• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    APPUFeferonky - Pěstování, návody, tipy, triky, chlubeníčko


    Vše o pěstování i konzumaci feferonek. Jak správně pěstovat, fotky, co se sklizní atd.
    rozbalit záhlaví
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    QUIP:
    To nevim, v lete jsem je trhat nezkousel. Ale ani to zkouset nebudu, nema to smysl.
    AIJA
    AIJA --- ---
    QUIP:
    V létě nedozrálá paprika je taková jako moučná nebo co. Neumím to popsat. Sice pálí, ale je nepříjemná na chuť.
    QUIP
    QUIP --- ---
    ROMANICAK: a nemuze byt rozdil jeste v tom, proc nedozrala? Myslim tim, ze ta zelena, utrzena v lete, muze byt neco jineho, nez zelena, ktera je zelena uz dlouho, ale nedozraje, protoze je na ni malo svetla / tepla.
    Sice se v tomhle nijak nevyznam, ale kdyz jsem sklizel naposledy zelene papricky (na podzim), protoze by uz venku nedozraly, tak palily celkem dost, temer srovnatelne se zralejma (fialove).
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    MCKIDNEY:
    To s tou palivost behem zrani jsem si taky myslel, ale neni to pravda. Ochutnavali jsme v praci ruzna stadia zralosti, a palivost se zcela jiste zvysuje. testovana Carolina Reaper a Bhut Ghost Jolokia Red.


    1. Vubec nepali plody ktere jeste nedorostly plne velikosti, vetsinou jsou syte zelene.
    2. Jakmile dorostou plne velikosti a jsou jeste syte zelene, zacnou uz palit, ale jen minimalne.
    3. Pri prechodu ze syte zelene do svetle zelene se palivost zvysuje. Pro neznale uz je to neco, co nepozrou.
    4. Pri prechodu do zlute se palivost opet zvysuje.
    5. Pri prechodu ze zlute do oranzove se palivost opet zvysuje. Vetsina lidi ochutna pouze kousicek (3x3mm) a skyta, slzi a proklina stridave me i sebe.
    6. Pri prechodu z oranzove do cervene se palivost opet zvysuje. Carolina uz je i pro me skoro nesnesitelna.
    7. Nemel jsem zralejsi papricky na test, ale palivost dosahla urovne, nad kterou uz pro me nema smysl jit.

    Toliko empiricky test. Metodika byla samozrejme s nejakymi pauzami, prokladanim syrem - proste aby bylo vubec mozne subjektivne posoudit co pali vic.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    RAM_VON_SEE: Cerstve obrane papriky (Reaper pro palivost a sladsi chut, Serrano a Ancho pro Horkou chut a nakonec bhut jolokia pro co neuzrala).
    Vysledek jsem namlel v mlynku a na kazdych 500g pridal 2 vrchovate lzice soli.
    Vysledny mash jsem dal do kvasneho hrnce a demizonu (Hrnec byl lepsi.)
    Hladinu doplnil syrovatkou a nechal kvasit.

    Vysledek jsem prohnal 85° a pridal lzici medu na kazdych cca 250ml.
    rozdelil na stavu a hruby mash. Mash jsem ve sklenicich zalil troskou stavy a zbytek dal do lekovek s kapatkem.
    RAM_VON_SEE
    RAM_VON_SEE --- ---
    MCKIDNEY: nemel bys recept pls?
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Tak jsem letos nasbiral dost odvahy na to rozdat ochutnavky Chilli jelly.
    Potkal jsem vsechny od lidi co nemaji radi palive az po ty co to delaji pro bolest a myslim ze vsichni si uvedomili ze je to legitimni produkt.

    https://pbs.twimg.com/media/DOv0ZRhXcAAY2Pz.jpg:large
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    ROMANICAK: Palivost papriky se moc nemeni behem zrani, spise vubec.
    Letos jsme z nich udelali tabasco a bylo to skvele.
    Nicmene na Pankrac se dostanu az zitra.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    Uff...tak i zeleny pali dost, Caroliny takovy ty zelenozluty pali uz pekelne. Ty oranzovy, ackoliv jsou taky jeste nezraly, snad ani nemam odvahu ochutnavat.

    A mimochodem - nezvladam to vcas zpracovat, to co vidite na fotce. Krome par kousku bych to rad rozdal - chcete to nekdo? DNES, PANKRAC.
    AIJA
    AIJA --- ---
    ROMANICAK:
    Netvrdím nic jiného!:-D
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    Konec 2017, Reapery nestihly dozrat, bohuzel. Jeste jsem ale neochutnal, tak nehazim vidle.....



    ANDELIN_GZEMI
    ANDELIN_GZEMI --- ---
    Čau palivci, jako každý rok zvu na Plechovou hubu, 17.11.2017 v Meatfactory od 12:00
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    AIJA:
    Podzim a obecne po vyvinu a dozrani plodu prichazi vegetacni klid. Je nesmysl v tomhle obdobi rizkovat. To se dela na jare, jakmile to zacne zas pucet a rozrustat se. Nejlip tak zacatkem kvetna a predtim 14 dni predem prihnojit na rust.
    KRMITK0
    KRMITK0 --- ---
    Doufám, že mi taky někdy dozrajou děsně to trvá :)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    PETD: netrhat, nechat dozrat ve skleníku nebo za oknem na kytce..obzvláště rokota dokážou dozrávat až do Vánoc.
    DUDEL
    DUDEL --- ---
    PETD: daj ich do sacku s jablkami, mozno to pomoze troska...
    PETD
    PETD --- ---
    Máte někdo dobrý recept co dělat s nezralými Rocotami? Nechal jsem je dozrát na parapetu, ale nevím jestli to bude stačit, tak bych rád vymyslel co s nimi pokud nedojdou.

    AIJA: Děkuju moc, holt uvidíme. Zkusil jsem to i tak. Kytka je každopádně v květináči, takže bude možnost i druhého kola na jaře.
    AIJA
    AIJA --- ---
    PETD:
    To se mi na podzim řízkováním nikdy nepodařilo. Teď něchám rostlinu v kětináči na chodbě. Po Vánocích dám domů na parapet, začnu zalévat a v dubnu už se dá pohodlně řízkovat.
    HREBICK
    HREBICK --- ---
    a pred tejdnem





    HREBICK
    HREBICK --- ---
    pred mesicem





    PETD
    PETD --- ---
    Zdravím, máte někdo zkušenosti s řízkováním divošek? Snažím se udělat několik řízků z Aji Charapita a chtěl bych co nejvíc zvýšit šanci na úspěch. Zkoušel jsem ji jen dát do vody, ale ani po třech týdnech nepustila kořínky, tak přemýšlím co dál. Používám Stimulax I.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    AIJA:
    Jsou, jen to nema vyznam, protoze skoro nepali a chutove nejsou nic moc.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam