• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANARCHYAdvanced lifesaving
    STENNY
    STENNY --- ---
    TABORACEK: Za jakých okolností bys upřednostnil laryngeální masku před něčím, jako je NPA, pokud bys neměl přístrojové vybavení? Teda krom rozsekaného nosu a okolí, samozřejmě.
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    GOBERS: No a prave proto ti rikam, ze je mnohem lepsi s sebou nosit laryngealni masku kterou zvladne "nasadit" i dite po ukazce, pripadne laryngoskop a trubky. Koniotomii celkem jiste zkonis kdyz jsi to nikdy ani nevidel delat nekoho kdo ti to ukazoval:) Toliko k te absenci prostredku pro mene invazivni zakroky...
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    TABORACEK: Pokud jde o statistiku, tak syntetickou studii najdeš z roku 2013 zde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3704966/

Podíl akutních koniotomií na zajištění dýchacích cest u různých studií, které to agreguje, zde kolísá od mizivych 0,002 % v nemocničním prostředí (kde máš bohaté intubační a jiné možnosti) po 5,8 % v poli v Iráku nebo 18,5 % na palubě vrtulníku.

Což samozřejmě nijak nevyvraci to, co říkáš. Intubace nebo jiná technika zajištění dýchacích cest je celkem vždycky lepší, než nouzová koniotomie, nicméně jsou prostě situace, kdy zkrátka možná není - a v určitých kontextech těch situaci není zanedbatelný počet. A ta nemožnost může být dána buď povahou traumatu, nebo absencí prostředků pro to lepší řešení. Nic víc, nic méně.

GOBERS
    GOBERS --- ---
    TABORACEK: To Ti samozřejmě rád zodpovím.

V okamžiku, kdy by jedinou další alternativou byla smrt, a v okamžiku, kdy by to byla smrt někoho, kvůli kterému bych byl ochoten riskovat případný postih za provedení úkonu, ke kterému v civilu nejsem oprávněn.

Druhý myslitelný případ by pak samozřejmě byl, pokud bych nebyl v civilu.
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    NAVARA: Jak rikam, koniotomie je fakt ultra last resort reseni. Intubace a laryngealni maska jsou proste lepsi prvni volby...
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    Jeste k tem jehlam, existuje nemale nebezpeci ze clovek prestreli "za" trubku...
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    TABORACEK: Řekli nám, že se toho bojí i doktoři :)
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    NAVARA: nejvetsi jehla kterou znam je 14G, tedy ty zminovane 2.1mm. Clovek si samozrejmne muze koupit sadu na koniotomii, kde je nejaka vetsi trubka. V kazdem pripade, 4x2.1 je porad lepsi nez nula mm, o tom zadna.

Ja bych jenom rad rekl, ze pres svoje nemocnicni praxe jsem jeste koniotomii na zivo nevidel (intubaci mnohokrat, jen me k tomu na lidech zatim nepustili:).

Popravde, s tou koniotomii vubec nevim za jakych okolnosti bych takovou proceduru indikoval (ale povazte ze jsem teprv v prvnim rocniku). Zejmena nejakou nouzovou se 4ma jehlama (odkud to vubec mate s tema 4ma jehlama?). Predstavte si, ze mate pacienta pri vedomi u ktereho vite ze by se hodilo zajisteni dychacich cest. Realita je, ze vas rozhodne nenecha se ani intubovat natoz si rozrezat krk:)

U pacientu v bezvedomi uz to asi nejakej smysl dava, ale to se bavime o anafylaktickym soku. U zavaznych poraneni obliceje a krku mi prijde vhodnejsi vyuzit uz nejake existujici diry (intubace/laryngealni maska nebo verzatylka do nejake diry zpusobene tim zranenim -> problem s utesnenim) nez rezat krk no.

Vy co jste se to ucili na nejakcyh tech TCCC kurzech, co vam rekli k indikaci takoveho zakroku? Gobersi? Nechci jenom rejpat ale taky se neco dozvedet zajimavyho.
    STENNY
    STENNY --- ---
    ERGOSUM: Ne, světlo šlo normálně. Narvat tam šest tlustých kanyl (čili 6x díra něco málo přes 1mm funkčního průřezu) už subjektivní rozdíl dělalo, bylo cítit, že vzduch skrz táhnu, ale ty růžové jehly na to byly tenké.
    Samozřejmě bude rozdíl mezi "udýchám přes to normální provoz" a "o deset minut mi to prodlouží dobu mezi bezvědomím a odumřením mozku," to druhé neposooudím, ale... nepřesvedčilo mě to.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    STENNY: Hloupý dotaz. Nezacpaly se jehly korkem?
    No já zatím krk sobě, ani nikomu jinému nepíchal.
    STENNY
    STENNY --- ---
    ERGOSUM: Pamatuju si, že to říkal IIRC Wojtyla, ale taky by mě zajímalo, jestli o tom má někdo něco víc, protože jsem experimentálně zkoušel napíchat do korkové zátky asi šest růžových jehel a nadechnout jsem se přes to nebyl schopný ani minimálně... později jsem dohledal, že jak s menším průměrem trubičky roste nádechový odpor, tak neplatí, že součet průřezů menších jehel kvalitativně odpovídá průřezu větší trubičky.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    TABORACEK: Pokud si pamatuji, používáš čtyři najednou
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    TABORACEK: Pro představu si vlez do vany a dýchej skrz brčko. Proti době kterou vydržíš bez brčka dost rozdíl.
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    ERGOSUM: pro to mam pochopeni, ted chodim do skoly, abych se stal profesionalem v profesi kteoru se nechci zivit, jenom me to zajima. Travim tim opravdu hodne casu:)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    TABORACEK: Je to tady. Hledej v historii.
    Opravdu jehly. Co nevětší. Větší počet. Součet průřezů má šanci tě udržet naživu do příjezdu záchranky. Není to plnohodnotné, ale alespoň nějaké dýchání. Jako vedlejší efekt zmizí(nebijte mě za termín) "dýchací křeče".
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    TABORACEK: Krom toho to bude muset bejt fakt jehla, nikoliv kanyla, protoze kanyla podle me pod tlakem zkolabuje...
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    TABORACEK: V nejhorším to bude další z mnoha nepotřebných znalostí/dovedností v životě.
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    ERGOSUM: hele na to existuje nejaka metodika? Protoze nejvetsi kaynla co znam je 14G, coz je 2.1mm, skrz to asi dejchat pujde, ale podle me dost blbe:)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    STENNY: Tady mi připadají vhodnější jehly, než skalpel.
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    Jo a na tu intubaci mame ve skole trenazer, tam se da beztrestne trenovat intubace az dokud cloveka nezacne bolet za krkem, i kdyz tam ted opravdu nemuzu jit a vyzkouset si to:(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam