To je furt dokola. Když lezu klasicky po skále, smekla se mi ruka a letím, tak dejme tomu předchozí expreska je 5 metrů pode mnou, tzn. táhl jsem za sebou 5m volného lana, tak se proletím 10 metrů => pádový faktor je 10/5 = 2. To je nejhorší případ, který při lezení může nastat. Taky jsem mohl uletět od expresky, do které jsem se zrovna cvakl - když ji mám vedle sebe, držel jsem si metr volného lana, tak spadnu o ten metr => pádový faktor = 1. Z toho je vidět, že čím vyšší pádový faktor, tím hůř pro padajícího.
Teď si vezměme, že mezi jistícími body na ferratě je 5 metrů, délka toho úvazku je cca metr - takže když uletím těstě pod jistícím bodem, proletím se 5 metrů volným pádem podél jistícího lana, pak ještě metr, jež se ten úvazek napne => pádový faktor je cca 6 - což je rána, při které, i kdybych se nepomlátil o skálu ani na nic nenapíchl, tak bez prsáku mě to při takhle prudkém zastavení v bederní oblasti zlomí napůl, s prsákem mi to jenom zpřeláme žebra - když budu mít trochu štěstí, tak mi přitom neškubne hlava tak, abych si něco udělal s krční páteří nebo si rovnou zlomil vaz...
PUPU: 100% souhlas. To naše nalezení do Felice Spellini jsem na rozdíl od zbytku výpravy považoval za chybu - a považuju to za chybu doteď. I přesto, že úplně s nulovými zkušenostmi s lezením jsme tam nebyli nikdo.