• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANARCHYAdvanced lifesaving
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    TABORACEK: tak penetrujuce poranenia sa daju v pripade nudze tamponovat aj "obycajnou" sterilnou chri. gazou, to teda nie je ziaden prevratny objav (a dost bezna zalezitost v civilnom zachrannom systeme ak ma napr. pac penetrujuce poranenie s velkou stratou krvi kde sa neda/neoplati pocas transportu sa pokusat odsvorkovat velke cievy)
    akurat na tu asepsu sa neserie ako si tu predstavujete, lebo C. perfringens sa prakticky neda riesit ATB ani v sucasnosti a naco to zbytocne riskovat, ked je prevencia pomerne jednoducha.
    TABORACEK: v CR su zakladne krystaloidy na Rp.? lol.
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    Jo a mimochodem, zbyly mi doma nejaky 0.5L pytliky fyzaku. Netusim jakou ma slana voda expiraci, ale pocitam ze zadnou. Staly me asi 70Kc/Ks. Zamerne nic nenabizim, protoze je to na predpis (slana voda na predpis je super ze), abych nevypadal jak dealer buhviceho...
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    LIBRIUM: Jen tak mimochodem, to ze ty mediky vsude ucej ze neco nacpat do rany, jeste neznamena, ze by to doktori radi videli:)

    Jinak quicklot LE ma roentgen kontrastni prouzek, a tyhle "tabletky" taktez. Nicmene uz vidim toho chirurga, ten bude mit jiste velikou radost az to bude muset vyndavat... Predpokladam ze jeste o trochu vetsi radost by mel, kdyby mu tam nekdo nasypal ty praskovy hemostatika:)

    Jinak tahle sragora samozrejmne sterilni je, zrejmne jste panove necetli ten clanek. Ty tabletky jsou sterilni, ta tuba ma byt sterilni (do vyndani z obalu samo litr). Ale jak pise WOJTYLA, je to uplne sumak, protoze pocitam ze pri penetrujicich zranenich se ty infekce budou resit tak nejak pro jistotu rovnou...

    Pokud jde o technickou, tusim ze tam pisou ze prumer ty "injekce" ma byt nejakych 32mm, coz mi teda prijde jako dost na beznou strelnou ranu. Ale na bojisti jsem nikdy nebyl, takze tezko rict...
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    LIBRIUM: nejspíš to nák vyřešený mít budou...
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    WOJTYLA: preto je normovane vybavenie na zasahy v ranach v polnych podmienkach stavane tak, aby sterilita pracovnej casti zostala zachovana aj ked napriklad mas spinave ruky.
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    LIBRIUM: mno to je sice v obalu ale jakmile to z toho obalu vyndáš jinde než ve sterilnim prostředí tak se ti to znesterilní...kor když jim to pod palbou dvakrát upadne:-))

    každopádně v nákym obalu to jistě bude...
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    WOJTYLA: Ten Čihák už tam není, neměl byste ho někdo někde jinde?
    STENNY
    STENNY --- ---
    WOJTYLA: Hemostatická gáza je relativně nejmenší problém, co jsem tak slyšel. Mnohem horší jsou sypká/granulovaná hemostatika, která se narozdíl od gázy nedají vyndat "vcelku".

    Proto mám na obalech hemostatik rovnou páskou přilepený zavírací špendlék, aby to bylo čím přidělat na oblečení.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    WOJTYLA: jj, upchana velka cieva lepsie nez krvacajuca.
    ad bojisko, preco si teda myslis ze stand. vybavenie ktore ma ist do rany je aj pre polne pouzitie jednorazovvo balene v sterilnych obaloch, ako chirurgicke naradie?
    plynatu snet v nemocnici nevyriesia, resp. v 60+ % pripadov nevyriesia.
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    LIBRIUM: Tak v ceve se to okamzite roztahne a ucpe ji to. A pri masovym krvaceni na bojisti na sepsi seres. To vyresej v nemocnici. Kam se ten clovek nedostane pokud nezastavis masivni krvaceni.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    plus keby sa podarilo jednu z tych tabliet zatlacit do nejakej otvorenej velkej cievy, bude to tiez sranda. asepsa je garantovana, to je sterilne, vybera sa to bezprostredne pred pouzitim zo sterilneho obalu?
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    HANZEL: pruser je v použití....už ted všude vždy slyšim pokud použijete nákou hemo gázu upozornujte na to záchranáře a ti musej upozornit nemocnici, páč jinak jim tam toho kus nechaj v tý ráně...
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    HANZEL: ADD:

    HANZEL
    HANZEL --- ---
    zajimave.... jsem zvedavy jestli to projde... kazdopadne vypada celkem "foolproof"





    XStat: A new gunshot blood clotting device - The Firearm Blog
    http://www.thefirearmblog.com/blog/2014/02/06/xstat-gunshot-blood-clotting-device/
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    specielně pro "nás" doporučuju Přehled anatomie vod Hoblíkový, Netteruv atlas a Základy chirurgie vod Valenty...

    pochopitelný i pro nás

    Čihák je sice komplet ale bez perfektní latiny je to k prdu... ty tři co jsem zmínil by měly bejt na všech surviválovejch místech v případě apokalypsy dostupný...
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    KADLIK: nakonec jsme se usnaeli že to byly asi prasečí vnitřnosti, podle tvaru jater a podle dýlky jazyka...nicméně ozhryzek a trachea byly velmi stejný a následná pitva všech tech vnitřností jako srdce, plíce játra a tak a možnost to vidět zblízka všechno bylo moc poučný... a taky dejchaní do tech plic přes intubaci bylo zajímavý...musí se při dejchání dát fakt uplně všechno co máš v plicích a to dost rychle a dost silou abys to tam dostal a celý tohle zvládnul v požadovanejch 5ti vteřinách na který mužeš přerušit masáž bezpečně...
    KADLIK
    KADLIK --- ---
    WOJTYLA: no ty vole :D potápěčskej klub pojmenovanej jako pneumothorax :D jinak docela výživná pomůcka na nácvik ;)
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    Uz se nam pripravujou origo lidsky plice na nacvik dychani s opravdovym odporem plic.


    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Co říkáte na tohle?
    ITClamp svorka – traumatické krvácení pod kontrolou
    http://www.armadninoviny.cz/itclamp-svorka-traumaticke-krvaceni-pod-kontrolou.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam