MCKIDNEY:
To s tou palivost behem zrani jsem si taky myslel, ale neni to pravda. Ochutnavali jsme v praci ruzna stadia zralosti, a palivost se zcela jiste zvysuje. testovana Carolina Reaper a Bhut Ghost Jolokia Red.
1. Vubec nepali plody ktere jeste nedorostly plne velikosti, vetsinou jsou syte zelene.
2. Jakmile dorostou plne velikosti a jsou jeste syte zelene, zacnou uz palit, ale jen minimalne.
3. Pri prechodu ze syte zelene do svetle zelene se palivost zvysuje. Pro neznale uz je to neco, co nepozrou.
4. Pri prechodu do zlute se palivost opet zvysuje.
5. Pri prechodu ze zlute do oranzove se palivost opet zvysuje. Vetsina lidi ochutna pouze kousicek (3x3mm) a skyta, slzi a proklina stridave me i sebe.
6. Pri prechodu z oranzove do cervene se palivost opet zvysuje. Carolina uz je i pro me skoro nesnesitelna.
7. Nemel jsem zralejsi papricky na test, ale palivost dosahla urovne, nad kterou uz pro me nema smysl jit.
Toliko empiricky test. Metodika byla samozrejme s nejakymi pauzami, prokladanim syrem - proste aby bylo vubec mozne subjektivne posoudit co pali vic.