• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANARCHYAdvanced lifesaving

    Techniky vojenske prvni pomoci
    TCCC
    Care under fire
    Improvizovana medicina a prvni pomoc

    rozbalit záhlaví
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    To zachranovani lidi ma sice trestne pravni rovinu, ale hlavne tu o neposkytnuti pomoci. Tedy pokud nekoho vylozene nezabijeme svym zasahem, a to jeste nejakym opravdu zjevne umyslnym zpusobem, tak se opravdu nedomnivam, ze PaCh spolu se zachrankou budou resit trestni stihani.

    Druhym aspektem je obcanskopravni rovina, kdy obet a pozustali muzou pripadneho zachrance popotahovat soudni cestou pro uhradu nejake ujmy a tady je to 50/50.

    Ale vazne si nemyslim, ze PaCh bude resit TO na osobu, ktera se pokusila nekoho (byt i neuspesne) zachranit. Cely IZS dobre vi, ze tohle je extremne kontraproduktivni

    Posledni veci ktera me napada je aplikace tech turniketu. Jak pise TUILE, financni aspket nechme stranou, neni to zavazne, coz me samotnymu taky vlastne nedoslo. Ja mam na "chalupe" souseda chirurga, tak se ho zeptam co na to ve velkych nemocnicich na urgentnim prijmu a jak si s tim poradi.

    Mimochodem, nedavno jsem absolvoval kurz prvni pomoci v praci, vedeny internistkou z takove fancy prazske kliniky a jeji doporuceni se s temi z tohodle vykendu primo vylucovaly rekl bych.

    A ted pujdu vyrabet triage tahaky:)
    TUILE
    TUILE --- ---
    Ja se este nikdy nenachomitla k situaci, kdy bych pouziti veci z lekarny musela resit. I kdyby se tento pocet zvysil o nekolik, stale mi to neprijde drahe.
    A asi jako skrtidlo pouzju turniket za 500, kterej je k tomu urcenej, nez kus z mikiny za 2,5, kterej stejne nic nezaskrti.

    Kdyby dosly udalosti tak daleko, ze bych ma spotreba turniketu stoupla na jeden do mesice, asi bych zacala resit nejaka levnejsi reseni.

    U turniketu/skrtidel sem slysela, ze je nemaji zachranari radi (od prazskejch zachranaru), protoze staci tlakovej obcaz a nemusi se to sundavat pod dozorem lekare. Kdyz sem se na to ted ptala na nejakym kurzu velmi me od toho odrazovali, nicmene argument s pravnimi nasledky nezaznel. Ten sem u turniketu jeste nikdy neslysela.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    OTAKAR: Ty právní důsledky si vybavuji, ovšem spíše v souvislosti s praktikami jako je bodání jehel, podávání léků, intubace - tedy činností, které smí provádět jen osoba s určitým stupněm lékařského vzdělání. Tam se jistě bojím a nebudu to dělat, protože situace, v níž bych si myslel, že má amatérská snaha bude lepší, než nekonání (natož abych si myslel, že o tom pak přesvědčím soud), v ČR asi nemá šanci nastat.
    Ale takto silné varování před použitím turniketu namísto jiné formy škrtidla si od Radana nevybavuji. Skutečně to takhle formuloval? (Mohl jsem se přeslechnout, bylo toho hodně...)
    (Přijde mi to trošku jako taková tradovaná UL - pokud použijete turniket, můžou vás zavřít - od někerých lidí, kteří dělají kurzy první pomoci. Nikdo nikdy neřekl, že by se to někomu stalo, ani necitoval nějaké pro ČR závazné nařízení, že by se turnikety neměly používat nebo tak něco... Nechci se nějak hádat, jen mám pocit, proč v takovém případě s tou věcí vůbec cvičit, nosit jí, proč jsem jí viděl i u těch záchranářů na nějakém báglu a tak...)
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    Asi jsem naivka, ale prostě pokud mám možnost a prostředky jak někomu zachránit život, tak to udělám - že mně to něco bude stát je holt součástí věci - ale zachovám se tak, jak bych chtěl aby se zachoval někdo cizí když před ním bude ležet někdo z mé rodiny nebo nejbližších přátel a bude z něj chcát krev proudem...
    SWIST
    SWIST --- ---
    Jo pokud berete tohle tak to samozřejmě, já jsem měl na mysli využití spotřebního neinvazivního materiálu. Začalo to poznámkou o turniketu a jeho ceně.. Neřeším jehly a podobné věci..
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    SWIST: jakmile zasáhneš do intregrity člověka (jehly apod), jsi už za hranou - tj. stejně jako při střelbě zbraní, to mívá u většiny lidí smysl jen v případě, že jde o osoby blízké (nebo ještě bližší)... pro zbytek nezbytně nutná péče a telefon na odborníky
    OTAKAR
    OTAKAR --- ---
    SWIST: Radan nás výslovně upozorňoval, že extenzivní první pomoc může mít trestně právní důsledky. K aplikaci turniketu jsem to stejné slyšel i na jiném kurzu. Může mít trestně právní důsledek.
    SWIST
    SWIST --- ---
    OTAKAR: teď tě moc nechápu, riskovat kvůli cizímu člověku vlastní rodinu? Jako že když by jsi někde použil materiál a pak by jsi neměl finance dokoupit to co jsi spotřeboval?
    OTAKAR
    OTAKAR --- ---
    SWIST: Ono nejde o pár stokorun na materiálu. Naprosto si nemůžu dovolit kvůli cizímu člověku riskovat vlastní rodinu. Nechci dělat chytrýho, ale v tomhle ohledu mě změnilo vlastní dítě. A hypotéka.
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    SWIST: To te samozrejmne slechti, ja takovej hrdina teda nejsem no...
    SWIST
    SWIST --- ---
    TABORACEK: add ztráta věcí při použití. Já s tím třeba počítám.. Radši, v případě potřeby, obětuju turniket či jiné vybavení za X set než abych viděl jak někdo chcípne..
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    A ty rukavice, pro ty co maji mene dobrodruznou povahu jako ja a nechteji objednavat z polska: https://www.inset.cz/rukavice/nitrilove-rukavice/nitrylex-pf-chemobrmercator-medical/
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    Nasi mistni Dobraci probirali turnikety i na kurzu pro dobraky poradanym HZS, takze uz i IZS v czechlandu asi vic co je to turniket.

    Pokud jde o to souzeni za "neposkytnuti pomoci" pripadne za "prilisne poskytnuti". Za prve bych rad znal ty dorodruhy, kteri budou nasazovat turniket za 500+ korun nekomu uplne cizimu (mimochodem, se svym materialem se pri predani zachrance proste rozlucte, limce a vubec vsechno je nenavratne pryc), ale to je tak trochu vedlejsi. Z pohledu zakona jsme vsichni laikove a jako takove nas opravdu soudit nebudou, pokud to nebude nejaky opravdu zasadni pochybeni, ktereho opravdu netusim jak se nekdo muze dopustit. I kdyby, tak bude opravdu narocne prokazat, ze diky nasazeni turniketu doslo k amputaci koncetiny, kdyz mohlo dojit k vykrvaceni. Predpokladam ze na podvrknuty kotnik nikdo turniket nasazovat nebude ze...

    Ostatni procedury, jako masaz srdce a obvazovani ani tady v bananistanu nikdo soudit nebude, je to krajne kontraproduktivni a cely IZS si to velice dobre uvedomuje. Proto taky nikho nepenalizujou za zavolani zachranky a podobne...
    BAAL
    BAAL --- ---
    ALDARION: jj ten je muj, můžeš si ho nechat je to tesco produkce takze zadna velka ztrata
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    Nenechali jste někdo na kurzu hrníček na kávu? Maličký, čistě bílý... Odvezl jsem si ho s tím, že Chodov je o něco blíž Praze, než Mutějovice, rád předám. ;)
    OTAKAR
    OTAKAR --- ---
    LORD_WANG: Já bych teda ve městě na cizího určitě turniket nedal. na cizího možná tak někde na horách.
    LORD_WANG
    LORD_WANG --- ---
    ANARCHY: no ano, jen mi to neprislo tak akcentovane. a ctou to tady i jini...
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    LORD_WANG: Vzdyt to vsechno jsme probirali ted o vikendu, kapitane Obviousi... ;-)
    LORD_WANG
    LORD_WANG --- ---
    NAVARA: (zopakuji: nejsem pravnik) ja souhlasim, ale to, ze neco podle veskere logiky je krajni nouzi neznamena, ze soud bude jineho nazoru
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    LORD_WANG: krajní nouze no...
    LORD_WANG
    LORD_WANG --- ---
    ANARCHY: jen je jeste treba zminit, ze se teoreticky muze stat, ze by kdokoliv z nas mohl byt za nespravny postup prvni pomoci (nespravny z pohledu justice) byt i osobne popotahovan a mozna i souzen. sikovny pravnik zraneneho se toho muze chytit, aby vysoudil co nejvetsi bolestne nebo janevim co. pravnik nejsem, odbornik taky ne.

    just sayin'. nikoho nepresvedcuju o nicem, jen se snazim predat informace, ktere jsem nasbiral.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam