NAVARA: nejvetsi jehla kterou znam je 14G, tedy ty zminovane 2.1mm. Clovek si samozrejmne muze koupit sadu na koniotomii, kde je nejaka vetsi trubka. V kazdem pripade, 4x2.1 je porad lepsi nez nula mm, o tom zadna.
Ja bych jenom rad rekl, ze pres svoje nemocnicni praxe jsem jeste koniotomii na zivo nevidel (intubaci mnohokrat, jen me k tomu na lidech zatim nepustili:).
Popravde, s tou koniotomii vubec nevim za jakych okolnosti bych takovou proceduru indikoval (ale povazte ze jsem teprv v prvnim rocniku). Zejmena nejakou nouzovou se 4ma jehlama (odkud to vubec mate s tema 4ma jehlama?). Predstavte si, ze mate pacienta pri vedomi u ktereho vite ze by se hodilo zajisteni dychacich cest. Realita je, ze vas rozhodne nenecha se ani intubovat natoz si rozrezat krk:)
U pacientu v bezvedomi uz to asi nejakej smysl dava, ale to se bavime o anafylaktickym soku. U zavaznych poraneni obliceje a krku mi prijde vhodnejsi vyuzit uz nejake existujici diry (intubace/laryngealni maska nebo verzatylka do nejake diry zpusobene tim zranenim -> problem s utesnenim) nez rezat krk no.
Vy co jste se to ucili na nejakcyh tech TCCC kurzech, co vam rekli k indikaci takoveho zakroku? Gobersi? Nechci jenom rejpat ale taky se neco dozvedet zajimavyho.