Zdravím! Zatím jsem vás jenom chvilku četl, ale nedá mi to a napíšu sem dva bezvýznamné plky:
1) Na ferratě jsem byl poprvé v životě loni v Dolomitech. Diskuse o stupních obtížnosti tady mě přinutila podívat se, jak je vlastně klasifikovaná ta Via delle Bocchette, kterážto byla mojí první ferratou v životě vůbec: prý je modarate, tj. B/C. Hned druhý den jsme vlezli do Via Felice Spellini, a ta má hodnocení difficult = D/E. Znáte to tam někdo?
Je fakt, že ta V. Felice Spellini byla exponovanější a byl k ní náročnější nástup prudkým suťovým svahem, ale když si srovnám technickou náročnost (po cestě je tam v nejtěžším místě jedna kramle, dvě římsičky na špičku pohorky a jinak je to jenom o hodně dlouhých exponovaných žebřících), tak nevím, jaký písmeno by mělo mít to visení nad vodou u Děčína - jak napsal
PUPU, přijde mi to jako pakárna a kdybych měl absťák a potřeboval si nutně nějakou ferratu dát, tak na tuhle bych teda nejel. Ale chápu, že svoje kupce si to najde :-)
2) Pád v sedáku bez prsáku s otočením hlavou dolů jsem viděl na překližce a dotyčná lezkyně (přepadla na záda hned z chytu, točila se v průběhu letu) si při zhoupnutí zpět ke stěně parádně narazila záda. Švihnout sebou takhle v horách o skálu s mnohem vyšším pádovým faktorem, nevím nevím.
Já o tom vlastně celkově nic nevím...