STENNY: Pani doktorka davala daleko vetsi duraz na spravny diagnosticky postup, zatimco ja ze zkusenosti vim ze i jako hodne poucenej laik nemam sanci tyhle diagnosticky postupy aplikovat v praxi (napr. poznej tepeny nebo zilni krvaceni ze stehna, nehlede na to, ze na obe je mozna na miste aplikovat turniket).
Pokud jde o tu zkusenost, tak to nastesti nebyla realna situace, ale kdyz nejsem schopnej podobny veci s chladnou hlavou delat v nasimulovany situaci, tak si myslim, ze se naprosto jiste da ocekavat ze nebudu schopnej podobne fungovat s rukama od krve.
Nicmene docela mi to v noci lezelo v hlave a rikam si ze nektery postupy mi pripadaji skoro az nevhodny. Napriklad se nam dostalo pouceni ze v pripade tepenyho krvaceni mame pouzit tlakovy obvaz stejne jako bysme my tady pouzili turniket. Domnivam se, ze nespravne zaskrceni koncetin muze situaci spis zhorsit a o tom, ze by se izraelak (ktety ucitelka znala, coz je prijemne prekvapeni btw) dal pouzit jako dobre skrtidlo si myslim svoje. Asi lepsi izraelak na ranu, nez pumpickou pres koule, ale pouzivat ho jako skrtidlo, to mi prijde vylozene jako plytvani materialem.
Pak jsem si jeste namatkou vzpomnel na diskuzi kolem toho, ze u nedychajiciho je potreba pred zahajenim CPR overit jestli nema tep. To je tak nejak v rozporu s tim co doporucuje laikum nejaka ta slavna komise prvni pomoci. Kdyz nekdo nedejcha a ma tep, tak ho stejne brzo mit nebude a nedelam si iluze ze napumpovanej adrenalinem budu schopnej poznat tep na krkavici.
Jak rikam, myslim (aniz bych to byl schopny dobre posoudit) ze ta medicina tam je, jen proste pokud jde o prvni pomoc v terenu tak to je neco co bezne prakticky lekar na klinice nedela a tudiz je trochu odtrzeny od reality vsedniho dne. Nemyslim ze by ta pani doktorka nekomu svoji pomoci ublizila, ale ta traumaticka prvni pomoc se za posledni dekadu posunula fakt o svetelny roky dopredu a da se to delat o hodne vic efektivne a algorytmicky bez premysleni ktereho se laickym zachrancum obvykle moc nedostava ve stresu.
Opakovani dobre, dobra zprava je, ze to co si pamatuju neni v konfliktu s tim jakych informaci se mi vcera dostalo. Pani doktorka nema duveru v nejake to zaskrcovani koncetin laiky (coz naprosto chapu) a taky popravde nebudu plejtvat svuj CAT na cizaka, stoji to hodne penez:) Myslim ze by takove skoleni zaslouzilo zduraznit ze je dobre s sebou nosti alespon jednorazove rukavice kdyz uz ne treba i dejchaci rousku/masku (to druhe mam jenom v aute teda no, tady si necham poradit, moc se mi nelibi takova ta rouska na klice).