• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OTOMEVia Ferrata - podělte se se svými zážitky
    SISCO
    SISCO --- ---
    supr priklad kdzy dojde sila bylo cca 10 prispevku zpet video chlapce na F ferate.. kdyby se necvakal tak by to mozna dal, je videt jak mu boj s karabinou sezral vsechnu silu...
    s http://www.youtube.com/watch?v=fVnfNR33qAs

    doporucuju skouknout 1:55 tohoto videa dobrej trik jak si odpocinout kdyz uz neni energie se cvaknout :) na Bachyni=hlava pod vodou :)
    Ferrata Extreme - der vielleicht schwerste Klettersteig der Welt
    http://www.youtube.com/watch?v=Po61lFmQ1pY
    SISCO
    SISCO --- ---
    KROTITEL: jo kdyz se ptas na ty odsedky at je co resit = na Bachyni kdyz se fakt cvakas (je to cvicna ferata = simuluju stejnou situaci na ferate ve velke vejsce jestli na to mam= protoze az to prijde tak uz to bez cvakani nepujde.) (jak drzet karabinu jak rychle ji precvaknout, ke vsemu to lano je tam desne tlusty takze karabina se dost casto kousne a dost HOODNE zere ruce/cas viset tam a nemoci pokracovat dal. Tzn. usek/preskok bez cvakani co bys dal za 3 sec jdes/drtis klidne 1 minutu a resis karabinu = ruce tuhnou/klepou se/umiras.

    Tady se urcite nikdo nezabije/max namoci, ale bez cvakani karabin je to looserovina co da kazdej = jako prolejzacka pro deti budiz ale jako trenink na opravdovou velkou feratu k ničemu = falešnej pocit že ten či onen zvládne Ečko.


    Z toho plyne proč oCetku :), když dojde štáva tak umět si na feratě odpočinout je také dobré potrénovat a tady nám všem dost energie docházela, kdybych se odjistil a doručkoval na konec feraty tak dobrý, ale to jsem pak mohl být klidně na zastávce tramvaje a ručkovat po zábradlí.

    Zkus si to dát poctivě na každém místě se přecvakni!!! Ten kdo feratu stavěl umístíl možná náhodou/možná to tak vždy vyjde, přecvakávací body na nejtěžší místa a uvidíš.

    Abych se přiznal 1/2 cesty zpět jsem to dal take jako prolejzačku bez jištění = ale to jen protože jsem také lůzr a neměl jsem sílu to dát poctivě. :)
    NIFREA
    NIFREA --- ---
    KROTITEL: Tak to se omlouvám, pochopila jsem to taky jako reakci na Drachenwand a ferraty v horách, ne na Bechyni, tam je to o něčem jiným.. ,-)
    SISCO
    SISCO --- ---
    KROTITEL: aha jasny :) to vypadalo jako odpoved na ty Alpy :) tak to sorac ;)
    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    NIFREA: ??
    nebavili sme se o zahraničí ale o Bechyni. a tam když spadnu tak se vykoupu v Lužnici cca 1m pád do vody.. v sedáku jsem tam nikoho nepotkal a místňáci říkali že tam se setama chodí pouze Pražácí co se bojej že se odřou. sdílim podobnej názor. solo to prošel i 10ti letej kluk. je tam zapsanej v knize.
    každej má jinej názor na to co chce a co nepotřebuje, nikomu nic nenutim a radši at jsou všichni jištěný než aby se něco stalo.

    v horách to samo chápu že je třeba bezpečnost.

    SISCO: jednodušší nevim, v tomhle případě třeba i jo ale zase ti hraje morál velkou roli.
    no nic nastartovala se tu debata ke který to nebylo směřovaný, jen mě trochu zarazilo "odsedky 110% nutnost.."
    JAZ
    JAZ --- ---
    NIFREA: Klasický adept na Darwina. Každopádně pokud během letu dolů nesundal nikoho slušnýho, kdo lezl pod ním, pak to dopadlo dobře.
    NIFREA
    NIFREA --- ---
    KROTITEL: Jojo... Taky jsem jednoho takovýho - shodou náhod loni na Drachenwandu - potkala... Byl rozmázlej dole na šutrech a záchranáři mu vylejvali hlavu z helmy.
    SISCO
    SISCO --- ---
    KROTITEL: bez sedáku je to vse mnohem jednodušší = nemusis viset za 1 ruku a cvakat se to umi každý :). Jinak sorry za nazor ale to je neco jako hele ja jezdim po silnicích 180 takze kdyz ted jedu jen 130 tak nemusim mit pasy. Az poleti dolu kamen nebo podobny expert tak co pak? Dcko to asi neni ale ferata pro me je hlavne vylet/vyhled :).
    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    SISCO: já tam letos byl. je to hezký ale jde to v klidu bez sedáku. a D bych tomu nedal nikdy.
    s holkou co nikdy na ferratě nebyla a bojí se výšek ideální..
    SISCO
    SISCO --- ---
    O vikendu bylo konecne dobre pocasi vyrazit do Rakouska. Drachenwand ferrata opravdu moc pekna, presne podle vsech popisu.. Byl jsem prekvapenej ze i zacatek A/B byl docela hustej ;) zadne chozeni okolo horke kase, ale rovnou kolmo vzhuru ;). Na horni rozdvojce doporucuju odpocku vpravo smer mostik!

    PUPU
    PUPU --- ---
    CORNELA: zvyknes si. kdyz jsem lezl prvni B/C v Sasku, tak jsem se malem pos*al. pred mesicem jsem tam byl s devitiletym ditetem a prislo mi to jako tezka pohoda. podobne to bylo i jinde na tezsich (to uz tedy bez ditete - zatim ;-) )
    FINSON
    FINSON --- ---
    SYPH1: Tak morál je základ... :-)
    SYPH1
    SYPH1 --- ---
    PUPU: technologický problém nastal v elastickém popruhu typu ,, harmonika´´ , ketrá byla opotřebena za limitem životnosti - t.j. že se roztáhla

    je samozřejmě možné sestavit set z vlastních komponent, ale vyžaduje to znalosti a zkušenosti

    ja bych asi spíš volil trhací mechanismus s pevnýma smyčkama, elastické popruhy mohou delším používáním ztrácet potřebnou pevnost, jiným nečekaným zjištěním, byl pokles funkčnosti některých typů setů s třecím tlumičem (třecí brzda, destička, také se jim říká provlékací)

    FINSON: máš pravdu, ale může tě to taky odrovnat psychycky (šok), mě docela na dlouho, snad 10 let jsem nelezl na prvním, na skále se mi utrhly chyty, ale na feratě tam se stebou to ocelový lano snad neutrhne, ale dodal bych PÁD NA FERRATĚ JE TAKOVÁ ŘACHA, ŽE ČASTO NEJSTE SCHOPNI JÍT DÁL, takže na feratě se nepadá :-)
    PUPU
    PUPU --- ---
    CORNELA: pokud lezes sama, neni kdo by slanil ;-) pripadne neni odkud slanit, cesta muze koncit na turisticky nedostupnem ci obtizne pristupnem vrcholu. vetsina lidi chodi na ferratu bez lana (ja osobne si tedy 20m kousek na pripadne dojisteni nosim). pochopitelne pokud uz jede zachranna akce, tak se k tobe tak nejak dostanou, ale muze to trvat. klidne i nejakou tu hodinu, coz nemusis dat.
    FINSON
    FINSON --- ---
    To je furt dokola. Když lezu klasicky po skále, smekla se mi ruka a letím, tak dejme tomu předchozí expreska je 5 metrů pode mnou, tzn. táhl jsem za sebou 5m volného lana, tak se proletím 10 metrů => pádový faktor je 10/5 = 2. To je nejhorší případ, který při lezení může nastat. Taky jsem mohl uletět od expresky, do které jsem se zrovna cvakl - když ji mám vedle sebe, držel jsem si metr volného lana, tak spadnu o ten metr => pádový faktor = 1. Z toho je vidět, že čím vyšší pádový faktor, tím hůř pro padajícího.
    Teď si vezměme, že mezi jistícími body na ferratě je 5 metrů, délka toho úvazku je cca metr - takže když uletím těstě pod jistícím bodem, proletím se 5 metrů volným pádem podél jistícího lana, pak ještě metr, jež se ten úvazek napne => pádový faktor je cca 6 - což je rána, při které, i kdybych se nepomlátil o skálu ani na nic nenapíchl, tak bez prsáku mě to při takhle prudkém zastavení v bederní oblasti zlomí napůl, s prsákem mi to jenom zpřeláme žebra - když budu mít trochu štěstí, tak mi přitom neškubne hlava tak, abych si něco udělal s krční páteří nebo si rovnou zlomil vaz...

    PUPU: 100% souhlas. To naše nalezení do Felice Spellini jsem na rozdíl od zbytku výpravy považoval za chybu - a považuju to za chybu doteď. I přesto, že úplně s nulovými zkušenostmi s lezením jsme tam nebyli nikdo.
    PUPU
    PUPU --- ---
    tohle vsechno nepisu, abych nekoho vydesil. jen predkladam duvody pro to, proc nepokladat ferratu za neco trivialniho, proc si davat pozor na spravne vybaveni, proc si davat pozor, jak volit obtiznost ... a proc nepokladam za vhodne, aby se zacatecnici hned vrhali na tezke a extremni kousky. berte to prosim jako ciste muj osobni nazor
    PUPU
    PUPU --- ---
    CORNELA: v neposledni rade je treba pamatovat na to, ze pokud se byt jen drobne pochroumas na ferrate, nemas jak utect. z lezecke trasy muzes slanit i bez nohou a s jednou rukou, na ferrate muzes tak leda volat.
    FINSON
    FINSON --- ---
    PUPU: Individuální to zřejmě je :-)
    O tom, že "na ferratě se nepadá" vím, tady hraje roli právě ten pádový faktor - i proto je ferratový set na jeden pád, protože musí pobrat násobně větší zatížení než klasický lezecký set, že...
    PUPU
    PUPU --- ---
    CORNELA: jinak upozornuji, ze pokud spadnes na ferrate, pri trochu sikovnosti se osklive potluces a pripadne zrakvis i v pripade, ze zustanes viset. pri klasickem lezeni sebou placnes o holou skalu, jistic a dynamicke lano tvuj pad zbrzdi a jsi v pohode. na ferrate muzes spadnout na kramli, pripadne se napichnout na nejaky ten kovovy trn, pad bude dynamicky brzden jen omezene a pokud spadnes tak, ze poletis celou trasu od jednoho kotviciho bodu k druhemu, bude to mrda, ktera te muze stat i nejake to vnitrni zraneni. na ferrate se proste nepada!
    ;-)
    PUPU
    PUPU --- ---
    CORNELA: slovo 'nemuze' pouzivam jen velmi nerad ;-) pred rokem stahovala vetsina vyrobcu ferratovych setu z trhu starsi generaci (s provlekaci 'brzdou'), protoze se s jednim z nich rozplacnul turista tusim v Rakousku. oficialni zaver byl, ze tato zarizeni s vekem a opotrebenim meni sve vlastnosti. kazdopadne smrtelnych urazu na ferrate je naproste minimum (maximalne jednotky pripadu v Evrope rocne). da se tedy rict, ze ferratove vybaveni i vlastni ferraty jsou bezpecne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam