• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    APPUFeferonky - Pěstování, návody, tipy, triky, chlubeníčko
    ONDRA_PATA
    ONDRA_PATA --- ---
    simvas pestoval letos nekdo Big Black Mama? nenechal si seminka? par bych jich ocenil,protoze to,co jsem letos koupil jako seminka BBM byly asi hnedy habanera..
    ONDRA_PATA
    ONDRA_PATA --- ---
    POHODAVOLE: dobrý keře :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Zas ty nekolikrat prezimovany, po presunu dovnitr se pekne rozjely.

    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    V sobotu jsem posbiral zbytek :)



    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    CHINOXR: já mám s nimi problém jen při přezimování. Venku jsem je ještě neviděl 😀
    CHINOXR
    CHINOXR --- ---
    POHODAVOLE: no a proto jsem sem dal tu otazku ... jestli nezna nekdo neco prirodniho a ucinnyho co se mu osvedcilo v praxi (tabakovej vyluh mi prijde skoro na stejny urovni jak ten modrej sajrajt)

    ale koukam , krom nas dvou s molicema asi nikdo problem nemel :D
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    CHINOXR: jestli je to ten malý bílý hmyz, tak na ten mi taky skvěle šlapala modrá chemie. Je tam ale tuším nějaká doba, po kterou není možné sklízet plody.
    CHINOXR
    CHINOXR --- ---
    Btw, jak resite Molice? Chemii nebo prirodou? Poprvy jsem je resil modrou chemii od Agro neco ... Ale do omacky asi uz nepujdou , pac kazda moucha nebo broucek co se priblizil skoncil cukajic na zadech .. a to i po oplachu

    Na molice to zabralo ale vcera jsem koukal ze se vratili :((
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    Nekdy v kvetnu jsem dostala krasnou plodici rostlinu. Sklizela jsem asi 2 mesice v kuse, pak se kytka zacla tvarit, ze uz konci, opadala ji vetsina listu, ale bylo mi lito ji vyhodit. Dala jsem ji pryc od okna a cca jednou tydne jsem ji zalivala. Asi pred tydnem jsem si vsimla novych kvetu. Tak jsem ji ostrihala a ona se tim uplne probudila k zivotu, narostly novy listky, ma novy kvety... Proste se tvari se, jako by bylo jaro. Co s ni? Byla bych moc rada, kdyby prezila do dalsiho roku.
    PENTAFEKTEK
    PENTAFEKTEK --- ---
    UZEL: pět lidí pět chutí no :)) za mě je letos vítěz něco co jsem koupil jako Habanero Santa Lucia Island.. tvarově větší třešeň, pálivost malá, chuťově pořád Habanero, ale co jsem nečekal - brutálně šťavnatá... bral jsem ji jen protože už sem nevěděl co ještě koupit, takže očekávání 0 a o to větší překvápko
    UZEL
    UZEL --- ---
    PENTAFEKTEK: za me teda ma super jablecnocitronovy nadech, neni to zadnej masakr, ale snist ji celou trebas k syru a podobne, tak zahreje slusne
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Hygiena je dulezita, konzervanty pouze udrzuji co tam uz mas. Sklenice jsou snadne, pasterizace je snadna a vicka a okraje ocistim lihem.

    Recept je fajn a diky. Radeji kvasim a pak smicham s necim cerstvym. Treba klidne pecena omacka.
    DUDEL
    DUDEL --- ---
    CHINOXR: ta hygiena je sice fajn, ale imho najpodstatnejsie je ze je tam dostatok prirodnych konzervantov - ocot, sol, citron...
    vdaka tomu to vydrzi aj roky. ked to samozrejme das do cistej flasky a pripadne este sterilizujes.
    mne sa snad nikdy vzivote nepokazila chilli omacka. neotvorena. ale aj otvorene v chladnicke mam uz par rokov a stale fit.
    CHINOXR
    CHINOXR --- ---
    POHODAVOLE: yay <3
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    CHINOXR: kamosky typek je z Makedonie a tam ho ted akorat vytvari. Lepsi jsem nikdy nemel. Poptam foto z vyroby a napisu :)
    CHINOXR
    CHINOXR --- ---
    POHODAVOLE: prubni , doporucuju, ja ji miluju , je to takovej ajvarovitej typ a to je moje krevni skupina, chci ji zkusit jeste s kapkou tekutyho koure :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    CHINOXR: taky prubnu :)
    CHINOXR
    CHINOXR --- ---
    POHODAVOLE: zacinam na Kilu+ klasickejch kapii (podle vysledny konzistence a mnozstvi), ty omeju, nariznu podelne do krize, , omastim olivacem, hrabnu do soli (zase ruzovka ale prohnana hmozdirem) a stredne nasolim zvenku a zevnitr (zas ale tam nemusi bejt 1 cm vrstva , proste at to nespetkues , ona ta sul co na tom potrebujes zustane nalepena) , pak to jde to pekace a na 200 do trouby (ja delam cca 3/4te hodiny) . A ted dulezita vec , cil je aby to zpuchyrovatelo (mrknu na obrazek) , tak nejak lehce i do cerna , tohle musis vychytat spravnej moment (ne ze to unudis do karbonu) protoze vrchni slupka jde dolu , a jestli nezanedbas tenhle krok tak si to loupani dost ulehcis, jinak se z toho PO , ve spravnej moment ta slupka pujde z 90 procent dolu prakticky sama bez odporu ... klidne bych si to natrenoval na jedny paprice abys ses pak z toho nepodelal. ta sladka kapie diky tomu zkaramelizuje takze nebude potreba nejaky doslazovani

    no a pak to jde z kopce, par papricek, idealne cerstvejch (neresim druh, jednodruh, vice druh, tuhle omacku se snazim delat mild) , zas vetsi cibule na drobno , smahnout skoro do hneda at to tomu da smak , pridam nakrajeny peceny kapie (uz bez slupky) , cerstvej cesnek na platky, pepr tentokrat cernej (ja pouzivam kampotskej) az se to zahreje tak pridam ocet (jablecnej nebo vinnej, zas nejakej lepsi, urco ne lihovku za 10kc) a vodu , trosku citronu , privedu do polovaru , rozmixuju na pyre , necham na stredni ohen , micham , trosku to provarim , a zas to nechavam den odstat nez se pustim do degustace a dochucovani jako v pripade ty mangovky ... za studena dochutim , dokyselim , naredim na pozadovanou hustotu, znova rychle svarim pred lahvovanim :)

    poznamky jako u ty mangovky platej, hygiena , hygiena , hygiena - cesnek , klidne zas lzicku medu at to dezinfikujes, citron ... zadny umely sracky, degustovat jen cistou lzickou

    nedavno ji znama vytahla asi po dvou letech a furt drzela (to jsem cumel jak puk , tady se Ti vrati ta hygienicka preciznost)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    CHINOXR: ta z tech pecenych se dela pls jak?

    Diky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam