• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    VLCACKA: Povinná četba je hlavně sto let za opicema a učí se blbě. Si vem Čapkovy pohádky. Sujet pro druháka, jazyk pro gymnazistu. Máj - předhodit ho v prváku na gymplu lidem, kteří jsou způli děcka, kterým tohle pinožení připadá trapné a způli puboši, se kterýma lomcujou hormony, a kteří vyrostli na internetovém pornu, to jsou fakt perly sviním. Zatímco takový Křesadlo - není to vysoká literatura, ale je to kvalitní dosti, je v tom hodně slov, je to vtipné, je v tom dost sexu i úchyláren, ovšem podaných tak, že by si nemusel stěžovat ani učitel pohlavní hygieny. Občas jsou v tom i veršíčky nebo noty. Ale tohle by asi neprošlo :D
    SARGO: tak na osobní prohlídky nedocházelo, pouze na nepříliš vynucovaný zákaz tahání knih ven.
    JARMIK
    JARMIK --- ---
    Vzpomínám si, že...

    Ještě chvíli budeme pokračovat a kolektivně tu vytvoříme fan fiction na můj oblíbený Rok čtyřiadvacet od mého oblíbeného p. Ouředníka:)
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    SARGO: Tak zrovna čtení může, pokud to bereš jako prostředek prohloubení vědomostí a slovní zásoby a nejsi snílek, který čeká, že si pro něj přijede týpek na plazmatických lyžích (bílá kobyla je pasé) nebo sexy gleewarinka. :-) Samozřejmě povinnou četbu jsem systematicky ochcávala, protože mi dodnes přijde, že jsou ty knihy pro puboše dost náročný.
    SARGO
    SARGO --- ---
    VLCACKA: Ono se nic nemá přehánět.
    A děti jsou rafinované: když se mi mamina naučila protřepávat oblečení (při povinném "běžte na chvíli ven"), házela jsem si předem čtivo oknem (a trnula, aby mi to nikdo nesebral, než oběhnu barák). :-D
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    SARGO: Fujtajxl, takhle se rouhat...
    SARGO
    SARGO --- ---
    GENTIANA: Važ si matinky! :-D Na druhou stranu číst něco předčasně je stejně na houby, protože si to pak člověk musí přečíst znovu; nebo co hůř, nepřečte, protože už to kdysi četl, tak proč se k tomu vracet, že jo. Kéž by už byl za našich mladých let internet, nebyla bych toho přečetla tolik... :-D
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    GENTIANA: Vidím, že máš podobně shovívavou matinku jako já. :-) Ovšem já se málokdy na něco ptala, já si to většinou skrze jiné knihy zjistila. :-) No a podvratnou činnost zajišťovala maminka mého kamaráda s kingovkami a pak můj otec a hodná knihovnice v pobočce v divadle Solidarita (žel, již neexistuje), kteří mi na tátovu průkazku nechávali si půjčovat úplně boží věci. :-)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    SARGO: Já do knihovny chodila především pro populárně naučnou, protože máti vystudovala češtinu a většinu takového toho slušného základu jsme měli doma, převážně prohnaného pětikorunovou policí v antikvariátě. A protože matka tvrdila, že odpíraného chleba největší krajíc, tak mě nechala číst, co se mi zlíbilo. Pravda, přiznává, že když jsem coby asi sedmileté pachole přišla se Zolou v pracičkách a dožadovala se vysvětlení, co je to ta nevěstka nebo alkoholik nebo co, byla lehce nervosní, ale usoudila, že znalosti nemůžou uškodit.
    SARGO
    SARGO --- ---
    BRAMBOREENA: JARMIK: Ale s lístečkem z dětského pouštěli. Dodnes vzpomínám, jak jsem se ve věku asi deseti či jedenácti let dožadovala markýze de Sade, páč jsem o něm četla několik zmínek a měla jsem dojem, že k obecnému přehledu prostě patří... ale hele, tvrdili mi, že ho nemají! :-D
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    JARMIK: Jo! Na to si vlastně taky vzpomínám, že do části pro dospělé nás nepouštěli.
    Ovšem "Železná Sparta", to zní děsivě. :D
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    To je jasný, máte už mít dávno v kapse smlouvu z HBO, aby se točil seriál podle první knihy neasi!!!!
    Což bych všem okolo zainteresovaným mimochodem neuvěřitelně přála.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    BRAMBOREENA: byl jeste MEKKEJ!! to jaaa.... jeste ze nikdy oficialne nikomu do nakladatelstvi nepisu ... maj stesti!!
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    BRAMBOREENA: aby to nedopadlo jako Hra o truny a Martinem ... to bys pak byla dalsim jasnym kandidatem do literarniho superpekla kam autory nedopsanych serii posilaj nasrani ctenari... :O)
    JARMIK
    JARMIK --- ---
    BRAMBOREENA: Též někdy vzpomínám na knihovnu v dětství. Z pohledu dospělého byla ve Staré Roli asi dost malá. Dětský regál vybrakovaný, knihy pro dospělé nám nepůjčili z důvodu akutního mravního ohrožení - s úžasem jsem si uvědomil, že jsem dětství strávil z velké části opakovaným čtením sportovní literatury: pár věcí o fotbalu ("Železná Sparta") a šachové příručky (Ve4?? - velmi slabý tah). Přitom jsem šachy skoro vůbec nehràl.
    TOM
    TOM --- ---
    ALONSY: o maloktere serii ale vime, ze uz je napsana "dopredu" :)
    JARMIK
    JARMIK --- ---
    Je to docela otázka, co je z hlediska čtenářského zážitku žádoucí periodicita vydávání pentalogie:-) Švejka posílal pan Hašel z Lipnice po sešitech dva roky, Harry Potter byl sedm dílů za deset let. Když si vezmu jeden extrém, že by najednou vyšlo všech pět dílů, a na druhé straně třeba rok na díl (nebo dva roky na delší díl), tak nějaký ten půlrok je k nedočkavým čtenářům dost přátelský a pořád šance si každý díl vychutnat a nechat uležet:-)

    Taky ale do toho vstupuje věk: mně už ten čas tak šíleně letí, že půl roku je v podstatně hned.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    SCHRAMM: Jo! Na tohle si přesně pamatuju! Cesta do knihovny, šílený let k písmenu M, prohlídnout, jaké mayovky tam mají, pobrat VŠECHNY (i ty, které už jsem třikrát čtyřikrát četla, to je jedno), pak letět k písmenu V a pobrat Verneovky, a ve třetím kroku vyplenit poličku s edicí Karavana. Měla jsem tam vyšlapanou cestičku. Doufám, že jsme nechodili do stejné pobočky (a že tudíž mezi úspěšnějšími lovci, které jsem pokaždé proklínala a sesílala na ně hromy a blesky, jsi nebyl taky :D).
    Ale mayovky se daly číst napřeskáčku. Co mě ničilo, byly Paměti lékařovy - nevím, jestli to tu ještě někdo zná, tuhle jsem to držela v ruce v antikvariátu a zas to tam vrátila coby zoufale zastaralé; ale kdysi mě to hrozně bralo - ten temný hypnotizér s uhrančivýma očima, který tam provozoval mesmerismus a byl pro mě ústřední postavou, přestože ho myslím Dumas mínil jako záporáka :D A tajemná Lenora z Orientu, mňam. Dvorské intriky a lásky se mohly jít zahrabat, mě zajímali jen tihle dva. :) A to se ovšem muselo číst postupně a čekání na další díly bylo fakt strašné. Proti tomu Mycélko fakt padá jak cihličky z pece :D
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    CORNHOLIO: Já mám na to modlitbičku!

    Nechť přijde tma, nechť ke mně přijde tma
    A v ní nechť Mistr Cornholio
    obálku zářnou nám stvoří!

    Já mám jasno, co bych na ni chtěla: velekněžku v obřadním skafandru, jak v össenském fly-in chrámu u dráhy Merkuru odsvěcuje mrtvou Loď. Ale nepochybuju, že si vybereš podle svého :)
    CORNHOLIO
    CORNHOLIO --- ---
    RICARDERON: Cornholio si, s dovolením, čtyřku nejdřív přečte, aby mohl na obálce zodpovědně dělat:) Text mám cca 14 dnů, dostanu se k němu až teď.
    FIFI
    FIFI --- ---
    ARXIE: ta data nejsou uplne spravne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam