WRIGLEY: jenže je poněkud velký rozdíl mezi zdravotníkem, který se mezi nemocnými s zraněnými pohybuje na denní bázi, a laikem, který si, dejme tomu jednou za měsíc zajde na kurz. v prvním případě je ta praxe mnohem systematičtější a důkladnější, druhém i přes nejlepší úsilí trochu nahodilá. nemyslím si, že tyhle dvě skupiny lze úplně porovnávat.
Já vím, že to nerad slyšíš, ale pokud skutečně chceš, aby to bylo zcela a bez výhrady důvěřováno i v náročnějších úkonech, než je CPR, bohužel sis vybral špatný obor. argumentovat tím, že ti někdo upírá svobodný přístup k informacím, nebo tě, ten hajzl, nechce něco naučit, mi přijde trochu zcestné.
jasně, můžeš argumentovat tím, že chceš umět dělat hrudní punkci / srovnávat kosti / vyndavat slepák, a ne se učit anatomii. učit se to samozřejmě můžeš, ale moc bych ti nedoporučoval dělat. a nemůžeš snad nikoho pod záminkou svobody přístupu k informacím nutit, aby tě to učil.
Jinak pokud máš nějakou jinou, konkrétnější představu o specifických balících znalostí, rád si ji poslechnu.
a věř mi, že medici v nemocnici se tě zpravidla bojí víc, než ty jich :D
nevím, jestli ses někdy učil střílet, ale mě na začátku poměrně důkladně učili, jak se se zbraní bezpečně zachází, jak ji držet a jak funguje, než mi dovolili z ní vystřelit. no a s jehlou je to podobné.