• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    WITTGENSTEIN: Teda já nevím... asi to ten Boris myslel dobře, ale být snobským intelektuálem z mainstreamu a přečíst si tenhle článek, řeknu si, že ta sci-fi je přesně tak strašná, jak jsem si vždycky myslel - vnitřní spory, podezřelé ceny, celková zmatečnost a nejistota...

    (A teda hlavu bych mu ukousla, že zas vytáhl na světlo ty příšerné tři minuty s!)
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    http://magazin.aktualne.cz/...svete-knihy-se-udelovaly-ceny-asfh/r~a41fdf16ddc911e3852c002590604f2e/

    "Nu a knihou roku bylo vyhlášené již zmíněné Mycelium: Jantarové oči. Podruhé v historii si tak cenu odnesl český autor. Což berte mimochodem jako potvrzení skutečnosti, že na poli žánrové literatury nám vlak rozhodně neujíždí. Problém spíše je, že do některých jsme nikdy nenastoupili (klasická fantasy) a po jiných jen tak opatrně pokukujeme (horor).
    Ale jinak si vážně čeští autoři a autorky zaslouží velký respekt. Pokud se něco Akademii opravdu daří, pak právě jejich adekvátní ocenění. A to se počítá."
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    SARGO: To není fimo, to je hornbach :D Šedé pracovní, domalované balakrylem :D Z pogumované vrstvy na dlaních během dne balakryl oprýskal, takže kdo mi tam podal ruku, odnesl si lepru a pár modrých šupinek. Plán byl ještě na ně tavnou pistolí dolepit umělé nehty, ale už jsem nějak neměla energii je ve čtvrtek shánět.

    GALE: To je ovšem vydařená fotka - kvůli tomu nápisu ZOO PRAHA v pozadí :D Teď se všichni pohrnou do zoo v naději, že tam potkají tohle.

    BORGDOG: Díky moc! :) Tak doufám, že příští rok budu moct gratulovat zas já tobě!!! :)

    RICARDERON: Casablanca 2014. Humprey Bogart a Össeanka fetující kokain (nosem, brčkem, z kelímku).
    Ale máš to nějak dožluta, ta příčka za námi byla čistě bílá.

    A teď ještě zážitky z pobytu v össenské hlavě.

    Prvních pět minut na veletrhu jsem strávila zamčená na záchodcích a sbírala odvahu vylézt.
    Pak se to ale poddalo a naopak jsem si začala úžasně užívat tu anonymitu, jakou taková maska poskytuje, a tak trochu voyuerské potěšení z toho, že můžu lidi pozorovat a oni NEVĚDÍ, jestli a kudy se na ně dívám. :D Trochu už začínám tušit, jaké to mají muslimky v burkách.
    Nejčastější hláška od kolemjdoucích dospělých: "Ježišmarja! Fuj, to jsem se lek/la."
    Nejčastější hláška od dětí: "Jé, čert!"
    Hláška, která mě nejvíc potěšila: "Jé, Mycelium, to znám, to je super knížka!"
    Hláška, která mě nejvíc otrávila: "Co že je to tam napsaný? My…, my… Mylénijum!"
    Nejmilejší hláška (od malého chlapečka): "Jé, sloní královna!"
    A koho jsem vyděsila vůbec nejvíc: ženské na dámských záchodcích, když jsem se vyvalila z kabinky.
    Zajímavé byly i neverbální reakce: u lidí, kteří buď sami někdy něco takhle propagovali, nebo jsou dost hraví, aby na to přistoupili, byl vidět záblesk pochopení nebo i povzbudivý úsměv; a naopak mladistvé/přestárlé elegantní/rádobyelegantní intelektuálky mě vždycky sjely pohrdavým pohledem ("to já bych rozhodně nikdy takhle nezahodila svou důstojnost!"). Kravaťáci si razili cestu svým mobilním telefonem a hleděli skrz. Tenhle aspekt jsem si obzvlášť užívala – bylo to něco jako Čapkovo "Ze života hmyzu", sehrané naživo.
    Nejvíc jsem pobouřila nějakou starší paní s taškou na kolečkách (asi taky intelektuálku). Ta ke mně přišla a zajímala se, co to propaguju. "Aha, nějaká sci-fi, no to já nečtu." Pak se ke mně spiklenecky naklonila: "Doufám, že aspoň dobře platěj!" Na to já (hrdě): "kdepak, já jsem autorka." A ona (zděšeně): "Ježišmarja! No to je tragédie!" A prchala pryč. Myslím, že z kontaktu se "Svědomím národa" ve sloní hlavě si léčí nervy ještě teď.
    Zvláštní kapitola byli kamarádi a známí – ptali se, jestli jsem to fakt já (skoro jako kdyby mě nemohli poznat – kdo by to byl řekl?). Zpočátku kolovaly fámy, že jsem si najala nějakého nebohého Ukrajince a elektrickými šoky ho nutím v té v masce chodit. V Argu je to nejdřív zaskočilo, ale pak bylo vidět, že mi fandí (aby taky ne, když vlastně pracuju pro ně, že jo :D). Potěšil mě šéf nejvyšší, když si vyžádal druhou masku Össeana a vzal si ji na předávání cen Akademie. Potěšil mě Ricarderon, když mi říkal "Už nechoď, docházej nám výtisky, nebudem mít večer co křtít!). A Ondřej Müller z Albatrosu, když se dal slyšet, že je to dobrý nápad. Měla jsem pochybnosti, jestli tenhle "geekovský" způsob propagace lidi naopak neodradí, ale holt knih je mnoho a člověk musí vymýšlet netradiční způsoby.
    A ještě technické postřehy: Nejlepší způsob, jak dostat na látku nápis, není ani fixa na textil, ani akrylová barva, nýbrž – nažehlovací záplata. Tavná pistole je geniální vynález na spojování nesourodých materiálů. U masky je zásadní věcí vyřešit odvětrání (měla jsem). Na schování očí skutečně funguje trik, který jsem si kdysi jako malá přečetla v ábíčku: i přes neprůhledý materiál je normálně vidět, když se tam udělají dírky špendlíkem (ty moje byly udělané v látce vypalovačkou na dřevo, viděla jsem přiměřeně). Pončo se elektrostaticky lepí na kalhoty, příště je potřeba zašít do lemu olůvka. Když má člověk masku přes pusu, nesmí si zapomenout vzít brčko.
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    Tak gratuluju! A následuje fotka z rodinného alba:
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    Zdá se, že jsem první, tak tedy - gratuluji Vilmě i Myceliu ke všem trofejím Akademie! Sláva a Rë Akkütlix!
    FIFI
    FIFI --- ---
    GALE: ja chtela prijit na autogramiadu. Ale asi to vzdavam.
    GALE
    GALE --- ---
    FIFI: V poledne bylo ve zděném křídle víc lidí než vzduchu. Stan byl v pohodě, dobře větrá a slunce nesvítí. Teplotu posoudit nedokážu, ale určitě vyšší než venku.
    VANEK
    VANEK --- ---
    FIFI: Ve stanovém křídle mi včera kolem čtvrté přišlo zadýcháno, ve střední hale větší ratejna.
    FIFI
    FIFI --- ---
    SARGO: no jo, 11 je venku. Kolik je uvnitr pavilonu a kolik ve stanu?
    SARGO
    SARGO --- ---
    GALE: Druhý den - a první! V době internetu a všudypřítomného wifi je většina zpráv na síti dřív, než se skutečně stane. :-D


    FIFI: Ano, prosím. Jedenáct nad nulou, vlezlo. ;-)
    FIFI
    FIFI --- ---
    Vi nekdo, kolik je tam dnes stupnu? Stale asi zima, ze?
    GALE
    GALE --- ---
    A j? si naivn? myslela, ?e budu prvn?. Tomu ??k?m nasazen? p?i propagaci. Je mi vedro a to nem?m kost?m slonaka.

    SARGO
    SARGO --- ---
    BRAMBOREENA: Aaaach, parádní hábitek. Z čeho jsou ty ruce? To už přeci nemůže být fimo :-D

    JARMIK
    JARMIK --- ---
    Ëltaühl!!!

    (... z mého čtenářského deníku)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    BRAMBOREENA: A proto miluju goo.gl :)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    RICARDERON: nebo to skončí exilovým napravováním světa per huba v mondénní kavárně na proslulé riviéře habitatu c-h Litovel.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    https://plus.google.com/...-4b70-ac18-9997e948224e&pid=6013992745331266034&oid=111662708476423682969 Páni to je odkaz dlouuhej jak Lovosice, to jsem zvědavá, jestli se vám to otevře :) Ale je tam skoro totéž jako SARGO.
    ROMI
    ROMI --- ---
    SARGO: premejslim, kdo je vetsi prisera:)
    VANEK
    VANEK --- ---
    SARGO: Prý by v tom mohlo být líp slyšet :-) Hm, celý Palmknihy: Autorkou se chlubit, to jo, ale knížku nemají.
    SARGO
    SARGO --- ---
    Zdá se, že na veletrhu vše probíhá jak má... :-D



    (Foto ukradeno z twítu palmknih :-))
    ARXIE
    ARXIE --- ---
    VANEK: dovolil jsem si poslat do Arga popuzeny email, na veletrh se bohuzel nedostanu a i tak bych se asi primarne ptal na Sapkowskeho z jistych duvodu ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam