• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    ALDARION: To je ale přesně ono!!! :)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    CORNHOLIO: "Příběh tvého života" - ta je úžasná. Celá ta sbírka je skvělá, a tahle je z ní nejlepší.
    CORNHOLIO
    CORNHOLIO --- ---
    O tomhle měl krásnou povídku Ted Chiang, o luštění mimozemského písma, a jak jeho pochopení nevratně změní vnímání reality:)
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    BRAMBOREENA: Jo! Znakové písmo - tedy žádná jednoduchá abeceda - ovšem znaky se skládají způsobem podobným klasickému arabskému kaligramu podle nějakého systému, který udává posloupnost tahů a směr psaní, zjednodušení, stylizaci a spojení různých znaků do sebe či za sebe podle jejich typu a polohy... Takhle nějak si představuju typografovo peklo! :D
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Mě spíš trápí, že znaků bude nakonec evidentně 25 různých a já nemám ponětí, co by v nich vlastně mělo být napsáno... :) No tak nezbývá než tvrdit, že je to vrcholně ezoterická a nepoznatelná vyšší moudrost.

    ALDARION: Holt člověk znaků neznalý pak musí vyhledávat stánky s nudlemi jenom podle čichu a syčení oleje :)
    Jinak já si ty össenské znaky skutečně představovala trochu jako čínštinu (v tom smyslu, že asi existují nějaké komponenty - radikály - ze kterých se to jakoby složí, přičemž tím, jak se do znaku přidávají další a další cihličky, vznikají odvozené a čím dál užší pojmy). Šlo by to dovést ještě dál - totiž že jeden znak by byl celá fráze nebo dokonce celá věta. Každopádně: jejich písmo by mělo být krajně nepraktické, zkostnatělé, bránící abstraktnímu myšlení (vítězství dekorativismu nad účelem), aby bylo hned jasné, že civilizace s takovým písmem tak trochu stagnuje a trčí ve středověku...
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    BRAMBOREENA: Nádhera - jako už minule! Tohle na mne subjektivně působí víc afro-arabsky, zatímco u těch z prvního dílu mám víc pocit, že se perský a čínský kaligraf pořádně sjeli v nějaké si-anské knajpě a společně pokreslili ubrousek. ;)
    Myslím, že kdyby byl klíč, podle kterého to rozdělit na jednotlivá písmena či radikály, tak by se to naučit dalo. V písmové perverzi nad Össe stále vede Země: Třeba pokud v Šan-si chcete ceduli na stánek s nudlema, musíte napsat: ;D
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    (nic proti Gaarqovi)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    VANEK: jj, dávala jsem to před časem do [ konstrukce fikčních světů ], ale to auditko je zjevně už po smrti :)
    VANEK
    VANEK --- ---
    BRAMBOREENA: Ano, jsou silně nerozlišitelné. -- Což mi připomnělo, ke komu to na FB nedospělo:
    the_dimka: codex seraphinianus
    http://the-dimka.livejournal.com/6645.html
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    BRAMBOREENA: Ještě to chce pomocné rozpoznávací podznaky. :)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Laegühr. Jupí joj!

    Zde je druhá pětice krutohustopřísných össenských znaků, jak ji dvorní myceliální grafik Radek D. vytvořil do druhého dílu. Vnitřek knihy PRÁVĚ TEĎ putuje po sítích do tiskárny, nebudu ještě křičet hop, když nevím, co tam s tím ty elektrony dělaj a co se kde ještě vyvrbí za problém, ale o ty superznáčky se prostě musím podělit, nemohu jinak... :)

    A to teda Össeanům (potažmo Lucasovi) nezávidím, jestli si TOHLE mají zapamatovat; já bych to fakt nedala :D

    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    GENTIANA: Ale jo, je toho hromada; tohle mi pripada tak nejak nejproflaklejsi, ovocne stromy nepocitaje ;)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    PISKVOR: víc by se toho našlo. V Zuzaně a starcích je ten soud a Daniel nebo který chytrák se ptá, pod kterým stromem že se koupala a jeden dědek praví, že pod lentiškem. O mnoho let později mi to došlo, že jde o Pistacia lentiscus. Normální člověk by řekl pistácie nebo pistáciovník, takže se to jmenuje česky řečík, což se teda Preslovi a spol. vážně nepovedlo. Ale lentišek je eště horší.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BALAENA: česká jo, společnost jo, ale botanická.

    SHEALA: život je zlomyslný... příště.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    BALAENA: "Muj mily je muj a ja jsem jeho, on pase v liliich"?
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    GENTIANA: jsem chvíli dumala, co má Česká biblická společnost společného s kytkama :D
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    GENTIANA: hezký, ty budeš v brně, kde já bydlím, já ve vyšných vlkodlakoch... nějaký teleport, nebyl by na skladě myceliárních technologií, nebo gleewarinských technik?
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SHEALA: Prehlasky jsou na cesky klavesnici pod/vedle backspace a nad/vedle enteru; je to ta klavesa co v anglickym rozlozeni pise zpetny lomitko.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    MAR_TINA: letos tam ČBS pořádala floristickej kurs a bydleli v tělocvičně v Městě Albrechtice. Pravda, botanici jsou socky z přesvědčení, ale když botanizovali na Plumlově, tak bydleli v jakémsi laciném penzionu, takže to nebylo kvůli chudobě. (Na florisťáku jsem nebyla, bylo to v době, kdy jsme měli v hotelu nějaké odporné množství hostů... dávám dohromady herbář, díky bohům za dokonalou vizuální paměť, a bude to slabota.)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    SHEALA: tak to asi nestíhám, jabkařit se bylo dneska bez mé účasti, zítra mám nějaké zařizování a ve čtvrtek jedu až do konce týdne do Brna...
    BRAMBOREENA: Naštěstí na to mám lidi, ale v kuchyni cpou jabka do sklínek už měsíc (a dlužno dodat, že když jsem volala do sklárny kdesi u Protivína, jestli možno v pátek odpoledne vyzvednout paletu zaavařovaček, trochu do telefonu lapali po dechu...) a to ještě bude spousta calvadosu a meruňkovica už je a to se ještě neví, co s tím předloňským calvadosem... Vyměním za povidla, chceš?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam