• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    KAROLINA_F
    KAROLINA_F --- ---
    Taky moc gratuluju k ocenění a při pohledu na fotky strašně lituju, že mi zákeřný bacil zabránil vidět to na vlastní oči. Mám opravdu velkou radost, že se to tak pěkně vydařilo.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    SARGO:
    RIP:
    Děkuju :) Obludné sfingy teď stojí na klavíru a děsí Uršulu, která tam sedí a voře etudu. Ale zdá se mi, že ze strachu hraje o maličko líp než normálně, tak snad to mělo nějaký smysl :D A v úterý dostanu od Cornholia hmyzáky a udělám tam (na klavíru) takovou vystavku dastiženij narodnoho chazjajstva a koutek revolučních tradic. To bude inu paráda! :)
    RIP
    RIP --- ---
    BRAMBOREENA: No je to kašparáda, BH si honí triko, jak to všichni kromě něj dělají blbě a on do toho ukrutně vidí, a pak ze sebe vysouká blábol, který je právě přehlídkou všech těch dotyčných nectností.

    Ale čert ho vem, hlavně taky moc gratuluju!!!
    SARGO
    SARGO --- ---
    BRAMBOREENA: Gratuluji, gratuluji, G R A T U L U J I !!! Cena rozhodně zasloužená. :-)

    Zážitky z hlavy pobavily, zejména na záchodcích věřím, že to muselo být infarktové - tam je člověk mimořádně málo odolný vůči jakýmkoli šokům. Ruce na fotkách vypadaly hodně pevně, vážně jsem se málem zvyklala, že by to bylo něco rafinovanějšího než obarvené rukavice. Dokud z tebe opadal jen barakryl a ne houby, tak si neměl kdo co stěžovat... příště je včas zasaď do skleníku, není nad autentičnost :-D

    Ta audiokniha: třináct hodin se doufám počítá jenom na ten jeden díl Jantarových očí? :-) (Jen doufám, že ty temné industriální motivy nebudou spočívat v klasickém scifistickém pípání shůry - s ozvěnou... :-D)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    AOTEAROA: Díky moc, to je fakt milé - no tak budu doufat, že tě to nezklame :)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    WITTGENSTEIN: Přesně! Po takovém článku mám chuť vzít paličku na maso a ty sfingy rovnou roztřískat na drť a padrť - a když jsem v tom, tak vzít jedním vrzem i B.H. :) Zatraceně, když chce člověk něco prezentovat navenek (například přiblížit obskurní žánr zvaný sci-fi čtenářům Aktuálně), měl by držet lajnu, potlačit pokušení připadat si jako "investigativní" novinář a nemachrovat s rádoby "insiderskými" informacemi o "prohnilém systému" (či co to jako mělo být). Je to hrozně provinční. Tak hrozně české. Nikdy neřekneme, že máme něco pěkného - vždycky jenom, že jsou v tom chyby.
    Tebe chápu, že v Akademii nehlasuješ. Ze stejného důvodu nebudu ten B.H. článek nikde komentovat - protože by mě okamžitě někdo obvinil, že se mi to nelíbí, protože to znevažuje moje dvě čerstvě získané obludy. :D Akademie je smutná záležitost. Je v tom šílená spousta práce mnoha lidí, a pak někdo přijde a začne to shazovat, aby si připadal chytrej. Kdejaká blbost se prezentuje se vší vážností. Udělují se ještě mnohem obskurnější ceny. A trubky scifisti si kálejí do vlastního hnízda a pak v tom vesele šlapou. Ne ne, přátelé, takhle to ghetto fakt neprolomíme :) Nikdo nás nebude brát vážně, když se nebudeme brát vážně sami.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    BRAMBOREENA: Nu, po všech těch reformách si mohl opravdu odpustit tuhle pasáž: "nedaří se vyvarovat podezřením z kamarádíčkování a určité lenosti. Tím myslím skutečnost, že organizace nazývající se Akademie by měla o svůj žánr pečovat a aktivně propagovat tituly, které jsou zvláštní, v mezích žánru revoluční nebo aspoň novátorské. Ne se spokojit s rychlým nasekáním několika titulů, na které si zrovna vzpomenu nebo jejichž autory jsem kdysi viděl mezi oceněnými v minulých ročnících..."

    Třeba já jsem se raději vyautoval z celého hlasování, aby zase nevytáhl, že pro Mycelium hlasoval jeho odpovědný redaktor a co hůř, Vilmin kamarád.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    BRAMBOREENA: Díky za skvělý report pro nepřítomné! podle mě ta maska a hábit je naprosto špica nápad a muselo to všechny kolemjdoucí zaujmout, ať už jakkoli = skvělá reklama. Pro mě osobně fakt, že se v masce skrývá sama autorka, naprosto nabývá na síle (efektu, vážnosti, nadšení) toho počinu a tleskám :)
    Jinak já patřím mezi ty, kdož jsou úplně mimo četbu SF, fantasy a podobných žánrů (jak to nečtu, ani to neumím zaškatulkovat), ale ze všech stran se na Mycelium hrnulo tolik chvály, že jsem si ho nekoupit prostě nemohla :) takže věřím tomu, že to takhle ovlivní spoustu lidí! K četbě jsem se bohužel zatím ještě nedostala, ale jsem tomu na druhou stranu ráda, protože už vyšel třetí díl a až z toho budu nadšená jako všichni, tak si můžu hnedle běžet pro druhý a třetí díl (doufám, že v té době nebude už čtvrtý, ale jsem v tom čtení fakt pomalá) a nebudu napjatá jako ostatní :))

    Blahopřeju ke všem úspěchům a oceněním a jsem fakt nadšená, že máme v ČR autorku, která se může honosit úspěchy a nadšením a ne jen recenzemi v duchu "jedna Češka vydala novou knížku, víme že to asi nebude skoro nikdo číst, ono to taky není nic extra, ale zkuste to" – takhle na mě působí většina českých knižních počinů, i když některé jsem si nakonec koupila. Je to hlavně marketing a způsob, jakým se ti autoři někam tlačí, i ti dobří potřebují podporu (však mám koupeného Hájíčka, Tučkovou, kteří jsou prostě známí).
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    WITTGENSTEIN: Teda já nevím... asi to ten Boris myslel dobře, ale být snobským intelektuálem z mainstreamu a přečíst si tenhle článek, řeknu si, že ta sci-fi je přesně tak strašná, jak jsem si vždycky myslel - vnitřní spory, podezřelé ceny, celková zmatečnost a nejistota...

    (A teda hlavu bych mu ukousla, že zas vytáhl na světlo ty příšerné tři minuty s!)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Ještě "tisková zpráva" od OneHotBook:

    Dobrý den,
    posílám podklady k audioknize Mycelium: Jantarové oči:

    Velkolepá audio adaptace nejlepšího českého sci-fi románu loňského roku v podání devíti pečlivě vybraných interpetů, které zprostředkuje literární zážitek lépe než dalekozření i osvícení dohromady. Původní hudba pracuje s temně industriálními motivy. Délka audioknihy předběžně 12 - 13 hod.

    Režie: Jitka Škápíková

    Obsazení:
    Jaroslav Plesl - Lucas Hildebrandt
    Klára Issová - Pinkertina Wardová
    Jana Stryková - Kamëlë
    Jan Vlasák - Roy Stafford
    Valerie Zawadská - Maewene
    Kristýna Frejová - Fiona Fergussonová
    Jan Meduna - Rantanagan
    Dana Pešková - Sofie Hildebrandtová
    Jitka Škápíková - loď Angeade

    ***
    Tak jsem na to zvědavá - na čtení i na ty "temné industriální motivy" :)
    Mimochodem - ve třetím dílu se proflákne, že Lucas má rád operní metal :D
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    http://magazin.aktualne.cz/...svete-knihy-se-udelovaly-ceny-asfh/r~a41fdf16ddc911e3852c002590604f2e/

    "Nu a knihou roku bylo vyhlášené již zmíněné Mycelium: Jantarové oči. Podruhé v historii si tak cenu odnesl český autor. Což berte mimochodem jako potvrzení skutečnosti, že na poli žánrové literatury nám vlak rozhodně neujíždí. Problém spíše je, že do některých jsme nikdy nenastoupili (klasická fantasy) a po jiných jen tak opatrně pokukujeme (horor).
    Ale jinak si vážně čeští autoři a autorky zaslouží velký respekt. Pokud se něco Akademii opravdu daří, pak právě jejich adekvátní ocenění. A to se počítá."
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    SARGO: To není fimo, to je hornbach :D Šedé pracovní, domalované balakrylem :D Z pogumované vrstvy na dlaních během dne balakryl oprýskal, takže kdo mi tam podal ruku, odnesl si lepru a pár modrých šupinek. Plán byl ještě na ně tavnou pistolí dolepit umělé nehty, ale už jsem nějak neměla energii je ve čtvrtek shánět.

    GALE: To je ovšem vydařená fotka - kvůli tomu nápisu ZOO PRAHA v pozadí :D Teď se všichni pohrnou do zoo v naději, že tam potkají tohle.

    BORGDOG: Díky moc! :) Tak doufám, že příští rok budu moct gratulovat zas já tobě!!! :)

    RICARDERON: Casablanca 2014. Humprey Bogart a Össeanka fetující kokain (nosem, brčkem, z kelímku).
    Ale máš to nějak dožluta, ta příčka za námi byla čistě bílá.

    A teď ještě zážitky z pobytu v össenské hlavě.

    Prvních pět minut na veletrhu jsem strávila zamčená na záchodcích a sbírala odvahu vylézt.
    Pak se to ale poddalo a naopak jsem si začala úžasně užívat tu anonymitu, jakou taková maska poskytuje, a tak trochu voyuerské potěšení z toho, že můžu lidi pozorovat a oni NEVĚDÍ, jestli a kudy se na ně dívám. :D Trochu už začínám tušit, jaké to mají muslimky v burkách.
    Nejčastější hláška od kolemjdoucích dospělých: "Ježišmarja! Fuj, to jsem se lek/la."
    Nejčastější hláška od dětí: "Jé, čert!"
    Hláška, která mě nejvíc potěšila: "Jé, Mycelium, to znám, to je super knížka!"
    Hláška, která mě nejvíc otrávila: "Co že je to tam napsaný? My…, my… Mylénijum!"
    Nejmilejší hláška (od malého chlapečka): "Jé, sloní královna!"
    A koho jsem vyděsila vůbec nejvíc: ženské na dámských záchodcích, když jsem se vyvalila z kabinky.
    Zajímavé byly i neverbální reakce: u lidí, kteří buď sami někdy něco takhle propagovali, nebo jsou dost hraví, aby na to přistoupili, byl vidět záblesk pochopení nebo i povzbudivý úsměv; a naopak mladistvé/přestárlé elegantní/rádobyelegantní intelektuálky mě vždycky sjely pohrdavým pohledem ("to já bych rozhodně nikdy takhle nezahodila svou důstojnost!"). Kravaťáci si razili cestu svým mobilním telefonem a hleděli skrz. Tenhle aspekt jsem si obzvlášť užívala – bylo to něco jako Čapkovo "Ze života hmyzu", sehrané naživo.
    Nejvíc jsem pobouřila nějakou starší paní s taškou na kolečkách (asi taky intelektuálku). Ta ke mně přišla a zajímala se, co to propaguju. "Aha, nějaká sci-fi, no to já nečtu." Pak se ke mně spiklenecky naklonila: "Doufám, že aspoň dobře platěj!" Na to já (hrdě): "kdepak, já jsem autorka." A ona (zděšeně): "Ježišmarja! No to je tragédie!" A prchala pryč. Myslím, že z kontaktu se "Svědomím národa" ve sloní hlavě si léčí nervy ještě teď.
    Zvláštní kapitola byli kamarádi a známí – ptali se, jestli jsem to fakt já (skoro jako kdyby mě nemohli poznat – kdo by to byl řekl?). Zpočátku kolovaly fámy, že jsem si najala nějakého nebohého Ukrajince a elektrickými šoky ho nutím v té v masce chodit. V Argu je to nejdřív zaskočilo, ale pak bylo vidět, že mi fandí (aby taky ne, když vlastně pracuju pro ně, že jo :D). Potěšil mě šéf nejvyšší, když si vyžádal druhou masku Össeana a vzal si ji na předávání cen Akademie. Potěšil mě Ricarderon, když mi říkal "Už nechoď, docházej nám výtisky, nebudem mít večer co křtít!). A Ondřej Müller z Albatrosu, když se dal slyšet, že je to dobrý nápad. Měla jsem pochybnosti, jestli tenhle "geekovský" způsob propagace lidi naopak neodradí, ale holt knih je mnoho a člověk musí vymýšlet netradiční způsoby.
    A ještě technické postřehy: Nejlepší způsob, jak dostat na látku nápis, není ani fixa na textil, ani akrylová barva, nýbrž – nažehlovací záplata. Tavná pistole je geniální vynález na spojování nesourodých materiálů. U masky je zásadní věcí vyřešit odvětrání (měla jsem). Na schování očí skutečně funguje trik, který jsem si kdysi jako malá přečetla v ábíčku: i přes neprůhledý materiál je normálně vidět, když se tam udělají dírky špendlíkem (ty moje byly udělané v látce vypalovačkou na dřevo, viděla jsem přiměřeně). Pončo se elektrostaticky lepí na kalhoty, příště je potřeba zašít do lemu olůvka. Když má člověk masku přes pusu, nesmí si zapomenout vzít brčko.
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    Tak gratuluju! A následuje fotka z rodinného alba:
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    Zdá se, že jsem první, tak tedy - gratuluji Vilmě i Myceliu ke všem trofejím Akademie! Sláva a Rë Akkütlix!
    FIFI
    FIFI --- ---
    GALE: ja chtela prijit na autogramiadu. Ale asi to vzdavam.
    GALE
    GALE --- ---
    FIFI: V poledne bylo ve zděném křídle víc lidí než vzduchu. Stan byl v pohodě, dobře větrá a slunce nesvítí. Teplotu posoudit nedokážu, ale určitě vyšší než venku.
    VANEK
    VANEK --- ---
    FIFI: Ve stanovém křídle mi včera kolem čtvrté přišlo zadýcháno, ve střední hale větší ratejna.
    FIFI
    FIFI --- ---
    SARGO: no jo, 11 je venku. Kolik je uvnitr pavilonu a kolik ve stanu?
    SARGO
    SARGO --- ---
    GALE: Druhý den - a první! V době internetu a všudypřítomného wifi je většina zpráv na síti dřív, než se skutečně stane. :-D


    FIFI: Ano, prosím. Jedenáct nad nulou, vlezlo. ;-)
    FIFI
    FIFI --- ---
    Vi nekdo, kolik je tam dnes stupnu? Stale asi zima, ze?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam