TALPENNY: Tak jinak
To že je kurz neuznatelný přestává být vadou, když nepotřebuješ aby byl uznaný (tj. nepotřebuješ lejstro, které by něco prokazovalo, případně tě k něčemu opravňovalo), ale chceš / potřebuješ to jen znát a umět.
Je jiná situace, když tě někdo pošle na kurz s oficiální certifikací a kurz zaplatí a jiná, když to platíš ze svého a v zaměstnání dostaneš vynadáno, že nepodáváš obvyklý výkon, přičemž nějaký kurz nikoho nezajímá.
Kurz zakončený zkouškou a potvrzením je přípravou na zkoušku a získání potvrzení. To je vlastnost. Naučíš se tedy to, co je předmětem zkoušky, nic nemůžeš přeskočit s tím, že to znáš, nezajímá tě to, tohle si můžeš trénovat za půl roku po kurzu doma. Něco dalšího, co tě zajímá víc se můžeš učit až když všichni zvládají osnovy kurzu. A i kdyby ses tam mimo osnovy naučil třeba operaci apendixu v polních podmínkách, tak v těch papírech "Může navíc řezat apendix." prostě nebude.
Takže jsou věci které umím a mám na to papíry. A pak jsou další, které umím a pokud chce někdo papír, v klidu odpovím "Zaplaťte zkoušku a já ten papír přinesu. Není problém." A jsem samozřejmě omezen tím, že danou kvalifikaci oficiálně nemám.
Před čekáním k čemu mě dokopou dávám přednost učit se to, co pokládám pro mě za potřebné. Tudíž sestavit kurz na míru a ještě za přijatelnou cenu je u mě PLUS a nepřítomnost dokladu k něčemu opravňujícímu není překážkou.
Je to hrubě zjednodušené a nepřesné, ale pokud nerozumíš ani takhle nemám co dodat.