• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OTOMEVia Ferrata - podělte se se svými zážitky
    Podělte se svými zážitky z ferrat...
    Která se vám nejvíc líbila, která ne. Přihodila se vám někdy nějaká nehoda? Na co si dát pozor? Nevíte, co to Via Ferrata je? Zeptejte se :-) Prostě cokoliv o tomhle bláznivém druhu VHT či lezení.
    rozbalit záhlaví
    JAZ
    JAZ --- ---
    PUPU: Tyhle rukavice vůbec nedoporučuju, mně vydržely necelou jednu sezonu, materiál je strašně nekvalitní, už po 5-6 ferratách byly ty namáhaný místa sedřený. Reklamace v Hudy samozřejmě došla k závěru, že to je klasické opotřebení, což je sice pravda, ale podle mě se mělo dostavit za 2 roky a ne 2 měsíce :)
    MESHUGGAH: V Hervisu v Rakousku jsem si nedávno koupil tyhle a jsem spokojený, kvalita je úplně někde jinde - http://www.hervis.at/products/product?code=BASE:1690472&referer=at-klettern
    WYMA: Do celoprstových bych nešel, v nich ztratíš cit a přilnavost ke stěně. Takže jedině v případě, že je to na lehký klettersteigy nebo je na nich plno železa.

    Jinak potvrzuju, že rukavice jsou na ferraty nezbytné, hlavně od obtížnosti D výš, kdy člověk kolikrát nemá jinou možnost než to rvát silou přes drát a bez rukavic se sedře kůže tak do 5 minut :) A taky v zemích, kde kašlou na údržbu (hlavně Itálie, Slovinsko) a mají kolikrát hodně roztřepené lano, můžou zachránit od dost nepříjemnýho zranění, jak psal Pupu.

    Do výbavy se fakt vyplatí investovat, zrovna před 2 měsíci jsem dostal na Attersee Klettersteig do přilby velkým utrženým šutrem a ještě týden potom mě z tý šlupky bolel krk.... mít nějakou obyč cyklo helmu nebo, jak je oblíbený český sport - žádnou, pač se za ni musí platit - tak tu asi nejsem :)
    WYMA
    WYMA --- ---
    MESHUGGAH: nosím už dlouho nejlevnější bezprstový cyklo rukavice, stačí to.
    pokud bych ovšem kupoval nový, tak bych zvážil celoprstový. s těma uřízlejma mám otlačený poslední dva články prstů.
    PUPU
    PUPU --- ---
    MESHUGGAH: urcite, je to ohromny rozdil. obzvlast kdyz je to dlouha a tezka cesta. pripadne to ocenis v okamziku, kdy sahnes na opotrebovane lano. bez rukavice mas v ruce zapichnuty kus kovu ani nevis jak. mel jsem dvoje - ty celokozene trochu omezovaly hybnost a pak jsem stejne jednu ztratil, takze zbylou pouzivam pri jisteni na stene a nemuzu si ji vynachvalit ;-) ty druhe jsou podobne tem, co jsem na ne odkazoval, a funguji skvele
    MESHUGGAH
    MESHUGGAH --- ---
    PUPU: Já se možná zeptal trochu hloupě. Zatím jsem vždycky lezl bez rukavic, ale na těžších ferratách, kde se prakticky šplhalo po kromosvodu, se mi dělaly puchýře. No a tak sháním něco, čím bych tomu předešel. Vím, že rukavice na ferraty existují, ale ptám se spíš na osobní zkušenost, jestli má smysl do toho vrážet peníze.
    PUPU
    PUPU --- ---
    MESHUGGAH: existuji rukavice na ferraty, ale kdyz je ted hledam treba v hudy, najdu jen jedny - http://www.hudy.cz/...lack-diamond-crag-rock-half-finger-glove-2013,33672-cerna.html?&fi[20]=374-373 . nevypadaji spatne, ale osobne je vyzkousene nemam. jinak 'neklouzou' je trochu zvlastni pozadavek - shanis neco na klasickou ferratu, nebo na nejakou do extremni vysky? bezne se pouzivaji tenke bezprste rukavice, hlavne jako ochrana pri chytani za lano
    MESHUGGAH
    MESHUGGAH --- ---
    Nemáte prosím tip na nějaké slušné rukavice co nekloužou? Na ferraty v létě...
    PUPU
    PUPU --- ---
    vazne uvazuji o tom, ze bych v sobotu projel prvnich sest polozek na seznamu http://www.hudy.cz/data/file/PREHLED_ZAJISTENYCH_CEST_2014.pdf . kdyby se chtel nekdo pridat, dejte vedet - krome cesty tam v sobotu rano ze zapadu Prahy nemam naplanovano nic.
    TLACHAC
    TLACHAC --- ---
    Byl někdo z vás letos v Dolomitech kolem Cortiny? Jak je to tam se sněhem? Jsou ty klaiscké ferraty jako Tofany, Civeta atd. OK? Díky.
    PAJAOVA
    PAJAOVA --- ---
    TLACHAC: tak nakonec jsem sel KFJ a dal jsem i Rosslochhohlen, tam uz jsem mel ale trochu problemy. A Kaiserchild jsem dal jen turisticky mimo ferratu, na tu uz nezbyly sily :D
    TLACHAC
    TLACHAC --- ---
    PAJAOVA: dobře děláš - KFJ není opravdu na začátek vhodný .... o Rosslochhöhlen nemluvě :-)
    PAJAOVA
    PAJAOVA --- ---
    TLACHAC: Diky, cast chce jit prave na Kaiser - Franz - Joseph, Rosslochhöhlen a pak Kaiserchild, ale to jeste neni nic pro me :D
    TLACHAC
    TLACHAC --- ---
    PAJAOVA: trošku těžší, ale lezitelná i pro začátečníky je Eisenerzer Steig - Klettersteig. Jinak v okolí je ještě pár lehkých kousků viz http://www.bergsteigen.com/klettersteig.
    PAJAOVA
    PAJAOVA --- ---
    Ahoj, doporucte, prosim, nejake jednodussi (A-C) ferraty v okoli Leopoldsteiner See. Diky
    ITAL
    ITAL --- ---
    U mne na mobilu dobrý. A video taky dobrý.
    WYMA
    WYMA --- ---
    PUPU: nevím, 5 minut to stahovalo, pak to neběželo, tak sem to zavřel. zvuk nemám. může bejt problém u mě, at napíše někdo další...
    PUPU
    PUPU --- ---
    WYMA: a co to rika? doporucuji stahnout k sobe a pustit z disku (slaba linka); pod VLC funguje (videolan.org)
    WYMA
    WYMA --- ---
    PUPU: mně to neběží.
    PUPU
    PUPU --- ---
    kdyby nekoho zajimala Decinska ferrata, tak jedno 'dojmove' video. prosim dale nesirit a nedivit se, proc se to stahuje tak pomalu ;-)

    http://pupu.cz/Ticha_tolerance_2014.mp4
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Při výstupu na rakouskou horu zemřela česká turistka  – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/zahranicni/339877-pri-vystupu-na-rakouskou-horu-zemrela-ceska-turistka.html
    PUPU
    PUPU --- ---
    tak tedy HTL Steig... o vikendu jsme si zajeli na Hohe Wand, prosli jsme si jednu jednoduchou vicedelku, abychom si to konecne poradne vyzkouseli, a druhy den jsem zkusil HTL. pod nastupem tri lidi, nez jsem na sebe navlekl vsechny ty cinkajici i necinkajici veci, prisla jeste jedna skupina, ale ta to nejspis vzdala. za cele lezeni me predbehla jedna brutalne namakana slecna se sluchatkama na usich a jeden lezec, co to taky zjevne bral jako rozcvicku. ja sam nedosel nikoho. provoz tedy uplne v pohode a to jsem nastupoval v nedeli nekdy v 9, za krasneho pocasi... takze je to asi o stesti.

    v pruvodci se pise 'velmi narocne, zejmena nastup a prvni dva useky zcela vycerpavajici!'. tak to bych tedy souhlasil. zejmena prvnich par metru je totiz oklouzanych do klouzacky a neni moc jina moznost nez to rvat silou. pak to sice prestane byt klouzaci, ale zase neni kam slapnout. lezecky by to byl masakr, useky nejmin za 7. kramle nejsou, ale daji se pouzit patrne kusy stareho jisteni (ruzne zohybane a uklouzane, ale i tak pomuzou). mimochodem, krasne vyhledy jsou hned od prvnich metru, ale moc si je asi uzivat nebudete, protoze je to fakt fuska.

    cela trasa je rozdelena do tri useku, barevne odlisenych cisly na stitcich. prvni usek je tedy masakr, tak za D, mozna s tezsimi kousky . druhy je naopak pohodicka, tak C a v klidu. treti usek je fakultativni, da se vynechat prechodem na Vollerinstoug nebo na Blutspur (pujdete dal rovne misto zahnuti doprava). posledni usek je idealni na dodelani lezce a zaroven predstaveni pro divaky na Skywalku (vyhlidkova plosina nad vami). je tam totiz pekny travers na treni... jinak se tam ale uz nic zasadniho nekona.

    celkovy dojem - opravdu makacka, dole neprijemne ojeta, pak fyzicky narocna, zvolna se uklidnujici, ale pekna. idelani na vyzkouseni ze mate i na tezsi kousky treba ve vetsich vyskach. na druhou stranu - pokud sem nejaka cestovka vyvazi lidi, aby si 'zkusili ferratu', tak je to pokus o vrazdu. jo, a vrele doporucuji jit to v lezeckach. na pohory to je pro lidi, co maji svaly jak Rambo zamlada.

    P.S.: Blutpur je blbost. E-cko to neni ani nahodou. mozna bylo, pokud tu trasu kdysi udelali bez dodanych zeleznych stupu. pak by to byl masakr... takhle je to tak mirne previsle C s jednim krokem v expozici.
    NIFREA
    NIFREA --- ---
    Štochejle.cz » Archiv » Bechyňská Via ferrata
    http://www.stochejle.cz/2408-bechynska-via-ferrata-otevreni

    Zkuste:-)
    PUPU
    PUPU --- ---
    Tak decinska ferrata pekna. Prave sedim nad ni po druhem prelezu. Zacatek trochu vydesi, neb se jde po schodech, potom ale zacnou varianty. 3x C a 2x nejake B. Dve Ccka jsou po kramlich, jedna jen s lanem a mozna by se dala i bez nej, pak je to velmi zajimave lezeni. Dojem trochu kazi hojne sanovana skala, chvilemi se leze po jakesi betonove smesi, caste jsou kovove roury a jine divne konstrukce. Ale celkovy dojem pozitivni! Casem snad bude i nejake video...
    JAZ
    JAZ --- ---
    PUPU: Vždyť já slušně odpověděl, ale zároveň snad i dost důrazně, aby se každý, koho něco takového napadne, trochu víc zamyslel, protože tady už jde reálně o život a s tím končí legrace...

    WOLFZOV: Na takové členy výpravy si dej pozor a za tenhle nápad je profackuj :)

    Připomnělo mi to cca tři týdny starý případ na Seewandu - http://www.lezec.cz/clanky.php?key=11689 V Alpách kalamita, pomalu zákaz vycházení ven na ulici, všichni poslechnou, jen milí Češi jdou slavně na jednu z nejtěžších ferrat. Taky si nemyslím, že by byli všichni tři smyslů zbavení, stačilo aby dva neměli žádné zkušenosti z hor a ten poslední jim hrdě oznámil, že počasí je v pohodě a není důvod se čehokoliv bát.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam