• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANARCHYAdvanced lifesaving
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    A jak me jako zachranare toci AED, protoze mu to dlouho vsechno trva, tak pro laiky je super a povi vam úplně všechno. ZOLL tuším i chvali "dobra masaz", nebo naopak "pritlac více"
    SWIST
    SWIST --- ---
    TUILE: To by byla asi poměrně zajímavá statistika - poměr úmrtí při úspěšné resuscitaci v závyslosti na "včasnosti" následného ošetření. Sice by to asi bylo nicneříkající číslo, ale i tak..

Jinak aplikace Záchranka, tam si můžeš pustit metronom.
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    WRIGLEY: TANR
    TUILE
    TUILE --- ---
    ja pocitam s tim, ze v pripade resuscitace zavolam na zachranku, at mi ten rytmus rikaj.
    v pripade apokalypsy by resuscitovanej stejne neprezil, tak tam bych to asi ani nemusela resit :)
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    1MALALISTICKA: imho kdyz beznemu lojzovi reknes, at provadi komprese rychlosti 100 za minutu, tak na tebe bude zhruba tu minutu koukat a pak se pokusi predvest, jak to podle nej vypada (zacne pumpovat zachod). kdyz reknes, znas bee gees? tak to zvladne o poznani lepe. Sam jsem zatim nemusel na ostro masaz provadet, takze srovnani nemam. je to jen muj dojem, z debat na kurzech a sledovani pokusu na andule.
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    AXTHEB: může to nekomu pomáhat. Ja si při plavani v hlavě broukam melodii z Hleda se Nemo Just keep swimming a pomaha mi to nezrychlovat a tim padem vydrzet dlouho, ale jako obecne pravidlo to myslim doporucovat nejde ;)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    1MALALISTICKA: Mně při cvičení naskočí holka modrooká v hlavě sama - a myslím že mi pomáhá, než mi ji nasadila jiná účastnice kurzu do hlavy tak jsem měl tendenci zrychlovat (a tím pádem brzy odpadnout).
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    1MALALISTICKA: tak to me nenapadalo spravne, tyhle pripady mam v jine kategorii.
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    WRIGLEY: A kolikrat jsi videl laika masírovat s predstavovavnim melodie v hlavě a kolikrat bez toho? Jake tempo realne měli? Myslis ze spis prizpusobi komprese spravnemu tempu melodie, nebo tempo melodie kompresim? Ja treba rolnicky rolnicky umim zazpivat za minutu i za tři.

Děti a tonuti.
    SWIST
    SWIST --- ---
    WRIGLEY:ještě třeba tonutí + u dětí by se taky mělo dýchat.
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    1MALALISTICKA: za me to neni o zpivani, ale o tempu, ktere si predstavim v hlave. pro laika bez praxe je to skvely zpusob, jak priblizne zajistit spravnou masaz.

kdy vlastne dochazi k zastave nedostatkem kysliku? napada me hned CO, ale nic moc dalsiho...
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    WRIGLEY: Tak snad mas Stayin alive (ne stay in the life) v mobilu, protože zpivat si během kompresi je plytvani silami a navic každý nasadi tempo jake se mu zachce. Vinnie Jones je spis dobré motivační video, než instruktážni. Prece jen si resuscitovaneho asi neprošlu hodem přes půlku místnosti, ani nenecham bodyguardy nezapojene do akce, respektive asi nebudou dělat DJ. Jako motivace k laicke resuscitaci je ovsem toto video geniální.

Tip pro dnešní den: nepocitej komprese hrudníku. Je-li resuscitovany dospělý, tak sance na primárně hypoxickou zastavu je nízká a když ihned zahajis, pak mnozstvi O2 vazaneho i volně rozpusteneho je dost vysoké a je treba "pouze" zachovat cirkulaci okyslicene krve skrze organy.
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    1MALALISTICKA: a jen obecne, nerikam ze vyvoj miri spatnym smerem, jen me mrzi, ze tam jeste nejsme. u pokrocilejsich technik je to jasne, tam se to vyvijet ma, protoze prichazeji moznosti, ktere driv nebyly. to je ale segment, ke kteremu se laik nepriblizi jinak nez jako pacient.
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    1MALALISTICKA: kdyz si sotva pamatujes co mas delat a jsi v nekomfortni situaci - napriklad se snazis zachranit cloveka, ktery se pred tebou zhroutil a prestal dychat - tak mas co delat s hlidanim frekvence masaze, pocitani kompresi pak muze snadno byt uz nad kapacitu toho cloveka (splete si desitky, vypadne mu, kde skoncil s pocitanim). proto jsou skvele mnemotechnicke pomucky jsko bee gees - stay in the life, aby nad tim nemuseli premyslet.
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    WRIGLEY: Nerozumím větě "laik to s nervy moc presne nepocita" co laik a nervy nepočítají?

Spendlik....: spousta lidí si myslí, že bych jako sestra měla nosit krátkou sukni a podkolenky, protože to tak před dvaceti lety bylo. Ale zlepšuje se to, ty lidi stárnou a umírají a nástupci už sukně nepožadují, tak třeba to bude se špendlíkem podobně, nemyslíš?

Konstatní vstup myslíš to, že tělo je "stejné". Já jako vstup beru naše znalosti o podstatě a důležitosti pochodů těla a to není konstantní vstup ani smykem. Ten tvůj požadovaný optimalizovaný postup optimalizujeme dle posledních poznatků, po důsledné diskuzi a jednou za 5 let, aby nebyla změna co rok a veřejnost to mátlo co nejméně. Trend je zjednodušování, nikoli vymýšlení pičičovinek a kudrlinek. Neměníme postupy jen tak z nudy, jako když ČD dělají nový jízdní řád, jen aby někdo vykázal činnost.

U těch základních postupů.... Dynamický vývoj se taky neděje, jen drobné úpravy postupů, které se už leta dělají stejně. Hranice dolní a střední třetiny sterna, ve středu spojnice bradavek, ve středu hrudní kosti... Vždyť to ideální místo kompresí je vlastně pořád stejné, jen ho někdo zjednodušil. A jestli mě nekdo bude masírovat mezi dolní a střední třetinou sterna, tak na něj nasrana nebudu, hlavně když včas začne.
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    1MALALISTICKA: takze je to optimalizace hlavne pro profiky, laik to s nervy moc presne nepocita.
    Spendlik jsem zminoval jako sirenou "radu", to nebyl argument. bohuzel je ale stale spousta lidi, kteri to maji v pameti.

Tech sto let bylo mysleno, jako obdobi vedeckeho pristupu. Ohledne vyvoje postupu prvni pomoci ano. Pokud mas konstatni vstupy, ocekaval bych po nejake dobe ustaleny, optimalizovany postup.
    Medicina jako takova se vyviji, to je v poradku, ale lidske telo zustava stejne, jen ho lepe chapeme. U tech zakladnich postupu, bez pokrocile techniky, tedy dynamicky vyvoj neocekavam, tam uz by mela byt praxe dostatecna.
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    WRIGLEY: mi vypadl kus věty. Analýzou měřenych parametrů se zjistilo, ze jiny poměr je výhodnější vzhledem k no flow time. Zkratka benefit pro pacienta je dle nových poměrů vyšší.
    Zachvat může být ruzny, casteji astmaticky třeba, proto sem se nevyjadrovala k samotnemu vyrazu zachvat, cert vi ktery jsi mel v tu chvili na mysli.
    A opakuji, ze spendlik do jazyka ucili Junaci, ne doktori, kazdy kdo kdy prosel komplexní výukou anatomie vi, ze jazyk nic jako zapadání nedělá, tak uz to prosim nepoužívej jako argument.

Sto let vyvoje je hezký rypanecek, ale k tomu snad nema cenu se vyjadřovat, jestli zrovna u dynamickeho oboru, jakym je medicína, ti prijde, ze nekdy neco bude definitivní a platné navždy.
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    1MALALISTICKA: zrovna duvod zmeny pomeru kompresi a dechu by me zajimal. u te stabilizovane polohy zmena dava smysl. zachvat se vetsinou zminuje epilepticky - nekontrolovane zaskuby celym telem. okolo toho jsou prave ty uzasne rady jako spendliky do jazyka, ...

v podstate se snazim rict, ze je ohledne prvni pomoci dost pozadu, pokud to po sto letech vyvoje stale neni ujasnene.

Kazdopadne pokud uz ses rozhodla, ze jsem stara Blazkova, tak asi diskuze nema uplne smysl.
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    WRIGLEY: poměr kompresi a dechu se menil jednou a to proto. Vynechani dechu viz to co sempsala minule. Stabilizovana/zotavovaci poloha ma tu nevýhodu, že v ni zachranci prestavali kontrolovat dechovou aktivitu a tedy nezahajovali včas komprese. Postup při zachvatu nevim jak bych komentovala, neb betusim jaky záchvat myslíš.

Lidske tělo se moc nemeni, ale mění se poznatky o něm. Sam tady argumentujes, jak si odborna verejnost tutla svoje tajemstvi a když pak netutlame, tak je to taky špatně. Takuz se rozhodni co chces. Jestli to teda neni primarne jen o tom, abys porad mel na co nadávat.
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    ERGOSUM: ok, tak to skutecne mluvime o ruznych vecech. mas pravdu, ze zakladni znalosti, jako mluveni, pojmenovani veci, nektere zakladni zdravotni postupy se uci clovek od detstvi.

Ohledne tech zmen jsem prave psal, ze mi jde o zmeny ohledne samotne pomoci. pomer stlaceni k dechum, stabilizovana poloha, postup pri zachvatu. lidske telo je porad stejne.
    Ty pises o vecech, ktere se skutecne meni a dava smysl je upravovat dle aktualni situace.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam