Budu rád, když za měsíc udělám ještě jednu sklenici...
    BACKORA
    BACKORA --- ---
    SEEKER, JAYME: Mně se právě nakonec nejvíc osvědčilo mrazit tohle.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SEEKER: nektery papriky chut proste nemaji a neni od veci z nich vytezit aspon palivost a dochutit to vsim ostatnim.
    ted jsme s rodici kapli na kvasaky s chilli. ta kyselost palivou slozku dost zpristupni do zbytku laku. u me supr tip na pristi rok, az zas budou okurky...
    JAYME
    JAYME --- ---
    viz. vubec jsem se s tim nemazal, stopek a seminek se kdyztak zbavim pred pouzitim

    JAYME
    JAYME --- ---
    ty mrazeny musi clovek hned snist, jinak to shnije a zplesnivi temer pred ocima. takze mrazit mensi a/nebo min palivy anebo je treba krajet na pulku.
    btw zkousel jsem TMS susit a je to uplne na pohodu. v troube, rozkrojeny na pulku, na 50 stupnu. uvolnuje se hodne silne vune, ale ne pal, takze obavy ze zamoreni bytu jsou lichy (pokud teda nekomu nevadi i ta vune :). a nadherne voni dal i suseny, mam je v misce ve skrince s korenim (zatim jsem to hermeticky nezaviral, bal jsem se ze treba nedoschly a zplesnively by) a provonelo to celou tu skrinku, tezka sladka ovocna vune, uplne jakoby nepatricna k tomu palu :)
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    BACKORA: Já ti nevim, bláto, u těch cayennek mi to přijde v pohodě, když je hned někam šoupneš... já zas nemám rád ani chemii, ani ty slanosladkokyselé láky, u okurek je to ok, ale u chilli to pro mě docela zabíjí tu ovocnou/svěží chuť paprik. z podobného důvdou je celkem problém najít omáčku, která by mi vysloveně chutnala, co nejvíc zachovávala chuť paprik (a nejlépe nebyla z kategorie "totální vražda") - asi je na čase začít vařit vlastní :)
    BACKORA
    BACKORA --- ---
    DIVER: Ty svině nejvíc pálivý propasíruju a zavařim do malejch skleniček - ve sklepě to vydrží léta a používám to průběžně na výrobu omáček. Zbytek po pasírování nasušim a mám koření.

    Z nezralých se dá udělat zelená sriracha. Ze zralých klasická.

    Další část zavařit do láku, dá se udělat i čalamáda.

    V mrazáku taky nějaký mám, ale po rozmrznutí už to je stejně bláto. Dobrý na mražení je jalapeno poppers.
    BACKORA
    BACKORA --- ---
    MCKIDNEY: Jasně. Vim, jak to funguje. :D Cukr jako konzervant mi přijde samozřejmě v pohodě, sorban draselný už tolik ne. Případně nechápu, proč ve spoustě je palmovej tuk (resp. tuk obecně). Proto mě zajímá konkrétní výrobek, kde jsou jen ty věci, co tu vypisuješ - já ho prostě nenašel, tak používám pektin, cukr a kyselinu citronovou.
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    A jinak to konečně trochu zraje, vzhledem k tomu, že jsem sázel až na přelomu března a dubna a bojoval s kdejakejma potvorama, je to skoro zázrak a to září je celkem požehnání

    jalapeno, fresno, pimiente de padron, cayenne a thanksgiving...


    snažej se na tom parapetu, co jen můžou :)


    rocota teprve nasazujou plody, stejně jako habanera, ale jestli je protáhnu mříží dovnitř, tak to snad v teple pokoje doženou :)


    A první zralé aji amarillo :)
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    DIVER: To mražení je super obzvlášť na papriky menší velikosti a střední pálivosti, protože po rozmražení je potřeba je spotřebovat celkem hned, jinak buď rychle uschnou nebo se "rozblemcaj". Ale třeba golden cayennky (i lecos jiného) takhle mrazím a vzhledem k tomu, že žena chilli moc nefandí a nelze s ním rovnou vařit, tak je pak přidávám třeba do salátů či hotových polévek - kde ta chuť nesušené papriky potěší o kousek víc... sou po rozmražení sice takový vyměklý, ale furt je tam ta svěžest a šťavnatost...
    SCIFI
    SCIFI --- ---
    APPU: [ KUBAN88 @ Chilli aneb máte rádi ostré věci? ]
    Vlevo v te male sklenici je to co zbylo po pasitovani pres cednik - seminka a kuze, bylo mi to lito vyhodit, tak jsem k tomu pridal jeste sul, teeba se to jeste hodi...
    APPU
    APPU --- ---
    SCIFI: recept prosim :)
    SCIFI
    SCIFI --- ---
    Nebo do srirachy ;)

    SCIFI
    SCIFI --- ---
    APPU: do jakyho nalevu? Zkusil bych to.

    MCKIDNEY: Pokud cerstvy papriky nalozi do samotnyho oleje, tak je velka pravdepodobnost, ze to zacne kvasit, taky jsme to zkouseli a urcite bych to nedoporucil z vlastni zkusenosti.

    DIVER: Ten mrazak je super, mas poruce porat "cerstvy" papricky, jinak zena je susi a suseny dava do oleje, vyrabi takhle chilli olej, ten je taky do vseho pouzitelnej :)
    APPU
    APPU --- ---
    DIVER: ty bishopy sem jednou mel nalozeny jako berani rohy a pecka
    WRYKOLAKAS
    WRYKOLAKAS --- ---
    DIVER: já osobně je plnim sýrem a naložim do oleje, plus bylinky...
    (akorát to nikomu nedarovávam, sežeru dycky sám)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    DIVER: Nejmene narocne je nakladat do oleje a darovat takto.
    Ale podle me je jenom o trosku tezsi udelat bazalkove pesto.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam