POHODAVOLE: zacinam na Kilu+ klasickejch kapii (podle vysledny konzistence a mnozstvi), ty omeju, nariznu podelne do krize, , omastim olivacem, hrabnu do soli (zase ruzovka ale prohnana hmozdirem) a stredne nasolim zvenku a zevnitr (zas ale tam nemusi bejt 1 cm vrstva , proste at to nespetkues , ona ta sul co na tom potrebujes zustane nalepena) , pak to jde to pekace a na 200 do trouby (ja delam cca 3/4te hodiny) . A ted dulezita vec , cil je aby to zpuchyrovatelo (mrknu na obrazek) , tak nejak lehce i do cerna , tohle musis vychytat spravnej moment (ne ze to unudis do karbonu) protoze vrchni slupka jde dolu , a jestli nezanedbas tenhle krok tak si to loupani dost ulehcis, jinak se z toho PO , ve spravnej moment ta slupka pujde z 90 procent dolu prakticky sama bez odporu ... klidne bych si to natrenoval na jedny paprice abys ses pak z toho nepodelal. ta sladka kapie diky tomu zkaramelizuje takze nebude potreba nejaky doslazovani
no a pak to jde z kopce, par papricek, idealne cerstvejch (neresim druh, jednodruh, vice druh, tuhle omacku se snazim delat mild) , zas vetsi cibule na drobno , smahnout skoro do hneda at to tomu da smak , pridam nakrajeny peceny kapie (uz bez slupky) , cerstvej cesnek na platky, pepr tentokrat cernej (ja pouzivam kampotskej) az se to zahreje tak pridam ocet (jablecnej nebo vinnej, zas nejakej lepsi, urco ne lihovku za 10kc) a vodu , trosku citronu , privedu do polovaru , rozmixuju na pyre , necham na stredni ohen , micham , trosku to provarim , a zas to nechavam den odstat nez se pustim do degustace a dochucovani jako v pripade ty mangovky ... za studena dochutim , dokyselim , naredim na pozadovanou hustotu, znova rychle svarim pred lahvovanim :)
poznamky jako u ty mangovky platej, hygiena , hygiena , hygiena - cesnek , klidne zas lzicku medu at to dezinfikujes, citron ... zadny umely sracky, degustovat jen cistou lzickou
nedavno ji znama vytahla asi po dvou letech a furt drzela (to jsem cumel jak puk , tady se Ti vrati ta hygienicka preciznost)