• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JACKERPolitické hnutí ANO - www.ano2011.cz - Změňme českou politiku! Je to na nás!
    MAREK_PRCHAL
    MAREK_PRCHAL --- ---
    CROSS: Podle mě ano, pokud nechce být nařčená z pokrytectví.
    PJGEPR
    PJGEPR --- ---
    CROSS: Koubek je opravdu nováček, starosta Prahy Libuše....
    CROSS
    CROSS --- ---
    ATOMIKS: do jisté míry chápu tvé rozhořčení, ale tak zkusmo jsem si dohledal zmíněného pana Koubka a podle všeho je ve Sněmovně nováček, zvolen poprvé, takže diskvalifikovat cokoli, co řekne, protože Kalousek kdysi tohle nebo ono, to mi nepřijde úplně fér. Natož aby to z jeho strany bylo pokrytectví - to snad jenom, kdyby posléze hlasováním podpořil vyslovení důvěry vládě s Babišem.

    (A to ponechávám stranou, že daně nezvyšoval ďábel Kalousek, ale tzv. koalice, takže to má současná opozice efektivně sedět a mlčet, protože minulá koalice?)
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    ATOMIKS: To je naprosto bezobsažný blábol a nevypovídá nic o pokrytectví ANO, které je aktuálním tématem.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    PHAILO: abych tu nebyl za požírače polotovarů, což zdaleka není pravda, tak bych rád řekl, že toto je politické audítko a v politice nejde o to, že po nalezení svého návodu na štěstí a spokojenost jdeš do politiky kázat ostatním stejný návod na štěstí a spokojenost. tam jdeš rozvíjet věci veřejné, aby v nich co nejvíce lidí to své štěstí a spokojenost našlo.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    CROSS: souvisí to s tím, že politika od věků věkoucích je plná pokrytectví, kde druhému vyčítáš to samé, co sám činíš. třeba nedodržování předvolebních slibů. otázkou a objektem ke zkoumání jsou pak reálné důsledky těch nedodržených slibů a vládnutí vůbec.
    tím asi říkám to, že Babiše budu hodnotit až podle toho, co opravdu předvede. zatím se jen vykrucuje a nadává na Kalouska, to ano .o)
    jiank tu někdo poznamenal, že Babiš je agentem Stb, který se z toho snaží vyvlíct. což tedy beru a to jsem napsal úplně naopak.

    PHAILO: na čínu jednou týdně. bez ní mi hrozně klesá tlak .o))
    CROSS
    CROSS --- ---
    ATOMIKS: sorry, že zase oponuju tvému pohledu, ale co já si pamatuju z dob reálného socialismu, problém nedostatku kvalitních potravin typu ovoce (pomeranče, banány z těch základních) nebyl ani tak v ceně, jako prostě v tom, že je do ČSSR za devizy centrální plánovači prostě nedováželi. To platí i pro míň exotický položky: mohl ses spolehnout na centrální plánování, nebo na sebe. Podle mě ta volba byla celkem jasná. Jinak za moje příbuzný si troufám tvrdit, že angrešt a rybíz do zavařenin zpracovávali především proto, že a. je bavilo to pěstovat, b. věděli, co v tom je, c. měli z toho dobrej pocit.

    Taky bych namítnul, že v obchodech bude nahnilé ovoce a zelenina tak dlouho, dokud to lidi budou kupovat.

    Ale pořád nevim, jak tohle souvisí s tim, že Babiš slíbil, že pravidla budou platit pro všechny, a pak se z toho sám šikovně vyvlík.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    ATOMIKS: Pokud tě víc baví požírat ve velkém glutamátové sajrajty, tak je samozřejmě vše v naprostém pořádku.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    teď nevím, nakolik chci napsat, že zvýšením DPH se zvýší i cena těch nejzákladnějších potravin, protože bychom se tu mohli dobrat tvrzení, že člověk může přežít i z nevařeného popadaného ovoce. Taky nevím nakolik má být ideálem moderní rodiny fakt, že i když oba pracují, tak v obchodě musí kupovat nahnilé ovoce a zeleninu, popř každý den chodit zalévat na zahradu a krmit králíky a slepice s tím, že léto tráví zavařováním na zimu. Mě to teda za mlada v době pozdního komunismu fakt nebavilo a to nejsem kdovíjakej panelákovej měšťák.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    CROSS
    CROSS --- ---
    PHAILO: jestli narážíš na ten předpoklad levné = méně kvalitní, tak ten jsem vyčetl v kolegově argumentaci, ten není můj. Osobně sdílím tvůj názor.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    ATOMIKS: K tomu, že není dosouzen. Není to tak, že by momentálně byl čistý a za agenta by byl považován teprve v okamžiku, kdy ho soud odsoudí. Tato situace je totiž přesně opačná. Bylo rozhodnuto o tom, že Babiš je agentem STB a on se snaží o zrušení takového rozhodnutí. Takže neplatí, že když "není dosouzen", hledí se na něj, jako by byl čistý jako lilie.

    CROSS: S tím nelze bez dalšího souhlasit. Problém není v tom, že by lidé kupovali levné potraviny, ale v tom, že kupují levné polotovary. Pokud se o to budeš trochu zajímat, zjistíš, že lze nakupovat velmi levně a přitom kvalitně a zdravě. Ale vyžaduje to určitou námahu a ochotu vařit ze základních potravin a ne z prefabrikátů, které jsou velmi předražené.
    CROSS
    CROSS --- ---
    ATOMIKS: Aha, tak proto se v debatě míjíme. Takže takhle: je úplně jedno, kdo poukazuje na to, že Babiš před volbami slíbil, že pravidla budou platit pro všechny, aby se z toho hned po volbách (no dobře, 3 měsíce po volbách) vyvlíknul. Že je to zrovna poslanec Top09 není nijak diskvalifikující z hlediska řečené skutečnosti. Tím méně, že tím poslancem není Kalousek. To za prvé.

    Za druhé, sanovat státní rozpočet zvyšováním DPH na cokoli, včetně potravin, pokládám za špatné řešení. V tomto se shodujeme.

    Za třetí, zda zdražení potravin kvůli zvýšení DPH nebo z nějakého jiného důvodu bude mít negativní dopad na zdraví obyvatel, to je spekulace a dohad.

    Za čtvrté, pokud je bod 3 pravdivý a zdražování potravin má přímé negativní dopady na zdraví obyvatelstva, pak zlevnění potravin mi přijde nako naprosto logický a správný krok. Zlevnění k nule je možná už trošku extrém, ale to je jen otázka měřítka.

    Bod 4a - uznávám, že požadavek na potraviny zdarma jsi nevznesl, proto jsem svoji větu zakončil otazníkem.

    No a za páté, cokoli z bodů 2 až 4a nemění nic na faktu, že Babiš něco slíbil, pak to porušil, toho je diskuse o ANO, a tedy i Babišovi, takže svůj možná ne moc bystrý vtípek o Babišových potravinářských firmách jsem utrousil proto, aby ta diskuse u Babiše i zůstala.

    Jestli ti přide divné, že do diskuse o tom, co Babiš slíbil a porušil, "tahám Babiše", tak to opravdu není můj problém a ano, cítím se tak argumentačně silnější.
    MARIHAI
    MARIHAI --- ---
    ATOMIKS: za neznalost ale kalousek nemuze :) musis varit rychleji.. nevim nerozumim tomu byla by to dal uz dojmologie podobna tem mrkvovejm prirozenim .)
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    MARIHAI: to není vůbec jisté, protože s minimálním rozpočtem jseš prostě odsouzen nakupovat nejlevnější potraviny. také se ti z neznalosti může zdát, že nějaká náhražka nějaké potraviny může být ještě levnější.
    krom toho mám o pohodovosti ovoce a zeleniny v Čr vážné pochybnosti, nestávalo se mi často, abych si koupil mrkev (brambory,celer) a ona mi v ledničce do týdne zčernala a dostala tvar a konzistenci ochablého pánského přirození.
    MARIHAI
    MARIHAI --- ---
    ATOMIKS: ja nevim rekl bych ze kdyz si budes doma varit ze zakladnich surovin tam ta kvalitua bude i v levnejch verzich porad v pohode. Zelenina ovoce, maso, mouka, mliko. Nebavim se o polotovarech atp.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    CROSS: no, tadle debata vznikla na základě toho, že se nějaký aktuální TOP poslanec směje Babišovi, že nedodržuje předvolební sliby. tak jsem upozornil, že Kalousek je nedodržoval také, a že faktický dopad na obyvatelstvo je horší.
    jinak moje představa je, že státní rozpočet a jeho dluh nemají být sanovány za cenu zvyšování DPH na potraviny, protože to může mít negativní dopad na zdraví obyvatelstva. což se projeví zvýšenými výdaji veřejných rozpočtů v budoucnu. což je opak toho opatření, které tu zavedl Mirek Kalousků.
    toť vše. mi to zní logicky a jsem na tu myšlenku hrozně hrdej. že ty v tom vidíš moji snahu o potraviny zdarma a ještě do toho taháš Babiše je tvůj problém, asi se pak cítíš argumentačně silnější.
    CROSS
    CROSS --- ---
    ATOMIKS: nevim, jestli ti přesně rozumím, zkoušíš to nasměrovat k debatě o rozdávání potravin zdarma? (To by asi v zemi, kde většinu lidí nezajímá, co vlastně jedí, asi bylo řešení.)
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    CROSS: že jako v zemi, kde se opravdu převelice umírá na rakovinu tlustého střeva je nejlepším nápadem donutit lidi jíst ještě více náhražek? oh, i see.
    CROSS
    CROSS --- ---
    ATOMIKS: Babiše do toho tahám, protože jsme tu v klubu ANO. Pokud to není karcinogenní, tak to nezpůsobí rakovinu, tak nějak z definice (a naopak). K meritu věci: pokud se zdražují potraviny, při zachování konstantních výdajů to bezpochyby povede k nákupu menšího množství nebo k nákupu levnějších potravin (zde s předpokladem levnější = méně kvalitní). To skutečně je pochopitelné. Ten zbytek už méně, a proto jsem se ptal, odkud se ta teorie vzala.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam