• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    APPUFeferonky - Pěstování, návody, tipy, triky, chlubeníčko
    CHINOXR
    CHINOXR --- ---
    POHODAVOLE: no a proto jsem sem dal tu otazku ... jestli nezna nekdo neco prirodniho a ucinnyho co se mu osvedcilo v praxi (tabakovej vyluh mi prijde skoro na stejny urovni jak ten modrej sajrajt)

    ale koukam , krom nas dvou s molicema asi nikdo problem nemel :D
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    CHINOXR: jestli je to ten malý bílý hmyz, tak na ten mi taky skvěle šlapala modrá chemie. Je tam ale tuším nějaká doba, po kterou není možné sklízet plody.
    CHINOXR
    CHINOXR --- ---
    Btw, jak resite Molice? Chemii nebo prirodou? Poprvy jsem je resil modrou chemii od Agro neco ... Ale do omacky asi uz nepujdou , pac kazda moucha nebo broucek co se priblizil skoncil cukajic na zadech .. a to i po oplachu

    Na molice to zabralo ale vcera jsem koukal ze se vratili :((
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    Nekdy v kvetnu jsem dostala krasnou plodici rostlinu. Sklizela jsem asi 2 mesice v kuse, pak se kytka zacla tvarit, ze uz konci, opadala ji vetsina listu, ale bylo mi lito ji vyhodit. Dala jsem ji pryc od okna a cca jednou tydne jsem ji zalivala. Asi pred tydnem jsem si vsimla novych kvetu. Tak jsem ji ostrihala a ona se tim uplne probudila k zivotu, narostly novy listky, ma novy kvety... Proste se tvari se, jako by bylo jaro. Co s ni? Byla bych moc rada, kdyby prezila do dalsiho roku.
    PENTAFEKTEK
    PENTAFEKTEK --- ---
    UZEL: pět lidí pět chutí no :)) za mě je letos vítěz něco co jsem koupil jako Habanero Santa Lucia Island.. tvarově větší třešeň, pálivost malá, chuťově pořád Habanero, ale co jsem nečekal - brutálně šťavnatá... bral jsem ji jen protože už sem nevěděl co ještě koupit, takže očekávání 0 a o to větší překvápko
    UZEL
    UZEL --- ---
    PENTAFEKTEK: za me teda ma super jablecnocitronovy nadech, neni to zadnej masakr, ale snist ji celou trebas k syru a podobne, tak zahreje slusne
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Hygiena je dulezita, konzervanty pouze udrzuji co tam uz mas. Sklenice jsou snadne, pasterizace je snadna a vicka a okraje ocistim lihem.

    Recept je fajn a diky. Radeji kvasim a pak smicham s necim cerstvym. Treba klidne pecena omacka.
    DUDEL
    DUDEL --- ---
    CHINOXR: ta hygiena je sice fajn, ale imho najpodstatnejsie je ze je tam dostatok prirodnych konzervantov - ocot, sol, citron...
    vdaka tomu to vydrzi aj roky. ked to samozrejme das do cistej flasky a pripadne este sterilizujes.
    mne sa snad nikdy vzivote nepokazila chilli omacka. neotvorena. ale aj otvorene v chladnicke mam uz par rokov a stale fit.
    CHINOXR
    CHINOXR --- ---
    POHODAVOLE: yay <3
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    CHINOXR: kamosky typek je z Makedonie a tam ho ted akorat vytvari. Lepsi jsem nikdy nemel. Poptam foto z vyroby a napisu :)
    CHINOXR
    CHINOXR --- ---
    POHODAVOLE: prubni , doporucuju, ja ji miluju , je to takovej ajvarovitej typ a to je moje krevni skupina, chci ji zkusit jeste s kapkou tekutyho koure :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    CHINOXR: taky prubnu :)
    CHINOXR
    CHINOXR --- ---
    POHODAVOLE: zacinam na Kilu+ klasickejch kapii (podle vysledny konzistence a mnozstvi), ty omeju, nariznu podelne do krize, , omastim olivacem, hrabnu do soli (zase ruzovka ale prohnana hmozdirem) a stredne nasolim zvenku a zevnitr (zas ale tam nemusi bejt 1 cm vrstva , proste at to nespetkues , ona ta sul co na tom potrebujes zustane nalepena) , pak to jde to pekace a na 200 do trouby (ja delam cca 3/4te hodiny) . A ted dulezita vec , cil je aby to zpuchyrovatelo (mrknu na obrazek) , tak nejak lehce i do cerna , tohle musis vychytat spravnej moment (ne ze to unudis do karbonu) protoze vrchni slupka jde dolu , a jestli nezanedbas tenhle krok tak si to loupani dost ulehcis, jinak se z toho PO , ve spravnej moment ta slupka pujde z 90 procent dolu prakticky sama bez odporu ... klidne bych si to natrenoval na jedny paprice abys ses pak z toho nepodelal. ta sladka kapie diky tomu zkaramelizuje takze nebude potreba nejaky doslazovani

    no a pak to jde z kopce, par papricek, idealne cerstvejch (neresim druh, jednodruh, vice druh, tuhle omacku se snazim delat mild) , zas vetsi cibule na drobno , smahnout skoro do hneda at to tomu da smak , pridam nakrajeny peceny kapie (uz bez slupky) , cerstvej cesnek na platky, pepr tentokrat cernej (ja pouzivam kampotskej) az se to zahreje tak pridam ocet (jablecnej nebo vinnej, zas nejakej lepsi, urco ne lihovku za 10kc) a vodu , trosku citronu , privedu do polovaru , rozmixuju na pyre , necham na stredni ohen , micham , trosku to provarim , a zas to nechavam den odstat nez se pustim do degustace a dochucovani jako v pripade ty mangovky ... za studena dochutim , dokyselim , naredim na pozadovanou hustotu, znova rychle svarim pred lahvovanim :)

    poznamky jako u ty mangovky platej, hygiena , hygiena , hygiena - cesnek , klidne zas lzicku medu at to dezinfikujes, citron ... zadny umely sracky, degustovat jen cistou lzickou

    nedavno ji znama vytahla asi po dvou letech a furt drzela (to jsem cumel jak puk , tady se Ti vrati ta hygienicka preciznost)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    CHINOXR: ta z tech pecenych se dela pls jak?

    Diky.
    CHINOXR
    CHINOXR --- ---
    trosku se pochlubim mejma projektama, jedno je takovej muj evergreen z pecenejch , z cervenejch paprik ... jedno je nepodarenej ferment kterej sem za boha nenastartoval ale mesic nalozeni s tim i tak udelalo divy ... a mango je moje dnesni dohotovena novinka :)

    vsechno bez umelejch konzervantu , priroda, domaci ...

    CHINOXR
    CHINOXR --- ---
    PENTAFEKTEK: krasa, to bych tejden nevylez z baraku
    PENTAFEKTEK
    PENTAFEKTEK --- ---
    MAR3K1987: jj přesně pro ten look jsem ji letos zařadil do repertoáru.. navzdory tomu vzhledu ale ani moc nepálí, ovšem nemá ani nijak výraznou chuť.. jmenuje se to Sugar Peach Stripey, seminka jsem bral tušim na chillipikanterii
    MAR3K1987
    MAR3K1987 --- ---
    PENTAFEKTEK: Ta oranžová žíhaná dole je nádherná, co je to zač prosím pěkně?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    PENTAFEKTEK: nádhera 😀
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam