• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MOMENTKávovary - mašiny, mašinfírové a jejich spokojení cestující




    Jde o výměnu informací okolo servisu, oprav a provozu kávovarů. Na nyxu něco podobného uplně chybí, přitom mi celé téma přijde důležité.
    O strojích a jejich úpravách, repasech atd. existují na internetu velmi rozsáhlá fóra s vysokou úrovní a plná kvalitních a podrobných informací; ale převážně americká, německá aj.
    Věřím, že se najde nemalý počet 'mašinfírů', kteří se rádi podělí o své poznatky a nápady.

    home-barista
    coffeeparts
    coffeegeek
    atd.
    *


    rozbalit záhlaví
    KOLU
    KOLU --- ---
    MATEJICEKKK: to je asi jako zeptat se jaky si mas koupit auto...
    odpoved na takovou otazku by zabrala celou knizku. jako nejobecnejsi pravidlo lze rict ze cim vetsi kameny tim lepsi, od 64mm plochych nahoru je to cajk (Mazzer Super Jolly a vyssi typy, Anfim Caimano, Mahlkonig K30, ... typu je nepreberne), popripade konicke 63mm a vetsi (Mazzer Kony, etc).
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    KOLU: Popripade jakej bys doporucil mlynek abych to mel vsechno v pohode?
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    KOLU: Okej. Prostuduju to a uvidim. Nastesti jsem s espressem spokojenej i v obyc misce.. Ale bavi me si s tim hrat a mit to lepsi, pokud toho jsem schopnej s tim co mam docilit. Diky za rady
    KOLU
    KOLU --- ---
    MATEJICEKKK: S tím mlýnem budeš mít hodne těžký vykouzlit espresso na precizní misce. To je asi bohužel nejslabší článek v tvým kávový řetězci.
    WDT (Weiss distribution technique) je naprostá nutnost.

    A pak se můžeš pokusit ten Mlejnek vyrovnat (googli burr alignment, nacmaras na kraje kamenů fixou, utáhnes je ze o sebe skrtnou, tam kde se nedotkli podložís kameny kouskem alu fólie a opakujes dokud nejsou co nejvíc rovnoměrně ale s ohledem na výrobní tolerance tehle 50mm hraček je možny že to nepůjde vůbec - už jsem taky viděl prohnuty kameny a podobný zvěrstva).

    Zvys dose, začni s WDT.
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    KOLU: Ok. Vyzkousim.
    Ano mignon manuale.
    KOLU
    KOLU --- ---
    MATEJICEKKK: Strc za sucha minci na povrch puku a asad ho a zas vyndej z hlavy. Když nebude ani trochu otlacena, je to málo kafe. Ze zkušenosti potřebujou ims trochu víc kafe.
    To máš eureka mignon manuale nebo jakej model?
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    KOLU: Mlynek mam Eureka manuale. Pid regulaci to bohuzel nema, ale pohrat si s opv muzu. Kosik je na 16-20g, takze delam normalne 18g. Sprchy se to nedotkne. Zkusim stahnout tlak o bar teda.
    KOLU
    KOLU --- ---
    MATEJICEKKK: Mlejnek?
    Co popisuješ jsou typicky projevy nedostatečne dobrých preps jejichz nedostatečnost obyc miska díky menšímu rozmeru/ploše dírek vespod prostě schová...
    Wdt, dodržet velmi korektně dose (1mm headspace, nesmí se to za sucha dotknout sprchy), namlit jemnější, trochu zvednout teplotu, srazit tlak na 9 (pomocí opv/bypass na pumpě)...
    TUILE
    TUILE --- ---
    RATTKIN: na horkou vodu budu mit varis na plynovou bombu.
    dostala sem nabidku zapujceni tohohle rucniho presovace, takze to vyzkousim a uvidim, jestli je to pro me pitelny.

    kazdopadne diky a za dalsi tipy budu rada.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    TUILE: kupoval jsem naším handpresso, to je úplně analogový, tlak uděláš ruční pumpičkou, horkou vodu z termosky.
    Na výlety do přírody, pod stan výborně.
    Na baterku by šlo ohřívat vodu.
    TUILE
    TUILE --- ---
    budu pristi rok dost na cestach a chtela bych si delat espresso.
    existuje nejaka aspon trochu pouzitelna masinka do autozasuvky (nebo este idealnejs pichnot rovnou na baterku, abych to mohla pouzit pripadne i na motorce)?

    (nechci frenchpress, nescafe, mokakonvicku, turka ani filtr. jestli existuje nejakej dalsi zpusob pripravy kavy, kterej se pressu blizi, rada ho vyzkousim, pokud varianta autozasuvka neprichazi v uvahu)
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    NYKRUK: Nezkousel. Jedu vsechno na 10 baru. S tlakem jsem si obecne vubec nehral.
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    MATEJICEKKK: snížit tlak jsi zkoušel?
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    Prichazim pro radu. Poridil jsem si do ECM Casa V precizni IMS basket a nejsem schopnej s tim udelat dobre espresso. At nastavuju mlynek jak chci, kafe ze zacatku proteka pekne pomalu, pak zrychly a zacne zvorit takovy divny bubliny a hned na pohled je videt ze takhle to byt nema. Vysledek je bez cremy, kafe o nicem a na puku jsou patrne kanalky. Po mesici snazeni jsem dal zpet original co tam byl a kafe je v pohode. Nevite co s tim?
    KOLU
    KOLU --- ---
    EAT_ME: Na backflush potřebuješ detergent na kávovary. Cafiza nebo něco podobného. Kyselina je na to úplně k ničemu, potřebuješ rozpustit tuky...
    EAT_ME
    EAT_ME --- ---
    Tak Lelit PL81T je doma a jdu si pro zkušenosti s údržbou :)
    Manuál doporučuje na všechno originální produkty Lelit, ale třeba minulej kávovar jsem odvápňoval kyselinou citronovou. Lelit je vyšší třída kávovaru, tak bych mu nerad nějak škodil.. je kyselina citrónová v pohodě? Dával jsem tak lžíci do litru vody. Voda je u nás měkká a navíc používám ten jejich změkčovací filtr, ale jednou za čas bych to stejně proplách.

    Lelit taky (oproti minulýmu stroji) umožňuje backflush. Tady to už asi ničím jako je ta kyselina neočůrám, takže tip na přípravek cena/výkon?
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    REFLEX: Nakonec PrimaDonna Soul 610.75. Dělá to co sem chtěl, dobrý espresso kde poznám co tam je za kávu, umí to rozumně mlíko a krom toho že je loterie jestli dostaneš kávu hned nebo až po vyčištění, tak to je přesně co sem chtěl. Zapnu, zmáčknu knoflík a dostanu dobrý kafe. Z předvoleb používám tři: Double espresso, flat white a caffee latté, zbytek je spíš na okrasu. Asi by to mohlo být o něco jednodušší a levnější pro to co chci, ale nemám porovnání. A už vůbec nechci řešit o kolik moc by s naší spotřebou bylo rozumnější kapslový (asi hodně)
    REFLEX
    REFLEX --- ---
    DAVIDOWITCH: co si nakonec koupil?
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    EAT_ME: Jo, ten vypada taky pekne.
    EAT_ME
    EAT_ME --- ---
    MATEJICEKKK: Já osobně vezmu Lelit PL81T z Německa, kde vychází na asi 13.5 tisíce. Je to sice 57mm páka, ale má PID (respektive ten jejich LCC) a líbí se mi víc než předchůdce PL41TEM (kterej je v Německu ještě o chlup levnější).
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    Zdravim. Vybiram novy stroj a do oka mi padl na bunacafe Gaggia new classic BC. Mel bych par otazek:
    Ma smysl priplacet cca 3k za ten vylepseny typ BC, co prodavaji jen tam? Cena 11999.
    Model BC oproti běžnému modelu nabízí následující:
    -nepřechází do režimu spánku, hlavní vypínač je dvoupolohový - zapnuto/vypnuto
    -balení kávovaru je doplněno o slepý filtr pro provádění správné údržby kávovaru
    -kalibrace přetlakového ventilu na cca 10 barů
    Co jsem koukal na videa, tak je pak dobre vymenit OPV spring za 9 bar, coz by asi nebyl problem.
    Nebo lepsi rovnou neco pridat a koupit treba stylovku ECM Casa V za 20k.?
    Stroj mam prevazne na esspreso, takze neprilis vykonny steamer moc neresim.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam